Hvordan investere uten risiko

Risiko og investering er knyttet sammen: resultatet er ukjent, og det er alltid en sjanse for at du taper investeringen. Det er likevel mulig å investere helt uten risiko. Hos noen aksjemeglere kan du prøve å trade helt gratis ved hjelp av en demo konto. Når du da taper penger, er det ikke så ille siden du ikke taper noe av din egen kapital.

100 % risikofri investering

Risikofri investering: det er mulig! Flere nettmeglere har en gratis demo tilgjengelig for å engasjere nye kunder. Dette er ikke overraskende i seg selv: flere kunder betyr mer fortjeneste. Hver gang en transaksjon utføres, tjener megleren en liten sum penger. Jo flere mennesker som ender opp med å investere hos nettmegleren, så tjener de mere på sikt.

Med en demo konto vil du oppleve hvordan det ville være i det virkelige liv når du begynner å investere. Ønsker du prøve denne måten å investere på? Da kan du bruke knappen nedenfor for å se hva de beste nettmeglerne for risikofri handel er:

Kan du investere penger uten risiko?

Mange leter etter en måte å investere pengene sine helt uten risiko. Dette er forståelig: å tape penger er ikke en god følelse. Likevel er risiko og avkastning uunngåelig knyttet sammen. Grunnen til at du mottar avkastning er at du risikerer å miste en stor del av innskuddet ditt.

Men visste du at det er risikabelt å ikke investere? På grunn av inflasjon stiger prisene på alle investeringsprodukter hvert år. Spareraten er ikke høy nok til å kompensere for dette. Hvis du ikke investerer, taper du penger. Når du investerer, har du i det minste en sjanse til å tjene penger.

Du bør imidlertid huske at når du investerer, bør ikke fokuset være å unngå risiko: å investere uten risiko er en illusjon. Fokuset bør være på å investere med lavest mulig risiko. Men hvordan kan du redusere investerings risikoen?

risikofri investering

Hvordan reduserer du risikoen?

Når du begynner å handle på aksjemarkedet, har du 50% sjanse for at du tar den riktige avgjørelsen. Prisen kan tross alt gå i to retninger: opp og ned. Men ved å ta hensyn til flere faktorer, kan du øke denne prosentandelen. Dette gjør det mulig å tjene penger i mer enn 50% av tilfellene.

Du kan forutsi aksjekursen med viss sikkerhet ved å vurdere nyheter og kursutvikling. For aksjer kan for eksempel en advarsel være en god grunn til en kraftig fallende pris. I tillegg må du være oppmerksom på prisutviklingen i diagrammet og se hvordan prisen reagerer på visse nivåer.

Ved å svare smart på ny utvikling, kan du øke lønnsomheten din og redusere risikoen. Ved å bygge på et annet smart triks, kan du redusere den risikoen ytterligere.

Hvordan håndtere risiko?

Det er mulig å tjene penger selv om du har rett i mindre enn 50% av tilfellene. Du kan gjøre dette ved å sikre et gunstig forhold mellom din risiko (eller maksimale tap) og kursmålet ditt.

For å håndtere denne risikoen kan du angi et stop loss (som du automatisk tar tapet på) og flytte det på daglig basis når aksjekursen utvikler seg til din fordel. Som et eksempel kan du flytte stopp losset til den laveste prisen på den aktuelle dagen.

Ved å bruke denne strategien sørger du for at en lønnsom investering gir mer i gjennomsnitt enn en taps givende investering vil koste. Til slutt kan du i stor grad redusere risikoen for å investere, men å investere uten risiko er dessverre umulig.

Velg en risikoprofil som passer deg

Når du begynner å investere, anbefales det å først bestemme risikoprofilen din. Risikoprofilen indikerer hvor stor risiko du er villig til å ta. Unge investorer har ofte mer plass til å ta risiko, ettersom det er mer tid til å vente på utvinning.

Mange investeringsprofiler er delt inn i risikoklasser: de spenner fra støtende til defensiv. Støtende risikoprofiler er mye mer risikofylte: støtende investeringer er for eksempel investeringer i fremvoksende markeder.

Før du begynner å investere, anbefales det å tenke nøye gjennom din risikoappetitt. Bestem hvilket risikonivå du fremdeles kan sove godt: dette er ofte et risikonivå som passer deg bra.

På lang sikt avtar risikoen

Det er viktig å huske at investeringsrisikoen reduseres på lengre sikt. Aksjer er for eksempel veldig volatile på kort sikt. På lang sikt vokser økonomien: Ved å flytte fokuset til det langsiktige øker du sjansene for et godt investeringsresultat.

Regelmessig innskudd

Hvis du vil investere med lav risiko, er det lurt å foreta regelmessige innskudd. På denne måten unngår du å investere pengene dine på toppen av markedet. Det er også viktig å investere bare med penger du virkelig kan tape. På den måten investerer du i det minste uten risiko for å virkelig komme i økonomisk trøbbel.

Hva er lav risiko investeringer?

Ikke alle investeringsprodukter har en lik risiko. Det er derfor lurt å undersøke nøye om investerings produktet du vil investere i, passer godt for deg. I artikkelen om forholdet mellom risiko og avkastning diskuterer vi risikoen ved ulike investeringsprodukter.

I denne delen av artikkelen ser vi kort på noen investeringsalternativer med lavere risiko. Husk at du alltid kan prøve å investere i disse produktene uten risiko gjennom en demo.

Indeksfond

Det mest populære alternativet for folk som ønsker å investere uten risiko er en investering i et indeksfond. Et indeksfond følger en kurv med aksjer. Det er en veldig passiv måte å investere der du ikke trenger å ta mange beslutninger selv.

Hvis du vil investere i et indeksfond, er det lurt å kjøpe i flere perioder. Du kan for eksempel sette inn et fast beløp hver måned og ikke se på investeringen din med jevne mellomrom. På den måten kan du bygge opp en fin posisjon på lang sikt.

En god nettmegler hvor du kan investere i indeksfond er DEGIRO. Hos DEGIRO betaler du ikke kjøps- og salgskostnader for fond som er inkludert i kjerne valget. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte med DEGIRO:

Obligasjoner

Obligasjoner blir også sett på som en lavrisiko investering. Noen mennesker tror til og med at statsobligasjoner er helt risikofrie. Dette er imidlertid ikke helt sant: prisen på en obligasjon kan fortsatt svinge veldig.

En obligasjon er en gjeld. Med en obligasjon låner du ut penger til en annen part. Selv med svingende priser, vet du at du vil motta samme beløp tilbake på slutten av løpetiden. Lave langsiktige renter har imidlertid ført til at renten på obligasjoner har falt kraftig.

Vil du vite nøyaktig hvordan investering i obligasjoner fungerer? Les deretter artikkelen vår om investering i obligasjoner:

Stabile aksjer

Noen aksjer har også relativt lav risiko. Husk at aksjer aldri er helt risikofrie. Prisene kan svinge betydelig, og på kort sikt kan du definitivt tape penger.

Men ved å kjøpe aksjer i et stabilt selskap med lang historie, reduserer du risikoen for å miste hele investeringen. Stabile aksjer vokser ofte mindre, men gir en relativt stabil og sikker avkastning. Disse typer aksjer er perfekte for nybegynner investoren som er ute etter en investering med liten risiko!

Vil du vite hvordan du best kan kjøpe aksjer? Da bør du ta en titt på vår omfattende guide som lærer deg nøyaktig hvordan du kjøper aksjer:

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar