Investere i aksjer: Hvordan handler man i aksjemarkedet?

Investering i aksjer kan gjøres når som helst, hvor som helst. Mange blir litt skeptiske når de hører ordet “aksjer”. Finanskrisen i 2008 førte tross alt til et alvorlig krasj i aksjemarkedene. Men situasjonen er helt annerledes hvis man går tilbake til før årtusenskiftet. Alle som investerte 10 000 kr i aksjer i 1980 ville i dag hatt en liten formue! Men hvordan kan du begynne å investere i aksjer selv?

Komme i gang med en gang?

Hvordan kan man investere i aksjer?

Det finnes to måter man pleier å investere i aksjer på. Du kan velge å handle aksjer aktivt og respondere raskt til utviklingen i markedet, eller du kan ha en mer langsiktig tilnærming.

Aktiv handel med kortsiktig perspektiv

I dag er det mange som mener det kan være lurt å kjøpe og selge aksjer kortsiktig. Dette er fordi aksjemarkedene er veldig ustabile, og prisene varierer stort både på oppsiden og nedsiden. Ved å handle aksjer hos en moderne aksjemegler, kan du dra nytte av små prisbevegelser opp og ned, og dermed kunne forbedre resultatene dine.

Når du investerer i aksjer, har du muligheten til å bruke giring. Giring lar deg ta større posisjoner med et mindre beløp. Giring fungerer som en multiplikator. For eksempel kan 100 kr la deg handle aksjer for 1000 kr. For hver krone kursen stiger, vil du da få ti ganger så stor gevinst. Men dette går selvfølgelig begge veier, og for hver krone aksjekursen beveger seg mot deg, vil tapet ditt bli ti ganger så stort.

Har du lyst til å prøve å handle aksjer gratis gjennom CFD’er? Ta sjansen på eToro. Bruk lenken under for å åpne en gratis demokonto:

Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/

Langsiktig sparing i aksjer

Det har vært en økende interesse blant folk når det gjelder å investere i aksjer de siste årene. Etter kriser, er det ofte store muligheter for vekst. Nettmeglere har også gjort det mye enklere og attraktivt å begynne å investere. Nettmeglere vil gi deg en inngang til markedet, uansett om du har et mer langsiktig eller kortsiktig perspektiv.

Har du lyst til å spare langsiktig i aksjer? I så fall bør du finne en pålitelig megler og åpne en konto hos dem. Under kan du finne en oversikt over forskjellige meglere og prisene deres:

Hva er aksjer?

Før du begynner å investere i aksjer, er det viktig at du forstår hva aksjer er. En aksje representerer en eierandel i et selskap. Store selskaper utsteder aksjer for å hente inn penger. Hvem som helst kan handle disse aksjene på en børs. Når du kjøper en aksje, blir du medeier i selskapet. Det finnes to måter man kan tjene penger på aksjer på. Klikk her hvis du har lyst til å lære deg nøyaktig hva en aksje er.

Hvordan kan man tjene penger på aksjer?

Det finnes to måter å tjene penger på aksjer på. Hva er de beste metodene å tjene penger på aksjer på?

Metode 1: På kursøkning

De fleste er klare over at aksjekurser beveger seg kontinuerlig. Du kan tjene penger på å selge aksjene dine med gevinst. I så fall, handler det om å kjøpe aksjene til rett tidspunkt. Hvis du klarer å kjøpe en aksje på en relativt lav pris, kan du selge dem igjen til en høyere pris senere.

Metode 2: Gjennom utbytter

Noen selskaper velger å dele ut deler av resultatet sitt til aksjonærene. Dette deles ut i form av utbytte. Utbytter lar deg altså tjene litt ekstra på aksjene dine. Har du lyst til å lære mer om utbytter? Les denne artikkelen.

Hvorfor bør man investere i aksjer?

Nå som du forstår hvordan aksjeinvestering funker, kan det hende du lurer på hvorfor du burde investere i aksjer.

En stor ulempe med å spare penger på konto, er at rentene er så lave at pengene dine kan miste verdi over tid på grunn av inflasjon: Pengene dine har en fast verdi, mens prisene stiger. I tillegg kan du måtte skatte på deler av sparepengene dine. Investering kan være en måte å bevare, eller forhåpentligvis øke, verdien til sparepengene dine.

Investering har vist seg å lønne seg på sikt. For eksempel har Dow Jones returned 7% årlig avkastning de siste 25 årene. Derfor kan det være lurt å investere langsiktig i aksjer.

tjen-penger-aksjer

Hva er risikoen ved å investere i aksjer?

Det er nok allerede klart for deg at man generelt kan tjene mer penger på aksjer enn å ha pengene sine på bankkonto. Men husk at aksjer er ikke risikofrie investeringer, og at man står i fare til å miste store deler (hvis ikke hele) investeringen sin. Aksjekurser kan kollapse, og man står i fare for at selskaper går konkurs. Hvis dette skjer, kan du tape hele investeringen din.

Kort fortalt er det ikke risikofritt å investere i aksjer. Dog kan man begrense risikoen sin ved å spre investeringene sine blant forskjellige selskaper. Husk også at det er utrolig viktig å bare investere penger som man ikke kommer til å trenge på noen år. Den eneste måten du kan klare deg gjennom kriser på, er ved å ikke selge aksjene dine til for lave priser.

Under kan du lese noen av de spesifikke risikoene tilknyttet aksjeinvesteringer:

 • Man risikerer å tape hele investeringen
 • Markedsrisiko: Hele markedet kan kollapse ved en krise
 • Volatilitetsrisiko: Markeder kan være veldig volatile, med priser som raskt beveger seg både opp og ned
 • Sektorrisiko: Enkelte sektorer kan gjøre det dårlig
 • Aksjespesifikk risiko: Enkeltaksjer kan gjøre det dårlig
 • Timingrisiko: Du kan ende med å kjøpe aksjene dine på feil tidspunkt
 • Valutarisiko: Vekslingskurser vil påvirke investeringene dine

Hvordan bestemmes aksjekurser?

Fundamental sett, er det tilbud og etterspørsel som avgjør prisen på en aksje. Aksjekursen vil stige når flere har lyst på aksjen, og aksjekursen vil som regel falle når færre har lyst til å kjøpe aksjen. Mye handler derfor også om å følge med på markedsutviklingen for å finne gode investeringer. Det brukes som regel to analytiske metoder for å avgjøre prisen på aksjer:

https://youtu.be/p7HKvqRI_Bo

Investering i aksjer via fond

Har du lyst til å regelmessig investere en gitt sum i aksjemarkedet, men har ikke lyst til å bruke tid på å studere og analysere enkeltaksjer? I så fall, kan det være lurt å investere i et aksjefond. Et aksjefond vil allokere pengene dine blant forskjellige aksjer. En stor fordel med dette, er at du enkelt kan diversifisere beholdningen din.

Du kan velge mellom aktivt forvaltede fond og passive fond. Aktivt forvaltede fond prøver å generere høyere avkastning enn markedet, og er generelt dyrere. Passive fond er ofte indeksfond, og prøver å generere den samme avkastningen som en referanseindeks. For de fleste vil man gjerne anbefale passive indeksfond.

Forskjellige strategier for aksjeinvesteringer

Det finnes forskjellige måter å investere i aksjer på. Under får du kort fortalt et par av disse.

Gevinst på salg

Du kan kjøpe aksjer med mål om at aksjekursen skal stige, og at du kan selge dem til en høyere verdi i fremtiden.

Bygge passiv inntekt

Andre investorer prøver å bygge en passiv inntektskilde med investeringene sine ved å kjøpe aksjer som betaler ut regelmessige utbytter.

Short-salg

Du kan også velge å selge aksjer short. I så fall tjener du penger når aksjekursen faller. Som regel er denne typen aksjehandel mer spekulativ.

Hva er fordelene ved å investere i aksjer?

Du kan oppnå god avkastning gjennom aksjer

 • Man kan utvikle en passiv inntekt gjennom utbytter
 • Man kan kjøpe og selge aksjer for gevinst
 • Man har et stort utvalg av aksjer å velge mellom

Hva er ulempene ved å investere i aksjer?

 • Investering i enkeltaksjer krever en mer aktiv tilnærming enn å la pengene stå på en sparekonto
 • Man kan tape mye penger på enkeltaksjer
 • Avkastningen er uforutsigbar

Tips for aksjeinvestering

Ved å bruke disse tipsene, kan du muligens oppnå bedre resultater på investeringene dine.

Før du kjøper en aksje, er det lurt at du analyserer og leser deg godt opp på selskapet. Først kan du sjekke den generelle økonomiske situasjonen: er økonomien i en vekstfase eller ikke? Etter dette bør du se på hvordan selskapet har gjort det gjennom årene. Også bør du se hvilke planer selskapet har for fremtiden, og om du er tilfreds med disse.

I tillegg må du huske på at øvelse er nøkkelen til suksess. Ikke hopp rett ut i sjøen før du har lært deg å svømme. Smarte nybegynnerinvestorer begynner med mindre investeringer for å se om de handler på riktig måte. På denne siden har vi ramset opp diverse aktører hvor du kan prøve å handle aksjer risikofritt gjennom en gratis demokonto.

Har du lyst på flere tips om investering i aksjer? Les artikkelen vår “Aksjer for dummies”!

Aksjeinvesteringstips

Langsiktig strategi

Hvis du velger å spare langsiktig i aksjer, bør du ikke forvente skyhøy avkastning på et kortsiktig perspektiv. Det finnes fremdeles aksjer som vil stige raskt i verdi, men det vil også være aksjer som faller kraftig. Derfor kan det være lurt å spare en fast sum i aksjer hver måned. Dette kan være alt fra 1000 kr til 10 000 kr, alt etter hvor mye du vil spare. På denne måten vil du også spre investeringene dine over tid og redusere risikoen for å kjøpe alle aksjene dine på “toppen”.

Takket være CFD-leverandører, kan man også dra nytte av kortsiktige kursendringer både på opp- og nedsiden. CFD-leverandører lar deg åpne short-posisjoner, og da tjener du penger nå aksjekurser faller. Særlig for daytradere, folk som handler aksjer aktivt i løpet av dagen, kan dette være fristende å bruke for å oppnå høyere avkastning.

Kategori “aksjeinvestering” - Les mer.

Under kategorien vår aksjeinvestering, diskuterer vi alt aksjerelatert. For eksempel hvordan man kan gå frem i å velge ut aksjer, forskjellige investeringsmetoder osv.

Etter diverse kriser, er det som regel stor mulighet for vekst. I tillegg har investering i aksjer blitt mye lettere i det siste takket være alle de nye nettmeglerne som har kommet på markedet. Flere nettmeglere og CFD-leverandører kan la deg spekulere både i stigende og fallende markeder.

Hvordan kan du kjøpe Petrobras-aksjer?
Hvordan kan du kjøpe Gazprom Energy-aksjer?
Day trading: tjen penger på å handle aksjer
Hva er aksjer?
Investere på et lite budsjett
Hvordan kan du kjøpe aksjer på nett?
Gambling på børsen
Kjøp aksjer i Saudi Aramco