14 tips som hjelper deg å investere bedre
Som ny investor er det mye å lære. Derfor er det spesielt viktig å samle kunnskap og innsikt slik at investeringsprosessen blir så bra som mulig. Med disse 14 ulike tipsene kan du øyeblikkelig oppnå bedre resultater enn 80% av de andre nye investorene.
Noen viktige tips før du begynner å investere
- Registrer deg hos en megler og prøv å investere med en gratis demo!
- Bestem hvilke investeringsprodukter som passer best for deg.
- Spre risikoen din: Ikke legg alle pengene dine i en posisjon!
- Det viktigste tipset: øv, øv og øv igjen!
Investeringstips 1: Utnytt rentes rente effekten
Hvis du ønsker å oppnå et godt investeringsresultat, er det lurt å dra nytte av rentes rente effekten så mye som mulig. Når du oppnår avkastning og reinvesterer denne avkastningen, vil du også motta avkastning på denne avkastningen. Dette hoper seg raskt opp til din fordel.
På kort sikt kan effekten av 0,5 prosent rente på ytterligere 5 prosent virke begrenset. Langsiktig rentes rente betyr imidlertid at du sitter igjen med en mye større kapital. I diagrammet nedenfor kan du tydelig se effekten rentes rente har på resultatene slik at de vokser eksponentielt. Derfor er det lurt å investere noe av fortjenesten du mottar!
Tips 2: Øv deg grundig først
Ikke anta at du allerede vet alt! Selv investeringsguruer som Warren Buffett og Nassim Taleb fortsetter å lære hele livet. Derfor er det lurt å lese mange bøker. Interessante bøker som kan være lurt å inkludere i din leseliste er Trading in the Zone av Mark Douglas og The Turtle Way av Curtis M. Faith.
Meglere tilbyr demo kontoer som lar deg prøve ut de ulike mulighetene som finnes i investeringsverdenen. Et viktig investeringstips er å først teste disse mulighetene grundig med en demo. På denne måten kan du oppdage hvilken investeringsmetoder som passer deg best.
Klikk her for å åpne en gratis demokonto hos en megler >>
Du kan teste Plus500 gratis med en demo konto.
Tips 3: Lag en Investeringsplan
Det er veldig vanskelig å oppnå vellykkede investeringsresultater når du ikke har en investeringsplan. Lag derfor en økonomisk plan der du angir alle målene dine. Etter at du har bestemt deg for målene dine, kan du legge til inntektskilder og utgifter. Ved å legge til inntekt og utgifter kan du bestemme hvor mye penger du kan sette av til investeringer per måned.
Å gjøre investeringer til en del av din økonomiske plan er sannsynligvis det viktigste tipset vi kan gi deg. Ved å sette av litt penger hver måned, bygger du opp en stor mengde kapital på lengre sikt.
Tips 4: Begynn å investere oftere
Når du er ung, bruker du ofte pengene dine på andre ting enn å investere. Enten det er øl, en leilighet eller bil. Når du blir eldre, vokser inntekten din, og du får tilgang til mere penger å bruke. Av den grunn anbefaler finansrådgiver Alex Whitehouse å øke investeringen din med ett prosentpoeng av inntekten din hvert år. På denne måten fortsetter det beløpet du investerer å øke!
Tips 5: Overvåk aksjekursene
Hvis du investerer, er det spesielt viktig å holde øye med dagens aksjekurser. For å lykkes med å investere, må du være i stand til å overvåke prisene på børsen. Dermed kan du reagere på ny utvikling og øke sjansen for høyere avkastning. Sørg for at du er klar over utviklingen i aksjemarkedet, slik at du kan reagere raskt og nøyaktig på endringer.
- Hold oversikt over dagens aksjekurser!
- Se etter gjentatte mønstre og trender i markedet.
- Sett en stop loss på posisjonene dine for å begrense eventuelle tap.
- Gjennom teknisk analyse, kan du lære å analysere prisutviklingen i grafene til ulike aksjer.
Det er alltid lurt å investere med trenden
Tips 6: Ikke glem gjelden din
Når du begynner å investere, er det viktig å tenke på gjelden din også. Hvis du har en løpende gjeld med en rente på for eksempel åtte prosent, kan det være lurt å betale tilbake denne gjelden først. På den måten reduserer du kostnadene og skaper mere penger til investeringer i det lange løp. Tips 7: beskytt deg selv mot inflasjon
Et annet viktig investeringstips er at det er viktig å beskytte deg selv mot inflasjon. Under påvirkning av inflasjon blir sparepengene dine mindre og mindre verdifulle. Du kan beskytte deg mot dette gjennom smarte investeringer. For eksempel, ved å kjøpe aksjer, råvarer og eiendom, beskytter du eiendelene dine så mye som mulig mot inflasjon.
Hvis du virkelig leter etter en trygg havn, kan gull også være et interessant alternativ. Med gull beskytter du porteføljen din mot inflasjon og mot en usikker økonomi. Det er alltid smart å diversifisere investeringene dine slik at du oppnår gode investerings resultater selv i dårlige økonomiske tider.
Tips 8: Analyser fremtiden til et selskap
Undersøk alltid et selskap grundig før du kjøper selskapets aksjer. Undersøk også potensialet i sektoren som selskapet er en del av. En lavkonjunktur kan midlertidig føre til at en bestemt sektor presterer dårlig.
Ved å utføre en analyse på forhånd, kan du unngå å tape penger på investeringene dine senere. Undersøk også om selskapet har noen planer i nær fremtid. Planlegger selskapet å introdusere nye produkter? Dette kan påvirke selskapets resultater positivt.
- Undersøk økonomiske data, resultater og studer fremtidsperspektivet til selskapet.
- Sammenlign selskapets resultater med andre selskaper i samme sektor.
- I artikkelen fundamental analyse kan du lese hvordan man analyserer den økonomiske situasjonen i et selskap.
Tips 9: spre investeringene dine så mye som mulig
Ønsker du å oppnå gode investerings resultater? Da er det lurt å diversifisere så mye som mulig! Prøv å spre investeringene dine over forskjellige verdipapirer. Du kan for eksempel kjøpe aksjer, eiendom, obligasjoner og indeksfond. Alternativt kan du kombinere disse med mer risikable investeringsprodukter som opsjoner og CFDer.
Det er også viktig å spre investeringene dine over tid. For eksempel er det mye smartere å sette inn et beløp en gang i måneden enn en gang hvert femte år. Ved å investere penger hver måned, forhindrer du deg selv fra å gå all-in på et dårlig tidspunkt. Ved å diversifisere sikrer du et mer stabilt investeringsresultat.
Tips 10: Invester bare i ting du forstår
Det er ikke lurt å investere i ting du ikke forstår i det hele tatt. Hvis du bestemmer deg for å gjøre det, risikerer du å tape mye penger. Et godt eksempel på dette er internettboblen i 2001 eller for eksempel en ny kryptovaluta som kan krasje. Når alle snakker om noe, er det ofte dumt å investere i det.
Sørg derfor for at du forstår både det finansielle produktet og det spesifikke markedet. Sørg for at du fortsetter å lære, slik at du holder deg oppdatert om den siste utviklingen. De beste investering resultatene oppnås av folk som holder seg nysgjerrige og læringsvillig.
Ovenfor kan du se internettboblen i 2001
Investeringstips 11: Vær realistisk og rasjonell
Et enkelt, men viktig tips: ikke vær for naiv. Når noen lover deg noe som er for godt til å være sant, er det som oftest det. Ikke stol på en selger eller hans/hennes ord, men finn ut hvilken part som står bak et investeringsprodukt. Finanstilsynet må fortsatt regelmessig forholde seg til folk som blir lurt finansielt.
Vær også realistisk med deg selv. Det er urealistisk å forvente å se en avkastning på flere titalls prosent hvert år. Gode investeringsperioder vil utjevne og hjelpe de dårligere periodene. Ved å være realistisk forbedrer du investerings resultatene dine. Lær mer om sikker investering her.
Tips 12: Se etter selskaper med vekstpotensial
Når du investerer, virker det veldig attraktivt å se etter selskaper som har et høyt profitt /pris forhold. Veksten til et selskap avhenger imidlertid av potensielle nye produkter, noe som kan gjøre selskapet mer lønnsomt i fremtiden. Så se alltid nøye på potensialet i en bransje og utviklingen av et selskap.
- Gjennomgå årsrapporten og analyser planene for selskapets fremtid.
- Studer de framtidige utsiktene og analyser om det er noe du selv er interessert i å være en del av.
Tips 13: Ta hensyn til transaksjonsgebyrer
Mange tenker ikke på transaksjonskostnader når de investerer. Likevel kan en 0,5 prosent forskjell i transaksjonskostnader utgjøre en stor forskjell på sikt! Billig investering er nå mulig takket være ankomsten av meglere på nettet. Tenk derfor på hva du vil investere i, og bestem hvilken megler som er best for deg. I artikkelen om investeringskostnader kan du lese mer om investeringskostnader.
Tips 14: Utvikle en plan
Det siste investering tipset for å oppnå bedre investering resultater er å sørge for at du har en solid plan. Sett klare regler som indikerer når du kjøper og selger verdipapirer. Ved å gjøre det kan du unngå negativ påvirkning av følelser på investeringene dine så mye som mulig. Vellykkede investorer vet bedre enn noen hvor viktig det er å investere så rasjonelt som mulig.
Forfatter
Om meg:
Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.