Hvordan kan du kjøpe aksjer på nett?

I denne artikkelen kan du lese hvordan du kan kjøpe og selge aksjer ved å bruke internett. Vi kommer også diskutere om hvor du kan investere i aksjer til lave avgifter. Etter det skal vi lære deg alt du trenger å vite om aksjekjøp slik at du kan begynne å kjøpe aksjer via en nettmegler.

Hvor er det beste stedet å kjøpe aksjer?

Tidligere var kjøp og salg av aksjer en tungvint prosess. Ved kjøp og salg av aksjer måtte man ofte fysisk gå til en bank, noe som gjorde at transaksjonskostnadene ble høye. Heldigvis er dette ikke lenger nødvendig!

I dag er det mulig å handle i alle kjente aksjer gjennom en nettmegler. Hos en megler kan du kjøpe eller selge dine favorittaksjer med et museklikk. Nedenfor ser du en oversikt over de beste nettmeglerne.

MeglerKostnaderInformasjonRegistrere
eToro€0 i kostnader per aksje. Kapitalen din er i fare. Andre kostnader påløper.
Degiro€2,50 per transaksjon

Hvordan kan du aktiv trade med CFD-aksjer?

Ønsker du å aktiv trade aksjer ved bruk av CFD-er? Ved å trade aksjemarkedene aktivt kan du reagere med en gang på den økonomiske utviklingen. En god nettmegler for å handle med aksjer ved bruk av CFDer på Plus500. Plus500 tar ingen kurtasje på dine aksjekjøp, og du kan prøve en demo konto helt gratis, der du får 500.000 fiktive kroner som du kan prøve å trade med. En stor fordel med å handle med Plus500 er at du også kan handle på fallende priser. Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo-konto direkte på Plus500:

80% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.80% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Plus500 buy shares online

kjøpe/selge CFD-aksjer på Plus500. Illustrasjonspriser.

Kjøpe aksjer: Lær hvordan man kjøper aksjer I 5 enkle steg

Før du kan kjøpe aksjer, må du gjennom noen få steg. Nedenfor ser vi på hva du må gjøre før du kan begynne å investere.

Steg 1: Åpne en konto hos en aksjemegler

For å kjøpe aksjer må du først ha en konto hos en aksjemegler. En aksjemegler er en aktør som gjør det mulig for enkeltpersoner å kjøpe og selge aksjer. Når du velger aksjemegler, er det viktig å være oppmerksom på følgende:

  • Hva er transaksjonskostnadene på (utenlandske) aksjer?
  • Hvor mye støtte får du fra aksjemegleren
  • Hvilke aksjer kan du handle med aksjemegleren?
  • Hvilke tilleggsfunksjoner tilbyr aksjemegleren deg?

Ønsker du vite hvilken av aksjemeglerne som er best? På vår sammenligningsside kan du se vår sammenligning over det beste nettmeglerne, denne kan hjelpe deg med å finn en megler som passer dine formål.

Steg 2: Bestem deg for den aksjen du ønsker å kjøpe

Etter å ha åpnet en konto hos en megler, kan du komme i gang med investeringene. Da må du først bestemme hvilken aksje du ønsker å kjøpe. Du kan da begynne å undersøke og søke etter selskaper. Det er smart å starte med noen få selskaper du kjenner godt.

Da er det lurt å grave litt dypere. Ikke kjøp aksjer bare fordi du synes det er et flott selskap. Se på årstallene for å se hvordan selskapet har prestert den siste perioden. Undersøk også visjonen til selskapet og analyser om det er sannsynlig at selskapet vil fortsette å vokse i fremtiden.

Steg 3: Bestem deg for antall aksjer du ønsker å kjøpe

Neste trinn er å bestemme hvor mange aksjer du vil kjøpe. Spesielt i begynnelsen anbefales det å investere bare med et lite beløp. Ta deg tid til å lære hvordan aksjemarkedene fungerer. Det er smart å vente med å investere et større beløp til etter du har fått en bedre forståelse for markedet. Du kan til og med prøve å kjøpe og selge aksjer uten risiko med en demo konto.

Steg 4: Velg type markedsordre

Når du skal kjøpe aksjer, må du velge type ordre. Når du kjøper aksjer, ser du først salg og kjøpsprisen. salgsprisen er prisen som selgere ønsker å selge en aksje til. Kjøpsprisen er prisen kjøpere ønsker å kjøpe en aksje til. Det er alltid en forskjell mellom denne prisen. Vi kaller dette spread.

Når du kjøper aksjer, kan du bruke to forskjellige typer ordrer:

Markedsordre

Markedsordren er en ordre der aksjene kjøpes direkte til markedsprisen. Prisen kan bli dyrere med denne typen ordre. Aksjekursene svinger konstant. En markedsordre er egnet for investoren som vil ha aksjer i lang tid. Noen ører i forskjell er ikke så viktig når du er langsiktig.

Du må være forsiktig med markedsordrer. Når du legger inn en markedsordre utenfor børsens åpningstider, kan investeringen bli mye dyrere. Kursen på en aksje kan øke betydelig utenfor børsens åpningstider.

Markedsordre eToro

Plasser en markedsordre på en aksje på eToro

Limit ordre

En limit ordre utføres bare når en viss pris er nådd. Dette er nyttig hvis du er en aktiv trade. Det kan også være nyttig å bruke en limit ordre i mindre volatile markeder. I markeder med lite aktivitet kan prisen plutselig gjøre rare hopp.

Med en limitordre er du ikke sikker på at hele bestillingen din blir utført. Er du sikker på at du vil kjøpe en bestemt aksje? Da kan det være smartere å bruke en markedsordre. Det er også spesifikke typer limit ordrer. all or none order utføres bare når alle aksjer er tilgjengelige til din ønsket pris. good for day order fjernes hvis den ikke utføres før handelsdagen er slutt.

Steg 5: Fortsett å optimalisere aksjeporteføljen din

Etter at du har kjøpt aksjer, stopper ikke arbeidet! Spør deg alltid om aksjene i porteføljen din fortsatt passer godt inn i strategien din. Ved å gjøre det unngår du å tape mye penger på aksjer som ikke lenger passer godt med din nåværende strategi.

Hva bør du være oppmerksom på for å få et vellykket aksjekjøp?

Å kjøpe og selge aksjer ved en tilfeldighet er ofte ikke en god idé. Når du vil oppnå gode resultater, må du vurdere ulike faktorer. Med disse tipsene kan du tjene mer penger ved å kjøpe og selge aksjer.

Diversifiser porteføljen og spre risikoen

Det er viktig å spre investeringene dine tilstrekkelig. Ikke bare kjøp en type aksjer. Det er mulig at en sektor presterer dårlig sammenlignet med andre sektorer. Et selskap kan alltid gå konkurs. Ved å kjøpe aksjer i forskjellige selskaper reduserer du risikoen for et enormt tap.

På den annen side er det nyttig å huske at du ved å spre deg over forskjellige sektorer ikke er beskyttet mot økonomiske tilbakeslag. Du kan imidlertid også håndtere dette smart. Det er lurt med jevne mellomrom kjøpe aksjer for et fast beløp. Det er veldig vanskelig å forutsi topper og bunner, men ved å kjøpe aksjer til forskjellige tider unngår du å komme inn på det høyeste punktet.

Renters rente

Bedrifter betaler regelmessig utbytte. Utbytte er en overskuddsdeling. Selvfølgelig har du muligheten til å overføre dette utbyttet til sparekontoen din, men du kan også velge å investere utbyttet igjen. Dette kan være en klok beslutning.

Dette skyldes prinsippet om «renters rente». Når du reinvesterer utbyttet i aksjer, vil du også motta utbytte på dette beløpet. Dette øker avkastningen på lang sikt eksponentielt. Om fem år kan du raskt oppnå ti prosent ekstra avkastning. Så vær smart og reinvester denne avkastningen!

Pass på risikoen du eksponerer deg for

Gode investorer tar alltid hensyn til risikoen ved investeringen. Den grunnleggende regelen er enkel: sørg for at potensiell fortjeneste er høyere enn potensielt tap. Det er viktig at du utarbeider en god plan før du kjøper en aksje. Vurder til hvilken pris du tar tapet og til hvilken pris du tar fortjenesten.

Anta at du kjøper en aksje for et beløp på $ 10. Du forventer at prisen vil stige til $ 15. Din potensielle fortjeneste er da $ 5 per aksje. Prisen på en aksje kan også falle til $ 9, noe som betyr at det potensielle tapet er $ 1. Forholdet ditt mellom risiko og avkastning er da 1: 5.

Med denne investeringen kan du tjene fem ganger mer enn du ville tapt. Det er alltid lurt å ta posisjoner med et gunstig forhold mellom risiko og avkastning.

Kontrollere følelsene dine

Et siste viktig tips når du kjøper aksjer er å kontrollere følelsene dine. I praksis ser vi at mange investorer lar dårlige investeringer være åpne for lenge og kutter lønnsomme investeringer for tidlig. Dette er fordi folk er redde for å tape.

Dette er åpenbart ikke en klok investeringsstrategi. Vil du også kjempe mot dette instinktet? Da før du lage en plan på forhånd. På den måten forhindrer du at følelsene dine påvirker investeringsbeslutningene dine for mye.

Følelsere ved kjøp av aksjer

Hva er risikoen ved å kjøpe aksjer?

Når du kjøper aksjer i et selskap, står du overfor ulike risikoer. Nedenfor diskuterer vi kort hva du skal passe deg for.

Bedriftsspesifikke risikoer

Et selskap kan gjøre det dårlig. Dette skjer for eksempel når et selskap begår svindel eller publiserer et resultatvarsel. Du kan beskytte deg mot denne risikoen ved å kjøpe mange forskjellige aksjer.

Sektor-spesifikke risikoer

Noen ganger kan en bestemt sektor også gjøre det dårlig. Et fall i oljeprisen betyr for eksempel at oljeselskapene gjør det mindre bra. Du kan beskytte deg mot sektorspesifikke risikoer ved å spre investeringene dine over forskjellige sektorer.

Markedsrisiko

Noen ganger går hele økonomien ned. Dette skjedde for eksempel under finanskrisen i 2008. Pass på at du ikke investerer alle pengene dine i aksjer samtidig. På den måten slipper du å komme inn på toppen. Det er også viktig at du ikke umiddelbart trenger pengene du investerer. Dette gir deg tid til å vente på at markedene skal komme seg.

Valutarisiko

Når du kjøper utenlandske aksjer, må du også vurdere valutarisikoen. Når du kjøper aksjer i utenlandsk valuta, er det en risiko for å tape penger fordi valutaen din synker i verdi. Du kan dekke denne risikoen ved å bruke derivater.

Risiko ved å kjøpe aksjer

Hvordan kan du kjøpe aksjer? Det finnes to metoder

Det er to strategier du kan bruke når du skal kjøpe aksjer. Vi vil diskutere begge metodene nedenfor.

Langsiktig: kjøp aksjer

Mange kjøper aksjer og holder dem i lengre tid. Du kan gjøre dette med en verdipapirkonto hos en aksjemegler. Når du kjøper aksjer på lang sikt, er det viktig å undersøke selskapene nøye. Det er lurt å verifisere om selskapet vil være lønnsomt på lang sikt.

Kortsiktig: spekulere i aksjer

Du kan også aktiv trade aksjer. Ved å spekulere kan du legge inn bestillinger på kortsiktige stigninger og fall. Det er best å bruke CFDer til dette formålet. Med CFD-er kan du svare på raske prisøkninger og prisfall.

  • Du kan kjøpe og selge CFD-aksjer med så lite som 100 kr
  • Du kan bruke gearing som gjør det mulig å handle med større beløp.
  • Du kan spekulere i fallende priser ved å gå short.
  • Med ulike ordrer kan du automatisere handels aktivitetene dine.
Tips: Ønsker du å vite hvordan CFD fungerer? Da bør du lese denne artikkelen for mere informasjon.

Hva du bør vite før du kjøper aksjer

Før du kjøper aksjer, må du forstå hvordan aksjer fungerer. I denne delen svarer vi på vanlige spørsmål om aksjer.

Hva er aksjer?

En aksje er et slags eierdokument. Hvis du eier aksjer i et selskap, er du medeier i selskapet. Du vil derfor ofte få utbetalt en andel av selskapets fortjeneste i form av utbytte. De fleste eier imidlertid også aksjer fordi de forventer en prisendring. Dette kalles også markeds spekulasjon. Klikk her for å lære mere om aksjer.

Hva er utbytte?

Når du kjøper aksjer, bør du vurdere viktigheten av utbytte. Når et selskap tjener penger, kan selskapet bestemme seg for å dele ut en del av overskuddet til aksjonærene i form av utbytte. Vær nøye med å undersøke om selskapet ønsker å betale utbytte når du kjøper en aksje. Utbyttet bestemmer delvis resultatet du oppnår med investeringene dine. Om du ønsker å lese mere om utbytte kan du trykke her!

Hvordan bestemmer du når du skal kjøpe en aksje?

Når du ønsker å lykkes med å handle CFD-aksjer, er det viktig å få tid til å handle godt. Det er to metoder du kan bruke til å time dine handelsaktiviteter:

  • Fundamental analyse: analyser potensialet i selskapene basert på fundamental data som for eksempel regnskap.
  • Teknisk analyse: analyser pris mønstrene og grafen til aksjen.

Vil du lære å trade aksjer? Da kan du se på kurset vårt for nybegynnere:

Eksempel: Kjøp Apple aksjer

Ved hjelp av to eksempler viser vi hvordan kjøp av aksjer kan fungere.

Eksempel: Kjøp aksjer direkte

Når du fysisk kjøper en aksje fra en megler, blir denne aksjen din. I dette eksemplet kan du kjøpe Apple-aksjen for et beløp på $ 200. Når aksjen stiger til $ 250 over en periode på 5 år, selger du aksjen igjen. Du oppnår da en fin avkastning på 25% eller 5% på årsbasis.

Eksempel: spekulere på en aksjepris

Du kan også velge å spekulere i et kursfall på en aksje ved hjelp av en CFD. Ved å gå short kan du dra nytte av en fallende aksjekurs. Når prisen er $ 300, bestemmer du deg for å gå short. Kursen på aksjen synker til $ 250 tre dager senere. I dette tilfellet vil fortjenesten være $ 50.

Ved å bruke gearing trenger du ikke å investere hele beløpet på $ 300 for å gjennomføre denne investeringen. Du kan da gjøre en lignende investering med et beløp på $ 30. Avkastningen din vil øke til 50% hvis du bruker en gearing på 1:10. Dermed øker både den potensielle avkastningen og den potensielle risikoen med aktiv spekulasjon.

Handle aksjer ved bruk av CFDer

Du kan handle aksjer ved hjelp av CFD-er. Hos nettmeglere betaler du et lavt gebyr som er avhengig av størrelsen på bestillingen din. Kostnadene starter på noen få ører, noe som betyr at du også kan handle med relativt små mengder.

CFD har også andre fordeler. Du kan bruke gearing for å forstørre resultatene dine. Det er imidlertid viktig å huske at potensiell tap også forstørres ved bruk av gearing. CFD er kontrakter som angir en underliggende verdi der forskjellen mellom prisen du åpner og lukker en posisjon, avgjør fortjeneste eller tap.

Øv deg med en demo først!

Er du ivrig etter å begynne å kjøpe og selge aksjer? Forståelig! Det er imidlertid lurt å starte sakte. Du kan åpne en gratis demokonto hos forskjellige nettmeglere. Med en demo-konto kan du prøve å handle aksjer uten risiko. Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo hos en nettmegler:

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar