Investering for nybegynnere

Det finnes mange forskjellige bøker om investeringer til nybegynnere. En bok som er mye omtalt er «Investing for dummies»; du kan se på denne artikkelen som den ultimate, korte guiden for å hjelpe nybegynnere med å starte å investere. Med så få ord som mulig skal vi prøve å lære deg om alle de ulike interessante investeringsmulighetene som finnes.

Hva er investering?

Flere og flere oppdager at investering kan være interessant. Investering er å kjøpe og selge verdipapirer med formål å tjene penger det. Mange investorer begynner med å handle aksjer. Imidlertid finnes det mange andre investeringsprodukter der du kan oppnå god avkastning med.

Hvordan kan du som nybegynner investere?

Nybegynnere vet ofte ikke hvor de skal begynne å investere. For å hjelpe deg på veien har vi nedenfor listet de beste alternativene for deg.

Aktiv CFD-handel

Hvis du liker å være en aktiv investor, kan du velge å handle aktivt ved hjelp av CFD-er. Deretter kan du svare direkte på pris stigninger og -fall på for eksempel en aksje. Denne kortsiktige måten å spekulere på er spesielt egnet for den aktive investoren som liker å være aktiv på børsen.

Du kan prøve aktiv handel gratis med en demo konto. Det anbefales å prøve dette i en demo først på grunn av at aktiv CFD-handel kan være komplisert. Hvis du vil åpne en demo for å øve på handel, trykker du på knappen nedenfor slik at du kan sammenligne forskjellige demo kontoer:

Kjøp aksjer på lengre sikt

Mange velger på et tidspunkt å investere i aksjer på lengre sikt. Dette kan resultere i god avkastning: Gjennomsnittlig avkastning på aksjer er mellom 6 og 8%, noe som er mye høyere enn dagens sparerente. Du kan allerede investere i aksjer med bare noen få hundre kroner. Imidlertid, med et mindre beløp, er det vanskeligere å spre risikoen.

En god megler for å kjøpe og selge aksjer er eToro. På eToro kan du handle aksjer helt uten kurtasje. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte med eToro:

Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/

Invester i ett indeksfond

For mange nybegynnere kan det være lurt å legge pengene sine i et indeksfond eller en ETF. Et indeksfond følger en indeks passivt: Du investerer for eksempel i en portefølje bestående av aksjer notert på FTSE (London børsen) eller OSEBX (Oslo børs). Dette er en passiv måte å investere på som krever liten eller ingen kunnskap. I tillegg er forvaltningskostnadene til sammenlignbare fond lave, slik at du kan oppnå høyere avkastning på lang sikt.

En god megler hvor du kan kjøpe indeksfond uten transaksjonsgebyrer er DEGIRO. Men dette gjelder bare for indeksfondene: så ta en god titt på dette før du setter i gang. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte med DEGIRO

Hva er formålet med å investere?

Noen nybegynnere kan lure på hva formålet med å investere er. Kort sagt er målet enkelt: å tjene penger! Tolkningen av dette er imidlertid veldig forskjellig fra investor til investor. Når du er ung, kan du for eksempel ta litt mer risiko. Du har da en lang investeringshorisont som gir deg nok tid til fremtidig gjenoppretting. Andre investorer vil ha så lav risiko som mulig: hvis dette er tilfelle, for deg er det bedre å investere i mindre risikable investeringsprodukter.

Hva er en børs?

Investeringer gjøres vanligvis på børsen: kursene på aksjer blir registrert på børsen. I løpet av handels dagene kan investorer kjøpe og selge aksjer på børsen. Når etterspørselen etter en aksje stiger, kan aksjekursen stige. Man handler ikke lenger fysisk på børsen som før i tiden, nå blir alle investeringene sendt digitalt til børsen via en online megler.

investering for nybegynnere

Investering for nybegynnere og risikospredning

Mange nybegynnere glemmer hvor viktig risikospredning er når de begynner å investere. Uten en form for risikospredning så er det egentlig bare tipping disse holder på med og ikke investeringer. Dette er selvfølgelig ikke lurt: Hvis man ønsker å tippe så bør man heller tippe på hest eller odds istedenfor på børsen.

Ved å sikre tilstrekkelig diversifisering reduserer du sjansen for at investeringsporteføljen din plutselig vil gå kraftig ned i verdi. Men hvordan kan du som nybegynnere bruke mer risikospredning? Dette kan gjøres på forskjellige måter:

  • Investeringsprodukt : du kan spre investeringene dine over forskjellige investeringsprodukter. Invester for eksempel en andel i aksjer og en andel i obligasjoner.
  • Sektor : du kan spre investeringene dine over forskjellige sektorer: du kan kjøpe aksjer i byggefirmaer og teknologibedrifter.
  • Region : det er også lurt å spre investeringene dine over forskjellige regioner. På den måten reduserer du virkningen av regionale, sosioøkonomiske problemer.
  • Tid : du kan også spre risikoen over tid: Ved å kjøpe posisjoner i markedet på ulike øyeblikk unngår du å investere en stor del av eiendelene dine på toppen av markedet.

Nybegynnere glemmer ofte kostnadene

Mange nybegynnere begynner med en gang å investere entusiastisk, men glemmer ofte å holde oversikt over kostnadene. Høye kostnader kan være kritiske: hvis investeringene skaper en høy kostnad, kan dette sterkt begrense avkastningen din på lang sikt. Høye kostnader kan fort koste deg tusenvis når du har investert en betydelig kapital.

Investeringskostnadene du betaler varierer sterkt per investeringsprodukt. I alle fall må du regelmessig takle disse kostnadene:

  • Transaksjonskostnader: Megleren tar kostnader når du kjøper et investeringsprodukt. I noen tilfeller betaler du en fast kurtasje eller liten % andel av kjøpesummen.
  • Løpende kostnader: På noen investeringsprodukter betaler du administrasjonskostnader. Dette er for eksempel tilfelle med et investeringsfond.
  • Servicekostnader: hos noen gamle meglere betaler du servicekostnader for bruk av kontoen. Heldigvis kan du unngå disse kostnadene ved å etablere konto hos en nettmegler.
  • Valutakostnader: når du investerer i utlandet, må du også betale kostnader for å veksle valuta.

Investerings plan for nybegynnere

Du vet nå bedre hva investering betyr og hva du må ta hensyn til. I mellomtiden er du sannsynligvis ivrig etter å begynne å investere. Før du virkelig kan komme i gang, er det viktig å gå gjennom denne trinnvise planen. På denne måten kan du avgjøre om du virkelig er klar for å begynne å investere.

Trinn 1: Er du klar?

Investering passer ikke alltid for alle. Det er viktig å stille deg noen enkle spørsmål først:

  • Har du en sum penger på kontoen din som du kan spare i nær fremtid?
  • Er du forberedt på å ta risiko for å oppnå høyere avkastning?
  • Forstår du hva investering betyr?

Først når du kan svare JA på disse spørsmålene, er du klar til å begynne å investere. Hvis dette ikke er tilfelle, er det bedre å ha pengene på en sparekonto for nå.

Trinn 2: Bestem risikoprofilen din

Et godt neste trinn er å bestemme risikoprofilen din. Ikke alle investorer føler seg like komfortable med å ta store risikoer. Still deg derfor følgende spørsmål:

  • Har du noe imot store svingninger i investerings resultatene dine?
  • Trenger du pengene tilbake snart?
  • Tror du et stabilt resultat er viktigere enn et høyt overskudd?

Når du svarer JA på disse spørsmålene, er det bedre å bruke en defensiv strategi. Du investerer da i mindre risikable obligasjoner og aksjer. Hvis du svarer NEI på disse spørsmålene, kan du ta mer risiko. Med en offensiv investeringsprofil oppnår du ofte høyere avkastning på lang sikt. Imidlertid, med en slik investering profil, er risikoen også mye høyere.

Trinn 3: Lag en plan på hvordan du skal investere

Mange nybegynnere glemmer å lage en klar plan. Å investere penger vilkårlig uten en plan er ikke en god idé. Tenk derfor først på hvor mye penger du vil investere, og bestem hvor mye tid du har å investere. Basert på denne informasjonen kan du bestemme hva slags investeringsprodukter som passer deg best. Et indeksfond krever lite tid og en liten mengde kapital, mens aktiv investering ofte krever mer tid og større kapital. Ved å lage en klar plan kan du bestemme hvilken investerings metode som passer deg best.

Trinn 4: Finn ut hvilken megler du ønsker å bruke

I disse dager gjøres kjøp og salg av investeringsprodukter som for eksempel aksjer via internett. Når du skal bestemme det for en god megler, anbefales det å ta hensyn til følgende aspekter:

  • Er megleren pålitelig og har et godt omdømme?
  • Er meglerens programvare brukervennlig?
  • Kan du investere til lave transaksjonskostnader?
  • Kan du prøve mulighetene med en demo?
  • Hva er minimumsinnskuddet som trengs for å investere?

På bakgrunn av svarene på disse spørsmålene kan du avgjøre om en megler passer deg. Vis du vil vite hvilken megler som passer deg best kan du ta en titt på vår sammenligning av de beste meglerne.

Trinn 5: Hold deg fokusert!

Det er viktig å holde fokus: utarbeide en strategi og følge den siste markedsutviklingen. Prøv å ta avgjørelsene dine på grunnlag av rasjonelle argumenter. Mange nybegynnere gjør feilen ved å la følelsene deres lede dem for mye. Dette er dumt: fordi i praksis er grådighet og frykt dårlige rådgivere.

15 Viktige Investerings regler for nybegynnere

Regel 1: Sparing er et krav for enhver investor. Investere aldri med penger du ikke har råd til å tape: på den måten unngår du å komme i trøbbel fordi bilen din trenger reparasjon eller uventede kostnader dukker opp.

Regel 2: Anta en realistisk avkastning som ikke overstiger 8-10% på årsbasis. Bare med veldig hardt arbeid kan du oppnå høyere avkastning.

Regel 3: fokus på lengre sikt: selv om du investerer på kort sikt, er det viktig å ha en langsiktig plan.

Regel 4: Risikospredning er en viktig del av enhver investeringsstrategi. Ved å spre risikoen, sikrer du en mer stabil og forutsigbar avkastning.

Regel 5: Se på det samlede bildet av din økonomiske situasjon og avgjør på det grunnlaget hvordan investeringsstrategien din skal se ut.

Regel 6: Husk at tilbud og etterspørsel bestemmer prisene på børsen. En plutselig økning eller fall betyr ikke nødvendigvis at et selskap har mistet sin egenverdi.

Regel 7: Ta hensyn til investering horisonten din: når du er ung kan du ta større risiko når du har mer tid.

Regel 8: Gjør nok undersøkelser: Det er viktig å sette seg inn i de produktene man skal kjøpe, dette reduserer risikoen for å kjøpe dårligere produkter som igjen reduserer tap.

investere_for_dummies

Regel 9: Skatt på profitt: Det er viktig å huske på at man må betale skatt på profitt, ved eventuelt tap kan det også trekkes fra på skatten.

Regel 10: Begrens investeringskostnadene så mye som mulig. Alle kostnadene du sparer, gir deg mer plass til å oppnå bedre avkastning.

Regel 11: Husk at det er veldig vanskelig å slå markedet: selv profesjonelle investorer lykkes sjelden. Derfor bør du sette deg realistiske mål.

Regel 12: Ikke selg deg ut i dårlige tider: det er da du kan tjene mye penger på aksjemarkedet!

Regel 13: Vokt deg for å ansette investeringsrådgivere. Ved å lære deg selv det grunnleggende, vil du spare mye penger.

Regel 14: Godta at det er nesten umulig å forutsi fremtiden. Riktig styring av pengene dine og risikoen er derfor avgjørende.

Regel 15:  Din personlige helse er viktigst: Derfor er det viktig at dette ikke går utover søvnen og at man ikke blir bekymret over investeringene sine.

Å lære å investere er viktig

Hvis du fremdeles er en nybegynner når det gjelder investering, er det viktig å først lære hvordan investering fungerer. For dette formålet er det lurt å først øve med gratis investerings programvare. Ikke glem at investering til slutt er en seriøs virksomhet; en feil avgjørelse kan få alvorlige konsekvenser. Du kan starte med en gang ved å:

Mange tviler på at demoprogram fungerer; dette er imidlertid ikke nødvendig. Tross alt er demokontoen helt realistisk og denne kontoen kan også brukes til å handle med ekte penger. Måten demo-kontoen fungerer på, er derfor helt i tråd med hvordan det er å investere med ekte penger.

Investere med ekte penger

Når du har lært nok, kan du enkelt bytte til modus for ekte penger i programvaren. I ekte penger modus kan du selv sette inn penger som det er mulig å handle aksjer og råvare CFDer med. Dette lar deg dra nytte av de minste prissvingningene ved å bruke gearing.

Plus500

Nyttig informasjon for nybegynnere

Nybegynnere  vet ofte ennå ikke hvordan de skal investere. Det er derfor lurt å lære mye om å investere først. Dette kan selvfølgelig gjøres ved å lese en bok som ‘investing for dummies‘. Denne boken er imidlertid ganske utdatert og inneholder lite informasjon om de nye mulighetene som online investering kan tilby deg.

Det kan derfor være klokere å ta et kurs om investeringer. På trading.info har vi flere nyttige ressurser som du kan bruke; på den måten kan du komme i gang og etabler en solid mengde kunnskap om investeringer!

Den første anbefalingen vist du vil komme raskt i gang er vår eToro-opplæring. Bruk knappen nedenfor for å følge opplæringen direkte og lære det grunnleggende:

Hva kan nybegynnere investere i?

Som ny investor har du mange investeringsalternativer. I denne delen av artikkelen vil vi diskutere hva du kan investere i som en nybegynner.

Aksjer

Som nybegynner er det fullt mulig å kjøpe aksjer. Noen nybegynnere vet kanskje ikke ennå hva aksjer er; aksjer gir deg faktisk medeierskap i et selskap. Aksjer kan endre seg i verdi, slik at du kan oppnå en prisgevinst. Du kan også få utbytte på din andel; dette er en slags profitt fordeling.

Vil du vite den beste måten å kjøpe aksjer på? I vår guide på kjøp og salg av aksjer vil du lære alt du trenger å vite:

Obligajsoner

Hvis du foretrekker at ting skal være roligere, bør du som nybegynner velge obligasjoner. Obligasjoner er lån utstedt av et selskap eller land. Obligasjoner har en begrenset risiko ettersom du får tilbake innskuddet på slutten av løpetiden. I løpet av en obligasjon kan prisen på obligasjonen svinge. Vil du vite mer om å investere i opsjoner? Da kan du lese vår artikkel om temaet!

Derivater

Derivater er kontrakter på for eksempel aksjer eller obligasjoner. Denne måten å investere er spesielt attraktiv når du skal investere med en liten sum penger. Et eksempel på et derivat er CFD eller differansekontrakter ; Du kan handle disse derivatene med en online megler.

Vil du vite mer om handel med derivater? I vår artikkel om derivater vil du lære alt du trenger å vite om investering i derivater:

Valuta

Valuta er et annet interessant investeringsalternativ for nybegynnere. Forex er aktiviteten til handel i valutapar. Prisen på valutaer beveger seg ofte opp og ned mindre fordi det er det største markedet i verden. Også valutakurser er ofte enkle å forstå, og du trenger bare å se på globale trender. Dette gjør valutakursene mer forutsigbare enn for eksempel aksjekurser.

Vil du vite hvordan investering i valutamarkedet fungerer? Da bør du lese vår artikkel om investering i valuta med en gang:

Råvarer

Råvarer er også populære som et investeringsalternativ. I dag handler de fleste med råvarer via derivater; likevel er det også mulig å foreta fysiske investeringer i gull og sølv. Imidlertid er det i praksis ikke mulig å kjøpe varer som sukker og kaffe, som vanligvis handles i store mengder.

Vil du vite hvordan det er å investere i råvarer fungerer? Da bør du lese vår artikkel om investering i råvarer:

Opsjoner

Til slutt er det opsjoner, men dette er veldig ofte veldig komplekse produkter for de fleste nybegynnere. Du kan blant annet bruke opsjoner for sikring av porteføljen der du kan sikre risikoen ved en investeringsposisjon når du forventer et plutselig kraftig fall eller økning. Vil du vite hvordan opsjoner fungerer? Da kan du lese vår omfattende guide om teamet:

Noen siste kommentarer til nybegynnere

  • Begynn I det små: Ikke begynn å investere med et stort beløp umiddelbart!
  • Fortsett å lære: Prøv alltid å oppdage nye teknikker.
  • Begrense tapene dine: Bruk en stop-loss ordre for å begrense tapene dine.
  • Ikke gjør det samme som andre nybegynnere: Ikke bare følg andre, men gå din egen vei.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar