Kaffe: hvordan kan du investere i kaffe?

Utrolig mange mennesker står opp hver dag med en kopp kaffe. Visste du for eksempel at etter olje, er kaffe den mest handlet råvaren på jorden? Denne populariteten, kombinert med at tilbudet svinger avhengig av kvaliteten på høstingen, gjør det veldig attraktivt å investere i kaffe.

Hvordan kan du investere i kaffe?

Det er forskjellige måter å investere i kaffe. Du kan velge å handle direkte i prisen på råvaren. Det er også mulig å kjøpe aksjer i selskaper som er aktive i kaffe sektoren. Til slutt er det mulig å investere i et fond som omhandler denne varen.

Kjøp kaffe aksjer

Du kan også velge å investere i kaffe aksjer. Ulike selskaper er aktive innen produksjon og salg av kaffe. Imidlertid er ikke alle selskaper rent avhengige av prisen på kaffe.Smuckers, for eksempel, er kjent for syltetøy, men er også eier av Folgers kaffemerke. Nestle tjener også ganske mye penger på kaffe, men har også dusinvis av andre produkter i sortimentet.

Før du kjøper kaffe aksjer, er det derfor viktig å grundig undersøke hva selskapet gjør. Undersøk om selskapet har gode framtidsutsikter, og undersøk hvordan det går med selskapet økonomisk. Ved å investere i et selskap som driver en rekke produkter, sprer du risikoen.

Ønsker du å kjøpe kaffe-aksjer? Du kan trade direkte i kaffe-aksjer med en av disse pålitelige nettmeglerne:

MeglerKostnaderRegistrere
eToroMinimumsinnskudd er 50 USD/EURO.
Kapitalen din er under risiko.
AvatradeHandle aktivt kaffe-aksjer til lav pris med en gratis demo!

Investering i fond eller ETFer

Du kan også velge å investere i kaffe gjennom et fond eller ETF. Et velkjent eksempel på en kaffe-ETF er Dow Jones-IBS Coffee ETN. Dette fondet sporer en kaffe framtiden hver måned og ruller automatisk kontraktene videre til neste periode.

Et annet alternativ er Pure Beta Coffee ETN. Dette fondet er noe mindre gjennomsiktig, fordi kontraktene ikke automatisk ruller over hver periode. Fondet tar beslutninger basert på svingninger i prisen knyttet til lagring av fysisk kaffe.

investere i kaffe

Futures i kaffe

Selv ville jeg aldri anbefale nybegynneren til å investere i futures. Med futures har du plikt til å kjøpe på slutten av løpetiden. Hvis du uventet ikke klarer å selge kontrakten, sitter du plutselig der med en stor mengde kaffe.

En future er basert på 37,500 pund kaffe. Dette betyr at du trenger en betydelig sum penger for å investere i kaffe med futures. CFD er derfor et mer attraktivt alternativ for de fleste.

Hvorfor er det interessant å investere i kaffe?

Investering i kaffe kan være lurt. Nedenfor diskuterer vi hvorfor det kan være interessant å investere i kaffe akkurat nå.

Kaffe er et grunnprodukt

Kaffe blir sett på av mange som et grunnleggende produkt. På grunn av dette, selv i økonomisk dårlige tider, er det stor etterspørsel etter kaffe. I store deler av verden blir kaffe sett på som den perfekte drikken å starte dagen med. Som et resultat vil prisen på kaffe aldri nærme seg null. Derfor trenger en langsiktig investering i kaffe ikke å være så veldig risikabel.

Økende verdens forbruk

På verdensbasis er det flere og flere som kan kjøpe ekstra, mer luksuriøse produkter. I fremvoksende økonomier som Kina og India drikker flere mennesker kaffe. Som et resultat øker den globale etterspørselen. Hvis vi følger de økonomiske trendene, ser det ut til at disse regionene bare vil bli mer velstående. Som et resultat vil markedet for kaffe fortsette å vokse. Det globale forbruket av kaffe øker derfor med gjennomsnittlig to prosent per år.

Relativt gjennomsiktig

En fordel med å handle i en råvare som kaffe er åpenheten. Fordi det er et fysisk produkt, er det lettere å forstå hvordan tilbud og etterspørsel påvirker markedet. Det er derfor lettere å forstå utviklingen av prisen på kaffe enn utviklingen av prisen på en aksje.

Prissvingninger

Prisen på kaffe kan variere mye. I 2011 ble en pris på over $ 280 nådd, mens prisen i 2020 falt til $ 100. Smarte investorer vet hvordan de skal dra nytte av slike svingninger. Ved å kjøpe til rett tid kan du oppnå en betydelig fortjeneste. Dessuten er det mulig å ta en short posisjon. Med en short posisjon kan du oppnå et positivt resultat når prisen faller.

Beskyttelse mot inflasjon

Investering i råvarer som kaffe kan beskytte deg mot inflasjon. Penger på bankkontoen din mister verdien over tid. Prisene på råvarer stiger imidlertid sammen med de generelle prisøkningene. I tillegg kan du ved å investere i kaffe bruke ytterligere diversifisering på investeringsporteføljen din.

Hvordan etableres prisen på kaffe?

Prisen på kaffe bestemmes av samspillet mellom tilbud og etterspørsel. Når mer kaffe blir tilgjengelig på grunn av en god høsting periode, kan prisen gå ned. Samtidig vil en økende etterspørsel føre til at prisen stiger ytterligere på lang sikt.

Valutakursene til pund og dollar spiller også en viktig rolle. Kaffe handles på børsene i London og New York. Når du kjøper kaffe i en annen valuta, kan valutakursen spille en stor rolle for å bestemme resultatet.

I de fleste tilfeller investerer du i den største og mest kjente typen kaffe: Arabica-kaffe. 70% av den globale handelen er relatert til denne typen kaffe. De resterende 30% består hovedsakelig av Robusta kaffebønner. Det er billigere å produsere disse bønnene, men kvaliteten er også litt mindre. Den typen kaffe du investere vil også påvirke prisen du kjøper.

Hva bør du være forsiktig med når du investerer kaffe?

Mesteparten av kaffeproduksjonen foregår i stormfulle områder. For eksempel finner du mange plantasjer i Afrika og Sør-Amerika. Politisk ustabilitet og avlingssvikt kan være en direkte trussel mot tilgangen på kaffe. Som et resultat kan prisen på kaffe plutselig stige kraftig.

Når du handler med kaffe, er det derfor viktig å holde et godt øye med denne internasjonale utviklingen. Etterspørselene kan få prisen på en vare til å stige betraktelig.

kaffeproduksjon over hele verden

Vi så et godt eksempel på dette i 2009 da en sopp begynte å vokse på kaffebladene i Sør -Amerika. Som et resultat mistet mange bønder bønnene allerede før høsting. Avkastningen falt med opptil 40% i noen regioner.

Monokultur og bruk av kjemikalier kan gjøre store områder uegnet for kaffeproduksjon. Hvis bønder i disse regionene ikke reagerer ordentlig på disse truslene, er det stor sjanse for at kaffeprisene vil fortsette å stige.

I hvilke kaffe aksjer kan du investere?

I denne delen av artikkelen ser vi på noen kaffe aksjer som du kan investere i. Undersøk selskapet grundig før du bestemmer deg for å kjøpe aksjene.

Kjøp Starbucks-aksjer

Nesten alle kjenner Starbucks, og dette er ikke overraskende. Starbucks er ett av de største og viktigste kafferelaterte selskapet i verden. Med omtrent 20 000 steder over hele verden har det blitt en opplevelse å drikke kaffe på Starbucks. Kaffekjeden er mer populært enn noensinne, spesielt blant tenåringer.

Trenden ser imidlertid ut til å snu noe. Den samme gruppen unge voksne ønsker å drikke på en bevisst og ansvarlig måte. De leter etter økologisk og lokal kaffe. Som et resultat ser det ut til at Starbucks mister litt av sin markedsandel til mindre, lokale aktører i flere regioner.

Tror du at Starbucks fortsatt har mye vekstpotensial? Med nye konkurrenter som den kinesiske Luckin Coffee kan Starbucks ikke lene seg for mye tilbake.

handel med kaffe aksjer

Dunkin ‘Donut

Med merkenavnet Dunkin ‘Donut ville du ikke umiddelbart tenkt på kaffe. Likevel er dette selskapet nummer to i Amerika når det gjelder selskaper som er aktive i kaffebransjen. I motsetning til Starbucks jobber Dunkin ‘Donut med franchiser. Som et resultat er driftskostnadene svært lave.

Også når det gjelder Dunkin ‘Donut ser du at andre, mindre leverandører blir mer populære. På grunn av den sterke posisjonen til både Starbucks og Dunkin ‘Donut, ser det imidlertid ikke ut til at selskapene er på noen måte i trøbbel.

Luckin kaffe

Luckin Coffee var en veldig attraktiv investeringsmulighet på lang sikt. Selskapet var i stand til å erobre en stor markedsandel raskt og åpnet butikk etter butikk. Etter en stor svindel skandale falt imidlertid prisen dramatisk. Dette viser at når du investerer i aksjer, er det viktig å overvåke selskapets resultater. Selv når det går bra med kaffeprisen eller kaffemarkedet, kan et selskap som Luckin Coffee oppnå dårlige resultater.

Er det lurt å kjøpe kaffe aksjer?

Om det er lurt å kjøpe kaffe aksjer, avhenger av markedet. Store kaffeselskaper forventes å fortsette å gjøre det bra. Det er imidlertid viktig å huske at prisen på en aksje bestemmes av hva folk er villige til å betale for den. Når andre investeringer blir relativt mer attraktive, kan prisen på kaffe aksjer fortsatt falle.

Suksess med kaffe investeringer

Når du investerer i kaffe, er det viktig å holde øye med hva som tilbys. En stor fordel med kaffe er det faktum at mange mennesker er veldig vant til drikken; etterspørselen vil derfor ikke plutselig synke ekstremt. Det er derfor hovedsakelig tilbudssiden som vil bestemme den endelige prisen på kaffe. Dessuten regnes kaffe som et grunnprodukt som også forbrukes i økonomisk svake tider. Dette gjør det lettere å forutsi prisen på kaffe enn for eksempel prisen på en aksje i sosiale medier.

Hvis du vil oppnå gode resultater med kaffe, er det viktig å følge nyhetene og prøve å finne ut hvordan innhøstingen går. Mye kaffe kommer fra Colombia, der de led av blad rust lenge.

En slik ulykke kan ha en sterk innflytelse på tilbudssiden av kaffe, og dette kan bringe kaffeprisen til nye høyder. I mellomtiden har de lyktes i å utvikle en rustbestandig kaffe busk som har løst dette problemet foreløpig.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar