Investere i aksjer: Hvordan handler man i aksjemarkedet?

Investering i aksjer kan gjøres når som helst, hvor som helst. Mange blir litt skeptiske når de hører ordet “aksjer”. Finanskrisen i 2008 førte tross alt til et alvorlig krasj i aksjemarkedene. Men situasjonen er helt annerledes hvis man går tilbake til før årtusenskiftet. Alle som investerte 10 000 kr i aksjer i 1980 ville i dag hatt en liten formue! Men hvordan kan du begynne å investere i aksjer selv?

Komme i gang med en gang?

Hvordan kan man investere i aksjer?

Det finnes to måter man pleier å investere i aksjer på. Du kan velge å handle aksjer aktivt og respondere raskt til utviklingen i markedet, eller du kan ha en mer langsiktig tilnærming.

Aktiv handel med kortsiktig perspektiv

I dag er det mange som mener det kan være lurt å kjøpe og selge aksjer kortsiktig. Dette er fordi aksjemarkedene er veldig ustabile, og prisene varierer stort både på oppsiden og nedsiden. Ved å handle aksjer hos en moderne aksjemegler, kan du dra nytte av små prisbevegelser opp og ned, og dermed kunne forbedre resultatene dine.

Når du investerer i aksjer, har du muligheten til å bruke giring. Giring lar deg ta større posisjoner med et mindre beløp. Giring fungerer som en multiplikator. For eksempel kan 100 kr la deg handle aksjer for 1000 kr. For hver krone kursen stiger, vil du da få ti ganger så stor gevinst. Men dette går selvfølgelig begge veier, og for hver krone aksjekursen beveger seg mot deg, vil tapet ditt bli ti ganger så stort.

Har du lyst til å prøve å handle aksjer gratis gjennom CFD’er? Ta sjansen på eToro. Bruk lenken under for å åpne en gratis demokonto:

Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/

Langsiktig sparing i aksjer

Det har vært en økende interesse blant folk når det gjelder å investere i aksjer de siste årene. Etter kriser, er det ofte store muligheter for vekst. Nettmeglere har også gjort det mye enklere og attraktivt å begynne å investere. Nettmeglere vil gi deg en inngang til markedet, uansett om du har et mer langsiktig eller kortsiktig perspektiv.

Har du lyst til å spare langsiktig i aksjer? I så fall bør du finne en pålitelig megler og åpne en konto hos dem. Under kan du finne en oversikt over forskjellige meglere og prisene deres:

Hva er aksjer?

Før du begynner å investere i aksjer, er det viktig at du forstår hva aksjer er. En aksje representerer en eierandel i et selskap. Store selskaper utsteder aksjer for å hente inn penger. Hvem som helst kan handle disse aksjene på en børs. Når du kjøper en aksje, blir du medeier i selskapet. Det finnes to måter man kan tjene penger på aksjer på. Klikk her hvis du har lyst til å lære deg nøyaktig hva en aksje er.

Hvordan kan man tjene penger på aksjer?

Det finnes to måter å tjene penger på aksjer på. Hva er de beste metodene å tjene penger på aksjer på?

Metode 1: På kursøkning

De fleste er klare over at aksjekurser beveger seg kontinuerlig. Du kan tjene penger på å selge aksjene dine med gevinst. I så fall, handler det om å kjøpe aksjene til rett tidspunkt. Hvis du klarer å kjøpe en aksje på en relativt lav pris, kan du selge dem igjen til en høyere pris senere.

Metode 2: Gjennom utbytter

Noen selskaper velger å dele ut deler av resultatet sitt til aksjonærene. Dette deles ut i form av utbytte. Utbytter lar deg altså tjene litt ekstra på aksjene dine. Har du lyst til å lære mer om utbytter? Les denne artikkelen.

Hvorfor bør man investere i aksjer?

Nå som du forstår hvordan aksjeinvestering funker, kan det hende du lurer på hvorfor du burde investere i aksjer.

En stor ulempe med å spare penger på konto, er at rentene er så lave at pengene dine kan miste verdi over tid på grunn av inflasjon: Pengene dine har en fast verdi, mens prisene stiger. I tillegg kan du måtte skatte på deler av sparepengene dine. Investering kan være en måte å bevare, eller forhåpentligvis øke, verdien til sparepengene dine.

Investering har vist seg å lønne seg på sikt. For eksempel har Dow Jones returned 7% årlig avkastning de siste 25 årene. Derfor kan det være lurt å investere langsiktig i aksjer.

tjen-penger-aksjer

Hva er risikoen ved å investere i aksjer?

Det er nok allerede klart for deg at man generelt kan tjene mer penger på aksjer enn å ha pengene sine på bankkonto. Men husk at aksjer er ikke risikofrie investeringer, og at man står i fare til å miste store deler (hvis ikke hele) investeringen sin. Aksjekurser kan kollapse, og man står i fare for at selskaper går konkurs. Hvis dette skjer, kan du tape hele investeringen din.

Kort fortalt er det ikke risikofritt å investere i aksjer. Dog kan man begrense risikoen sin ved å spre investeringene sine blant forskjellige selskaper. Husk også at det er utrolig viktig å bare investere penger som man ikke kommer til å trenge på noen år. Den eneste måten du kan klare deg gjennom kriser på, er ved å ikke selge aksjene dine til for lave priser.

Under kan du lese noen av de spesifikke risikoene tilknyttet aksjeinvesteringer:

 • Man risikerer å tape hele investeringen
 • Markedsrisiko: Hele markedet kan kollapse ved en krise
 • Volatilitetsrisiko: Markeder kan være veldig volatile, med priser som raskt beveger seg både opp og ned
 • Sektorrisiko: Enkelte sektorer kan gjøre det dårlig
 • Aksjespesifikk risiko: Enkeltaksjer kan gjøre det dårlig
 • Timingrisiko: Du kan ende med å kjøpe aksjene dine på feil tidspunkt
 • Valutarisiko: Vekslingskurser vil påvirke investeringene dine

Hvordan bestemmes aksjekurser?

Fundamental sett, er det tilbud og etterspørsel som avgjør prisen på en aksje. Aksjekursen vil stige når flere har lyst på aksjen, og aksjekursen vil som regel falle når færre har lyst til å kjøpe aksjen. Mye handler derfor også om å følge med på markedsutviklingen for å finne gode investeringer. Det brukes som regel to analytiske metoder for å avgjøre prisen på aksjer:

https://youtu.be/p7HKvqRI_Bo

Investering i aksjer via fond

Har du lyst til å regelmessig investere en gitt sum i aksjemarkedet, men har ikke lyst til å bruke tid på å studere og analysere enkeltaksjer? I så fall, kan det være lurt å investere i et aksjefond. Et aksjefond vil allokere pengene dine blant forskjellige aksjer. En stor fordel med dette, er at du enkelt kan diversifisere beholdningen din.

Du kan velge mellom aktivt forvaltede fond og passive fond. Aktivt forvaltede fond prøver å generere høyere avkastning enn markedet, og er generelt dyrere. Passive fond er ofte indeksfond, og prøver å generere den samme avkastningen som en referanseindeks. For de fleste vil man gjerne anbefale passive indeksfond.

Forskjellige strategier for aksjeinvesteringer

Det finnes forskjellige måter å investere i aksjer på. Under får du kort fortalt et par av disse.

Gevinst på salg

Du kan kjøpe aksjer med mål om at aksjekursen skal stige, og at du kan selge dem til en høyere verdi i fremtiden.

Bygge passiv inntekt

Andre investorer prøver å bygge en passiv inntektskilde med investeringene sine ved å kjøpe aksjer som betaler ut regelmessige utbytter.

Short-salg

Du kan også velge å selge aksjer short. I så fall tjener du penger når aksjekursen faller. Som regel er denne typen aksjehandel mer spekulativ.

Hva er fordelene ved å investere i aksjer?

Du kan oppnå god avkastning gjennom aksjer

 • Man kan utvikle en passiv inntekt gjennom utbytter
 • Man kan kjøpe og selge aksjer for gevinst
 • Man har et stort utvalg av aksjer å velge mellom

Hva er ulempene ved å investere i aksjer?

 • Investering i enkeltaksjer krever en mer aktiv tilnærming enn å la pengene stå på en sparekonto
 • Man kan tape mye penger på enkeltaksjer
 • Avkastningen er uforutsigbar

Tips for aksjeinvestering

Ved å bruke disse tipsene, kan du muligens oppnå bedre resultater på investeringene dine.

Før du kjøper en aksje, er det lurt at du analyserer og leser deg godt opp på selskapet. Først kan du sjekke den generelle økonomiske situasjonen: er økonomien i en vekstfase eller ikke? Etter dette bør du se på hvordan selskapet har gjort det gjennom årene. Også bør du se hvilke planer selskapet har for fremtiden, og om du er tilfreds med disse.

I tillegg må du huske på at øvelse er nøkkelen til suksess. Ikke hopp rett ut i sjøen før du har lært deg å svømme. Smarte nybegynnerinvestorer begynner med mindre investeringer for å se om de handler på riktig måte. På denne siden har vi ramset opp diverse aktører hvor du kan prøve å handle aksjer risikofritt gjennom en gratis demokonto.

Har du lyst på flere tips om investering i aksjer? Les artikkelen vår “Aksjer for dummies”!

Aksjeinvesteringstips

Langsiktig strategi

Hvis du velger å spare langsiktig i aksjer, bør du ikke forvente skyhøy avkastning på et kortsiktig perspektiv. Det finnes fremdeles aksjer som vil stige raskt i verdi, men det vil også være aksjer som faller kraftig. Derfor kan det være lurt å spare en fast sum i aksjer hver måned. Dette kan være alt fra 1000 kr til 10 000 kr, alt etter hvor mye du vil spare. På denne måten vil du også spre investeringene dine over tid og redusere risikoen for å kjøpe alle aksjene dine på “toppen”.

Takket være CFD-leverandører, kan man også dra nytte av kortsiktige kursendringer både på opp- og nedsiden. CFD-leverandører lar deg åpne short-posisjoner, og da tjener du penger nå aksjekurser faller. Særlig for daytradere, folk som handler aksjer aktivt i løpet av dagen, kan dette være fristende å bruke for å oppnå høyere avkastning.

Kategori “aksjeinvestering” - Les mer.

Under kategorien vår aksjeinvestering, diskuterer vi alt aksjerelatert. For eksempel hvordan man kan gå frem i å velge ut aksjer, forskjellige investeringsmetoder osv.

Etter diverse kriser, er det som regel stor mulighet for vekst. I tillegg har investering i aksjer blitt mye lettere i det siste takket være alle de nye nettmeglerne som har kommet på markedet. Flere nettmeglere og CFD-leverandører kan la deg spekulere både i stigende og fallende markeder.

Hvordan kan du kjøpe Petrobras-aksjer?
Hvordan kan du kjøpe Gazprom Energy-aksjer?
Day trading: tjen penger på å handle aksjer
Hva er aksjer?
Investere på et lite budsjett
Hvordan kan du kjøpe aksjer på nett?
Gambling på børsen
Kjøp aksjer i Saudi Aramco

Hvordan kan du kjøpe Petrobras-aksjer?

Petrobras er et stort oljeselskap. Selskapet er til og med det største selskapet i Sør-Amerika. Hvis du ønsker å investere i den fremvoksende økonomiene i Sør-Amerika, kan en investering i Petrobras være interessant. I denne artikkelen ser vi på hvordan du kjøper Petrobras-aksjer. Du kan også se hva den siste aksjekursen for selskapet er i denne artikkelen.

Hvor kan du kjøpe Petrobras-aksjer?

Ønsker du å kjøpe Petrobras-aksjer? Du kan trade direkte i Petrobras-aksjer med en av disse pålitelige nettmeglerne:

MeglerKostnaderRegistrere
eToroMinimumsinnskudd er 50 USD/EURO.
Kapitalen din er under risiko.
AvatradeHandle aktivt Petrobra-aksjer til lav pris med en gratis demo!

Hva er aksjekursen til Petrobras?

Er du nysgjerrig på aksjekursen til Petrobras? Det er forståelig! I grafen nedenfor kan du se hva CFD-aksjekursen er. Med knappene kan du umiddelbart åpne en investering når tiden er inne.

Selskapsinformasjon om Petrobras

Nedenfor kan du finne nøkkelinformasjon om selskapet Petrobras.

Analyse av Petrobras-aksjer

Før du bestemmer deg for å kjøpe eller selge Petrobras-aksjer, er det viktig å analysere aksjen grundig. I oversikten nedenfor kan du se hvordan Petrobras har prestert den siste perioden.

Aksjepriser for Petrobras de siste 5 dagene

I tabellen nedenfor kan du se aksjekursen til Petrobras de siste 5 dagene:

Hvordan vil Petrobras prestere i 2024?

Er du nysgjerrig på hva analytikere mener Petrobras vil gjøre i 2024 og de følgende årene? Vi har kombinert prediksjonene til analytikere ved å bruke data fra Alpha Vantage. Husk at dette tallet bare er en forutsigelse om prisbevegelsen til Petrobras, og det kan hende det ikke blir realitet.

Er det smart å investere i Petrobras?

Petrobras enorme betydning for den brasilianske økonomien gjør en investering i dette selskapet noe mindre risikofylt. Investering i Petrobras kan derfor være interessant når du synes det er interessant å investere i Sør-Amerika.

Olje som råvare mister popularitet over hele verden: Dette er fordi det blir stadig tydeligere at olje spiller en stor rolle i klimaproblemet. Petrobras må derfor lete etter mer bærekraftige inntektskilder i fremtiden. Foreløpig ser vi imidlertid ingen problemer. Olje er fortsatt viktig i Brasil, så selskapet har fortsatt nok kunder å tjene penger på.

Det er heller ikke ubetydelige risikoer forbundet med å investere i Petrobras. Hoved risikoen for en investering i Petrobras er selskapets forpliktelse til å selge olje som er kjøpt på verdensmarkedet (med tap) til innenlandske kunder. Dette reduserer selvfølgelig selskapets lønnsomhet betydelig.

En stor statlig eierandel kan også være risikabelt. Når en upålitelig part kommer til makten, kan du miste mye verdi som aksjonær. Det er derfor lurt å følge nøye med på den politiske situasjonen i landet før du investerer i Petrobras.

En investering i Petrobras kan tilføre porteføljen ekstra mangfold. Du investerer i en helt annen region. Når økonomiske forhold er dårlige i Europa eller Amerika, kan økonomien i Brasil fortsatt fungere godt.

Kjøp petrobras-aksjer

Om selskapet Petrobras

Petrobras står for ‘Petróleo Brasileiro‘. Dette er et brasiliansk oljeselskap med hovedkontor i Rio de Janeiro. Selskapets hovedaktiviteter er utvinning, produksjon og raffinering av råolje.

I tillegg til petroleum, produserer selskapet også naturgass og etanol. Petrobras har hatt stor popularitet blant investorer i mange år. Dette skyldes trolig det faktum at selskapet er det største selskapet i både Brasil og Sør-Amerika som helhet.

Aktiv i hele oljeindustriens forretningskjede

Petrobras er aktiv i alle kjeder i oljeindustrien. Videre har tidligere erfaring vist at Petrobras er en uunnværlig ledd i produksjonen av olje. I gjennomsnitt produserer Petrobras rundt 2 millioner fat olje hver dag. Denne produksjonen er lik 80% av hele oljeproduksjonen på brasiliansk jord. Tidligere besto 90% av Petrobras ‘totale produksjon av olje, mens de resterende 10% var reservert for gass.

Dette understreker Petrobras ‘økonomiske og industrielle betydning, ikke bare for Brasil, men også for hele Sør-Amerika. En annen interessant detalj er at Petrobras eier alle raffineriene som finnes i Brasil. De fleste av disse raffineriene ligger sørøst i landet. Det største raffineriet er i byen Paulínia. Deres egen produksjon av gass er ikke nok: Brasil er derfor tvunget til å importere naturgass fra for eksempel Bolivia.

Historien til Petrobras

Petrobras ble grunnlagt i 1953. Selskapet ble det grunnlagt av Brasils president som på den tiden var ‘Getúlio Vargas’. Omtrent et år etter at selskapet ble stiftet, kunne de begynne å utvikle forretningsaktivitetene. Selskapet har i ettertid blitt notert på São Paulo-børsen og er også notert på New York Stock Exchange.

Fram til skrivende stund er den brasilianske regjeringen fremdeles Petrobras ‘største aksjonær. Dette vil sannsynligvis forbli slik i fremtiden. Faktisk, for å sikre at selskapet ikke havner i utenlandske hender, har Brasil valgt å lovfeste at regjeringen alltid må ha et flertall av stemmerettene. På slutten av 2018 hadde den brasilianske regjeringen en eierandel på 50% i selskapet, delvis på grunn av eksistensen av denne lovgivningen.

Denne lovgivningen fra den brasilianske regjeringen er veldig logisk. Petrobras spiller en avgjørende rolle for den brasilianske økonomien. Det er for eksempel velkjent at regjeringen i Brasil, gjennom Petrobras, prøver å holde prisene på drivstoff og dermed inflasjonen i landet så lavt som mulig.

Dessverre klarer ikke raffineriene som eies av Petrobras å produsere nok til å dekke det nasjonale olje behovet fullt ut. På grunn av dette er det nødvendig for selskapet å kjøpe oljeprodukter på verdensmarkedet. Selskapet må da selge denne oljen med tap i eget land. Denne juridiske forpliktelsen reduserer åpenbart selskapets potensielle fortjeneste. Når du investerer i dette oljeselskapet, er det viktig å ta hensyn til denne bestemmelsen.

Hvordan kan du kjøpe Gazprom Energy-aksjer?

Gazprom Energy er et stort russisk selskap som eksporterer naturgass til Europa og Kina. Til tross for den nåværende politisk ustabile situasjonen kan det være interessant å investere i Gazprom. I denne artikkelen diskuterer vi hvordan og hvor du kan kjøpe Gazprom-aksjer.

Hvordan kan du investere i Gazprom?

En investering i Gazprom kan være interessant: Selskapet kontrollerer en stor del av verdens naturgassreserver. Ønsker du å kjøpe Gazprom-aksjer? Du kan trade direkte i Gazprom-aksjer med en av disse pålitelige nettmeglerne:

MeglerKostnaderRegistrere
eToroMinimumsinnskudd er 50 USD/EURO.
Kapitalen din er under risiko.
AvatradeHandle aktivt Gazprom-aksjer til lav pris med en gratis demo!

Hva er den nåværende aksjeprisen til Gazprom?

Er du nysgjerrig på den nåværende prisen på Gazprom-aksjer? Nedenfor kan du se et diagram med den siste prisutviklingen. Du kan også bruke knappene til å åpne en posisjon direkte.

Selskapsinformasjon om Gazprom

Nedenfor kan du finne nøkkelinformasjon om selskapet Gazprom.

Aksjepriser for Gazprom de siste 5 dagene

I tabellen nedenfor kan du se aksjekursen til Gazprom de siste 5 dagene:

Er det lurt å investere i Gazprom?

Gazprom blir ikke tatt imot av alle investorer med åpne armer. Dette er fordi Gazprom er kontrollert av den russiske regjeringen: regjeringen eier majoriteten av aksjene. De bruker derfor jevnlig naturgasstilgang som et politisk våpen. Når regjeringen kutter forsyninger til enkelte land, er det dårlig for Gazproms driftsresultater. Det er derfor viktig å holde øye med den russiske regjeringen når man vurderer en investering i Gazprom.

Det er imidlertid også ulike grunner til at en investering i Gazprom kan være interessant. For eksempel betaler selskapet ut en høy utbytteprosent: det russiske selskapet ønsker å betale ut 50 % av nettoresultatet. Rørledningen til Kina har også gjort selskapet mindre avhengig av Europa. En investering i Gazprom kan derfor absolutt slå godt ut: Det er imidlertid viktig å holde et godt øye med den politiske og økonomiske situasjonen i Russland.

Og ikke glem konkurransen: absolutt på det nasjonale markedet er det flere og flere aktive aktører. Tenk for eksempel på Novatek og Rosneft. Prisen på Gazprom-aksjer svinger sterkt med oljeprisen; det er derfor lurt å følge nøye med på dette når man vurderer en investering i Gazprom.

invester i Gazprom

Om Gazprom

På verdensbasis er Gazprom, med en andel på 15 %, en av de største gassleverandørene. I 2005 kjøpte den russiske regjeringen en majoritetsandel med 50,0002 % av aksjene. Gasselskapet leverer naturgasstil mange land i Europa. Naturgassen leveres hovedsakelig til tidligere sovjetstater og til land i Sentral- og Øst-Europa. I flere tiår har den levert naturgass til europeiske energiselskaper som Essent og Nuon.

I mai 2007 ble Gazprom EP International BV etablert i Amsterdam. Dette er, utenfor Russland og de tidligere sovjetstatene, en spesiell gren av Gazprom. Selskapet eier 51 % av aksjene i Nord Stream-gassrørledningen gjennom Østersjøen. Gazprom har også en 9% eierandel i BBL-rørledningen. Denne rørledningen forbinder Nederland med Storbritannia. Dessuten har selskapet i Nederland en andel i Gas Storage Bergermeer. Gazprom vil injisere gass inn i det gass lagringsstedet.

Gazproms hovedkvarter er i St. Petersburg, Russland.

Selskapets historie

Sovjet sin tidligere president Mikhail Gorbatsjov fikk samlet olje- og gass departementene på 1980-tallet. Dette var en del av hans økonomiske reformprogram. Dermed ble det russiske statsselskapet Gazprom opprettet 8. august 1989. Dette statseide selskapet var organet for produksjon, distribusjon og salg av gass.

Selskapet ble privatisert i november 1992. Dette skjedde etter at den russiske presidenten hadde tatt en beslutning om det. Omdannelsen av det statseide selskapet til et nasjonalt aksjeselskap skjedde blant annet gjennom salg av selskaper. Salget av disse var underlagt strenge betingelser. For eksempel fikk utenlandske aksjonærer ikke kjøpe mer enn 9 % av aksjene. Det privatiserte selskapet Gazprom inngikk de første partneravtalene med utenlandske selskaper i 1993. Partneravtaler ble inngått med finske Neste og franske Gaz de France.

Gazprom leverer gass til Kina

I 2014 signerte Russland og Kina en mega kontrakt. Gazprom skal forsyne Kina med naturgass i 30 år på vegne av Russland. Med Kina har Russland fått en annen stor utenlandsk kunde etter Europa. Dette er viktig for russisk økonomi. Kontrakten har en estimert verdi på 400 milliarder dollar. For å levere naturgassen må «Power of Siberia»-rørledningen bygges. Dette vil kreve en investering på rundt 55 milliarder dollar.

Med Kina som en ny kunde av Gazprom, blir selskapet mindre avhengig av det politiske forholdet til Europa. De økte spenningene er en trussel for Gazprom og dette nye samarbeidet styrker selskapets posisjon. Dette kan være en god grunn til å investere i Gazprom ved å kjøpe aksjene.

Gazprom er en attraktiv aksje

Ifølge analytikere er Gazprom en attraktiv aksje. Faktum er at naturgass er renere enn kull. Kullkraftverk for å skape energi blir derfor i økende grad erstattet av gasskraftverk. Etterspørselen etter naturgass vil derfor øke på verdensbasis og Gazprom kan dra nytte av dette.

På grunn av COVID-19 fikk aksjene til gasselskaper et stort fall. I mellomtiden er gassprisene på vei opp igjen over hele verden. Den nye gassrørledningen til Kina, som nå er ferdigstilt, har gitt selskapet nye salgsmuligheter. I tillegg får investorene en utbytteavkastning på 7,2 %. Derfor, selv om Russland er risikabelt og ledelsen etterlater mye å være ønsket, anser mange analytikere dette selskapets aksjer for å være attraktive.

Har du tillit til Gazproms fremtid? I så fall kan det være interessant å kjøpe Gazprom-aksjer.

Day trading: tjen penger på å handle aksjer

Daytrading er en av de mest innbringende måtene å tjene penger på nettet. Day trading innebærer å kjøpe og selge aksjer veldig raskt, og ved å handle aksjer på denne måten kan du tjene mye penger. Men hvordan fungerer day trading av aksjer ? hvordan tjener du penger på tradingen? og hvordan kan du komme i gang?

Hvordan komme i gang som daytrader?

Hvis du vil begynne å handle aksjer som daytrader, så er det første du trenger en konto hos en megler. Hos de fleste meglerne kan du åpne enten en demo-konto eller en live-konto. Med demo-kontoen kan du handle aksjer ved hjelp av fiktive penger. På denne måten kan du prøve å handle helt risikofritt. Alternativt kan du få en live-konto og begynne å handle med ekte penger med en gang.

Klikk her for å sammenligne de ulike meglerne og åpne en gratis (demo) konto >>

Grunnleggende prinsipper for day trading

day trading av aksjer

Ved daytrading handler du aksjer for å tjene penger. Du eier bare aksjene for en kort periode, og du prøver å tjene så mye du kan innen den korte perioden. Denne strategien er det motsatte av å bygge en portefølje der du eier aksjer på lang sikt.

Du tjener mer penger som daytrader fordi du kan kjøpe og selge aksjer mye raskere. Hver time går aksjekursene opp og ned, og som daytrader kan du tjene på disse bevegelsene.

Tjene penger på å handle aksjer

Som daytrader handler du aksjer på en måte som gjør at du kan tjene på både økning og prisfall. Med hver moderne megler har du muligheten til å gå short, noe som betyr at du kan tjene penger selv når prisen går ned. Denne funksjonen gir deg flere muligheter til å generere profitt sammenlignet med tradisjonell handel.

Ved shorting kan du ri trendene både opp og ned. Prisen på en aksje kan svinge betydelig i løpet av dagen, og du kan tjene penger på begge måter. Med tradisjonell handel kan du bare tjene når prisen på en aksje går opp.

Hva er den beste måten å komme i gang på?

En god trader må være god med tall, men det er ikke alt. Faktisk spiller tall bare en begrenset rolle. Etter hvert er det psykologien som spiller den viktigste rollen. Når du har utviklet et system for deg selv som fungerer og tjener deg penger, må du fortsette å følge dette systemet.

Handelssystemet ditt er som ekteskapet ditt; du fastholder deg i det i både gode og onde dager. Den siste biten kan være veldig vanskelig, men det er viktig å huske at en god trader kutter tapene sine i de tidlige stadiene. Selv når det går veldig bra, kan folk bli ivrig og selge en posisjon for tidlig. Ikke gjør det, I stedet kan du prøve å holde deg rasjonell og bestemme hva du skal gjøre før du åpner posisjonen.

Ved å lage dine egne regler og følge disse reglene, vil du kunne handle aksjer mer rasjonelt og vellykket.

Hva er aksjer?

Mange lurer på hva aksjer er. Når du kjøper en aksje, blir du umiddelbart medeier i selskapet. Du kan handle aksjer på børsen. Men hvordan endres prisen på en aksje? Hvordan kan du trade kursutvikling på aksjer? Og hva er opprinnelsen til aksjer? I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om aksjer!

Hva er en aksje?

En aksje er et bevis på eierskap i et selskap. Når du kjøper en aksje, blir du medeier i selskapet. Et selskap utsteder ofte aksjer for å skaffe mer kapital.

Hvorfor bør du eie aksjer?

Det enkle svaret er at det kan generere mye penger. Aksjer i gjennomsnitt gir omtrent 7 til 8 prosent årlig. Dette betyr at etter inflasjon har avkastningen vært rundt 5% siden 1900.

Når du legger igjen pengene på sparekontoen, vil den reelle avkastningen du får være negativ. Dette er på grunn av at inflasjonen er høyere enn renten du får på sparekontoen din.

5 prosent virker ikke ekstremt spennende, men styrken i den sammensatte effekten gjør at aksjene dine raskt kan øke i verdi. Når du gjentatte ganger investerer avkastningen, vil du også motta avkastning på avkastningen. Hvis du investerer 10.000 kr årlig i 30 år til 7%, vil du til slutt eier 101 073 kr. Selv med små beløp lønner det seg å investere.

Hvorfor det er lurt å eie aksjer

Hvordan tjene penger på aksjer?

Det er nå klart hva aksjer er, men hvordan kan du tjene penger på aksjer? Det er to metoder du kan bruke, som gir fortjeneste med aksjer: Disse to metodene er kursgevinster og utbytte.

Metode 1: kursgevinst

Aksjer kan omsettes på børsen, og en pris skapes av samspillet mellom tilbud og etterspørsel. Prisen på aksjen indikerer hvor mye du kan kjøpe eller selge den for.. Når du holder en aksje en stund og prisen stiger, oppnår du en positiv avkastning.

Metode 2: Utbytte

Kursgevinst er imidlertid ikke den eneste måten du kan tjene penger på aksjer. Mange selskaper betaler også utbytte med jevne mellomrom. Utbytte er en profitt fordeling. Selskapet kan bestemme prosentandelen av overskudd som skal utbetales som utbytte. Noen selskaper betaler aldri utbytte, mens det også er selskaper som betaler flere prosent av utbyttet på årsbasis.

Vil du vite mer om utbytte? I vår artikkel om emnet kan du lese alt du trenger å vite:

Hvordan trade aksjer selv?

Nå som du vet hva aksjer er, kan du aktivt handle med aksjer selv. Det finnes to måter du kan handle aksjer på.

Kjøp aksjer på lang sikt

Den første opsjonen er å handle aksjer på lang sikt . Dette er når du kjøper opp aksjer fordi du tror de vil være verdt mer penger i fremtiden. Når folk kjøper aksjer, gjør de det ofte med tanke på fremtiden.

Vil du vite hvordan og hvor du kan kjøpe aksjer? I vår artikkel om kjøp av aksjer kan du lese alt du trenger å vite:

Aktiv trading med aksjer

Andre investorer velger å spekulere aktivt på aksjeprisene . Aksjekursene kan stige eller falle med flere prosent på en dag. Ved å utnytte dette kan du oppnå god avkastning.

Den grunnleggende strategien for å handle aksjer er klar: når du forventer at aksjene skal opp, kjøper du aksjen og når du forventer et fall, selger du aksjen. Du kan dra nytte av fallende priser ved å ta en kort posisjon. Med en kort posisjon drar du fordel av en fallende pris.

Vil du prøve å spekulere i aksjer risikofritt med en gratis demo? Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo for aksjehandel:

Hvordan investere I aksjer?

Nå som du forstår betydningen av aksjer, vil du vite hvordan du kan investere i aksjer selv. Du kan investere i aksjer med en online megler. En megler er en part som lar deg handle med forskjellige investeringsprodukter.

I dag kan alle åpne en konto hos en aksjemegler. Vil du vite hvilken nettmegler du kan investere med? Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte hos en nettmegler:

Hva påvirker prisen på en aksje?

Prisen på en aksje bestemmes av antall kjøpere og selgere. Når flere ønsker å kjøpe en aksje, øker prisen. Når flertallet av folk selger aksjen, faller prisen. Forventninger om en aksjes utsikter kan ha en sterk innvirkning på en aksjekurs. La oss forklare dette med to eksempler.

I det første eksempelet vil du investere i et biotech selskap. Når det kommer ut en nyhetsrapport om at dette selskapet har oppdaget et spesielt stoff, er det lurt å kjøpe aksjen. Sannsynligheten for en økning i etterspørselen er sikkert høy.

Det motsatte er imidlertid også mulig. Anta at du vurderer å investere i butikkjeder. Når det kommer en nyhetsrapport som sier at butikkmarkedet kollapser på grunn av økningen i netthandel, er det lurt å selge.

Vil du lære hvordan du bedre kan investere i aksjer? Da er det viktig å lære å analysere aksjemarkedene. I våre artikler om grunnleggende og teknisk analyse vil du lære hvordan du gjør dette:

Hva er risikoen ved aksjehandel?

Selvfølgelig innebærer handel med aksjer de nødvendige risikoene. Nå som du vet hva aksjer er, er du imidlertid allerede et skritt foran, og sjansene for at du til slutt vil lykkes er mye høyere.

Risiko for lavere aksjekurs

En risiko for aksjer er den såkalte kursrisikoen : det er en sjanse for at aksjen du kjøper i dag vil være mindre verdt i morgen. I så fall vil du oppnå tap når du selger aksjen igjen.

I noen tilfeller kan hele markedet fungere dårlig. Dette kalles også markedsrisiko .

Risiko for konkurs

I tillegg til denne risikoen er det en sjanse for at selskapet går konkurs; når et selskap går konkurs får du ofte bare en brøkdel av verdien av aksjen tilbake.

Mangel på likviditet

Når du kjøper en aksje med lavt handelsvolum, er det en sjanse for at ingen vil kjøpe aksjene dine. Det kan da være vanskelig å selge aksjene dine fordi det ikke er noe marked. Med de store aksjene notert på Dow Jones eller S&P 500, er det svært lite sannsynlig at dette vil skje.

Hvorfor utsteder selskaper aksjer?

Å utstede aksjer kan være en attraktiv måte for selskaper å skaffe mer penger. Pengene som oppnås ved utstedelse av aksjer er permanent kapital, og derfor trenger ikke selskapet betale renter på dette.

Pengene som samles inn med en emisjon brukes ofte til å vokse videre. Uten kapitalen som ble hentet fra emisjonen, vil selskapet være mindre i stand til å utvide.

Hvilke rettigheter har du som aksjonær?

På papir er du da medeier i selskapet. Dessverre betyr ikke dette at du får en parkeringsplass på eiendommen og at du kan gå inn og ut av direktørens rom. Likevel får du som aksjeeier ganske mange ekstra rettigheter.

Som aksjonær kan du delta på generalforsamlingen . På dette møtet kan alle aksjonærer stemme om selskapets policy. Som aksjonær har du også rett til en andel av overskudd fordelingen . Ikke alle selskaper fordeler overskuddet til aksjonærene.

Det er også spesielle aksjer. For eksempel gir foretrukket aksjeeieren spesielle privilegier, og grunnlegger aksjer er aksjer uten stemmerett.

Hva er aksjer

Hva slags aksjer finnes?

Definisjonen av hva aksjer er er 100% klar. Denne definisjonen dekker imidlertid mange typer aksjer. For eksempel kan du investere i bankaksjer og i andre sektorer som for eksempel i turist aksjer.

Det anbefales å spre investeringene dine over forskjellige sektorer så mye som mulig. Det er alltid en risiko for at en sektor ikke kommer til å gjøre det bra. Deretter kan du absorbere den negative avkastningen i den sektoren med den positive avkastningen fra en annen sektor.

Er aksjer noe for deg?

Etter denne forklaringen forstår du betydningen av aksjer. Før du investerer, er det imidlertid viktig at du bestemmer om det å investere i aksjer virkelig er noe for deg. Å handle aksjer er attraktivt hvis du vil dra nytte av de positive resultatene fra selskaper. Samtidig må du innse at du kan miste deler av eller til og med alle investeringene dine.

Hvis du vil investere i aksjer, kan du gjøre dette med så lite som $ 100. Hvis du vil bygge en seriøs portefølje, anbefales det å gjøre det med minimum $ 5000. Når du investerer med mindre beløp, er det vanskelig å spre risikoen. I tillegg må du håndtere relativt høye transaksjonsgebyrer.

Hva er forskjellen mellom aksjer og aksjefond?

Du kan kjøpe både aksjer og andeler i investeringsfond fra en megler. Det er viktig at du forstår forskjellene mellom disse to investeringsproduktene. Når du kjøper en aksje, gjør du det etter eget ønske. Derfor velger du hvilket selskap du vil investere i. Når du kjøper en andel i et fond er det annerledes.

Et fond bestemmer for deg i hvilke aksjer du investerer. Du setter inn en viss sum penger og med det investerer du automatisk i et aksjeportefølje. Derfor har du mindre innflytelse på sammensetningen av investeringene dine. Du kan imidlertid velge mellom fond med forskjellige stiler. Et Asia-fond er eksponert til den verdensdelen og kommer ikke til å investere pengene dine i Europa.

Hva er forskjellen mellom obligasjoner og aksjer?

Ikke alle forstår forskjellen mellom obligasjoner og aksjer. La oss forklare dette kort. Med en aksje blir du medeier i selskapet og deler indirekte i resultatene. Når du kjøper en obligasjon, blir du ikke eier av selskapet.

En obligasjon er en gjeld. Med en obligasjon har du rett til månedlige rentebetalinger. Når selskapet uventet går konkurs, har du prioritet fremfor aksjonærene. Du har imidlertid aldri krav på mer enn rentebetalingen. Vil du vite mer om obligasjoner? Klikk på knappen nedenfor:

Hva er fordelen og ulempen med aksjer?

Investering i aksjer gir fordeler og ulemper. En stor fordel med aksjer er høyere forventet avkastning. I løpet av de siste 100 årene har aksjer prestert mye bedre enn andre investeringsprodukter. Det er foreløpig ingen grunn til å forvente at dette vil være annerledes de neste 100 årene.

Imidlertid er det også ulemper knyttet til aksjer. For eksempel er det risikabelt å investere i aksjer: du vet aldri om du vil oppnå et positivt resultat på kort sikt. Du må også bruke betydelig tid på å bestemme hvilke aksjer du vil investere.

Til slutt kan det være dyrt å investere i aksjer for investorer med et lite beløp å investere. Kostnadene er da relativt høye. Hvis du vil handle med små beløp, kan du vurdere et investeringsfond.

Hvor kommer aksjer fra?

Aksjer kommer fra Nederland. Selskapet VOC, som ble grunnlagt i 1602, lette raskt etter nye midler som tillot dem å utføre mange lange reiser. De trengte mye kapital for dette, og for å skaffe kapital bestemte de seg for å utstede aksjer. I tillegg ga ikke disse aksjene rett til utbytte, men til varer de fikk under reisen.

Vil du vite mer om aksjens historie? I vår artikkel om historien om aksjer og investering vil du lære mer om dette:

Avsluttende: hva er aksjer?

 • Aksjer er eiendeler av et selskap.
 • Du kan aktivt investere i aksjer ved kjøp og selge dem.
 • Du kan tjene penger på aksjer gjennom prisøkninger og utbytte.
 • Prisen på aksjer er skapt av etterspørsel og tilbud.
 • Som investor har du en pris risiko og risikoen for konkurs.

Vanlige Spørsmål om aksjer

I den siste delen av artikkelen tar vi for oss ofte stilte spørsmål om aksjer. Dette kan hjelpe deg med å forstå betydningen av aksjer bedre.

Har aksjer fast løpetid?

Aksjer har ingen fast løpetid. Aksjene dine vil ikke bare utløpe, og de er i teorien permanent gyldige. Først når selskapet går konkurs, kan du miste aksjene dine.

Hvem er aksjer egnet for?

Aksjer er egnet for folk som er villige til å ta risiko. Det anbefales at du kun investerer i aksjer med penger du ikke trenger i overskuelig fremtid. På sikt kan du oppnå gode resultater med aksjer, men på kort sikt er dette ikke sikkert.

Er aksjer alltid I mitt navn?

Ikke alle aksjer er registrert med navn. De store selskapene som handles på børsen har ikke aksjene registrert med navn. Du kan handle aksjene fritt med en aksjemegler, og det er vanligvis ikke noe klart register hvor du kan se hvem som eier hvilke aksjer.

Når du åpner et privat selskap med noen familiemedlemmer, blir aksjene ofte registrert. Det vil da være mere praktisk å vite nøyaktig hvem aksjonærene er.

Hvor mange aksjer er det?

Et selskap kan selv bestemme hvor mange aksjer de utsteder og til hvilken pris. Det er lurt å sammenligne selskaper basert på markedsverdi. Markedsverdien indikerer den totale verdien av alle utestående aksjer.

Hva er foretrukne aksjer?

Foretrukne aksjer gir aksjonærene fortrinnsrett. For eksempel mottar de et fast utbytte for de andre aksjonærene. Vil du vite mer om foretrukne aksjer? Da kan du lese denne artikkelen.

Hva er verdi aksjer?

Verdi aksjer er aksjer i selskaper som ofte har eksistert lenge. Aksjene betaler vanligvis et stabilt utbytte og har en lav pris / inntjeningsgrad. Eksempler på denne typen aksjer er Shell og Heineken.

 

Hva er ETF-aksjer?

ETF-aksjer er aksjer som er i et fond. Med en ETF kan du overvåke en mengde aksjer direkte. ETF står for børshandlede fond

Hva er CFD-aksjer?

Når du handler med CFD-er, investerer du ikke direkte i selve aksjen. CFD-er er et trading produkt som følger aksjekursen. Vil du vite mer om CFD-er? Da kan du lese denne artikkelen.

Hva er sykliske aksjer?

Sykliske aksjer er aksjer som beveger seg sammen med økonomien. Når økonomien har det bra, stiger prisene og når ting går dårlig, faller prisene. Vil du vite mer om sykliske aksjer? Les denne artikkelen.

Hva er et aksje sertifikat?

Du kan også investere indirekte i verdien av en aksje gjennom et aksje sertifikat. Et sertifikat er en sikkerhet som følger den nøyaktige verdien til en aksje. Produktet ligner på et investeringsfond, men spesielt fokusert på en aksje.

Hva er bearer aksjer?

«Bearer» aksjer er aksjer som ikke navngir eieren. De fleste av aksjene som handles av denne typen aksjer. Tross alt handler du på børsen med aksjer som ikke er registrert med navn.

Hva koster det å selge aksjer?

Du betaler normalt en såkalt spread når du kjøper og selger aksjer. Dette er forskjellen mellom kjøpesummen og salgsprisen. I tillegg betaler du også en fast provisjon hos mange meglere. I vår artikkel om investeringskostnadene kan du se nøyaktig hvor mye det koster å investere i aksjene.

Hva er registrerte aksjer?

Registrerte aksjer er motstykket til eierandeler. Registrerte aksjer kan ikke bare selges til noen andre. De blir spesifikt gitt til deg, og derfor eier du en del av selskapet. For eksempel ser du mye av denne typen aksjer innen familiebedrifter.

Hva er tilbakekjøp av aksjer?

Bedrifter kan bestemme seg for å kjøpe tilbake noen aksjer. Et selskap kan gjøre dette når for eksempel aksjekursen har falt kraftig. Å kjøpe ut dine egne aksjer kan stimulere prisen. Aksjene som blir tilbakekjøp kalles også egne aksjer og kan selges på børsen når som helst.

Hva er gull aksjer?

En gull aksje er en aksje med en spesiell vetorett. For eksempel kan et land eller regjering kan beordre en gull aksje fra noen viktige selskaper. Dette kan forhindre overtakelse eller reduksjon av tjenester.

Hva er «large cap» aksjer?

En «large cap» er en aksje med høy markedsverdi. Large cap står derfor for stor markedsverdi . Bedrifter verdt mer enn 10 milliarder dollar eller pund blir ofte referert til som store aksjer.

Hva er de beste aksjene?

Det enkle svaret på dette spørsmålet er: de beste aksjene er de som gir best resultat. Dette er selvfølgelig en forenklet visjon. Dagens best utførte aksjer eksisterer kanskje ikke lenger i morgen på grunn av konkurs. Videre passer ikke alle aksjene innenfor alles investeringsstrategi. Det er derfor viktig å gjøre egen analyse.

Hva er Blue-chip aksjer?

En blue-chip-aksje er en høyt vurdert aksje. Blue-chip aksjer har rykte for høy kvalitet og pålitelighet. Folk har stor tro på fremtiden til slike selskap.

Hva er A-Aksjer?

A-aksjer har flere stemmer per aksje. Dette gjør at ledelsen kan forbli i kontroll over selskapet. Hvis alle aksjer hadde like stemmerett, ville et eksternt parti lettere kunne ta kontrollen. B-aksjene har færre stemmeretter.

Hva er FTSE-aksjer?

FTSE-aksjer er aksjer notert på London-børsen. FTSE er en indeks som inneholder de 100 største britiske selskapene. Bedrifter kan regelmessig bli med og forsvinne fra FTSE, ettersom aksjekursene og markedsverdiene endres kontinuerlig.

Hva er short selging av aksjer?

Når du tar en short posisjon, satser du på et prisfall. Når vi snakker om å short selge en aksje, mener vi ofte en short posisjon på selve aksjen.

Hva er noteringsprisen på en aksje?

Aksjenes noteringspris er prisen som den opprinnelig ble lansert til på børsen. Denne kursen er ikke viktig når du investerer i en aksje. Tross alt endres prisen på en aksje konstant. En aksje vil derfor ikke bli omsatt til noteringsprisen så lenge.

Hva er den indre verdien av en eiendel av selskapet?

Du kan beregne den indre verdien av en aksje ved å trekke selskapets gjeld fra eiendelene. Deretter deler du beløpet som gjenstår på antall aksjer. På egenhånd gir denne figuren lite informasjon. Det er også viktig å undersøke selskapets fremtidige forventninger.

Hva er en defensiv aksje?

Defensive aksjer er mindre følsomme for utviklingen i økonomien. Når du tar med defensive aksjer i porteføljen, vil avkastningen din falle mindre raskt når den samlede økonomien svikter. Et eksempel på en defensiv aksje er en supermarkeds aksje.

Investere på et lite budsjett

Mange tenker at investeringer er bare egnet for folk med store mengder penger. Dette er imidlertid på ingen måte tilfelle: selv med et lite budsjett kan du oppnå et godt investeringsresultat. Ved å investere regelmessig med et lite innskudd jobber du sakte mot en større sum penger. For eksempel, med en investering på 1000 kr per måned, har du etter 20 år spart 455 773 kr om du har en årlig avkastning på 6%. I denne artikkelen vil vi diskutere hvordan du best kan investere dine penger selv om du har et lite budsjett.

Hvordan kan du investere med et lite innskudd?

I dag er det forskjellige måter å investere med et lite budsjett. For eksempel kan du velge å aktivt trade. Du kan også handle aksjer mot lave transaksjonskostnader eller kjøpe ETFer. I denne delen av artikkelen vil vi diskutere den beste måten å investere på et lite budsjett.

Alternativ 1: kjøpe aksjer på med et lavt budsjett

Vil du heller investere på lang sikt? I så fall kan du velge å kjøpe en eller flere aksjer. I dag kan du også kjøpe aksjer med et lite innskudd. Dette var ikke mulig tidligere: du betalte et minimum i transaksjonskostnader, noe som betydde at du faktisk ikke kunne tjene penger med en liten investering før i tiden.

Hvis du alltid må betale minst 50 kr i kostnader på aksjetransaksjonen, er dette allerede mer enn 2% på en investering på 1000 kr. Med en gjennomsnittlig årlig avkastning på 6% er dette selvfølgelig ikke et veldig attraktivt alternativ. Hvis du skal investere på et lite budsjett, er det derfor enda viktigere å velge en billig megler.

Et eksempel på en billig nettmegler er eToro. Med eToro betaler du ikke kurtasje, noe som resulterer i at det ikke betyr noe om du kjøper aksjer for 100, 1000 eller 10.000 kroner. Dette gjør det mulig å investere i aksjer med ethvert budsjett. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto hos eToro:

Alternativ 2: spekulerer i aksjemarkedet

Du kan velge å aktivt spekulere i aksjemarkedet ved hjelp av CFD-er. Med CFD kan du handle prisen på aksjer på kort sikt. Du kan handle så lite som 500 kr i CFDer: ved å bruke gearing kan du også ta en stor posisjon med et lite innskudd. En god handelsplattform der du aktivt kan spekulere i aksjemarkedet med et lite budsjett, er Plus500. Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo-konto med Plus500:

Eksempel på spekulasjoner med lite budsjett

La oss legge frem et beregningseksempel. Når du setter inn 1000 kr på en megler konto hos en megler som Plus500, kan du bruke en gearing på 1 til 5.

For eksempel en dag sitter du ser på nyhetene på TV’en og du hører at Philips har en salgssuksess takket være lanseringen av en ny TV. På grunnlag av denne nyhetssaken forventer du at Philips sin ‘aksjekurs vil stige, men du har bare 1000 kr på kontoen din.

Aksjekursen i dette eksemplet er $ 20, så med 1000 kr vil du normalt bare kunne kjøpe 5 aksjer. Imidlertid, takket være tilstedeværelsen av et gearing på en til fem, kan du kjøpe CFD-aksjer for 5000 kr, noe som betyr at du kan kjøpe totalt 25 aksjer.

Investering med et lite innskudd er derfor absolutt mulig. Det er imidlertid viktig å understreke at resultatene dine beveger seg raskere med en giringen. Når prisen faller med 10 cent, taper du umiddelbart 25 ganger 10 cent. Heldigvis kan du aldri miste mer enn du satte inn på kontoen din.

Alternativ 3: Invester i ETFer

Et siste attraktivt investeringsalternativ er å kjøpe ETF-er. En ETF er et fond som handles på børsen. Normalt følger en ETF en portefølje med investeringsprodukter; disse kan for eksempel være aksjer i en bestemt indeks. Med en investering i en ETF kan du derfor enkelt spore hele markeder.

Investering i ETF er ideell for investorer som har liten tid og fremdeles vil se eiendelene vokse. Du vil ikke tjene veldig fort, men på lang sikt kan pengene dine vokse mye. Dette er tilfelle om du investerer i ETF-er på forskjøvet basis: på denne måten unngår du å miste alle pengene dine ved å investere på toppen av markedet.

Med et lite budsjett er det selvsagt enda viktigere å investere til lave kostnader: DEGIRO er det ideelle alternativet for dette. Med DEGIRO betaler du ikke kjøps- og salgskostnader når du kjøper ETF’er fra kjerne valget. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte med DEGIRO:

Hva bør du være oppmerksom på når du investerer med lite budsjett?

Når du investerer med et lite budsjett, er det spesielt viktig å holde deg fokusert. Ved å ta feil avgjørelse kan du miste en stor sum penger raskt. I denne delen av artikkelen ser vi på hva du bør ta hensyn til når du investerer med et lite budsjett.

Vær oppmerksom på kostnadene

Hver investor bør ta hensyn til kostnadene. Imidlertid bør investorer med et lite budsjett være ekstra oppmerksomme på kostnadene. Hvis du kan velge mellom en megler der du betaler 20 kr eller 60 kr i transaksjonskostnader, spiller budsjettet en viktig rolle:

● Når du investerer 1000 betaler du 2 eller 6 prosent i transaksjonskostnader.

● Når du investerer 100 000 betaler du 0,02 eller 0,06 prosent i transaksjonskostnader.

gjennomsnittlig avkastning på investeringer i aksjer er omtrent 6 prosent. Dette betyr at du må være ekstra forsiktig når du investerer med små beløp, ellers sponser du bare megleren din og ikke deg selv.

Investering med et lite beløp

Risikospredning er alltid viktig

Noen investorer investerer alle pengene sine direkte i et bestemt investeringsprodukt. Mange gjorde dette under Bitcoin oppgangen i 2017 ved å investere alle pengene sine i bitcoins. Dette er veldig risikabelt: når prisen på bitcoin senere krasjer, mister du hele investeringen. Dette er noe du bør prøve å unngå som investor, spesielt når du har et lite budsjett.

Det er derfor lurt å spre pengene dine på forskjellige investeringsprodukter. Når du sprer pengene dine over flere investeringsprodukter, reduserer du volatiliteten i investeringene dine, noe som gjør at resultatene dine svinger mindre. Du kan spre investeringene dine over f.eks:

● Ulike investeringsprodukter som aksjer og obligasjoner

● Ulike regioner som Amerika og Afrika

● Ulike sektorer som detaljhandel og bank

● Tid: invester penger på forskjellige tidspunkter

Du kan spre investeringene dine ved å investere i forskjellige selskaper. Når du investerer hos en billig megler, kan du også åpne flere små investeringsposisjoner. Det er også attraktivt for mange å investere i et indeksfond ved å bruke en ETF. Med en ETF kan du umiddelbart investere i et større utvalg av aksjer.

Tålmodighet og disiplin

Tålmodighet og disiplin er kanskje enda viktigere for investoren med et lite budsjett. Når du investerer millioner av kroner, er det mye handling: til og med en økning på en prosent gir store fortjenester. Dette er selvfølgelig ikke tilfelle når du investerer med et lite innskudd på f.eks 1000 kr. Selv en avkastning på 100% resulterer bare i en profitt på 100k kr.

Det er derfor viktig å huske på en langsiktig visjon. Ved å investere med en liten sum penger kan du bygge opp en stor kapital på lang sikt. Mange små investeringer kan vokse til store.

For de fleste investorer anbefales det derfor ikke å logge inn for ofte for å se på handels posisjonene dine. Prøv å ignorere dine følelser så mye som mulig og lage en plan. Ved å vente tålmodig og ved å investere med disiplin med et lite budsjett, vil du oppnå de beste resultatene på lang sikt.

Unngå for mye gjeld

Ikke å investere er et problem: når alt kommer til alt, ved ikke å investere, kan du være sikker på at verdiene på pengene dine sakte synker. Likevel er det også viktig å ikke bli for ivrig på å investere. Noen begynner å investere mens de fremdeles har betydelig gjeld. Hvis du har gjeld med høy rente, er det bedre å betale ned dette først.

Det er også viktig å sette av nok penger. Invester bare med penger du kan spare på lang sikt. Investering er ikke en sikkerhet: det er derfor viktig å alltid legge nok penger til side.

Kan du bli rik av å investere med et lite budsjett?

Det er absolutt verdt å investere med et lite budsjett! For å oppnå dette må du forstå forskjellen mellom å være rik og å bli rik. Du er sannsynligvis ikke rik ennå, ellers ville du ikke havnet på denne siden. Dette betyr imidlertid ikke at du ikke kan bli rik i fremtiden. Den beste måten å bli rik på er å sette av et beløp med jevne mellomrom.

Når du utarbeider en realistisk plan, vet du hva du kan forvente. Husk at du også vil motta avkastning, noe som sikkert vil gjøre at pengene dine vokser eksponentielt på lang sikt. Hvis du setter av 100 kr per måned i 40 år med en avkastning på 7%, vil dette beløpet vokse til 248 646 kr. Å investere med små beløp er derfor absolutt verdt det!

liten budsjettinvestering

Er det fornuftig å jobbe med små investorer?

Absolutt! Den viktigste faktoren som avgjør om du lykkes med å investere, er din tidshorisont. Aksjemarkedet er uforutsigbart og kan bevege seg nedover i lengre perioder. Som et resultat kan du miste mye på investeringene dine på kort sikt. Men hvis du med jevne mellomrom investerer en liten del av investeringsbudsjettet ditt, øker du sjansen for å oppnå gunstige resultater på lang sikt.

Komme i gang med en demo gratis

Ønsker du prøve å investere i CFD-er selv med et lite beløp? Vel, det kan du! På de fleste nettmeglerne kan du raskt og enkelt åpne en demokonto der du kan handle med virtuelle penger under reelle markedsforhold. Så snart du er klar, kan du begynne å handle med et lite innskudd på 1000 kr eller mer.

Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo hos en megler:

Hvordan kan du kjøpe aksjer på nett?

I denne artikkelen kan du lese hvordan du kan kjøpe og selge aksjer ved å bruke internett. Vi kommer også diskutere om hvor du kan investere i aksjer til lave avgifter. Etter det skal vi lære deg alt du trenger å vite om aksjekjøp slik at du kan begynne å kjøpe aksjer via en nettmegler.

Hvor er det beste stedet å kjøpe aksjer?

Tidligere var kjøp og salg av aksjer en tungvint prosess. Ved kjøp og salg av aksjer måtte man ofte fysisk gå til en bank, noe som gjorde at transaksjonskostnadene ble høye. Heldigvis er dette ikke lenger nødvendig!

I dag er det mulig å handle i alle kjente aksjer gjennom en nettmegler. Hos en megler kan du kjøpe eller selge dine favorittaksjer med et museklikk. Nedenfor ser du en oversikt over de beste nettmeglerne.

MeglerKostnaderInformasjonRegistrere
eToro€0 i kostnader per aksje. Kapitalen din er i fare. Andre kostnader påløper.
Degiro€2,50 per transaksjon

Hvordan kan du aktiv trade med CFD-aksjer?

Ønsker du å aktiv trade aksjer ved bruk av CFD-er? Ved å trade aksjemarkedene aktivt kan du reagere med en gang på den økonomiske utviklingen. En god nettmegler for å handle med aksjer ved bruk av CFDer på Plus500. Plus500 tar ingen kurtasje på dine aksjekjøp, og du kan prøve en demo konto helt gratis, der du får 500.000 fiktive kroner som du kan prøve å trade med. En stor fordel med å handle med Plus500 er at du også kan handle på fallende priser. Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo-konto direkte på Plus500:

Plus500 buy shares online

kjøpe/selge CFD-aksjer på Plus500. Illustrasjonspriser.

Kjøpe aksjer: Lær hvordan man kjøper aksjer I 5 enkle steg

Før du kan kjøpe aksjer, må du gjennom noen få steg. Nedenfor ser vi på hva du må gjøre før du kan begynne å investere.

Steg 1: Åpne en konto hos en aksjemegler

For å kjøpe aksjer må du først ha en konto hos en aksjemegler. En aksjemegler er en aktør som gjør det mulig for enkeltpersoner å kjøpe og selge aksjer. Når du velger aksjemegler, er det viktig å være oppmerksom på følgende:

 • Hva er transaksjonskostnadene på (utenlandske) aksjer?
 • Hvor mye støtte får du fra aksjemegleren
 • Hvilke aksjer kan du handle med aksjemegleren?
 • Hvilke tilleggsfunksjoner tilbyr aksjemegleren deg?

Ønsker du vite hvilken av aksjemeglerne som er best? På vår sammenligningsside kan du se vår sammenligning over det beste nettmeglerne, denne kan hjelpe deg med å finn en megler som passer dine formål.

Steg 2: Bestem deg for den aksjen du ønsker å kjøpe

Etter å ha åpnet en konto hos en megler, kan du komme i gang med investeringene. Da må du først bestemme hvilken aksje du ønsker å kjøpe. Du kan da begynne å undersøke og søke etter selskaper. Det er smart å starte med noen få selskaper du kjenner godt.

Da er det lurt å grave litt dypere. Ikke kjøp aksjer bare fordi du synes det er et flott selskap. Se på årstallene for å se hvordan selskapet har prestert den siste perioden. Undersøk også visjonen til selskapet og analyser om det er sannsynlig at selskapet vil fortsette å vokse i fremtiden.

Steg 3: Bestem deg for antall aksjer du ønsker å kjøpe

Neste trinn er å bestemme hvor mange aksjer du vil kjøpe. Spesielt i begynnelsen anbefales det å investere bare med et lite beløp. Ta deg tid til å lære hvordan aksjemarkedene fungerer. Det er smart å vente med å investere et større beløp til etter du har fått en bedre forståelse for markedet. Du kan til og med prøve å kjøpe og selge aksjer uten risiko med en demo konto.

Steg 4: Velg type markedsordre

Når du skal kjøpe aksjer, må du velge type ordre. Når du kjøper aksjer, ser du først salg og kjøpsprisen. salgsprisen er prisen som selgere ønsker å selge en aksje til. Kjøpsprisen er prisen kjøpere ønsker å kjøpe en aksje til. Det er alltid en forskjell mellom denne prisen. Vi kaller dette spread.

Når du kjøper aksjer, kan du bruke to forskjellige typer ordrer:

Markedsordre

Markedsordren er en ordre der aksjene kjøpes direkte til markedsprisen. Prisen kan bli dyrere med denne typen ordre. Aksjekursene svinger konstant. En markedsordre er egnet for investoren som vil ha aksjer i lang tid. Noen ører i forskjell er ikke så viktig når du er langsiktig.

Du må være forsiktig med markedsordrer. Når du legger inn en markedsordre utenfor børsens åpningstider, kan investeringen bli mye dyrere. Kursen på en aksje kan øke betydelig utenfor børsens åpningstider.

Markedsordre eToro

Plasser en markedsordre på en aksje på eToro

Limit ordre

En limit ordre utføres bare når en viss pris er nådd. Dette er nyttig hvis du er en aktiv trade. Det kan også være nyttig å bruke en limit ordre i mindre volatile markeder. I markeder med lite aktivitet kan prisen plutselig gjøre rare hopp.

Med en limitordre er du ikke sikker på at hele bestillingen din blir utført. Er du sikker på at du vil kjøpe en bestemt aksje? Da kan det være smartere å bruke en markedsordre. Det er også spesifikke typer limit ordrer. all or none order utføres bare når alle aksjer er tilgjengelige til din ønsket pris. good for day order fjernes hvis den ikke utføres før handelsdagen er slutt.

Steg 5: Fortsett å optimalisere aksjeporteføljen din

Etter at du har kjøpt aksjer, stopper ikke arbeidet! Spør deg alltid om aksjene i porteføljen din fortsatt passer godt inn i strategien din. Ved å gjøre det unngår du å tape mye penger på aksjer som ikke lenger passer godt med din nåværende strategi.

Hva bør du være oppmerksom på for å få et vellykket aksjekjøp?

Å kjøpe og selge aksjer ved en tilfeldighet er ofte ikke en god idé. Når du vil oppnå gode resultater, må du vurdere ulike faktorer. Med disse tipsene kan du tjene mer penger ved å kjøpe og selge aksjer.

Diversifiser porteføljen og spre risikoen

Det er viktig å spre investeringene dine tilstrekkelig. Ikke bare kjøp en type aksjer. Det er mulig at en sektor presterer dårlig sammenlignet med andre sektorer. Et selskap kan alltid gå konkurs. Ved å kjøpe aksjer i forskjellige selskaper reduserer du risikoen for et enormt tap.

På den annen side er det nyttig å huske at du ved å spre deg over forskjellige sektorer ikke er beskyttet mot økonomiske tilbakeslag. Du kan imidlertid også håndtere dette smart. Det er lurt med jevne mellomrom kjøpe aksjer for et fast beløp. Det er veldig vanskelig å forutsi topper og bunner, men ved å kjøpe aksjer til forskjellige tider unngår du å komme inn på det høyeste punktet.

Renters rente

Bedrifter betaler regelmessig utbytte. Utbytte er en overskuddsdeling. Selvfølgelig har du muligheten til å overføre dette utbyttet til sparekontoen din, men du kan også velge å investere utbyttet igjen. Dette kan være en klok beslutning.

Dette skyldes prinsippet om «renters rente». Når du reinvesterer utbyttet i aksjer, vil du også motta utbytte på dette beløpet. Dette øker avkastningen på lang sikt eksponentielt. Om fem år kan du raskt oppnå ti prosent ekstra avkastning. Så vær smart og reinvester denne avkastningen!

Pass på risikoen du eksponerer deg for

Gode investorer tar alltid hensyn til risikoen ved investeringen. Den grunnleggende regelen er enkel: sørg for at potensiell fortjeneste er høyere enn potensielt tap. Det er viktig at du utarbeider en god plan før du kjøper en aksje. Vurder til hvilken pris du tar tapet og til hvilken pris du tar fortjenesten.

Anta at du kjøper en aksje for et beløp på $ 10. Du forventer at prisen vil stige til $ 15. Din potensielle fortjeneste er da $ 5 per aksje. Prisen på en aksje kan også falle til $ 9, noe som betyr at det potensielle tapet er $ 1. Forholdet ditt mellom risiko og avkastning er da 1: 5.

Med denne investeringen kan du tjene fem ganger mer enn du ville tapt. Det er alltid lurt å ta posisjoner med et gunstig forhold mellom risiko og avkastning.

Kontrollere følelsene dine

Et siste viktig tips når du kjøper aksjer er å kontrollere følelsene dine. I praksis ser vi at mange investorer lar dårlige investeringer være åpne for lenge og kutter lønnsomme investeringer for tidlig. Dette er fordi folk er redde for å tape.

Dette er åpenbart ikke en klok investeringsstrategi. Vil du også kjempe mot dette instinktet? Da før du lage en plan på forhånd. På den måten forhindrer du at følelsene dine påvirker investeringsbeslutningene dine for mye.

Følelsere ved kjøp av aksjer

Hva er risikoen ved å kjøpe aksjer?

Når du kjøper aksjer i et selskap, står du overfor ulike risikoer. Nedenfor diskuterer vi kort hva du skal passe deg for.

Bedriftsspesifikke risikoer

Et selskap kan gjøre det dårlig. Dette skjer for eksempel når et selskap begår svindel eller publiserer et resultatvarsel. Du kan beskytte deg mot denne risikoen ved å kjøpe mange forskjellige aksjer.

Sektor-spesifikke risikoer

Noen ganger kan en bestemt sektor også gjøre det dårlig. Et fall i oljeprisen betyr for eksempel at oljeselskapene gjør det mindre bra. Du kan beskytte deg mot sektorspesifikke risikoer ved å spre investeringene dine over forskjellige sektorer.

Markedsrisiko

Noen ganger går hele økonomien ned. Dette skjedde for eksempel under finanskrisen i 2008. Pass på at du ikke investerer alle pengene dine i aksjer samtidig. På den måten slipper du å komme inn på toppen. Det er også viktig at du ikke umiddelbart trenger pengene du investerer. Dette gir deg tid til å vente på at markedene skal komme seg.

Valutarisiko

Når du kjøper utenlandske aksjer, må du også vurdere valutarisikoen. Når du kjøper aksjer i utenlandsk valuta, er det en risiko for å tape penger fordi valutaen din synker i verdi. Du kan dekke denne risikoen ved å bruke derivater.

Risiko ved å kjøpe aksjer

Hvordan kan du kjøpe aksjer? Det finnes to metoder

Det er to strategier du kan bruke når du skal kjøpe aksjer. Vi vil diskutere begge metodene nedenfor.

Langsiktig: kjøp aksjer

Mange kjøper aksjer og holder dem i lengre tid. Du kan gjøre dette med en verdipapirkonto hos en aksjemegler. Når du kjøper aksjer på lang sikt, er det viktig å undersøke selskapene nøye. Det er lurt å verifisere om selskapet vil være lønnsomt på lang sikt.

Kortsiktig: spekulere i aksjer

Du kan også aktiv trade aksjer. Ved å spekulere kan du legge inn bestillinger på kortsiktige stigninger og fall. Det er best å bruke CFDer til dette formålet. Med CFD-er kan du svare på raske prisøkninger og prisfall.

 • Du kan kjøpe og selge CFD-aksjer med så lite som 100 kr
 • Du kan bruke gearing som gjør det mulig å handle med større beløp.
 • Du kan spekulere i fallende priser ved å gå short.
 • Med ulike ordrer kan du automatisere handels aktivitetene dine.
Tips: Ønsker du å vite hvordan CFD fungerer? Da bør du lese denne artikkelen for mere informasjon.

Hva du bør vite før du kjøper aksjer

Før du kjøper aksjer, må du forstå hvordan aksjer fungerer. I denne delen svarer vi på vanlige spørsmål om aksjer.

Hva er aksjer?

En aksje er et slags eierdokument. Hvis du eier aksjer i et selskap, er du medeier i selskapet. Du vil derfor ofte få utbetalt en andel av selskapets fortjeneste i form av utbytte. De fleste eier imidlertid også aksjer fordi de forventer en prisendring. Dette kalles også markeds spekulasjon. Klikk her for å lære mere om aksjer.

Hva er utbytte?

Når du kjøper aksjer, bør du vurdere viktigheten av utbytte. Når et selskap tjener penger, kan selskapet bestemme seg for å dele ut en del av overskuddet til aksjonærene i form av utbytte. Vær nøye med å undersøke om selskapet ønsker å betale utbytte når du kjøper en aksje. Utbyttet bestemmer delvis resultatet du oppnår med investeringene dine. Om du ønsker å lese mere om utbytte kan du trykke her!

Hvordan bestemmer du når du skal kjøpe en aksje?

Når du ønsker å lykkes med å handle CFD-aksjer, er det viktig å få tid til å handle godt. Det er to metoder du kan bruke til å time dine handelsaktiviteter:

 • Fundamental analyse: analyser potensialet i selskapene basert på fundamental data som for eksempel regnskap.
 • Teknisk analyse: analyser pris mønstrene og grafen til aksjen.

Vil du lære å trade aksjer? Da kan du se på kurset vårt for nybegynnere:

Eksempel: Kjøp Apple aksjer

Ved hjelp av to eksempler viser vi hvordan kjøp av aksjer kan fungere.

Eksempel: Kjøp aksjer direkte

Når du fysisk kjøper en aksje fra en megler, blir denne aksjen din. I dette eksemplet kan du kjøpe Apple-aksjen for et beløp på $ 200. Når aksjen stiger til $ 250 over en periode på 5 år, selger du aksjen igjen. Du oppnår da en fin avkastning på 25% eller 5% på årsbasis.

Eksempel: spekulere på en aksjepris

Du kan også velge å spekulere i et kursfall på en aksje ved hjelp av en CFD. Ved å gå short kan du dra nytte av en fallende aksjekurs. Når prisen er $ 300, bestemmer du deg for å gå short. Kursen på aksjen synker til $ 250 tre dager senere. I dette tilfellet vil fortjenesten være $ 50.

Ved å bruke gearing trenger du ikke å investere hele beløpet på $ 300 for å gjennomføre denne investeringen. Du kan da gjøre en lignende investering med et beløp på $ 30. Avkastningen din vil øke til 50% hvis du bruker en gearing på 1:10. Dermed øker både den potensielle avkastningen og den potensielle risikoen med aktiv spekulasjon.

Handle aksjer ved bruk av CFDer

Du kan handle aksjer ved hjelp av CFD-er. Hos nettmeglere betaler du et lavt gebyr som er avhengig av størrelsen på bestillingen din. Kostnadene starter på noen få ører, noe som betyr at du også kan handle med relativt små mengder.

CFD har også andre fordeler. Du kan bruke gearing for å forstørre resultatene dine. Det er imidlertid viktig å huske at potensiell tap også forstørres ved bruk av gearing. CFD er kontrakter som angir en underliggende verdi der forskjellen mellom prisen du åpner og lukker en posisjon, avgjør fortjeneste eller tap.

Øv deg med en demo først!

Er du ivrig etter å begynne å kjøpe og selge aksjer? Forståelig! Det er imidlertid lurt å starte sakte. Du kan åpne en gratis demokonto hos forskjellige nettmeglere. Med en demo-konto kan du prøve å handle aksjer uten risiko. Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo hos en nettmegler:

Gambling på børsen

Ikke alle forstår hvordan investering fungerer: som et resultat av dette tror mange at investering er det samme som å gamble. Men ved å investere smart kan du oppnå jevnlig gode resultater på aksjemarkedet. På børsen kan du blant annet handle aksjer, råvarer og kryptovalutaer. Ikke alle bruker et klart system eller en strategi: ved å gamble kan du selvfølgelig, gjennom rent hell, også tjene penger på aksjemarkedet. Men om det er lurt å ta slike sjanser skal vi diskutere i denne artikkelen.

Hva er den beste måten å satse på aksjemarkedet?

Når du investerer, har du alltid to alternativer: du kan kjøpe en aksjer og råvarer eller så kan du shorte de. Når du kjøper noe, får du et positivt resultat når prisen stiger, og når du shorter noe, får du et positivt resultat når prisen faller.

Hvis du skulle gamble og åpne investeringer helt tilfeldig, er det 50% sjanse for at prisen vil bevege seg i den forutsagte retningen. Du må imidlertid ta hensyn til transaksjonskostnadene: hvis du gambler og ikke bruker en smart strategi, kan du miste penger på sikt på grunn av disse transaksjons kostnadene.

Det anbefales derfor ikke å gamblekursutviklingen på aksjer. Det er klokere å undersøke aksjen du vurderer å kjøpe. På denne måten kan du kontrollere oddsen slik at du kan oppnå et positivt resultat tidligere.

Før du begynner å spille eller investere, anbefales det å åpne en gratis demo. Dette gjør det mulig å oppdage at aksjehandel er mer enn bare gambling. Vil du vite hvor du kan prøve å investere gratis med en demo? Så ta en titt på vår oversikt over beste meglerne som tilbyr slik funksjonalitet:

Hvordan satse og få et godt utfall?

Hvis du virkelig foretrekker å åpne en investering blindt uten en strategi, er det best å gjøre det når viktige nyheter kommer ut. Da SNS Bank gikk konkurs, var det mange som manglet SNS-aksjer. Som et resultat av konkursen ble aksjen plutselig verdsatt til $ 0, noe som betydde at alle som gikk short på denne aksjen tjente enormt mye.

Uten gearing hadde avkastningen vært 100%, men hvis du hadde brukt en gearing på fem, ville det gitt deg en avkastning på 500%. Spekulasjoner kan være ganske lønnsomme, men ikke glem at denne typen gamblinger også er ekstremt risikofylt. Hadde du kjøpt aksjen hadde du mistet 100% av det investerte beløpet på denne aksjen!

Åpne en short posisjon: Du kan tjene penger når prisen på en aksje faller.

Det varierer i hvilken grad noen gambler på aksjemarkedet: det er få mennesker som kjøper og selger aksjer tilfeldig. Spekulanter kjøper aksjer i håp om at noe i det minste litt sannsynlig vil gå opp. Under koronarpandemien så du for eksempel mange investorer som kjøpte aksjer i selskapene som utviklet vaksiner. På det tidspunktet var det ennå ikke sikkert hvilke selskaper som ville lykkes med å levere en vellykket vaksine. Hvis de gjør det, vil det imidlertid øke aksjekursen.

Å spekulere eller ta en bevisst sjanse på en aksje kan derfor være fornuftig i noen tilfeller. Det er imidlertid viktig at du forstår risikoen. Med denne typen investeringer kan du enkelt miste hele investeringen.

gambling shares

Vær klar over at man kan bli spilleavhengig

Man bør vær på vakt for spilleavhengighet når man begynner å satse penger på børsen. Det har vært mange tilfeller av at folk har blitt avhengige av å gjøre investeringer, og de har tapt mye penger på å gjøre dette. Det er viktig å huske på at det er umulig å vinne konsekvent ved å spille. Derfor er det viktig å bare gamble med penger du har råd til å tape!

Hvis du vil oppnå jevnlig gode resultater, må du fortsatt bruke visse utvalgskriterier. Å investere alene er ikke et sjansespill. Ved å analysere diagrammer med tekniske indikatorer, kan du forutsi retning av aksjekursen. Hvis du takler risiko godt, er det mulig å oppnå gode resultater.

Er det å investere i aksjer det samme som å gamble

Investering i aksjer trenger ikke å være det samme som å gamble. Imidlertid er det absolutt noen likheter: for eksempel i begge aktivitetene må du ta et valg som innebærer risiko. Dessuten bruker både gamblere og investorer risikoanalyse. Å redusere risikoen så mye som mulig for å maksimere fortjenesten spiller en rolle i begge aktivitetene.

Imidlertid er det også klare forskjeller: gamblere tar risikoen for å miste hele investeringen, mens dette generelt ikke er tilfelle med investeringer. Med en investering kan du begrense ditt maksimale tap ved å bruke et stop loss.

Videre så reduseres risikoen når man investerer i aksjer på lang sikt; dette kan være perioder på mange år. Investerer du penger i aksjemarkedet forskjøvet og regelmessig, er det stor sjanse for at du oppnår en positiv avkastning over lang tid. Men hvis du bare gambler, kan du komme til å tape penger på lang sikt.

Din innstilling er en viktig forskjell mellom å handle aksjer og gambling. Gambling blir sett på som en form for underholdning, mens investering er en mer seriøs aktivitet.

Hvorfor er det bedre å investere?

Når du må velge mellom å investere og å gamble, er det bedre å velge å investere. Når du investerer, har du en lavere risiko enn når du gambler. For eksempel kan du spre risikoen din over forskjellige investeringsprodukter, og du kan begrense ditt maksimale tap ved å bruke et stoploss. Som et resultat vil tapene dine øke mye mindre raskt når du investerer enn når du gambler.

En annen fordel med å investere er den lavere mengden stress du opplever. Når du gambler, forårsaker spenningen rundt utfallet mye stress. Når du investerer, er denne spenningen mye mindre til stede, ettersom framtiden er mere vektlagt.

Et siste argument for investering er at du har mye mer kontroll når du begynner å investere. Du kan selv bestemme hvordan du ønsker å investere. I kasinoet har du ingen innflytelse i det hele tatt: du må velge mellom et begrenset antall spill, og du må følge kasinoets regler.

Er gambling på børsen et dårlig tegn?

Det er mange bekymringer for folk som gambler på børsen. Dette er fordi noen ikke skjønner at du kan tape mye penger ved å investere penger. Hvis mange mennesker gambler på aksjemarkedet, men tror at de er smarte og kommer til å tjene mye penger, kan det være en dårlig ting. Det er derfor viktig at aksjemeglere informerer kundene tilstrekkelig om risikoen ved å investere.

Ønsker du å lære hvordan man investerer på best mulig måte?

Ønsker du lære å investere bedre? Da er det lurt å fordype seg i de ulike analysene. Du kan benytte deg av fundamental analyse og teknisk analyse. I fundamental analyse ser du hovedsakelig på et selskaps økonomiske tall. Med teknisk analyse prøver du å forutsi den fremtidige kursutviklingen på en aksje ved å se på grafen.

Vil du lære hvordan du kan lykkes bedre med aksje kjøp? Ønsker du å gå fra å være en gambler til en ekte trader? Da kan du bruke knappen nedenfor for å lære hvordan du kan handle bedre:

Kjøp aksjer i Saudi Aramco

Saudi Aramco er et stort statlig oljeselskap fra Saudi-Arabia. Saudi Aramco er det største oljeselskapet i verden. Det er også verdens største selskap målt etter markedsverdi. Kan det være lurt å investere i Saudi Aramco siden de har et nettoresultat på over 100 millioner dollar? Hvordan kan du kjøpe aksjer i Saudi Aramco?

Hvordan kan du investere i Saudi Aramco?

Du kan investere i Saudi Aramco på to forskjellige måter: Du kan velge å aktivt handle CFD-aksjer i Saudi Aramco, eller ved å kjøpe aksjen direkte.

Kjøpe Saudi Aramco-aksjer

Det er veldig vanskelig for utenlandske investorer å kjøpe aksjer i Saudi Aramco for øyeblikket. Akkurat nå handles aksjene bare på Tadawul, børsen i Saudi-Arabia. Hvis du har lyst til å investere langsiktig i Saudi Aramco, må du nok gjøre det på den indirekte måten. For eksempel kan du velge å kjøpe deg inn i ETF-en iShares MSCI Saudi Arabia. Dette fondet består av de største selskapene i Saudi-Arabia, og Saudi Aramco er ett av disse selskapene.

Ønsker du å kjøpe Saudi Aramco-aksjer? Du kan trade direkte i Saudi Aramco-aksjer med en av disse pålitelige nettmeglerne:

MeglerKostnaderRegistrere
eToroMinimumsinnskudd er 50 USD/EURO.
Kapitalen din er under risiko.
AvatradeHandle aktivt Saudi Aramco-aksjer til lav pris med en gratis demo!

kjøp_aksjer_i_saudi_aramco

Hva gjør Saudi Aramco?

Saudi Aramco fokuserer hovedsakelig på å utnytte de store oljefeltene i Saudi Arabia. I 1984 ble verdens største oljefelt funnet i Saudi Arabia. I begynnelsen var det mange utenlandske selskaper som hentet olje fra disse feltene. Men staten hadde lyst på mer kontroll over feltene og valgte å kjøpe ut de andre partene. I dag er det Saudi Arabias myndigheter som er eier av selskapet.

Saudi Aramco rapporterer at de har et tilbud på 260 milliarder oljefat. Det er ikke helt klart hvor store oljereserver de faktisk har. Saudi Arabia produserer omtrent 3 milliarder oljefat, men tilbudet har aldri endret seg. Det kan hende tilbudet deres er lavere enn estimert.

Saudi Aramco er ansvarlig for produksjonen av 10% av verdens olje for øyeblikket. Et stor del av denne oljen blir eksportert til andre land. 65% av oljen blir eksportert til andre land i Midtøsten, og 15% eksporteres til USA. Saudi Arabia er svært avhengig av å produsere olje: Mer enn halvparten av statens inntjening er fra salg av olje.

Hvorfor gikk selskapet på børs?

Saudi Aramco gikk på børs for å hente inn penger for andre investeringer. Oljens fremtid er usikker. I disse tider har bærekraft blitt mer viktig, som har gjort at olje har blitt mindre populært. Det er nettopp derfor Saudi Arabia har lyst til å bli mindre avhengig av dette spesifikke markedet.

Den første børsnoteringen deres var veldig beskjeden: Myndighetene solgte bare 2% av de tilgjengelige aksjene. Med en så liten notering, henter selskapet bare inn 25 milliarder dollar til å investere i andre sektorer.

Hvilke risikoer er tilknyttet å investere i Saudi Aramco?

Det er ikke risikofritt å investere i Saudi Aramco. I denne delen av artikkelen kommer vi til å diskutere noen av de viktige risikofaktorene ved å investere i dette selskapet.

Avhengighet av oljeprisen

Oljeselskaper som Saudi Aramco er veldig avhengige av oljeprisen for suksess. Estimater fra Bernstein viser en estimert årlig vekst i inntjening på $15 milliarder per $1 stigning i oljeprisen.

Prisen på olje stiger når økonomien er i siget. Fly og maskiner bruker olje, og når det produserer mye, er etterspørselen etter det svarte gullet høyt, noe som er ganske logisk. Når du investerer i et selskap som Saudi Aramco, er du derfor også avhengig av den globale økonomien.

Tap av kontroll

Du vil ikke ha noen kontroll over selskapet som en aksjonær i Saudi Aramco. Vanligvis vil du ha noe å si for fremtiden til selskapet, men i dette tilfellet er det myndighetene som er den største aksjonæren i selskapet.

Du vil være avhengig av avgjørelsene som myndighetene i Saudi-Arabia tar. Så du må spørre deg selv om du stoler på myndighetene i Saudi-Arabia før du kjøper aksjer.

Menneskerettigheter

Hvis det er viktig for deg å investere i en sosialt ansvarlig organisasjon, vil du muligens ikke like Saudi Aramco. Landet har ikke hatt tendens til å bry seg om menneskerettigheter, og ved å kjøpe aksjer i Saudi Aramco, støtter du regimet deres.

Begrenset utbytte

De lovede utbyttene fra Saudi Aramco er lavere enn dem fra selskaper som Equinor. Hvis du investerer for å generere passiv inntekt, bør du kanskje kjøpe aksjer i et selskap som tilbyr bedre utbytter.

Politisk ustabilitet

Investering i en eksotisk region som Saudi-Arabia byr på usikkerhet. Når du investerer i USA eller Europa, vet du hvilke rettigheter du har. Dette er ikke tilfellet når du investerer i Saudi Arabia.

Regionen er veldig ustabil. Ganske nylig ble oljeriggene i Saudi-Arabia angrepet av droner. Dette førte til store branner og et sterkt fall i produksjonskapasiteten deres. Selskapet klarte å bygge opp kapasiteten sin til tidligere nivåer. Men likevel byr slik ustabilitet på mye usikkerhet for investorer.

Begrenset risikospredring

En siste ting ved å investere i Saudi Aramco, er den begrensede spredningen av risiko. Mange store oljeselskaper har oljefelter i flere regioner. Feltene til Saudi Aramco er alle i Saudi Arabia. Hvis noe skjer med denne regionen, vil nok aksjene falle i verdi.

Hvorfor er fremdeles Saudi Aramco interessant?

Til tross for ulempene, kan det fremdeles være interessant å kjøpe aksjer i Saudi Aramco. Olje er fremdeles en viktig ressurs for den globale økonomien. Men det er helt sant at bærekraft blir mer viktig for hver dag som går.

Uansett er det likevel sannsynlig at olje kommer til å være en av de viktigste ressursene for økonomien vår i en god stund fremover. Den globale økonomien vokser fremdeles, og sjansen er stor for at oljeetterspørselen kommer til å fortsette å stige. Et selskap med 18% av de globale oljereservene har en sterk posisjon i et slikt marked.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.