Gull investeringer: Hvordan kan du investere i gull?

I krisetider er det ofte veldig populært å investere i gull. Når usikkerheten i aksjemarkedene stiger, klarer mange investorer å finne gull igjen. Men hvordan kan du faktisk investere i gull selv? Og hva er de største fordelene og ulempene ved å investere med gull? I denne artikkelen vil du lese alt du trenger å vite før du begynner å investere i gull!

Hvordan kan du investere i gull?

Det er to metoder for å investere i gull: fysisk og ikke fysisk. Når du investere i gull fysisk, kjøper du metallet gull. De fleste investorer velger imidlertid ikke-fysiske måter å investere i gull.

Hvordan kan du indirekte investere i gull?

Vi vil først diskutere de ikke-fysiske måtene du kan investere i gull.

Handel med gull aktivt ved bruk av CFD-er

Du kan aktivt handle med gull ved å bruke en nettmegler. Med en nettmegler kan du handle gull raskt. Du er ikke den fysiske eieren, men du drar fordel av prisstigninger og fall ved å handle CFD-er på råvaren.

CFD er veldig egnet for å spekulere i prisstigninger og fall i gullprisen på kort sikt. Med CFD kan du bruke innflytelse, noe som gjør det mulig å investere i gull med mindre penger. Les mer om investering i CFD i denne artikkelen.

Du kan prøve mulighetene for å handle i gull gratis med en demo hos en nettmegler. Ønsker du komme i gang med en gratis demokonto hos en megler? Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demokonto:

invester i gull nå

Bruk av indeksfond

Det er flere indeksfond eller ETFer som sporer gullprisen. Du kan handle ETF uten kurtasje hos enkelte nettmeglere. Dette lar deg kjøpe og selge investeringer i gull uten problemer. Når du investerer i fysisk gull, er det vanskeligere å selge det. Det er to typer gull -ETFer:

  • Bullion-Backed: Disse midlene har fysisk gull.
  • Nonbullion-backed: disse midlene bruker finansielle verdipapirer som sikkerhet.

SPDR Gold-aksjer er et fysisk fond i gull notert i dollar og ETFS physical gold er et fysisk fond i gull notert i euro. Vær oppmerksom på at midler krever et prosentvis gebyr på årsbasis. Denne kostnadsprosenten brukes til administrasjon og lagring av gullet.

Ønsker du å kjøpe Gull-aksjer? Du kan trade direkte i Gull-aksjer med en av disse pålitelige nettmeglerne:

MeglerKostnaderRegistrere
eToroMinimumsinnskudd er 50 USD/EURO.
Kapitalen din er under risiko.
AvatradeHandle aktivt Gull-aksjer til lav pris med en gratis demo!

Gull opsjoner

Med opsjoner har du muligheten (men ikke plikten) til å kjøpe eller selge en viss mengde gull. For et opsjon betaler du en premie. Et gullopsjon har alltid en viss varighet. Innenfor denne perioden må du utøve alternativet, ellers blir det verdiløst.

Med opsjoner kan du bruke ganske kompliserte konstruksjoner. En stor fordel med gull opsjoner er at du aldri er forpliktet til å utøve dem. Ønsker du vite mer om å investere i opsjoner? Ved å trykke på linken nedenfor lærer du alt du trenger å vite om opsjoner:

Gull futures

Futures er bindende avtaler for levering av gull til en bestemt pris og tid. På grunn av innflytelsen og forpliktelsen kan du raskt tape mye penger med futures.

Gul Kontoen

Det er to typer gullkontoer. Disse er tildelt konto og ikke allokert konto. En gullkonto er en konto som følger gullprisen en etter en. Når du åpner en gullkonto, kjøper du en bestemt mengde gull. På den tildelte kontoen er gullet hele konto eierens eiendom. Serienummeret til gull barene er kjent, og gullet kan ikke byttes uten tillatelse.

I den ikke-ildelte kontoen vil kontoinnehaveren ikke bli tildelt noen spesifikke gullbarrer, og gullet vil bli delt med andre kontoinnehavere. Fordelen med dette er at kostnadene banken tar er lavere. Ulempen er at kontoinnehaveren ikke alltid kan ta ut alt gullet. Spesielt i krisetider er kontoinnehaveren avhengig av bankens kredittverdighet.

investere i gull i banken

Aksjer i gull gruveselskaper

En annen måte å investere i gull er ved å kjøpe aksjer i gull gruveselskaper. Kostnaden for å utvinne gull er generelt ganske stabil. Som investor kan du tjene godt med riktig tilnærming. Det er viktig å huske at verdien av aksjer i gull gruveselskaper ikke beveger seg en-mot-en med verdien av gull.

Det er derfor viktig å undersøke hvordan selskapet presterer. Selskapets resultater påvirkes av andre faktorer i tillegg til gullprisen. Noen kjente gull aksjer er:

  • AngloGold Ashanti Ltd.
  • Goldcorp Inc.
  • Barrick Gold Corp.
  • Newmont Mining Corp.
  • Franco-Nevada Corp.

Du kan også handle i en kombinasjon av gull gruveselskaper med en ETF. Et godt alternativ for dette er Market Vectors Gold Miners ETF. Ønsker du vite mer om kjøp av aksjer? I vår artikkel ‘hvordan kjøpe aksjer’ gir vi deg en grundig analyse av prosessen:

Hvordan kan du kjøpe gull?

Det er også mulig å investere fysisk i gull. Når du investerer i gull fysisk, er det viktig å ta den ekstra risikoen i betraktning. Du bør kunne lagre gullet trygt.

Invester i gullbarrer

Gullbarrer kommer i forskjellige vekter. De letteste gull barene veier bare ett gram, mens de tyngste veier over ett kilo. Dette lar deg investere både små og store mengder penger i gullbarrer. Den relative premien eller produksjonskostnadene er relativt lavere med de høyere vektene. Tross alt er det billigere å produsere en større gullbarr.

Invester i gullmynter

Det er også mulig å investere i gullmynter. Vekten av en mynt er vanligvis en Troy eller omtrent 31 gram. Verdien av en gullmynt avhenger hovedsakelig av gullets renhet. Noen mynter er forsterket med kobber. Når du handler med gullmynter, kan mynttypen også bestemme verdien. Sjeldne mynter har en høyere verdi enn de mer vanlige gullmynter.

investere i gullmynter og barer

Hva bør du være oppmerksom på når du investerer i gull?

Det er viktig å bruke en pålitelig leverandør når du vil investere i gull. Dette gjelder selvfølgelig både handel med gullpapirer og handel med fysisk gull. For eksempel kan du sjekke om leverandøren har lisens fra en regulator. Ofte må du betale for gullet på forhånd, så det er viktig at motparten er pålitelig.

Når du kjøper gull for mer enn 100.000 kr, må du ofte lage en kopi av legitimasjonen din. Det er også viktig å sjekke om gullet er trygt plassert. Ikke alle hus forsikringer dekker gullbarrer. Du bør derfor sjekke om det er klokere å lagre gullet ditt i en bankboks.

Hva er risikoen ved å investere i gull?

Hver investering har sine fordeler og ulemper. Også med gull er det mange grunner til at det er bedre å ikke gjøre det.

Du vil ikke motta utbytte på gull

Når du plasserer penger i aksjer eller obligasjoner, mottar du utbytte eller renter. Når du investerer i gull, kan du bare tjene penger når prisen stiger. På sikt kan derfor en investering i gull være skuffende, spesielt i forhold til investeringer i (gull) aksjer.

Dårlig avkastning med god økonomi

Gull klarer seg spesielt godt i økonomisk usikre tider. Når det går bra med økonomien, er det bedre å ikke kjøpe gull. Selvfølgelig kan du alltid kjøpe den som forsikring for å forberede deg på en potensiell fremtidig lavkonjunktur.

Gull Markedet er ustabilt

Prisen på gull er veldig volatil. Denne volatiliteten gir usikkerhet.

Penger på en sparekonto gir en fast rente. Likevel fungerer gull generelt bedre på lang sikt. Det er også mulig å dra fordel av volatiliteten ved å ta en short posisjon. Ved å bruke en short posisjon kan du også tjene penger når gullprisen faller.

Dårlige resultater til høye renter

Ved lave renter klarer gull seg relativt godt. Men når rentene stiger, mister gull ofte sin glans. Det finnes flere relativt sikre alternativer. Tenk for eksempel på obligasjoner eller til og med en sparekonto. En stigende rente kan derfor være en god grunn til ikke å investere i gull.

Rente og gullpris

Hva er fordelene med å investere i gull?

Selvfølgelig er det også grunner til at du bør investere i gull. Hvis de ikke var der, hadde gull sannsynligvis en mye lavere verdi.

Gull kan beskytte deg mot inflasjon

Inflasjon er et naturlig fenomen der verdien av penger synker over tid. Ved å investere i gull kan du beskytte deg mot inflasjon. Over tid stiger verdien av gull sammen med inflasjonen. På et senere tidspunkt kan du motta en sammenlignbar ekte sum penger for gullet ditt.

Gull er en begrenset råvare

Gull, som mange andre råvarer du kan investere i, er begrenset i antallet som finnes. På et tidspunkt går råvaren rett og slett tom. Samtidig øker den globale velstanden og flere og flere interesserer seg for råstoffet som i dette tillifet er gull. Det er derfor ikke usannsynlig at gull prisen vil fortsette å stige i fremtiden.

Gode ​​resultater til lave renter

Når renten er lav, er det en god idé å investere i gull. I dette tilfellet vil du ikke gå glipp av en avkastning på pengene på spare kontoen din. Videre stiger gullprisen ofte til lave renter.

Spre risikoen din

Med gull kan du også spre risikoen. Gull er et motsyklisk investerings produkt: når det ikke går bra med økonomien, går gull ofte bra. Ved å kjøpe gull kan du stabilisere porteføljen din og sikre at du oppnår en positiv avkastning i både dårlige og gode tider.

Gode ​​resultater med en svak dollar

Når en viktig valuta som dollar faller i verdi, kan det være attraktivt å investere i andre alternativer. Investorer ser deretter etter en trygg havn. Når verdens økonomien brenner, stiger gull.

Dollar og gullpris

Er det lurt å investere i gull?

Om det er lurt å investere i gull, avhenger veldig av din personlige situasjon. Det er viktig å huske at gull per definisjon er en risikofylt investering. Invester derfor bare i gull med penger du kan tape.

Da er det viktig å planlegge gull investeringen din. Det er ikke lurt å investere i gull når det er et sterkt bull marked. Et godt eksempel på et godt tidspunkt å kjøpe gull er en krise. Under korona krisen i 2020 så du for eksempel at gullprisen steg kraftig.

Når du har bestemt deg for å investere i gull, er det viktig å lage en god investeringsplan. Tenk selv til hvilken pris du vil selge gullet igjen. Du tjener ikke penger på gull gjennom renter eller utbytte. Derfor er det viktig å ta spekulere fra prisøkningen på et tidspunkt.

Investerer du i gull eller sølv?

Gull og sølv blir jevnlig nevnt sammen i en setning. Dette er ikke rart, siden de begge er edle metaller. Sølv blir ofte sett på som gullets mindre bror. Det er imidlertid tvilsomt om dette er riktig.

Sølv ser absolutt ut til å gå bedre enn gull i bull markeder. Dette er sannsynligvis delvis fordi det er større eterspørsel for sølv. Sølv er mye brukt i teknologiske produkter, og med ytterligere digitalisering av samfunnet vårt øker etterspørselen etter slike produkter.

En investering i sølv kan derfor være mer interessant. Sølv blir fortsatt sett på som en trygg havn, men det kan også gjøre det bra i tider med økonomisk velstand. Sølvforsyningen minker, mens industriell etterspørsel bare øker. På sikt kan du derfor oppnå gode resultater med en investering i sølv!

Hvordan fungerer investering i gull i praksis?

Med to eksempler diskuterer vi hvordan handel eller investering i gull fungerer i praksis.

En krise!

Det er slutten av februar 2020, og du innser at koronaviruset sprer seg over Europa. Aksjemarkedene stuper og investorer selger aksjene sine i massevis. Derfor leter du etter et interessant alternativ til aksjer. Etter noen undersøkelser ender du til slutt opp med gull.

Du bestemmer deg for å spekulere i prisen på gull med en CFD. Du kjøper gull for et beløp på 1400 dollar. I begynnelsen faller prisen noe mer, men til slutt stiger prisen betraktelig igjen. Etter hvert selger du gullet for en pris på 1550 dollar. Du oppnår da en positiv avkastning på 150 dollar per gullbar, noe som tilsvarer en avkastning på mer enn 10%.

Med et derivat kan du velge å bruke innflytelse. Hvis du hadde brukt en innflytelse på 1: 3 i dette eksemplet, ville du ha oppnådd en avkastning på 450 dollar per gullbarre eller 30% på investeringen din. Hvis du bruker en innflytelse, kan tapet ditt selvfølgelig også øke betraktelig.

gullpris investering

Gull prisutvikling, kilde goldprice.org

En ny gullgruve

Du har fått en arv, og du bestemmer deg for å investere en liten del av den i en gullgruve. Du gjør dette ved å kjøpe aksjer i en gullgruve på Freedom24 uten kurtasje. Noen uker senere ser du på nyhetene.

Det er uventet funnet en enorm tilførsel av gull et sted i Afrika. De globale gullreservene er plutselig mye større enn forventet. På grunn av det større tilbudet synker verdien av gull. På grunn av dette selger folk massivt gullgruve aksjer.

Aksjen faller ti prosent, og du oppnår en negativ avkastning. Går selskapet fortsatt i profitt? Da kan det være smart å bare holde på aksjen. Panikk rundt nyheter påvirker ofte prisen uforholdsmessig. Det er en god sjanse for at aksjen vil komme tilbake i fremtiden.

Bitcoin som det nye gullet?

Gull har lenge vært kjent som den sikre havnen. I dag har det imidlertid kommet en ny spiller: Bitcoin. Bitcoin har heller ingen motpart risiko. Når folk er bekymret for inflasjon eller tilstanden i økonomien, stiger Bitcoin-prisen. Handel med Bitcoins kan være interessant i usikre tider. Klikk her for å lære mer om Bitcoins.

Hva er gjeldende gullkurs?

Nedenfor kan du se gjeldende pris på CFD-er på gull:

Konklusjon investering i gull

Investering eller trading med gull kan være veldig interessant. De edle metallene er ikke lenger knyttet til dollaren en-mot-en. Likevel fungerer gull fortsatt som en trygg havn. Du kan derfor se gull som en forsikring mot nedadgående markeder og inflasjon. Dette kan gjøre det attraktivt på både kort og lang sikt å investere i gull.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar