Hvordan kjøpe kinesiske aksjer?

Å investere i Kina er veldig attraktivt. Landet har en blomstrende middelklasse og den middelklassen kjøper mer og mer. Dette gjør at kinesiske selskaper kan levere sine produkter og tjenester til denne nye gruppen, noe som selvfølgelig er bra for lønnsomheten. Men hvordan kan du selv investere i Kina?

Hvor kan du kjøpe kinesiske aksjer?

Ønsker du heller å investere i Kina på lang sikt? Du kan gjøre det ved å kjøpe kinesiske aksjer. For å gjøre disse investeringene trenger du en konto hos en megler. En god nettmegler som du kan investere i kinesiske selskaper med er eToro. Hos eToro betaler du ikke kurtasje. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte hos eToro:

Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/

Hvordan investere i kinesiske aksjer?

Det er forståelig at du ønsker å dra nytte av dette fremvoksende markedet. Men hvor kan du egentlig investere i Kina? Og hvor er dette billigst?

Ønsker du å investere aktivt i Kina ved å bruke CFD-er, er Plus500 en god nettmegler. Hos denne megleren kan du bruke ulike bestillinger som gjør handel på kort sikt mulig. Du får også 0 % provisjon på alle handels posisjoner. Bruk knappen nedenfor for å opprette en gratis demokonto:

82% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.

Alt om å investere i Kina

Hvorfor kan det være interessant å investere i Kina?

Å investere i Kina kan være fascinerende på grunn av den enorme veksten. I den vestlige verden har den største veksten allerede skjedd, og den årlige veksten avtar. I et fremvoksende land som Kina vil du se at det fortsatt er mye rom for vekst. Dette er fordi landet opplevde en veldig rask utvikling. Den tidligere hovedsakelig fattige befolkningen har mer og mer å bruke.

Med en total befolkning på over en milliard er Kina et usedvanlig stort marked. Landets middelklasse vokser, og lar bedrifter tilby produkter og tjenester til stadig flere mennesker. Som et resultat er det fortsatt mye rom for (nye) selskaper, noe som gjør at fortjenestemarginene kan fortsette å vokse betraktelig. Likevel er ikke alt positivt: Å investere i Kina medfører også en del risiko.

kinesisk investering

Hva er risikoen ved å investere i Kina?

Den store vekstraten er også en risiko. Kompetansen til mange selskaper er sterkt hevet. Alt dette er i tråd med forventet vekst. På et tidspunkt eksisterer det imidlertid en risiko for overkapasitet. Dette kan skje når den endelige veksten skuffer. Plutselig produseres det for mange biler og stål. Mange av disse produktene er sykliske, noe som betyr at etterspørselen kun er høy i tider med økonomisk velstand.

Fordi det kinesiske markedet fortsatt er relativt nytt, er det også mer risikabelt å investere i markedet. Konkurransen er hard, og det er ikke alltid klart hvem som blir etablerte parter. Vellykkede selskaper i dag kan kollapse i fremtiden.

Ser du etter en relativt trygg investering i Kina? Da er teknologiselskaper som Alibaba og Tencent interessante. Disse selskapene har få eiendeler og er noe skjermet fra konkurranse. Dessuten har flere og flere mennesker tilgang til Internett, noe som kan gjøre en investering i et kinesisk internettselskap attraktivt.

Pass deg for gjeld

Gjeld er alltid en risiko når du begynner å investere i en region. I Kina vil du se at både statsgjeld og bedrifts gjeld har økt. Som en prosentandel av BNP er tallene ikke alarmerende. Det er imidlertid viktig å huske at landets samlede inntekter har økt.

Vi lærte allerede i 2008 hvordan et stort fjell av gjeld kan forstyrre en økonomi. Ved kjøp av kinesiske aksjer er det derfor viktig å følge godt med på gjeldsutviklingen i landet.

Hva er effekten av handelskrigen?

Handelskrigen mellom USA og Kina har fått mye medieinteresse. Men hva er effekten av handelskrigen på kinesiske selskaper? Denne effekten kan forbli ganske begrenset.

Handelskrigen og de økte tollsatsene er tross alt bare aktuelt for bedrifter som er svært avhengige av import og eksport. Mange kinesiske selskaper fokuserer nå på det indre markedet. Likevel vil du merke at spenningene har hatt en negativ effekt på aksjekursene. Du kan bruke tider som disse til å se etter gode kjøp på aksjemarkedet.

Flere og flere kinesiske selskaper blir svartelistet av Amerika. Huawei kan for eksempel ikke lenger selge de fleste av produktene sine i Amerika, og den populære applikasjonen TikTok har også blitt forbudt. Disse spenningene kan legge press på de fremtidige vekstratene til kinesiske selskaper som har internasjonale ambisjoner.

Kina handelskrig

Vær på vakt etter svindel

I fremvoksende økonomier ser man ofte mer svindel. Styrer fikser bøkene eller fører bort penger. Slike hendelser kan være farlige både for aksjekursen og for selskapet. Det er derfor viktig å sjekke om selskapet man ønsker å investere i driver etisk.

Har du noen bekymringer om sårbarheten for svindel av investeringer i Kina? Da er det smart å investere diversifisert så mye som mulig. Problemer ved ett selskap kan da oppveies av suksesser i et annet selskap. Du kan bruke diversifisering ved å kjøpe flere aksjer i forskjellige selskaper eller ved å bruke et indeksfond.

Et nylig eksempel på svindel finnes i selskapet Luckin Coffee. I årevis blåste selskapet opp fortjeneste tallene, slik at selskapet virket mye mer vellykket enn det var. Dette var mulig fordi Kina stiller mye lavere krav til revisjoner utført av revisorer. I tillegg har mange vestlige investorer tapt mye penger på å investere i denne kinesiske aksjen.

Statens innflytelse

En annen risiko ved å investere i Kina er den store statlige innflytelsen på mange selskaper. I det skjulte kan den kinesiske regjeringen være et selskaps største aksjonær. Samtidig selger noen selskaper hovedsakelig produkter til den kinesiske regjeringen. Et godt eksempel på dette er selskapet Hikvision, som raskt kan identifisere personer som bruker kunstig intelligens. Tilsyns kvaliteten i noen av disse selskapene er derfor tvilsom.

Pass på valutakursen

Kinesiske aksjer er notert på flere børser. Du kan for eksempel kjøpe kinesiske aksjer i USA ved å betale med dollar eller i Hong Kong ved å betale med Hong Kong dollar. Hvis du bruker en annen valuta enn din egen, er det en risiko for at investeringen din devaluerer i din egen valuta. På et slikt tidspunkt er det viktig å holde et godt øye med valutakursen.

Samtidig påvirker valutakursen til den kinesiske Yuan også resultatene til kinesiske selskaper. Når et selskap markedsfører mange produkter i utlandet, kan en billig Yuan hjelpe. I så fall er det billigere for utlendinger å kjøpe kinesiske produkter.

Hva er de mest kjente aksjeindeksene i Kina?

Det er to kjente indekser som sporer selskaper i Kina. Nedenfor diskuterer vi de velkjente indeksene du kan investere i.

Hang Seng-indeks

Hang Seng-indeksen er Hong Kongs indeks. Selskaper oppført på denne indeksen fokuserer ofte mer på utlandet. En fordel med Hong Kong-indeksen er at selskapene som er notert på denne indeksen ofte har mindre korrupsjon. Samtidig er det lettere for utenlandske selskaper å gjøre forretninger der.

Men hvis du ønsker å investere direkte i det kinesiske markedet, er kanskje ikke Hang Seng-indeksen det beste valget gitt dens internasjonale orientering.

Tips: Sjekk åpningstidene til Hong Kong-børsen her.

Shanghai-Composite

Kinas største og mest kjente indeks er Shanghai-Composite. I tillegg til Shanghai-Composite, er det Shenzen-Composite. På Shenzen-Composite finner du utallige teknologiselskaper som ikke er særlig kjent i vesten.

Tips: sjekk åpningstidene til børsen i Kina her.

Hva er andre kjente indekser for det kinesiske aksjemarkedet?

Nedenfor vil vi nevne andre kjente indekser som sporer det kinesiske aksjemarkedet:

FTSE Kina 50

FTSE China 50-indeksen sporer de 40 største og mest likvide kinesiske aksjene notert på Hong Kong-børsen. Dette inkluderer de såkalte H-aksjene, Røde-aksjene og P-aksjene.

Hang Seng China Enterprises (HSCEI)

Denne indeksen sporer de 50 viktigste kinesiske H-aksjene notert på Hong Kong Stock Exchange.

MSCI Kina

Denne indeksen sporer de største og mest likvide aksjene notert på Hong Kong-børsen. Disse inkluderer H-aksjer, B-aksjer, Røde aksjer og P aksjer.

MSCI Kina A

Denne indeksen sporer de største og mest likvide kinesiske A-selskapene oppført i Renminbi. Disse aksjene er notert på Shenzen- eller Shanghai-børsen.

MSCI China H

Denne indeksen følger de største og mest likvide aksjene notert på Hong Kong Stock Exchange.

Kjente kinesiske sporere å følge

Nedenfor er noen kjente ETFer du kan kjøpe når du ønsker å investere i Kina:

  • MSCI China gjennom Xtrackers MSCI China Index
  • CSI Kina med Xtrackers CSI 300 Swap: en ETF med sterk risikospredning
  • Ishares China ETF: har dessverre en litt høyere kostnad og er derfor mindre interessant

Hvor kan jeg kjøpe billige kinesiske trackere?

En billig og pålitelig megler for kjøp og salg av kinesiske aksje indekser er DEGIRO. Hos DEGIRO handler du også gratis i indeksfondene nevnt innenfor kjerne utvalget. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto hos DEGIRO:

invester i kinesiske aksjer

Hva er kjente kinesiske aksjer å investere i?

I denne delen av denne artikkelen ser vi på noen kjente kinesiske aksjer som du kan vurdere å kjøpe.

Tencent

Tenk på Tencent som Kinas Facebook. Selskapet kjemper om dominans i den kinesiske IT-verdenen ved siden av Alibaba (og i mindre grad Baidu). En kjent Tencent-plattform er selvfølgelig WeChat. Imidlertid tjener de mer penger på nettspill. Spill som League of Legends og Supercell tiltrekker seg mange spillere og selskapet tjener mye penger på denne måten. Det er fortsatt rom for utvikling i dette markedet. Å investere i den kinesiske aksjen Tencent kan derfor være interessant.

Beijing Capital internasjonale lufthavn

Med denne aksjen kan du investere i den største flyplassen i Beijing. Antall flyvninger til Kina vil øke ytterligere i fremtiden. Å investere i den internasjonale flyplassen kan derfor være lønnsomt. Den nye flyplassen er imidlertid en formidabel konkurrent som man bør overvåke.

Kweichow Moutai

En annen interessant aksje å investere i Kweichow Moutai. Dette kinesiske selskapet er engasjert i produksjon av brennevin. Kinesere liker sprit og selskapets salg og fortjeneste har vokst betraktelig. En investering i dette kinesiske selskapet kan derfor slå godt ut.

Hva slags kinesiske aksjer er det?

Å investere på den kinesiske børsen er mer komplisert fordi det finnes mange typer aksjer. Du kan investere iA-aksjer,B-aksjer,H-aksjer,Røde aksjer,P-aksjer, ogN-aksjer.

A-aksjer

Dette er kinesiske selskaper der hovedkontoret ligger på fastlands-Kina. De handles på Shanghai- eller Shenzen-børsen og er notert i den kinesiske Yuan-valutaen. Som utenlandsk investor kan du ikke bare kjøpe A-aksjer. Du vil måtte investere indirekte i A-aksjer gjennom for eksempel en ETF.

B-aksjer

Dette er kinesiske selskaper som også er basert på fastlands-Kina. De er notert i amerikanske dollar på Shanghai-børsen og i Hong Kong-dollar på Shenzen-børsen.

H-aksjer

Dette er selskaper som er basert på fastlands-Kina, men som er notert på Hong Kong-børsen. Selskapene er notert i Hong Kong-dollar.

Røde aksjer

Røde aksjer er kinesiske statseide foretak. Disse selskapene finnes utenfor fastlandet (vanligvis i Hong Kong) og handles også i Hong Kong-dollar.

P-aksjer

Disse selskapene er ikke statseide, men er lokalisert utenfor fastlands-Kina. Aksjene handles i Hong Kong-dollar i Hong Kong og er ofte lokalisert i skatteparadiser (som for eksempel Caymanøyene).

N-aksjer

N-aksjer er kinesiske selskaper lokalisert utenfor fastlandet. Disse aksjene er notert på for eksempel NYSE eller Nasdaq og er derfor svært internasjonalt orientert. Disse aksjene kan handles i dollar.

Invester klokt i kinesiske aksjer

Når du skal investere i kinesiske aksjer er det viktig å gjøre dette klokt. Ikke bare kjøp opp tilfeldige selskaper fordi du liker navnene. Planlegg og tenk på når og hvorfor det er interessant å komme inn. Skriv ned planen din, slik at du virkelig holder deg til strategien din!

Når du begynner å handle aktivt, er det enda viktigere å ha en god plan på plass. I dette tilfellet, tenk alltid på en exit-strategi. Ved å bruke et stop loss kan du unngå å tape en stor del av investeringen din i kinesiske aksjer på grunn av en feil.

Til slutt er det selvfølgelig viktig å huske at når du investerer i kinesiske aksjer, har du alltid risikoen for å tape hele den opprinnelige investeringen. Invester derfor klokt!

Kjøp kinesiske aksjer

Trender i Kina

Hastigheten som Kinas økonomi vokser med avtar. Dette er ikke overraskende når du tenker på at den kinesiske økonomien er mye større nå enn den var for flere tiår siden. Eksporten blir mindre og mindre viktig for Kina, mens markedet deres blir stadig mer interessant. Etterspørselen etter luksusprodukter øker og etter hvert som folk blir eldre kan man se at forsikrings- og helsesektorene også har et stort vekstpotensial.

Volatiliteten i kinesiske aksjer er over gjennomsnittet. Dette skyldes blant annet at hovedsakelig privatpersoner er aktive på den kinesiske børsen. Disse personene reagerer raskt og uforutsigbart på endringer i sentiment: Kinesiske investorer forventer ofte en rask og høy avkastning. Som et resultat er det ofte smartere å investere aktivt i kinesiske aksjer. Når du investerer passivt, vil du tross alt ikke bli kompensert for de sterke kurssvingningene.