Følelser påvirker dine investeringsbeslutninger

Følelser har stor innflytelse på resultatet du oppnår. Det spiller ingen rolle hvor gode analysene dine er når du ikke klarer å kontrollere følelsene dine. Du kan imidlertid også dra nytte av disse følelsene.

To kraftige følelser er frykt og grådighet. I denne artikkelen vil du lese alt du trenger å vite om følelsenes innflytelse på investeringene dine.

For mye frykt er farlig

Kvinner er generelt mindre selvsikre, og dette kan sees i deres investeringsatferd. Kvinner er ofte mer forsiktige og gjør færre transaksjoner i løpet av et år. Dette kan gå bra siden transaksjonsgebyrene er lavere i dette tilfellet, noe som resulterer i en høyere avkastning. For mye frykt kan imidlertid ha en negativ effekt.

Mange investorer gjør den feilen å la følelsene deres påvirke deres investeringer for mye.Tap eller frykten for å miste profitt spiller en rolle i denne frykten. Folk har en naturlig tendens til å unngå tap og risiko så mye som mulig. Vi ser dette overalt: For eksempel har nederlenderne flere forsikringer enn de trenger.

Forhindre negative resultater på grunn av frykt

Når man ser på investeringsatferden til ulike individ, har frykten for tap ofte en negativ effekt på resultatene. Dette er fordi tradere ønsker å unngå tap så mye som mulig. Konsekvensen er imidlertid at dårlige investeringer ikke lukkes, med håp om at de skal bli lønnsomme i fremtiden. Samtidig lukker investorer lønnsomme investeringer for raskt fordi de er redde for å tape fortjenesten.

Det er derfor viktig å alltid lage en plan. Tenk på forhånd når du åpner eller lukker en investering. Det er viktig å kunne forsvare investeringen med fakta. Hvis dette ikke er tilfelle, er det ikke lurt å åpne posisjonen. Ved å lage en svært rasjonell plan vil du unngå at du tar feil på et senere tidspunkt. På den måten påvirker ikke frykten deg.

Til slutt, som investor, er det viktigere å akseptere at det alltid er umulig å vinne. Økonomiske kriser og nedgangstider forekommer alltid, og det er viktig å håndtere dem klokt. Ikke la frykten og følelsene lede deg og ta en avgjørelse først når du har tenkt på det.

Forebygging av angst

Som investor er frykt din største fiende. Det er lurt å unngå denne følelsen så mye som mulig. Dette gjør du ved kun å investere med penger du kan spare. Føler du deg umiddelbart ukomfortabel med din nye posisjon? Da investerer du sannsynligvis med for mye penger.

Jeg åpner kun investeringer som ikke holder meg våken om natten. På den måten forblir det gøy å investere og jeg trenger ikke å bekymre meg.

frykt og følelser ved å investere

Dra nytte av frykten

Som investor er det også mulig å tjene på frykt. Under den økonomiske krisen i 2008 solgte mange aksjene sine til kraftig reduserte priser. Bakgrunnen for beslutningen om å dumpe aksjer var sjelden rasjonell. Under påvirkning av media kunne man se at folk engstelig solgte alt fordi de antok at økonomien skulle synke.

Et slikt øyeblikk av massehysteri kan by på store muligheter. Når aksjer dumpes i massiv skala, kan du se etter gode kjøp. Undersøk selv om det er en rasjonell årsak bak ekstreme kursfall som du noen ganger ser. Når det ikke er noen rasjonell grunn, kan du noen ganger oppnå en avkastning på 20 % eller mer i løpet av kort tid.

Dette fungerer under en økonomisk krise, men også når en bedrift midlertidig går dårligere. Dette kan for eksempel skje når en skandale kommer frem. For eksempel har flere bilprodusenter blitt anklaget for tukling med utslipp. Dette førte til betydelige nedgang i enkelte bil aksjer, mens selskapene fortsatt gikk bra. På lengre sikt ble det derfor en oppgang.

Volkswagen aksjekurs styrt av følelser og nyheter

Volkswagens aksjekurs etter at selskapet ble anklaget for å tukle med utslipp

Grådighet har to sider

Visste du at investering fortsatt hovedsakelig er en mannlig aktivitet? For hver kvinnelige investor er det ni menn, selv om dette ser ut til å endre seg litt i det siste. Menn har ofte høyere grad av grådighet og uten grådighet er det ikke noe aksjemarked. Men er grådighet den beste vennen eller mest fryktede fienden til den profesjonelle investoren?

La oss bare si at grådighet er et nødvendig onde. Uten grådighet ville man ikke strebe etter høyest mulig avkastning og ville rett og slett begynne å spare trygt. Det blir imidlertid farlig når grådigheten blir så stor at investoren tar store risikoer.

Spesielt når du handler med giring, er det viktig å holde hodet kaldt og ta hensyn til den ekstra risikoen ved investeringen.

For mye grådighet er farlig

For mye grådighet er imidlertid alltid en ulempe. Høye nivåer av grådighet kan til og med forårsake en såkalt boble. Et godt eksempel på dette er den enorme oppgangen til Bitcoin i 2017 og 2018 etterfulgt av et stort krasj. Når folk oppfordrer hverandre for sterkt til å investere i noe, kan grådighet føre til sterke markedsbevegelser.

Når dette skjer, kan den faktiske verdien av en investering være mye lavere enn prisen. Folk kjøper da rett og slett noe fordi de forventer at det vil fortsette å stige enormt. Når den underliggende investeringen viser seg å ikke være verdt noe, kollapser korthuset. Som følge av frykten beskrevet tidligere, kan prisen plutselig falle betydelig.

Ikke la deg rive med

Det er derfor viktig å ikke la seg rive med av følelser. Når postmannen og frisøren din alle indikerer at du må gjøre en stor ny investering, er det bedre å ikke gjøre det. Spør deg alltid om det er en god grunn til å investere i en aksje. Er det ingen god grunn til å gjøre det? Da er det nok en økonomisk boble.

Tips: Sikt etter høy avkastning, men ha risikoen i bakhodet!

Krypto valuta krasj

Etter den enorme grådigheten kommer det uunngåelige fallet. Kryptovalutaer i 2017-2018.

Hvilke andre følelser må du passe på?

I tillegg til frykt og grådighet, er det andre følelser du bør være oppmerksom på når du investerer. Nedenfor diskuterer vi hvordan du kan håndtere disse følelsene.

Håp

Noen ganger sier de at håpet lever. Mange investorer som kjøper en aksje forventer at den vil stige. Men håp alene er ikke nok. Sjekk derfor jevnlig selskapet bak aksjen fortsatt presterer godt og sørg for at alle dine investeringer støttes av gode tall.

Selv for aktive tradere kan håp føre til dårlige resultater. De holder en taps posisjon åpen for lenge, selv om den burde vært stengt for lenge siden. Som et resultat kan et lite tap føre til et stort tap. Du bør derfor alltid bruke en stop loss som en aktiv trader slik at posisjonene dine automatisk stenges.

Frustrasjon

Når du føler at du gjør alt riktig og resultatene fortsatt er skuffende, kan du bli frustrert. Det kan også være veldig frustrerende når du stadig bryter reglene dine. Frustrasjon er alltid en farlig følelse. Irritasjon kan føre til at du tar uansvarlige beslutninger og åpner posisjoner du ikke burde ha åpnet.

Når du er frustrert er det derfor viktig å søke distraksjon. Først når du kan se på investeringene dine objektivt, bør du gå tilbake til dataskjermen.

Kjedsomhet

Vi lever i et samfunn fullt av konstant stimuli og underholdning. Å vente måneder eller til og med år på at en aksje skal stige kan derfor bli kjedelig. Likevel er tålmodighet når du investerer veldig viktig. Det er viktig å alltid holde seg til planen. Leter du etter litt spenning? Ta en tur i en berg-og-dal-bane og la investeringene være i fred.

Er det ikke interessant nok å holde aksjer på lang sikt? Da kan du like godt vurdere bli en daytrader. Som daytrader kan du investere hver dag. For denne måten å handle på trenger du mye mer tid.

Følelser ved investering

Hvordan handler du uten følelser?

Forskning har vist gang på gang at spesielt nybegynnere investorer ofte kjøper på topp og selger i en dukkert. Skal du oppnå gode resultater, må du gjøre det motsatte. Men hvordan sikrer du at følelser spiller en mindre rolle i handelen aktivitetene dine?

Automatiser investeringene dine

Den første måten å få følelser ut av investeringsbeslutningene dine er å automatisere dem så mye som mulig. Det er uansett viktig å alltid legge en plan for dette. I planen kan du så bestemme når og spesielt hvorfor du ønsker å kjøpe og selge en aksje. Ved å gjøre det unngår du å ta feil beslutning under vanskelige markedsforhold.

For mange investorer er det da lurt å la investeringskontoen være i fred. Sørg for at du har satt verdien som du tar tap og fortjeneste til. Ved å ikke logge på hele tiden unngår du å bli stresset når markedet kollapser og planen din vil automatisk bli utført korrekt.

Gjennomsnittlig kjøp

Selvfølgelig, som investor, vil du unngå å komme inn på toppen og selge ved en dip. En god måte å forhindre dette på er å bruke gjennomsnittlig dollar kostnad. Dette er en investeringsstrategi der du ikke investerer alle pengene dine i én aksje på en gang. Så du kjøper ikke Apple-aksjer for $10 000 på en gang. Kjøp i stedet 1000 dollar i Apple-aksjer hvert år.

Det ene året kan du motta 5 aksjer og det andre året 6 aksjer. Ved å bruke denne metoden kjøper du aksjene til en gjennomsnittspris, og dermed oppnår du en gjennomsnittlig avkastning. For de fleste er dette den beste måten å investere på: Knapt noen lykkes med å time markedet riktig.

Spre investeringene dine

Til slutt er det smart å investere så spredt som mulig. Investorer får ofte panikk når investeringene deres plutselig faller kraftig. Det hender sjelden at alle sektorer presterer dårlig samtidig. Ved å spre investeringene dine på ulike sektorer, reduserer du risikoen for et fall i alle dine samlede investeringer.

For investorer med en mindre portefølje kan det være smart å investere i et indeksfond eller ETF. Ved å bruke disse investeringsproduktene kan du enkelt spre pengene dine på ulike investeringsprodukter. Ved å sette inn penger i fondet på månedlig basis, bruker du umiddelbart teknikken nevnt ovenfor.

Hvordan kontrollerer du følelsene dine?

Alle avgjørelser vi tar er i det minste delvis basert på følelser. I en velkjent psykologi studiet ble det oppdaget at når hjernedelen som er ansvarlig for følelsene våre ikke lenger fungerer, kan vi ikke lenger ta avgjørelser i det hele tatt. Faktisk er hjernen vår så smart bygget at de i ettertid ofte rasjonaliserer våre følelsesmessige avgjørelser.

For eksempel slår du opp med kjæresten din fordi du ikke lenger opplever nok positive følelser. Etter bruddet rasjonaliserer du denne avgjørelsen ved å lage en hel liste over ting som var galt med ham eller henne. I det daglige er det ikke nødvendig å være klar over dette. Når du skal investere er det derimot viktig.

Det er da tilrådelig å aktivt oppsøke følelsesmessige impulser. Tenk på hva visse følelser vekket i deg og se hvordan det påvirket investeringsatferden din. Har du for eksempel åpnet dusinvis av handler av kjedsomhet? Da er det viktig å erkjenne ineffektiviteten til denne følelsen og å utarbeide en strategi for å forhindre at dette skjer igjen i fremtiden.

Bare gjennom regelmessig evaluering vil du lære hvordan følelsene dine påvirker atferden din, og du kan styre dem.

Grådighet er bra, frykt er…

La meg avslutte denne artikkelen med et av mine favoritt filmsitater:‘grådighet er bra’ fra filmen Wall Street. En sunn grad av grådighet kombinert med litt frykt gjør deg til en følelsesmessig sterk investor. Pass imidlertid på at begge følelsene forblir velbalanserte, slik at du kan investere ansvarlig og vellykket.

For mye grådighet fører til for høy risiko og derfor lavere eller negativ avkastning. Frykt, derimot, fører til usikkerhet der det ofte ikke investeres i det hele tatt. Å investere gir høyere avkastning på lang sikt enn sparing. Vil du lære å investere selv? Ta så en titt på tre-trinns planen for å starte!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar