Investering i eiendom

Eiendomsinvestering kan være svært lønnsomt. Når du setter pengene dine på en sparekonto, vil du tape penger på sikt, på grunn av de lave rentene. Boligmarkedet, derimot, har alltid gjort det bra på lang sikt. Dette er grunnet høy etterspørsel, som er naturlig siden alle trenger et sted å bo. I denne artikkelen lærer du hvordan du kan tjene penger på å investere i eiendom.

Hvorfor bør du investere i eiendom?

Før vi tar en titt på hvordan du kan investere i eiendom, skal vi se på hvorfor det kan være lønnsomt. Gjennom eiendomsinvestering drar du fordel av dobbel avkastning, og du kan også benytte deg av belåning (giring). Eiendom er også en god beskyttelse mot inflasjon. Med et voksende marked for utleie er det høyst sannsynlig for at boligen din vil være verdt mer på lang sikt.

Få dobbel avkastning

Dobbel avkastning gjør eiendomsinvestering lønnsomt. Den første måten du kan profitere på, er å selge boligen i fremtiden, mot en høyere pris enn du kjøpte for. På lang sikt vil boligprisene øke, fordi etterspørselen for boliger stadig øker. Selger du eiendommen på et senere tidspunkt kan du få god avkastning.

Du kan også motta avkastning i form av utleie, som gjør at du også kan oppnå gode, kortsiktige resultater med eiendomsinvestering. Du kan bruke leieinntekten på å betale for vedlikehold av boligen, og for å betale for finansiering- kostnadene. Hvis du gjør en god investering kan du tjene penger månedlig etter å ha trukket fra disse kostnadene.

Case_Shiller_houses_prices

Boligprisene øker på sikt. 

Belåning (giring)

Når du investerer i eiendom, kan du tjene penger med andres penger. Dette er et mindre vanlig alternativ, men som kan gjøre det ekstremt lønnsomt å investere i eiendom. Når du kjøper et hus, kan du som regel ikke investere hele beløpet på èn gang. Du må låne en stor andel av pengesummen fra en bank.

I mange tilfeller, vil du låne omlag 80% av verdien til eiendommen. Dette betyr at du bare trenger å besitte 20% av pengene i første omgang. Men, du vil dra fordel av 100% av verdiøkningen, og du vil også nyte leieinntekter for hele eiendommen. Derfor, med en lav boliglånsrente, kan du bruke belåning for å øke avkastningen betydelig.

Belåning kommer selvsagt ikke helt uten risiko. Når boligmarkedet faller, må du fortsatt betale de månedlige kostnadene. Om du ikke har mulighet til å gjøre det, vil du bli tvunget til å selge boligen til en lavere pris. Da vil du gå i tap på investeringen.

La oss forklare effekten av belåning, gjennom et eksempel. Kjøpsprisen, inkludert kostnader, er 2 millioner kroner. I første eksempel, bruker du kun dine egne penger, og mottar 100 000 kroner i årlige leieinntekter. Din avkastning ligger da totalt på 5%.

I andre eksempel, låner du 80 % av summen, slik at du kun besitter 400 000 av kjøpsprisen. Leieinntekten ligger fortsatt på 100 000 årlig. Din avkastning havner derfor på totalt 25 %. Selvsagt, må du fortsatt trekke fra finansieringskostnader, men de vil sannsynligvis være lavere enn 25 % på årlig basis. Du kan derfor oppnå høyere avkastning gjennom belåning.

Beskyttelse mot inflasjon

En annen fordel ved eiendomsinvestering er at det beskytter deg mot inflasjon. Inflasjon er prosessen der prisen på produkter stiger for hvert år. Dette gjør at pengene dine blir verdt mindre og mindre. Hvis du lar pengene dine stå på en sparekonto, vil verdien av pengene dine synke for hvert år.

Ved å putte pengene dine i eiendom, unngår du de negative konsekvensene av inflasjon. Dette er fordi boligprisene stiger i takt med inflasjonen. Slik kan du beskytte deg mot devaluering av valutaer!

inflation

Prisnivået øker drastisk over tid. 

Fleksibilitet

Du er 100 % eier av din egen eiendom. På grunn av dette, kan du selv bestemme når du vil selge boligen igjen. Hvis du får et økonomisk tilbakeslag, kan du også selge boligen. Men, du må ta i betraktning at du kan tape på investeringen i dette tilfellet. Boligpriser øker på lang sikt, men kan definitivt falle på kort sikt.

Det er derfor viktig å investere langsiktig. Hvis ikke, kan du tape mye penger på eiendomsinvesteringen din.

Utleiemarkedet vokser

Etterspørselen for gode leieobjekter øker fortsatt. I store byer, er det et alvorlig mangel på boliger. Når etterspørsel overgår tilbud, vil prisene stige. Som et resultat av dette, kan du oppnå god avkastning med en bolig. Men, det er viktig å kjøpe bolig i et attraktivt område. Da kan du unngå at boligen blir stående tom over tid, som selvsagt ikke er ønskelig.

Hvordan kan du investere i eiendom?

Nå som du vet hvorfor det kan være attraktivt å investere i eiendom, skal vi diskutere de ulike måtene du kan investere på. Det er mange måter du kan tjene på eiendom: selv med lite penger. Du kan kjøpe eiendomsaksjer, investere i eiendomsfond, eller så klart, kjøpe eiendom selv.

Metode 1: kjøpe eiendomsaksjer

Det første alternativet du har er å kjøpe aksjer fra et selskap som investerer i eiendom. Dette alternativet er mulig for alle: selv om du har lite penger. Idag, kan du kjøpe aksjer med så lite som 1000 kroner, hvis du bruker en nettmegler. Mange leverandører trekker ikke kurtasje, noe som gjør det mulig å oppnå god avkastning. Når du kjøper aksjer, er du ikke eier av eiendommen, men av selskapet som eier den. Det er derfor en indirekte måte å investere i eiendom på. Det er viktig at du sjekker selskapets balanse så du vet at selskapet klarer å møte sine forpliktelser i fremtiden også.

Vil du vite mer om å kjøpe aksjer? I vår artikkel om dette temaet kan du lære alt du trenger å vite før du skal kjøpe din første eiendomsaksje:

Metode 2: investere i eiendomsfond

Det er også mulig å investere i eiendom gjennom et fond. Et fond investerer vanligvis ressursene til investorer i forskjellige eiendomsprosjekter. Det er viktig å undersøke nøye hvor fondet er aktivt. Undersøk om prosjektet ser solid ut. Hvis fondet går under, kan du tape hele investeringsbeløpet ditt.

En ulempe ved å investere i eiendomsfond er at du ikke like enkelt kan benytte deg av belåning. Banken vil i hovedsak ikke låne deg penger til å investere i fond. Avkastningen din vil avhenge av hvor mye penger du kan putte i fondet. Men det finnes også meglere som vil la deg belåne eiendomsfondene dine.

Et godt sted å investere i eiendomsfond- og aksjer er Plus500. På Plus500, betaler du 0% kommisjon på alle investeringsprodukter. Bruk lenken nedenfor for å åpne en gratis (demo) bruker med denne leverandøren:

80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.

Metode 3: kjøpe eiendom selv

Når du har muligheten, kan det være veldig lønnsomt å kjøpe eiendom selv. Når du investerer i eiendom, har du full kontroll. Det er ingen andre som kan ta beslutninger på dine vegne. Du kan også benytte deg av ekstern finansiering.

I resten av denne omfattende eiendomsinvesterings-guiden, tar vi et titt på hvordan du kan oppnå god avkastning gjennom kjøp av et eiendomsobjekt.

investing_in_real_estate

Hvilke typer eiendom kan du investere i?

Det finnes utrolig mange ulike objekter du kan investere i. Hva er de ulike alternativene, og hva bør du ta i betraktning med disse alternativene?  Du kan velge å investere i hus, kommersiell eiendom, studentboliger, ferieboliger, byggeprosjekter, and garasjer.

Hus og leilighet

Hus og leilighet egner seg best for nybegynnere. Når du kjøper leilighet, har du litt mindre frihet. Det er ofte en sammenslutning av eiere, eller et borettslag, som har en stemme i endringer ved bygningen. Men, en investering i en leilighet kan være et godt alternativ dersom du er nybegynner.

Kommersiell eiendom

Du kan også investere i kommersiell eiendom. Dette innebærer, for eksempel, kontorer eller butikker. Potensiell avkastning for denne type eiendom er ofte høyere. Samtidig, er også risikoen mye høyere. Ledigheten på kommersiell eiendom er mye høyere og resultatet er mer avhengig av det økonomiske klimaet. Det er derfor viktig å vite hva du driver med, før du kjøper kommersiell eiendom.

commercial_real_estate_investment

Studentboliger

I mange tilfeller kan du dele inn et hus eller en leilighet i flere rom, og leie det ut til flere studenter. Studenter er ofte ikke de ryddigste leietakerne: derfor må du stille krav til regler for bruk. Utleie av rom til studenter betyr også mer arbeid. Studenter blir i kortere perioder, så du må oftere tegne nye kontrakter og finne nye leietakere. På en annen side, hvis du leier ut til mange studenter i èn bolig, kan du betydelig øke potensiell avkastning på investeringen.

Feriebolig

Du kan også velge å investere i en feriebolig. Som en ren investering, derimot, er dette ofte ikke det beste alternativet. Avkastningen på ferieboliger er ofte ganske lav: spesielt under lavsesongen, for da er det vanskelig å leie ut boligen. Dermed, må du legge til rette for å håndtere flyten til forskjellige, kortvarige leietakere. Kjøp av feriebolig er derfor kun interessant om du vil benytte deg av den selv.

Byggeprosjekt

Du kan også velge å investere i en tomt eller et byggeprosjekt. Riktignok kommer dette med en stor ulempe: tomter gir deg ingen direkte fortjeneste. Du kan leie ut en bolig eller en kontorbygning og dermed bygge opp en månedlig inntekt. Investering i tomt, er derimot mer spekulativt. Du kan kjøpe tomt i håp om at den vil øke i verdi i fremtiden. Hvis du er rik, kan du selvsagt bruke tomten til å utvikle noe selv, men dette er ikke et alternativ for de fleste private investorer.

Garasjer og parkeringsplasser

Ved å kjøpe garasjer og parkeringsplasser kan du oppnå god fortjeneste. Plasseringen er viktig for denne typen eiendomsinvestering. Hvis du kjøper en parkeringsplass i et nabolag der en kan parkere gratis, kommer du ikke til å tjene særlig mye.

En ulempe ved investering i parkeringsplasser er at du må kjøpe mye for å få en grei avkastning. Hver enkelt garasje og parkeringsplass bringer med seg ekstra arbeid. Myndighetene prøver også å redusere biltrafikken, som gjør at dette ikke er det sikreste investeringsalternativet nå om dagen.

invest_parking_space

Hva påvirker boligprisene?

Før du begynner å investere i eiendom, må du forstå hvordan boligmarkedet fungerer. Enkelt forklart: tilbud og etterspørsel bestemmer prisen på en bolig. Når mange flere mennesker er på utkikk etter bolig, øker prisene. Dette er selvsagt litt simplifisert, så her skal vi forklare de ulike faktorene som kan påvirke boligprisene.

Aksjemarkedets klima og økonomien

Når folk har mye tillit til fremtiden, er de mer villig til å investere. Når økonomien ikke gjør det så bra, ser du ofte at folk venter med å kjøpe bolig. På grunn av dette, vil du se at boligprisene gjør det bedre i velstående økonomiske tider.

Lånekapasitet

De fleste mennesker har ikke nok kapital til å kjøpe bolig uten å låne penger. En må derfor gå gjennom en bank for å låne penger. I tider der det er relativt lett å låne, vil du se at flere kan kjøpe bolig. Som et resultat vil etterspørsel øke, og boliprisene øke med.

Renter spiller en viktig rolle i lånekapasitet. Når boliglånsrenter er lave, kan du låne høyere summer. Dette kan føre til en videre stigning i boligpriser. Når rentesatsene øker, vil du se at boligprisene faller.

mortage_interest_over_time

Rentene har falt kraftig de siste årene. 

Statens rolle

Statens påvirkning på boligmarkedet spiller også en viktig rolle. Hvis staten sørger for nok bygging av nye boliger, vil ikke tilbudet øke nok. Hvis etterspørsel øker, vil prisene øke. Lokale myndigheter har også en stor påvirkning på boligpriser. Når et bestemt nabolag blir populært på grunn av nye og mer ettertraktede fasiliteter, vil prisene for boliger i dette området øke.

Hva er best å kjøpe?

Når du er fersk eiendomsinvestor, er det best å investere i en bolig. Jeg er stor fan av to- eller treroms leiligheter. Avkastning på denne type bolig er høy, mens vedlikeholdskostnadene er relativt lave.

Kjøp av hus er ofte ikke verdt innsatsen det krever. Arealet er større, som gjør vedlikeholdskostnadene mye høyere, og du må vedlikeholde hele bygget. Med en leilighet, er dette felleskostnader, og som regel delt med de andre eierne i leilighetskomplekset.

Kjøp av mindre leilighet anbefales ikke fordi folk ofte ser etter noe midlertidig. Samtidig, synker fortjeneste per kvadratmeter når du kjøper større leilighet. Det er derfor mer lønnsomt å kjøpe to små leiligheter med separate soverom, enn å kjøpe èn stor leilighet med flere soverom.

Til slutt, er det anbefalt å ikke gå for luksusleiligheter. Du betaler ofte en heftig premie på dette, mens den ekstra avkastningen er ubetydelig. Leietakere har tendens til å se mer på leilighetens område og plassering, og er som regel ikke villige til å betale betydelig mer for et flott tregulv. Når du skal kjøpe leilighet for utleie, er det viktig å fokusere hovedsakelig på avkastning.

rent_out_apartment

Ikke kjøp luksusleilighet.

Hva bør du se etter når du skal kjøpe leilighet?

Når du bestemmer deg for å investere i en leilighet, er det ting som du bør ta i betraktning. I dette avsnittet, skal vi snakke om hva du bør se på. Når du skal kjøpe skal kjøpe bolig bør du alltid se på beliggenheten, layout og detaljer.

Nykonstruert eller ikke?

Fordelen med en ny konstruksjon er at boligen er helt ny og ikke har slitasjer. Da vil vedlikeholdskostnadene være lave i begynnelsen. Du betaler ofte mer for dette. Å investere i en nykonstruert bolig er ikke billig!

Du betaler mindre for boliger som ikke er nykonstruerte, men må da forvente høyere vedlikeholdskostnader. I bunn og grunn, betyr det ingenting om du går for en ny eller en eldre konstruksjon. I praksis, kan du få like god fortjeneste med begge alternativene.

Eksisterende leiekontrakt

I noen tilfeller, er en bolig allerede leid ut til en eksisterende leietaker. Dette kan være fordelaktig, fordi det kan forekomme kostnader om du skal finne en ny, god leietaker. Det er uansett viktig å undersøke om leietakeren betaler markedsleie. Hvis dette ikke er tilfellet, kan du bli sittende igjen med lav leieinntekt. Det er dessuten viktig å sjekke om leietakeren ikke har forårsaket problemer.

Se nærmere på fellesarealene

Det er viktig å undersøke fellesarealene også. Når du kjøper leilighet vil du gjerne unngå å tape penger på grunn av høye vedlikeholdskostnader. Du kan bruke intuisjonen din på dette når du sjekker ut områdene. Undersøk hvordan oppgangen ser ut. Er det mye slitasje eller rot? Da bryr antageligvis ikke de nåværende beboerne så mye om hvordan bygningen ser ut. Dette vil selvsagt ikke være positivt for verdien til investeringen på lang sikt.

Det er også viktig å undersøke den økonomiske situasjonen til eierforeningen. Undersøk balansen, og sjekk om aktive vedlikeholdsplaner er utarbeidet. Sørg for at det er nok tilstrekkelig med kontanter i hånden. Hvis dette ikke er tilfelle, vil du plutselig måtte betale mye ekstra for vedlikehold i fremtiden. Selvfølgelig vil du unngå det!

Beliggenhet

Det viktigste med kjøp av eiendom, er beliggenheten. Et nabolag er ikke et nabolag. Det er mer ettertraktet å bo nærmere sentrum, og boligprisene er derfor høyere der. I trøblete nabolag kan boligprisene være betydelig lavere. Det kan også være langt vanskeligere å finne en god leietaker der.

Undersøk derfor hvilke nabolag som er populære. Du bør undersøke litt på nettsider for utleie, for å finne ut hvor boliger kan leies ut lettvint. Så fort du har et godt bilde av hvilke områder som er ettertraktede, kan du begynne å se på en et investeringsobjekt i et av disse nabolagene.

property_investment

Du kan enkelt undersøke populære nabolag på internett. 

Utforming

Det er også viktig å undersøke utformingen til leiligheten. Prøv å sette deg inn i situasjonen til de som skal leie av deg. Sikter du mot eldre? Da er hjem med mye trapper og terskler sannsynligvis ikke egnet. Derfor, bør du ikke vurdere boligen ut fra dine egne preferanser, men heller preferansene til de som skal leie. Det er enkelte ting som folk flest foretrekker. Alle liker mange lyskilder og en praktisk utforming. Folk liker ikke å bo i en mørk hule, eller en bolig med masse plass som ikke kan brukes skikkelig. Derfor, sørg for å ta disse faktorene i betraktning når du kjøper et hjem.

Overflate og “finish”

En leietaker ser alltid på overflaten eller “finishen” på bad og kjøkken. Sørg derfor for at disse områdene er pent vedlikeholdt. Det trenger ikke være veldig luksuriøst, men kan ikke være dekket av mugg. På gulvet kan du plassere et enkelt, men pent materiale som et laminat. En dyr parkett vil bare forårsake høye vedlikeholdskostnader, og som huseier får du selv ingenting ut av en dyr parkett.

Leie møblert eller umøblert?

Spesielt i storbyer kan det være veldig ønskelig å leie ut en bolig med møbler. Leier du ut møblert, kan du enkelt skyte opp leieprisen med 1000 kroner. Hvis du kjøper møbler til en samlet pris på 20.000 kroner, vil du med dette beløpet oppnå en avkastning på 60% på årlig basis! Kjøp av enkle, men solide møblementer kan gi deg en god ekstra fortjeneste. I mange tilfeller, er det til og med mulig å overta møblene etter forrige eier av leiligheten. Merk at ikke alle leietakere foretrekker en bolig som er møblert. Noen leietakere vil ønske å ha friheten til å møblere boligen etter egen smak.

Hva med kostnader?

Naturligvis, er det en rekke kostnader knyttet eie av bolig. I dette avsnittet av eiendomsmanualen, skal vi ta for oss de ulike kostnadene som du må ta hensyn til. Du må blant annet ta hensyn til kjøpskostnader, leiekostnader and vedlikeholdskostnader.

Kjøpskostnader

Når du kjøper bolig, betaler du mer enn bare den forespurte prisen. Du betaler også kjøpskostnadene. Kjøpskostnadene består av eventuelle skatter og gebyrer for utarbeidelse av kjøpsavtalen og leveranseskjema. Når du tar pantelån, betaler du også rådgivningskostnader til pantelåner.

Kostnader for utleie

Du kan velge å ta ansvar for utleien selv. Da blir du nødt til å finne leietaker selv, og tegne opp  kontrakter på egen hånd. Dette kan være risikabelt om du ikke har erfaring. Tror du at du vil klare å kjenne igjen en god leietaker? Vet du hva en leietakers rettigheter innebærer, og vet du hva du skal gjøre om en leietaker ikke betaler leie?

For folk flest, er det best å bruke en eiendomsmegler for å finne huseier. Man betaler vanligvis en måneds leie for dette. Om leietakeren blir i en lengre periode, er kostnadene relativt begrenset. Det vil føles langt mer sikkert å ha en profesjonell til å ta seg av dette trinnet.

En profesjonell vil dessuten sjekke om leietakeren har forårsaket urimelig skade. Hvis dette er tilfellet, kan du holde tilbake depositumet eller forplikte leietakeren til å reparere skaden. Om leietaker skulle nekte å betale leien, kan en eiendomsmegler hjelpe deg med å følge de riktige prosedyrene.

Vedlikeholdskostnader

Leiligheten må også vedlikeholdes. For eksempel, kan varmeanlegget eller kokeplaten gå i stykker. Det er lurt å sette til side en måneds leie til dette hvert år, for å være sikker på at du alltid har nok penger til å betale for slike, uforutsette kostnader.

Du er ansvarlig for å holde leiligheten beboelig. Om en kran lekker eller om varmeanlegget slutter å virke, vil leietakeren kontakte deg – og du vil måtte fikse dette kjapt. Dette kan være veldig upraktisk om du bare nyter den velfortjente ferien din. Derfor valgte jeg selv å outsource ansvaret for den tekniske delen.

En god pris for dette er 2-4 % av leieprisen. For denne prosentandelen kan du forsikre deg om at når teknisk vedlikehold trengs, vil det bli gjennomført. Slik kan du nyte fortjenesten på eiendomsinvesteringen din, uten bekymringer.

Hvordan ordner du finansieringen?

De fleste investorer vil ikke betale boligen i kontant. Det er derfor viktig at du forstår hvordan du kan ordne finansieringen av et investeringsobjekt. I noen tilfeller kan du bruke merverdien til ditt nåværende hjem. Hvis dette ikke er tilfelle, kan du velge å ta et investeringslån.

Bruke merverdi

Når boligen ditt har økt i verdi eller når du allerede har betalt ganske mye av boliglånet, kan du velge å bruke merverdien til finansieringen. Når inntekten din er høy nok, er det ganske enkelt å bruke den.

Hvis du vil bruke merverdien, må du kontakte banken. I noen tilfeller må du vurdere hjemmet ditt på din bekostning, for å bevise at det faktisk er snakk om en merverdi. Du kan deretter heve boliglånet på boligen din og bruke disse pengene til å kjøpe enda en bolig.

mortage_real_estate_investment

Ta et investeringslån

Du kan også velge å kjøpe et andre hjem med et investeringslån. Med et investeringslån blir ikke inntekten din tatt i betraktning. Det er kun beregnet leieinntekt fra eiendommen.

Når du tar et investeringslån, må du bidra med ganske mye av pengene dine. I de fleste tilfeller må du bidra med 10 til 20 prosent av eiendommens verdi i utleid tilstand. Du må også ta i betraktning at renten på et investeringslån er betydelig høyere enn renten på et vanlig boliglån. Samtidig er de rentefrie periodene mye kortere.

En kombinasjon av begge

Du kan også velge å bruke begge alternativene. For eksempel kan du bruke merverdien din til å få inn de nødvendige 10 til 20 prosent av innskuddet ditt. Da kan du finansiere resten av den andre boligen med investeringslånet.

Du kan også velge dette alternativet hvis du kan finansiere et helt hus med merverdien. På denne måten kan du kjøpe flere eiendommer i stedet for én. På denne måten kan du umiddelbart dra nytte av den tidligere beskrevne gir-effekten. Når du gjør dette, må du være ekstra forsiktig: selv i dårlige tider må du kunne finansiere kostnadene. I dette tilfellet trenger du derfor en større økonomisk buffer.

Risikoen ved å investere i eiendom

En investering i eiendom er ikke uten risiko. Når du investerer i eiendom, må du ta hensyn til den nødvendige risikoen. For eksempel er det en risiko for at boligprisene faller kraftig . Du kan også tape penger  når huset ditt er tomt. Leietakere kan også forårsake problemer: de kan skade  huset ditt eller nekte å betale leien.

Fallende boligpriser

Spesielt på kort sikt kan boligprisene falle. Under en økonomisk krise kan prisene noen ganger synke så mye som 10% eller mer. Invester derfor alltid i eiendom med en langsiktig visjon. Kjøp bare et hus hvis du planlegger å eie det i minst ti år. I løpet av fallene drar du fortsatt fordel av en positiv avkastning ved å leie ut eiendommen.

Ledighet

Ledig bolig koster penger. Du betaler finansieringskostnadene dine, men midlertidig kommer det ingen husleie inn. Når leiemarkedet ikke gjør det bra, er det klokere å senke leien litt. Det er bedre å leie ut et hus til en lavere pris enn å ikke ha noen inntekt i det hele tatt fra boligen.

Skade

Leietakere kan skade eiendommen din. Forsikre deg om at du har en ordentlig innsjekkings- og utsjekkingsprosedyre slik at du kan holde leietaker ansvarlig. Hvis du ber om et depositum, kan du i det minste bruke det til å reparere eventuelle skader.

Ingen betaling av leie

En leietaker kan plutselig slutte å betale husleie. Du kan bruke depositumet for dette også. Du må sende flere påminnelser før du kan begynne å kaste ut en leietaker. En standard kan koste deg bare noen måneders leie.

Uventede utgifter

Du kan møte uventede utgifter. For eksempel kan stekepannen gå i stykker. Gi derfor alltid en buffer slik at du fint kan takle slike uventede utgifter.

7 gylne tips til eiendomsinvestoren

Du vet nå nok til å kjøpe din første investeringseiendom. Vi vil avslutte denne artikkelen med syv gylne tips som kan hjelpe deg med din første eiendomsinvestering.

Ikke vent for lenge

Mange venter og venter før de kjøper sin første bolig. Det er synd! Så lenge du får en umiddelbart positiv avkastning gjennom leieinntekt, er en eiendomsinvestering et godt valg. Denne typen investeringer er mindre risikofylt enn en investering i aksjer og sørger for at pengene dine ikke synker i verdi hver dag. La pengene dine jobbe for deg i stedet for alltid å jobbe for pengene!

Legg merke til beliggenhet

Beliggenhet er nøkkelen! Kjøp helst en leilighet på et sentralt, lett tilgjengelig sted. Når butikkene ligger i nærheten, øker eiendommens appell. Det er også viktig at leiligheten er lett tilgjengelig med offentlig transport.

Beregn en realistisk avkastning

Mange gjør beregninger med en altfor høy avkastning. Eiendomsmeglere forteller deg eventyr for å selge boligene raskt. Det er viktig å ta alle ekstra mulige kostnader i betraktning. Tenk for eksempel på kostnadene for ledighet eller fremtidige høyere kostnader på grunn av høyere rente. Beregn heller med for lav avkastning enn med for høy.

Vær nøye med leietaker

Ikke ta på deg den første leietakeren som søker, blindt. Denne personen kommer til å bo i boligen din i en lengre periode, og du kan ikke bare kaste hen ut. Leietakere er beskyttet av alle slags lover, og når du velger noen som ikke betaler leie eller ødelegger stedet, kan avkastningen din synke drastisk. I mange tilfeller anbefales det derfor å bruke en eiendomsmegler når du velger leietaker.

Kjøp en normal eiendom

Ikke gå for en fancy loft-leilighet eller en leilighet med en spennende planløsning. En standard eiendom gir ofte den beste avkastningen. Luksuriøse og originale oppsett kan være fint når du bor der selv, men i praksis er de ikke veldig praktiske. Se alltid på en eiendom med vinklingen til investoren og ikke huseierens.

Krev et depositum

Be alltid om et depositum og ta skikkelige bilder før leiligheten leies ut. Slik blir det umiddelbart tydelig etter leieperiodens slutt, om leietaker har fulgt reglene. Hvis dette ikke er tilfelle, kan du bruke depositumet til å kompensere for skaden. Du kan også bruke depositumet hvis leieren nekter å betale.

Sikt mot en positiv cash flow

Kjøp alltid eiendommer som gir penger rett i lommene. Det er ikke lurt å kjøpe et hus som koster deg penger fra første dag. Du spekulerer da i en stigende pris. Når boligprisene da faller i årevis, sitter du fast med en dårlig investering. Derfor bør du alltid bare investere i hus som genererer en positiv cash flow.

Digg dealen

En god avtale kommer ikke ut av det blå. Bruk tid og besøk dusinvis av hjem for å få en idé om markedet. Gi deretter et tilbud på en eiendom som vil gi deg en positiv avkastning. Fungerer det ikke? Gå fra avtalen. Unngå å bli forelsket i eiendommen. Det du må gjøre er å erklære din kjærlighet til avtalen. Fungerer tallene? Da er det et godt alternativ.

Ikke være redd for å forhandle

Mange bruker tid på å samle kuponger til toalettpapir i butikken, men glemmer å forhandle når de kjøper bolig. Det er selvfølgelig synd! Så forhandle rundt betingelsene. Prøv å senke prisen eller prøv å få med ekstra goder. For eksempel, liker jeg å by på huset inkludert møblene, noe som vil spare deg for mye arbeid.

Min egen erfaring med eiendom

Jeg har også akkurat begynt å aktivt investere i eiendom. Jeg brukte merverdien mitt eget hjem for å kjøpe en liten leilighet til utleie i Amsterdam. På grunn av den lave renten, vil leieinntektene til eiendommen betale lånet. Jeg har bundet renten i ti år, slik at jeg kan være sikker på en positiv cash flow i minst 10 år. Etter 10 år er 1/3 av boliglånet innløst, så jeg har alltid muligheten til å selge det igjen.

Neste år planlegger jeg å kjøpe enda en bolig. Til slutt er målet mitt å kjøpe i gjennomsnitt en ny bolig i året. På den måten vil jeg sakte bygge opp en fin andre-inntekt. Denne investeringsformen veldig kapitalintensiv: så det gjenstår å se om jeg vil være i stand til å bygge opp nok egenkapital til å låne pengene.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar