Hvordan kan du investere i edle metaller?

Hvis du skal investere, kan du velge mellom mange interessante investeringsprodukter. En form for investering som for tiden er veldig populær, er investering i edle metaller. Edelmetaller er rene metallelementer som har stor økonomisk verdi. I denne artikkelen lærer du hvordan du investerer i edle metaller som for eksempel gull og sølv.

Precious Metals Fund

Det er også mulig å investere i edle metaller indirekte ved å bli med i et investeringsfond. Flere fond følger nøye prisene på edle metaller. Men det er viktig å undersøke nøye forvaltningskostnadene for et fond. Administrasjonskostnader kan redusere avkastningen betydelig.

Det beste nettmegleren for å investere edle metaller gjennom et fond er DEGIRO. Hos DEGIRO betaler du ingen transaksjonskostnader når du investerer i fond som er oppført i kjerne valget.

Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte hos denne megleren:

Aksjer i edle metaller

Ønsker du å kjøpe edle metaller-aksjer? Du kan trade direkte iedle metaller-aksjer med en av disse pålitelige nettmeglerne:

MeglerKostnaderRegistrere
eToroMinimumsinnskudd er 50 USD/EURO.
Kapitalen din er under risiko.
AvatradeHandle aktivt edle metaller-aksjer til lav pris med en gratis demo!

Kjøp edle metaller

Det er også mulig å kjøpe edle metaller fysisk. Selv om edle metaller ikke gir noen utbytte, er det fortsatt et veldig populært investeringsprodukt. Edelmetaller er spesielt populære i krisetider. Dette er fordi edle metaller bevarer verdien. Verdien av et edelt metall er uavhengig av inflasjon eller suksess og fiasko for et selskap.

Dette gjør edle metaller spesielt populært blant investorer i nedgangstider. Verdien av edelt metall påvirkes ikke av en ustabil økonomi. Dette gir deg mer ro og sikkerhet i turbulente tider.

Imidlertid kan det være vanskelig å kjøpe edle metaller fysisk. Du må lagre det edle metallet et sted. Du må også beskytte eiendommen din mot tyveri. Dette gjør det viktig å undersøke investeringen før du bestemmer deg for å kjøpe edle metaller!

Investering i edelmetaller

Hva vil du vite om å investere i edle metaller? Naviger direkte til den aktuelle delen i artikkelen:

  • Typer: i hvilke edle metaller kan du investere?
  • Fordeler: hvorfor bør du investere i edle metaller?
  • Ulemper: Hva er ulempene ved å investere i edle metaller?
  • Hvor mye bør du investere?: Hvor mange prosent av porteføljen bør du investere?
  • Priser: hvordan etableres prisen på et edelt metall?

I hvilke edle metaller kan du investere?

Det finnes flere edle metaller du kan investere i. For eksempel kan du investere i gull, sølv, platina eller palladium. I denne delen av artikkelen diskuterer vi kort disse edle metallene.

Gull

Gull er fremdeles det mest kjente edle metallet og veldig populært blant investorer. Investering i gull kan slå veldig godt ut under en økonomisk krise. Noen investorer kjøper gull for å beskytte sine porteføljer mot nedgang. Når aksjer faller i verdi, ser du ofte at et edelt metall som gull stiger i verdi. Gull kan da fungere som en beskyttelse mot fallende aksjekurs. Vil du vite mer om å investere i gull? I vår artikkel om investering i gull kan du lese alt du trenger å vite:

gull

Sølv

Sølv er også en populær investering. Sølvprisen beveger seg ikke alltid sammen med gullprisen. Dette er fordi sølv også har en klar industriell anvendelse. En stor fordel med å investere i sølv er at dette edle metallet er mye rimeligere. Dette gjør det mulig å vurdere en investering i edle metaller selv med en liten sum penger. Ønsker du å vite mer om å investere i sølv? Les deretter vår spesial om dette emnet:

sølvI

Platina

Edelmetallet Platina brukes i katalysatorer for biler. Spesielt i dieselbiler ser du at det trengs mye platina. Med økningen i elektrisk kjøring er dieselbiler mindre populære. Biler som kjører på hydrogen, trenger imidlertid også platina. En investering i platina kan derfor fortsatt være lønnsomt. Ønsker du vite hvordan en investeringer i platina fungerer? Da bør du lese vår artikkelen om dette emnet:

Palladium

Et annet edelt metall som mange mennesker handler med er palladium. Palladium er også en god katalysator, og metallet har mange likheter med platina. Unikt er at palladium kan absorbere opptil 900 ganger mengden hydrogen. Palladium brukes til klokker og til tannbehandling. En investering i palladium kan gi god avkastning.

Hva er fordelene med å investere i edle metaller?

Edelmetaller er kjemisk unike og en begrenset råvare. Fordi de er enkle å forme, har gull og sølv blitt brukt som penger i tusenvis av år. Prisene er ustabile, men på sikt holder de verdien godt.

Når du investerer i edelt metall, har du ingen motpart. Hvis du investerer i en aksje eller obligasjon, er det alltid en risiko for at motparten går konkurs.

En annen fordel med å investere i edle metaller er at det beskytter deg mot inflasjon. Prisen på gull stiger ofte sammen med det generelle prisnivået. Å kjøpe edle metaller kan også være attraktivt når valutaen du bruker synker i verdi.

Endelig er gull også en god, ekstra investering for å diversifisere investeringsporteføljen din. Gull korrelerer ikke sterkt med prisene på aksjer, obligasjoner og eiendom. Når det går dårlig på finansmarkedene, kan du oppnå gode resultater med gull.

Hva er ulempene ved å investere i edle metaller?

Selvfølgelig er det også ulemper ved å investere i edle metaller. Den største ulempen er at edle metaller i seg selv ikke genererer en kontantstrøm. Med aksjer eller eiendom kan du bygge opp en fast inntekt. Gull, derimot, samler bare støv. Du kan kjøpe aksjer i selskaper som er involvert i edelt metall, men når du gjør dette, drar du ikke direkte fordeler av å kjøpe edle metaller.

En annen ulempe ved å investere i edle metaller er de høye transaksjonskostnadene. Når du kjøper fysisk gull eller sølv, må du lagre og flytte disse varene. Dessuten må du ofte tegne forsikring. På grunn av dette kan investeringer i edle metaller koste deg penger!

Du kjøper edelt metall i forventning om at en investor vil betale mer for det om noen år. Når det motsatte skjer, er det ingen måte å oppnå et godt resultat med en investering i edelt metall.

Hvor mye bør du investere i edle metaller?

Selvfølgelig er det ikke noe ensidig svar på spørsmålet om hvor mye du bør investere i edle metaller. Noen investorer ser uansett ikke poenget med å investere i edle metaller. Andre, mer engstelige investorer, kjøper enorme mengder gull og sølv.

Kjente investorer holder ofte fem til ti prosent av eiendelene sine i edle metaller. Investor Kevin O’Leary investerer 5% i gull. Når prisen stiger, selger han noe, og når den går ned, kjøper han noe.

Ettertraktet av knappheten

Edelmetaller er svært knappe. Dessuten inneholder mange edle metaller fordelaktige fysiske egenskaper. Dette gjør dem egnet for forskjellige formål og gjør dem enda mer attraktive for investorer.

Ulike edle metaller brukes som høyteknologiske materialer innen medisinsk og luftfartsteknologi. Men visste du at mobiltelefonen, eller den bærbare datamaskinen din ofte også inneholder ett eller flere edle metaller? I fremtiden vil bruken av disse bare øke, noe som kan øke prisen på edle metaller ytterligere.

Mynter eller barer?

Hvis du har bestemt deg for å investere i edle metaller, kan du velge å investere i mynter eller barer. Barer er mer egnet når du vil investere ett høyere beløp og når du har gode lagringsalternativer. Hvis du vil investere en mindre sum penger i gull, kan mynter være mer praktiske. Nominell verdi på en mynt er mye lavere. I tillegg er det pålydende på myntene, så du kan også betale med dem.

Generelt koster mynter mer penger å produsere. Til slutt kommer alt ned til din personlige preferanse.

Prissetting av edle metaller

Verdien av edle metaller skapes av samspillet mellom tilbud og etterspørsel. Prisfall kan oppstå når nye gruver blir oppdaget eller når banker selger store mengder metall på en gang. Hvis etterspørselen øker, for eksempel i krisetider, vil trolig prisen på edelt metall stige.

Edelmetaller omsettes i dollar. Dette betyr at når du investerer i edelt metall i en annen valuta, kan du også bli utsatt for en valutakursrisiko. Når valutaen din synker i verdi, kan du tape penger.

Edelmetaller stiger ofte i verdi når dollaren faller i verdi. Når dollaren styrker seg, faller ofte prisene på edle metaller.

Sølv eller gull?

Prisene på sølv og gull beveger seg ofte i samme retning. Det er lurt å kjøpe dem i usikre tider. Da det ble kjent at Storbritannia ville forlate EU, steg prisene på edle metaller gull og sølv umiddelbart. Under koronakrisen kunne du også se at edle metaller økte sterkt i pris.

Det er derfor lurt å også se på den generelle økonomiske situasjonen når du begynner å investere i edle metaller. Mange edle metaller regnes som en trygg havn.

Likevel har edelmetall sånn som sølv flere industrielle anvendelser. Som et resultat har etterspørselen etter sølv blitt mer avhengig av økonomisk velstand.

kostbar metaIs prisutvikling

Gullprisen steg kraftig under korona-krisen

Netthandel eller fysisk handel med edle metaller?

I dag er det mulig å handle edle metaller via net. Når du handler edle metaller på nett med en megler, gjør du ofte dette for å tjene penger på kort sikt. Med vår oversikt over meglere du kan åpne en demokonto gratis hos en megler, så du kan prøve å handle med gull og sølv. Imidlertid er det fortsatt mulig å kjøpe edle metaller som gull og sølv fysisk i form av mynter eller barer.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar