Hvordan blir man en daytrader?

Daytrading kan være en veldig interessant måte å tjene penger på. Kravene er ikke så vanskelige å møte, og det er ingen lang og omstendig prosess for å bli en trader. Det eneste du trenger, er en datamaskin og et ønske om å lære. Men hva er daytrading? Og hvordan kan du bli en suksessfull daytrader?

Denne utfyllende guide til daytrading vil fortelle deg alt du trenger å vite for å starte daytrading din. Kanskje er du er blant dem som blir en trader til.

Før du begynner med denne guiden, er det lurt å åpne en gratis demokonto hos en nettmegler. Med en demokonto kan du øve deg på trading helt risikofritt. Bruk lenken under for å sammenligne de forskjellige demokontoene:

Hva er daytrading?

Daytrading er en investeringsstrategi hvor man åpner og lukker posisjonene sine i løpet av samme handelsdag. Målet er å tjene penger på kursbevegelser i løpet av dagen.

Denne guiden vil vise de hvordan daytrading fungerer i praksis. Du kan lese og følge disse praktiske retningslinjene hvis du har lyst til å begynne med daytrading snart.

Hvordan blir du en daytrader?

Tror du at du kan leve livet som daytrader? Venti hvert fall  litt før du går “all in” og slutter i jobben din for trade! Flere aktører tilbyr gratis demokontoer hvor du kan finne ut om trading er noe for deg, helt gratis!

En solid plattform for daytrading er Freedom24. Hos Freedom24 kan du tjene gode penger på små kursendringer gjennom CFD’er. Bruk lenken under for å åpne en gratis konto hos Freedom24:

Hos Freedom24 kan du plassere CFD-ordre på alle de kjente aksjene og valutaparene. Du kan også utføre detaljerte analyser og plassere ordre. Med ordre, kan du la en posisjon åpne seg automatisk når kursen når et gitt nivå. Men hvordan kan du oppnå gode resultater gjennom daytrading?

Daytrading-strategier

Hvis du har lyst til å være en suksessfull daytrader, er det viktig at du bruker de riktige teknikkene. På denne siden vil du lære deg det viktigste for å bli en god daytrader. I den første seksjonen av denne artikkelen, kommer vi til å diskutere de forskjellige daytrading-strategiene du kan bruke.

Det finnes en rekke daytading-strategier, og det er viktig at du vurderer hvilken som passer deg best. Vi kommer til å diskutere scalping, momentum-trading, fading and pivot point-daytrading.

Scalping

Scalping er en daytrading-strategi hvor posisjoner holdes åpen i et par sekunder til noen minutter. Scalpere pleier å åpne alt fra ti til hundre posisjoner i løpet av en dag og prøver å ta flere små gevinster. Scalping krever mye mer arbeid enn enkelte andre strategier, og anbefales derfor ikke til uerfarne tradere.

Momentum

Momentumtraderen leter hele tiden etter store prisbevegelser. Mange aksjemeglere lar deg enkelt sjekke hvilke aksjer som har opplevd en kraftig kursøkning eller et stort fall. Momentuminvestoren trader med den nåværende trenden. Du prøver å seile med momentumet og selge deg ut straks momentumet stanser.
Momentum_daytrader

Fading

Fading er en kontrær tradingstrategi som prøver å gå imot den nåværende trenden. Kurser kan være ekstremt volatile. Negative nyheter kan for eksempel utløse mye volatilitet. Investorer med panikk kan få kursen til å kollapse. En smart daytrader kan evne å hoppe på surfebrettet sitt på rett tidspunkt og ri bølgen opp igjen.

Kontrær daytrading er ikke risikofritt. Det er alltid en sjanse for at kursen utvikler videre seg i trendens retning. Det er også en risiko for at stop lossen (nivået hvor du ønsker å ta tapet ditt) din ikke treffes nøyaktig på grunn av sterke og raske kursbevegelser. Det er anbefales at du først lærer deg å trade med trenden.

Kontrær_daytrading

Den kontrære daytraderen tar posisjoner som går imot den nåværende trenden.

Pivot Point-trading

Pivot Point-traderen leter etter spesifikke støtte- og motstandsnivåer. Disse nivåene refererer til prisnivåer som ikke brytes enkelt. Dette kan for eksempel være den høyeste eller laveste kursen for dagen, eller typiske nivåer hvor kursen har snudd i motsatt retning. Som en trader, kan du prøve å plassere ordrene dine på rett pivot point.

Når et nivå brytes, kan du velge å ta en posisjon som går med trenden og sette stop loss ved rett motstand.

pivot_motstand

På den andre siden, når prisen beveger seg i motsatt retning, kan du velge å ta en kontrær posisjon og sette stop lossen din rett over motstandsnivået.

Pivot_motstand_ikke_brutt

Bli den ultimate daytrader – Guide

I denne delen av artikkelen, kommer du til å lære alt du trenger å vite om å være en daytrader.

Starten på din egen “business”

Hvis du har lyst til å bli en suksessfull daytrader, bør du tenke på tradingen din som om du driver en bedrift. Tradere åpner ikke posisjoner tilfeldig uten å ha planlagt dem på forhånd, og tradere som gjør dette vil ikke kunne tjene seg rik på dette. For å bli en suksessfull daytrader, trenger du en detaljert og utfyllende plan.

Spesialiser deg

Et første, og viktig, steg er å lage en tradingplan. En god plan kan dog først bli formulert etter at du har bestemt deg for hva du tenker å spesialisere deg på. Mange daytradere velger å spesialisere seg på, for eksempel:

Selv innenfor disse kategoriene, finnes det utallige aktiva å velge mellom. Spesialisering er kanskje det første steget mot suksess. Når man velger, for eksempel, å handle aksjer, kan du velge enda et par aksjer du ønsker å spesialisere deg på. Pass på at du velger noen aksjer med nok likviditet (at det finnes mange som handler i denne aksjen) og gjerne høy volatilitet (store kursbevegelser).

Lag en langsiktig plan

Ingen bedrift eksisterer uten en god business-plan. Bruk tid på å lage deg en solid plan. Planen din burde inneholder startkapitalen din (summen du tenker å handle for) og noen mål. Sett deg en realistisk tidshorisont for når du ønsker å oppnå målene dine. Ved å sette realistiske og klare mål, kan du evaluere progresjonen din og passe på at du er på riktig spor.

Velg en megler

Etter at du har laget den langsiktige planen din, må du velge en aksjemegler. En aksjemegler er et selskap som utfører handlene dine. Det er viktig å velge en pålitelig og profesjonell aksjemegler. Når du handler intradag, er det vesentlig at du har lave kostnader. En daytrader kommer til å utføre et godt antall med ordre. Vi anbefaler derfor at du åpner en konto hos en nettmegler med så lav kurtasje som mulig.

Deretter er det viktig å finne en rask plattform. Siden daytrading som regel innebærer å holde posisjoner veldig kortsiktig, er det viktig at man kan åpne og lukke posisjoner raskt. Pålitelighet er nøkkelen!

Har du lyst til å finne ut hvilke nettmeglere som passer best for aktiv handel? Vi har laget en liste over de beste aktørene på markedet for daytrading. Bruk lenken under for å sammenligne de forskjellige aktørene innenfor daytrading:

Lag ditt eget system

Når du først har satt penger på daytrading-prosjektet ditt, er det på tide å finne ditt eget system. Et godt tradingsystem setter klare regler for forskjellige markedssituasjoner. Ved å spesifisere hvilke regler du skal følge, vil det være lettere å evaluere resultatene dine.

Mulige markedstrender

Hvert marked har tre forskjellige retninger:

  • Stigende trend
  • Fallende trend
  • Konsolidering (ingen klar retning)

Et marked kan også ha lav volatilitet eller høy volatilitet. Du bør ha en plan for enhver markedssituasjon.

Daytrading_trender

Sett regler

Det er viktig at du setter tydelige regler. Når skal du åpne en posisjon? Når skal du stenge den igjen? Tenk på verktøyene du skal bruke og hvilke valg du kommer til å ta, og prøv å blokkere alle andre informasjonskilder. Man kan åpne posisjoner basert på to typer analyse:

Begynn å teste strategien din

Nok en viktig fase i prosessen til å bli en dyktig daytrader, er testfasen. Testing kan bli gjort ved å bruke reglene dine på historiske charts. Ville strategien din ha resultert i et positivt resultat i disse historiske tilfellene?

Etter dette, kan du teste strategien din med en gratis demokonto. En demo simulerer ekte markedssituasjoner, og du vil få en ide om hvilke resultater du kan oppnå. Klikk her for å finne ut hvor du kan åpne en gratis demokonto.

Tolk resultatene dine som om du skulle tolket et rulettbord. Hvis ballen lander ti ganger på luke nummer 10, ville du nok sett på dette som en ren tilfeldighet. Bare langsiktige resultater vil gi deg en indikasjon på om strategien din fungerer. Derfor må du ikke bli redd hvis strategien din ikke gir gode resultater i individuelle tilfeller. Det viktigste er å bruke en større prøvegruppe for å avgjøre om strategien din gir gode resultater på et langsiktig perspektiv.

Når du er klar for å begynne å trade, kan du gjøre et mindre innskudd og teste systemet ditt med ekte penger. Det er viktig å begynne å handle med mindre beløper og å begrense risikoen sin. Bare når du først er sikker på at systemet ditt fungerer, bør du begynne å handle med større beløper.

Noen nyttige daytrading-tips

I denne seksjonen kommer vi til å gi den noen daytrading-tips som kan hjelpe deg å oppnå bedre resultater.

Bruk forskjellige tidsrom

Ved å bruke forskjellige tidsrom, vil du få et bedre overblikk over det helhetlige bildet. Kortsiktige markedsbevegelser kan være veldig forskjellige fra langsiktige markedsbevegelser, men ikke nødvendigvis

Hold systemet ditt enkelt

Simplisitet fungerer! Ikke let etter de mest kompliserte kombinasjonene av indikatorer og regler. Et enkelt system har en større sannsynlighet for å fungere. Sjansene dine for å gjøre en feiltolkning vil tross alt bli redusert med et enklere system. Når systemet ditt ikke fungerer, må du gjøre endringer for å forbedre resultatene dine.

Følg med på nyhetene

Viktige nyheter kan påvirke finansmarkedene sterkt. Derfor bør du alltid dobbeltsjekke om det finnes noen viktige nyheter om det instrumentet du handler. En kunngjøring fra en sentralbank om renteendringer kan for eksempel ha en sterk innflytelse på valutakurser når du handler Forex.

Når du daytrader, er det viktig å huske på hvordan nyheter kan påvirke markedet du handler. Det kan være lurt å ta en pause fra tradingen når nyhetene blir sluppet, Viktige nyheter kan føre til økt volatilitet, og dette kan raskt føre til at du ender med store tap hvis du befinner deg på feil side av bevegelsene.

Daytrading_aksjer_nyheter

Nyheter kan ha en signifikant effekt på kurser.

Ikke sats på regelmessige “seire”

Når det gjelder alkohol, er nøkkelen moderasjon. Det samme gjelder trading. Du betaler tross alt transaksjonskostnader for hver handel, og dette er viktig å huske på. Ikke ta en posisjon med mindre kursbevegelsene følger reglene dine.

Det er også viktig at du fokuserer litt mindre på “win raten” din (forholdet mellom handler hvor du tjener og taper penger). Å vinne 5 handler med 5% avkastning er bedre enn 20 seire med 1% avkastning. Dog fungerer dette prinsippet begge veier.

Analyser deg selv

Etter du har utført, for eksempel, 100 handler basert på systemet ditt, er det viktig at du evaluerer og analyserer resultatene dine (som om du var en forsker). Først må du sjekke om du har vært profitabel. Det er viktig å spore opp feilene sine slik at du kan rette på dem, eller om du bør gjøre endringer på systemet ditt.

Du bør også finne ut om gevinsten din hovedsakelig skyldes en enkelt handel. Systemet ditt er nok ikke så bra hvis du bare hadde ett solid treff, men bommet mesteparten av tiden. Prøv å fokusere på det store bildet og pass på at reglene dine fører til positive langsiktige resultater.

Det er også viktig å ta noen notater i blant. Skriv ned hva du har gjort bra, men kanskje viktigst hva som ikke gikk like bra. Dette vil la deg spore opp områder som kan forbedres, slik at du finner ut hva du trenger å gjøre for å bli en bedre trader.

Riktig risikohåndtering

Hvis du har lyst til å bli en daytrader, er det utrolig viktig at du håndterer risiko på en god måte. Som en daytrader, må du i så stor grad som mulig unngå unødvendig risiko. Tenk på deg selv som leder av din egen lille bedrift.

Bruk alltid stop loss

Det er veldig viktig at du alltid bruker stop loss. En stop loss indikerer hvor du automatisk stenger posisjonen din. Før du tar posisjon, bør du finne ut når du vil ta tapet ditt. Det er vesentlig at du baserer dette nivået på noe logisk. Finnes det for eksempel en sterk støtte eller et vendepunkt i dette området? Er dette et område hvor kursen regelmessig skifter retning?

Husk på å alltid respektere stop lossen din. Ikke flytt rundt på stoppen din mitt i en handel. Det er også viktig at du avstår fra å øke posisjonen din når du taper penger på den. Mange tradere føler at de bør øke i tapende posisjoner. Men dette vil som regel begrense hvor profitabel du kommer til å være med daytrading-strategien din. Følg alltid reglene dine!

Hold øye med risk-reward-forholdet ditt

For hver posisjon du åpner, bør du prøve å ha et tilfredsstillende forhold mellom den potensielle gevinsten din mot den risikoen du tar (risk : reward). Hvis du maksimalt ønsker å tape 100 kr, bør du lete etter et oppsett hvor du kan tjene 200 kr. Hvis du følger dette prinsippet, trenger du bare å ha rett 50% av tiden for å oppnå positive resultater.

Når du ikke kan få en tilfredsstillende risk-reward ratio, er det nok lurest å ikke åpne en posisjon i det hele tatt. Trading handler tross alt ikke om hvor mange posisjoner du åpner, men om gevinsten du får på posisjonene dine.

Begrens risikoen din

Den største risikoen for enhver daytrader, er å tape hele kontoen sin. Alt etter systemet du følger, kan du avgjøre hvor mye du er villig til å risikere på hver handel og hvor mye du er villig til å risikere på alle de åpne posisjonene dine.

Hvis du har lyst til å begrense risikoen din, bør du risikere mer enn 1% av kontobalansen din på hver posisjon. Se for deg at du har en konto på 100 000 kr. I så fall bør du ikke tape mer enn 1000 kr på en handel hvis stop lossen din treffes. Hvis du har i snitt 5 åpne posisjoner, vil tapene dine begrenses til 5% av balansen din på et hvert tidspunkt.

Disse prosentene kommer an på risikotoleransen din. Risikotoleransen din vil også avgjøre hvor mye du er villig til å risikere per handel. Tradere med mindre beløper er som regel villige til å ta høyere risiko.

Tenk som en trader

Et problem som nesten alle tradere må gjennomgå, er å omstille tankegangen sin til å tenke som en trader. Hvis strategien din gir negative resultater, er det nesten aldri markedet sin feil. Veldig ofte er det heller ikke systemet ditt det er noe galt med heller! Som regel skyldes tap menneskelige feil. Hvis du har lyst til å bli en god daytrader, er det viktig at du innser at psykologi er en viktig faktor for suksess.

Aksepter tap

Som en daytrader, må du kunne leve med tap. Du trenger ikke å ha rett hele tiden som daytrader. Derfor bør du fokusere på langsiktige resultater og at du behandler gevinster og tap likt.

Ikke bli skremt bort av flere uprofitable handler på rad. Dette betyr ikke automatisk at systemet ditt ikke fungerer. En uprofitabel handel kan være et resultat av uflaks, og en profitabel handel kan være flaks. Det som er viktig, er å sjekke om du tok rett avgjørelse. Derfor bør du belønne deg selv når du har fulgt planen din, og ikke når du tjener gode penger på en handel som var utenfor strategien og kun flaks.

Det er kun viktig å analysere handlene dine på et langsiktig perspektiv. Hvis du kontinuerlig tar dårlige handler og konsistent taper penger, bør du vurdere å endre systemet ditt.

Kontroller følelsene dine

Følelser er enhver daytraders verste fiende. Følelser som sinne og grådighet kan negativt påvirke resultatene dine. Det er viktig at du alltid tar rasjonelle handler, og ikke åpner posisjoner basert på følelser. Du kan lese mer om hvordan følelser kan påvirke handlene dine i denne artikkelen om følelsers påvirkning på investeringer.

Hold deg optimistisk: Fokuser på enden av tunellen

Det er viktig å holde seg optimistisk til enhver tid. Se alltid for deg det du ønsker å oppnå med tradingen din. Tenk på hvorfor du ble en daytrader. Hva ønsker du å oppnå med daytradingen din? Når vet du at du har et godt system som generer deg penger? Tenk, og svar, på disse spørsmålene hver eneste dag mens du trader. Dette kan hjelpe deg å hente motivasjon.

Men husk alltid på å være realistisk. Sett mål du kan oppnå, og ikke bli frustrert hvis du ikke oppnår dem med en gang. Roma ble ikke bygget på en dag!

Kortsiktig kan du belønne deg selv hvis du har utført en rekke gode (men ikke nødvendigvis profitable!) handler hvor du fulgte systemet ditt til punkt og prikke. Du bør regelmessig vurdere hva du har oppnådd og hvordan du har utviklet deg som trader. Dette vil, sakte men sikkert, gjøre at du utvikler deg til den daytraderen du ønsker å bli!

Fordeler og ulemper ved å bli en daytrader

En stor fordel med å leve som daytrader, er at du vil ha full kontroll over egne arbeidstider. Ingen passer på deg, og du vil ikke oppleve irriterende avbrytelser fra kolleger eller sjefer. Du vil ha full frihet til å ta egne avgjørelser. Når du føler deg stresset, kan du ta en pause, og når du er ivrig etter å jobbe, kan du jobbe så mye du vil. Fantasien er det eneste som setter begrensninger for deg.

Men det finnes også noen klare ulemper ved daytrading. Daytradig kan være en veldig stressende jobb. Kan du håndtere at tall beveger seg i rødt når du vet det er ekte penger det er snakk om? Vil du ha styrken til å kunne kutte tap tidlig, og la vinnerne løpe?

Det er også synd at man går glipp av noen av de positive sidene ved å ha en ekte jobb. Man går glipp av vennskap og småprat med kolleger, for eksempel. Heldigvis finnes det mange måter å ha et sosialt liv på utenfor jobb, som ved å bli med i en sportsklubb eller å reise rundt og se verden.

Alle kan gjøre det … i teorien

Teoretisk sett kan hvem som helst bli en daytrader. Trading handler jo enkelt nok om å kjøpe og selge verdipapirer, og det eneste man trenger er en datamaskin, internett og sine egne hender. Du har alltid tre muligheter: kjøpe, selge eller å gjøre ingenting.

Det siste alternativet vil ikke tjene deg så mange penger, men i blant vil det likevel være det beste valget. Hvis du kjøper og selger helt tilfeldig, vil du ikke ha mer enn 50% sjanse for å ha rett. Men selvfølgelig er målet ditt som trader å øke denne prosenten.

Det er viktig at du husker at trading ikke er noen eksakt vitenskap. Priser beveger seg kontinuerlig basert på hvordan andre agerer, og deres handlinger kan ikke alltid bli rasjonelt forklart. Du som individ spiller en veldig begrenset rolle i det store bildet.

Grunnen til at ikke alle får en flygende start på tradingen sin, er fordi ikke alle spiller etter reglene sine. Trading handler kort fortalt om å utvikle et system og å følge systemets regler til punkt og prikke.

Å definere systemet sitt

For å utvikle et godt tradingsystem, må du først få et par ting riktig. Først må du finne ut nøyaktig hva det er du planlegger å gjøre. Vi anbefaler at du leser det gratis kurset vår om CFD-handel. Så snart du er kjent med de terminologien og mulighetene dine, bør du begynne å handle med en gratis demokonto.

Når du begynner å trade, er det viktig å utvikle sin egen plan. Det er helt opp til deg å finne ut hvordan systemet ditt skal se ut. Du kan for eksempel velge mellom kortsiktig og langsiktig trading, og du kan basere handlene dine på forskjellige typer analyse. Det betyr ikke nødvendigvis noe hvordan systemet ditt er satt sammen. Alt handler om å respektere systemet sitt og å lære av feil.

Hva er sannsynligheten for suksess?

Sjansen din for suksess kan bli sett på fra forskjellige vinkler. Hvis du bare fokuserer på tallene, vil nok oddsene være mot deg. Forskning viser nemlig at et flertall av daytradere taper penger, og slutter å trade ganske raskt. Dog er det rundt 10% av tradere som er profitable.

Men det er også viktig å se på tallene. Mange tradere prøver seg på trading, men gir seg raskt etter å ha tapt penger. Samtidig er det suksessfulle tradere som tjener millioner. Så i teorien kan også du oppnå gode resultater med trading, men dette er ikke et “bli rik fort”-opplegg. Akkurat som med alle andre jobber, må man jobbe hardt for å oppnå resultater.

Derfor gjentar vi at du må tenke godt gjennom om trading er din kopp te. I tillegg til inntekten du kan få med trading, må du tenke over alternativskostnaden din. Hvis du hadde brukt like mye tid som du gjør på trading, på en vanlig jobb, hva ville du tjent da? Du må derfor sammenligne inntekten din fra trading med inntekten din fra en vanlig jobb. Dette vil hjelpe deg å avgjøre om tradingen din er vellykket eller ikke.

Trader’s mindset

Du trenger en spesiell tankegang for å drive med trading. Denne kaller vi “the trader’s mindset”. Det er viktig at du går imot din egen menneskelige natur. Vi er “programmert” til å unngå tap så mye som mulig, og å unngå fare. Når en bil kjører mot fotgjengerovergangen, vil hjernen din sende deg signaler om å ikke ta steget ut på veien. Uheldigvis kommer ikke disse instinktene godt med for tradere.

En av de mest vanlige feilene tradere gjør, er nemlig å unngå å ta tapene sine raskt, men heller la dem stå åpne, og at man tar gevinst for raskt. Tapene holdes åpne fordi man håper på at kursen skal komme tilbake senere og at man kan stenge posisjonen uten tap. Selv om dette kan skje, er håp en veldig dårlig tradingstrategi. I slike situasjoner kan det være bedre å stenge posisjonen sin raskt, og kanskje til og med åpne en posisjon i motsatt retning.

På den andre siden, er det mange som tar gevinster så fort som mulig. Dette gjør man gjerne fordi man er redd for at kursen skal snu mot seg og at hele gevinsten forsvinner og blir omgjort til tap. Dette er åpenbart en irriterende situasjon, men hvis du forutser at kursen skal nå et visst nivå, er det viktig at du stoler på analysen din.

Tross alt, en suksessfull daytrader er en daytrader som får høyere gevinster enn tap. Hvis man respekterer dette prinsippet, vil man kunne være profitabel selv om man bare har rett 50% av tiden.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.