Platinum trading: hvordan kan du investere i platina?

De fleste som investerer (en del av) eiendelene sine i edle metaller velger å investere i gull eller sølv. Disse investeringene kan tjene deg mye penger, men du kan også velge å investere i en annen type edelt metall. Flere og flere mennesker investerer i edelmetall som for eksempel platina. På denne siden vil vi diskutere hvordan du investerer i platina.

Hvordan kan du investere i platina?

Det er flere måter du kan investere i platina. Du kan velge å spekulere i prisutviklingen på edelt metall med en CFD. Du kan også velge å kjøpe aksjer i selskaper som er aktive i utnyttelse av platina. Til slutt kan du også velge å investere i et fond eller ETF som følger prisen på metallet.

Investering i platina-aksjer

Du kan også investere i edelmetall platina på en mer indirekte måte. Du gjør dette ved å kjøpe platina -aksjer. Det er ikke mange selskaper som utelukkende håndterer råvaren. Dette er fordi platina ofte blir utvunnet i kombinasjon med andre råvarer.

Ønsker du å kjøpe Platina-aksjer? Du kan trade direkte i Platina-aksjer med en av disse pålitelige nettmeglerne:

MeglerKostnaderRegistrere
eToroMinimumsinnskudd er 50 USD/EURO.
Kapitalen din er under risiko.
AvatradeHandle aktivt Platina-aksjer til lav pris med en gratis demo!

Investering i platina-ETFer

Du kan også velge å investere i platina ved å bruke en ETF eller fond. Det mest kjente fondet er physical platina-stocks. Denne ETF følger prisen på platina så tett som mulig. Et annet alternativ er det fysiske platina euro secured. Det fysiske hedgefondet for platina euro sporer platina-prisen i euro. Varen kjøpes fysisk, noe som betyr at du faktisk investerer i den underliggende varen.

investere i platina

Kjøp Physical Platinum

Gitt den høye verdien av platina, kan du også velge å kjøpe edelt metall fysisk. Personlig er jeg ikke fan av dette. Du betaler ofte relativt høye premier når du kjøper platina mynter eller barer. Dessuten må du lagre edelt metall trygt. Salg kan også være en langsom og vanskelig prosess i praksis. Å kjøpe platina er derfor mer for doom sayers blant oss som tror at systemet til slutt vil kollapse.

I hvilke aksjer kan du investere?

Det er flere aksjer som du kan ha eksponering for platina med. I denne delen av artikkelen gir vi noen forslag til aksjer du kan kjøpe.

Kjøp aksjer i Vale SA

Vale SA er et brasiliansk selskap som blant annet driver med jernmalm. Dette enorme gruveselskapet samler også mye platina. Vale hadde noe negativ presse i nyhetene på grunn av et dambrudd som selskapet betalte betydelige skader for i 2019. En investering i Vale SA kan fortsatte vise seg fornuftig om man kommer inn i rett tid.

Norilsk nikkel

Selvfølgelig er et russisk selskap på denne listen. Dette selskapet produserer både platina og palladium. Så med en investering i Norilsk Nickel investerer du direkte i to interessante råvarer.

Asahi Holdings

Japan er også inkludert i denne oversikten. Dette selskapet driver med resirkulering av alle slags dagligvarer. Mange produkter inneholder metaller som platina.

Disse materialene kan enkelt gjenbrukes. Med en investering i Asahi Holdings opptrer du også som sosialt ansvarlig!

Kjøp Lonmin -aksjer

Lonmin er en god aksje når du vil ha høy eksponering for metallet. Selskapet trekker ut hundrevis av kilo platina fra gruvene i Sør -Afrika hvert år. Aksjekursen avhenger sterkt av platina kursen. Når prisen på platina faller, tjener selskapet mindre.

Anglo American Platinum

Den siste aksjen på vår liste over platinum aksjer er Anglo American Platinum. Dette selskapet er også aktivt i Sør-Afrika og har ikke mindre enn 11 gruver der. Selskapet eier også tre raffinerier som behandler malmen direkte.

Med en investering i Anglo American Platinum investerer du i palladium og rhodium på samme tid: Disse råvarene blir også behandlet i selskapet. Med en total produksjon på mer enn 2 millioner unser, er Anglo American Platinum den største platina produsenten i verden.

Prisutvikling av platina

Råvaren platina har en interessant utvikling. Like før finanskrisen ble en topp på over 2100 dollar oppnådd. Imidlertid viste denne prisen seg å være uholdbar og kursen kollapset til omtrent 800 dollar. Under korona-krisen ble en enda lavere pris oppnådd.

Før børs krasjen var platina verdt mer enn gull. Metallet var sjeldnere, og dette virket bare logisk. Årene etter krasjet var platina prisen fortsatt ganske lik gullprisen, men etter en stund kunne platina ikke lenger følge med.

Tror du det er rom for vekst igjen? Da kan det være interessant å ta en liten posisjon på platina. Det er imidlertid viktig å ta risikoen ved å investere i platina i betraktning.

prisutvikling i platina

Utviklingen i platina-prisene i perioden 1992-2012

Risikoen ved å investere i platina

Handel med platina er ikke uten risiko. Det kraftige prisfallet tidligere har klart vist dette.

Diesel er ikke lenger en trend

Platina er mye brukt for katalysatorer for biler. Spesielt for dieselbiler er det nødvendig med mye platina. Platina kan bidra til å redusere skadelige utslipp. Etter utslippsskandalen falt imidlertid dieselmotoren i omdømme, noe som ikke hjalp prisen på platina. Nå som grønn og økonomisk kjøring blir mer og mer populær, kan prisen på platina komme under permanent press.

Vi ser også at elektrisk kjøring blir mer og mer populært. Dette krever andre metaller som litium. Hvis denne trenden fortsetter, kan det bli mer attraktivt å investere i andre råvarer.

Dyr dollar

En dyr dollar kan legge mye press på prisen på platina og andre edle metaller. Dette er fordi disse edle metallene er notert i dollar på børsen. Når dollaren er dyr, må folk som bruker andre valutaer sette inn mer penger for råvaren. Dette øker press sannsynligheten for en nedadgående trend ytterligere.

Nedgang i handelen

Platina er mye brukt til industrielle produkter. Handelskonflikter og kriger har derfor en negativ innflytelse på prisen på edelt metall. Vær derfor nøye med handelsbalansen i de forskjellige landene som handler mye med råvaren.

Når kan det være interessant å investere i platina?

På lang sikt forblir imidlertid etterspørselen etter edelmetallet. Det kan derfor fortsatt være interessant å kjøpe platina. Nedenfor diskuterer vi noen ting som kan gjøre dette interessant.

En svakere dollar

Når styrken på dollaren synker, kan platina bli mer interessant. Dette skjer for eksempel når FED senker renten. På samme måte som gull og sølv, blir platina også ofte sett på som en trygg havn. Hold øye med platina i økonomisk svake tider.

Sør-Afrika og stabilitet

Mest av alt finnes platina i Sør-Afrika. Sør-Afrika er ikke umiddelbart kjent som det mest stabile landet. Protester og krav om høyere lønn legger press på produksjonen. Når tilgangen på platina reduseres, vil prisen øke.

Følg derfor nøye med på den økonomiske og politiske stabiliteten i dette landet når du vurderer en investering i platina.

Kjører på hydrogen

Ikke alle bilmerker er fullt forpliktet til elektrisk kjøring. Volkswagen og Audi, for eksempel, er avhengige av kraften til hydrogen. For å kjøre på hydrogen trenger du mye platina. Når hydrogen blir relativt mer populært, kan prisen på platina stige.

Flere applikasjoner

En stor fordel ved å investere i platina er at råvaren har mange bruksområder. Platina er mye brukt i smykker. Spesielt i det japanske markedet er smykker med platina stort. Mer enn halvparten av edelt metall brukes også i industrien. Den mangfoldige bruken av platina, gjør det mer attraktivt å investere i dette edle metallet.

Utmattelse

Gull er en sjelden ressurs. I praksis er platina enda sjeldnere. På sikt vil derfor tilgangen på platina avta. Å kjøpe platina kan derfor absolutt være et interessant alternativ.

Strategi for å investere i platina

Noen kjøper platina for å sikre porteføljen sin. Når det ikke går så bra med økonomien, ser du vanligvis at aksjekursene faller. Edelmetaller som gull, sølv og platina gir ofte bedre resultater. Men når det går bra med aksjekursene, er det bedre å selge disse edle metallene igjen.

Platina er også veldig egnet for spekulasjoner. Spekulasjon handler om å kjøpe og selge et verdipapir på kort sikt for raskt å få et overskudd. Fordi platina er relativt volatil, kan du oppnå god avkastning ved å trade råvaren aktivt. Med noen meglere kan du til og med bruke en innflytelse på 1:10 som lar deg ta en stor posisjon med en liten investering. I så fall må du være ekstra forsiktig, da det også er større sjanse for at du mister investeringsbeløpet.

Gjeldende pris på platina

Er du nysgjerrig på gjeldende pris på råvaren platina? Diagrammet nedenfor viser prisen du kan kjøpe CFD-er på platina til.

Hva er platina?

Platina er et av de yngste edle metallene i verden. I motsetning til for eksempel gull, ble edelmetallet først oppdaget for bare 250 år siden. Av alle edle metaller i verden er platina den sjeldneste. Dette betyr ganske enkelt at det utvinnes mer gull og sølv enn platina, delvis fordi det er færre platina kilder i verden.

Tilbudet på platina er lite, men etterspørselen er høy. Dette er fordi platina spiller en viktig rolle i moderne vitenskap og industri. Platina har flere vitenskapelige og industrielle bruksområder. Dette gjør etterspørselen etter platina høy.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar