Hva er fundamental analyse?

En fundamental analyse er en analytisk metode som fokuserer på den reelle verdien av en aksje. I følge den fundamentale analyseteorien vil en aksjekurs på lang sikt alltid bevege seg mot denne verdien. En fundamental analyse vurderer inntekter, inntjening, fortjenestemarginer og andre fakta data for å forutsi aksjekursen på aksjene dine. Hvordan kan du bruke en fundamental analyse for å oppnå bedre investeringsresultater?

Hva er fundamental analyse?

Fundamental analyse er en teknikk du kan bruke for å finne ut om du bør kjøpe en bestemt aksje. Målet med fundamental analyse er å finne ut om en aksje er undervurdert eller overvurdert. Aksjens virkelige markedsverdi bestemmes ved å se på utsiktene til selskapet. Derimot ignorerer teknisk analyse regnskapet, men er basert på gjeldende aksjekursbevegelser.

Hvordan kan du bruke fundamental analyse?

En fundamental analyse kan utføres på ulike nivåer. Før du kjøper en aksje, anbefales det å ta en titt på de ulike nivåene.

Det bredeste nivået er å fokusere på økonomien som helhet. Når du bruker dette analysenivået, ser du på økonomien til et helt land. Den økonomiske situasjonen i et land har stor innflytelse på kurssvingningene til en aksje. Når økonomien i et land går bra, vil etterspørselen etter ulike produkter og tjenester øke. Bedrifter vil i ettertid kunne øke lønnsomheten, noe som vil føre til at aksjekursene stiger.

Et annet fokusnivå er den spesifikke sektoren eller nisjen. På dette nivået fokuserer du på sektoren der selskapet er aktiv. Noen sektorer har bedre utsikter og er mer lønnsomme enn andre sektorer. Butikker taper for eksempel kontinuerlig kunder til nettbutikker. Denne typen utvikling kan ha en positiv eller negativ effekt på aksjekursene til selskapene som er aktive innenfor denne sektoren.

Når du bruker fundamental analyse, vil du fokusere på en individuell aksje mesteparten av tiden. I resten av artikkelen vil vi forklare hvordan du kan fastslå om et selskap gjør det bra fra et fundamentalt synspunkt.

Tips: En fundamental analyse brukes hovedsakelig for aksjer. En fundamental analyse kan likevel også brukes for andre verdipapirer som obligasjoner og derivater.

Grunnlaget: har en bedrift et konkurransefortrinn?

Grunnlaget for fundamental analyse er å finne ut om et selskap har et konkurransefortrinn. Gjør selskapet det bedre enn konkurrentene? For å finne ut om dette er tilfelle, må du analysere virksomheten til selskapet og sammenligne resultatene med resultatene til selskaper som er aktive i samme sektor.

Undersøk om bedriften har en unik fordel sammenlignet med andre bedrifter. Dersom selskapet har et sterkt konkurransefortrinn, er det stor sannsynlighet for en positiv utvikling av aksjekursen i fremtiden.

Kvalitativ vs kvantitativ analyse

En fundamental analyse kan deles inn i en kvalitativ og en kvantitativ analyse. En kvantitativ analyse fokuserer utelukkende på tallene. Når du bruker denne typen analyser kan du for eksempel undersøke fortjeneste og omsetningstall.

En kvalitativ analyse setter søkelys på mindre håndgripelige ting. Tenk på kvaliteten på ledelsen eller fremtidsplanene til selskapet.

Undersøk meningene til alle interessenter

Når du utfører en fundamental analyse, er det også lurt å undersøke forventningene til andre parter. Du kan for eksempel fokusere på selskapets forventninger til fremtidig vekst. Selskaper publiserer jevnlig overskuddet og forventningene til overskuddet.

Andre profesjonelle investorer

Du kan også konsultere analysene til profesjonelle investorer. Spesielt når denne profesjonelle investoren har en stor gruppe lojale følgere, kan deres mening føre til at aksjer beveger seg i en bestemt retning. Dessuten har profesjonelle investorer ofte inngående kunnskap om enkelte aksjer. Det er alltid en sjanse for at de kan ha sett eller oppdaget noe du har oversett under analysen. To par øyne er bedre enn ett. Bruk analysene deres til å finjustere spådommene dine. Men pass på… selv de beste gjør feil!

fundamental analyse meninger

Eksperter publiserer jevnlig sine anmeldelser og meninger om aksjer. Kilde: stockchase.com

Generell følelse

Til slutt kan det hjelpe å få en forståelse av den generelle følelsen. For å få en ide om den generelle følelsen kan du bla gjennom nyhetsnettsteder og fora. Det generelle sentimentet har sterk innvirkning på svingningene i aksjekursene. Panikk blant investorer kan forårsake et dramatisk aksjekursras. Når et aksjekurskrakk inntreffer, er det viktig å finne ut om det er på grunn av at selskapet presterer dårlig. Når et selskap fortsatt gjør det bra og har gode utsikter, kan tider med panikk være det ideelle øyeblikket for å kjøpe nye aksjer.

Ulike små nyhetsoppdateringer kan forårsake voldsomme reaksjoner i verden av aksjehandel. Når administrerende direktør i et selskap for eksempel er ute i en uke på grunn av sykdom, kan dette ha en negativ effekt på prisen på den aksjen. Det forekommer ofte at et rykte (som senere ser ut til å være falske nyheter) har en sterk innvirkning på aksjekursene. Et eksempel på et rykte som sterkt kan påvirke prisen på en aksje er et rykte om en potensiell overtakelse.

Hvilke rapporter publiseres av et selskap?

Selskaper som er børsnoterte, må periodisk dele sine økonomiske data. Basert på disse økonomiske dataene kan du bestemme helsen og stabiliteten til et selskap. Du kan bruke balanse, resultatoppstilling og kontantstrømoppstilling.

Balansen

Balansen er en oppgave som rapporterer selskapets eiendeler og gjeld på et bestemt tidspunkt. På venstre side kan du se eiendelene, kontantene og inventaret til selskapet.

På høyre side av balansen finner du gjeld og egenkapital. Egenkapitalen viser hvor mye penger som er investert av aksjonærene. Du kan også bestemme størrelsen på gjelden selskapet har, og du kan oppdage om selskapet har lagt deler av overskuddet til side.

Balansen kan gi deg interessant innsikt om den økonomiske helsen til et selskap. Du kan for eksempel finne ut om selskapet har mye gjeld. Balansen viser deg imidlertid ikke den nåværende lønnsomheten til selskapet.

balanse

Eksempel på en balanse

Resultatregnskapet

Resultatregnskapet er et regnskap som viser deg den langsiktige økonomien til selskapet. De økonomiske tallene er vanligvis kvartalstall eller årlige tall. Denne uttalelsen rapporterer vanligvis følgende data:

  • Netto omsetning:alle inntektene til selskapet over denne tidsperioden.
  • Bruttofortjeneste:inntektene minus kostnadene som er årsaksmessig knyttet til omsetningen.
  • Driftsresultat:overskuddet minus de generelle driftskostnadene.
  • Resultat av normal drift før rentebetaling:beløpet som gjenstår etter fradrag av ekstraordinære inntekter og utgifter.
  • Resultat av normal drift før skattebetaling:overskuddet til et selskap før skatt er betalt.
  • Resultat ved skattebetaling:overskuddet som gjenstår etter å ha betalt skatt.

profit and loss statement

Eksempel på resultatregnskap

Kontantstrømoppstilling

Kontantstrømoppstillingen indikerer likviditeten til et selskap. Noen ganger kan et selskap være lønnsomt, men fortsatt ha mangel på penger. Dette skjer hovedsakelig når selskapet har såkalte papiroverskudd som vises i regnskapet, men som ennå ikke er mottatt av selskapet. Det er av avgjørende betydning å undersøke om et selskap fortsatt har nok penger til å oppfylle sine forpliktelser. Det skilles mellom 3 pengekilder:

  • Penger til investeringer (CFI): penger som brukes til investeringer.
  • Penger til finansiering (CFF): penger som er brukt eller mottatt etter utlån eller lån av penger.
  • Operasjonell kontantstrøm (OCF): penger som stammer direkte fra selskapets daglige operative aktiviteter.

Mange investorer setter stor verdi på kontantstrømoppstillingen til et selskap. Smarte regnskapsførere kan for eksempel manipulere lønnsomheten til et selskap ved å leke med avskrivnings utgiftene. Det er mye vanskeligere å manipulere den innkommende kontantstrømmen:

kontantstrømoppstilling

Eksempel på kontantstrømoppstilling

Hva er viktige fundamentale indikatorer?

Årsrapporten spiller en viktig rolle i fundamental analyse. Før du kjøper en aksje, anbefales det derfor å konsultere selskapets årsrapport. Basert på de årlige rapporterte dataene kan du enkelt fastslå om en bedrift er økonomisk sunn eller ikke.

Ved å undersøke den økonomiske situasjonen til et selskap kan du finne ut om det er lurt å kjøpe aksjen. I denne delen av artikkelen vil diskutere viktige fundamentale indikatorer som kan brukes til å ta investeringsbeslutninger.

Resultat per aksje

Å beregne resultat per aksje er enkelt. For å bestemme fortjenesten per aksje deler vi nettoresultatet med antall utestående aksjer. Du kan bruke resultat per aksje for å finne ut om det har vært en positiv trend. Når fortjenesten per aksje har økt gradvis de siste årene er dette et positivt tegn.

Pris-inntjening-forholdet

En annen viktig indikator er pris-inntekts forholdet. Dette forholdet indikerer hvor mange år som trengs for å tjene tilbake gjeldende aksjekurs. For å beregne dette forholdet deler du overskuddet per aksje på antall utestående aksjer. Lave forholdstall kan være en indikasjon på at aksjen er undervurdert. Dette kan derfor være et interessant øyeblikk for å kjøpe aksjene dine.

På den annen side, når forholdstalls resultatet er på den høye siden, kan dette være en grunn til å ikke kjøpe aksjen. Slike aksjer er ofte veldig spekulative. Aksjer med svært høyt forhold mellom kurs og inntjening er ofte oppstarts bedrifter.

Generelt sett presterer aksjeporteføljer med lav pris-inntjening bedre enn porteføljer med høyere pris-inntjening. En fordel med denne indikatoren er at du raskt kan fastslå om en aksje er over- eller undervurdert. Det er likevel viktig å også ta hensyn til andre faktorer og indikatorer.

Utbytte per aksje

Noen selskaper deler ut deler av overskuddet sitt ved å betale ut utbytte. Flere detaljer finner du i artikkelen vår hva er utbytte. Utbytte per aksje angir hvor mye utbytte du vil motta for din aksje. Dette kan enkelt beregnes ved å dele det totale utbyttet på antall utestående aksjer. Et økende utbytte per aksje kan gjøre det mer attraktivt å investere i den aksjen.

Utbytte per aksje er også kjent som utbytteavkastning eller utbytte-prisforhold. Dette er prosentandelen av aksjens verdi som betales gjennom utbytte. Når du bruker utbytteavkastningen til å beregne utbyttet ditt, er det lettere å sammenligne resultatet med andre aksjer.

Bokført verdi av egenkapital per aksje

Et selskaps egenkapital består av verdien av aksjene og de utestående reservene. Hvis du deler denne verdien på det totale antallet aksjer, vil du få egenkapitalen per aksje eller egenkapitalen per aksje. Det er også referert til som egenverdien til en aksje. Når aksjekursen er lavere enn egenkapitalen per aksje, kan det være interessant å kjøpe aksjen.

Mer avanserte fundamentale indikatorer

Når du utfører en fundamental analyse, kan du bruke ulike fundamentale indikatorer. Når du ønsker å gjøre en fullstendig analyse kan du også bruke disse avanserte fundamentale indikatorene.

RORC eller avkastning på forskningskapital

Dette er et interessant tall når du er ute etter å handle i selskaper der forskning viktig. For å beregne dette tallet må du dele den nåværende brutto omsetningen med forsknings- og utviklingskostnadene. Resultatet lar deg avgjøre om de investerte pengene har resultert i meromsetning.

Ta hensyn til at det ikke alltid er et sterkt forhold mellom forskning og fortjeneste. Den ekstra fortjenesten produsert av forskning kan bare oppnås år etter at forskningen er fullført.

Hva er Yield on Cost (YOC)?

Yield on Cost er utbytteavkastningen på den første investeringen. Avkastningen på kostnaden er lite nyttig for å forutsi aksjekursen. Tross alt er den avhengig av når du har gjort investeringene dine. Aksjekurssvingninger er ikke tatt med i denne indikatoren. Derfor viser YOC seg hovedsakelig å være nyttig for å beregne avkastningen på investeringen.

Volatilitet

Når du vurderer investeringer, kan du også se på volatiliteten til en aksje. Når en aksjekurs er svært volatil, er det ofte et dårlig tegn … et bevis på usikkerhet. Analysen din bør undersøke opprinnelsen til denne usikkerheten. Når du er ute etter stabile investeringer, kan volatile aksjer bedre ignoreres. Volatile aksjer gir likevel muligheter. Når du kjøper en volatil aksje i rett øyeblikk, kan du oppnå en enorm avkastning på investeringen.

Bruker ordreboken

Meglere tilbyr deg ofte muligheten til å bruke ordreboken. Ordreboken forteller deg hvor mange investorer som planlegger å kjøpe eller selge en bestemt aksje. Disse tallene er interessante på kort sikt: ordrene hjelper deg med å forutsi om en aksjekurs vil stige eller falle i nær fremtid. Ordreboken kan også brukes som en del av din langsiktige strategi fordi du kan bruke den til å finne et attraktivt øyeblikk for å starte din investering i aksjen. Det finnes likevel bedre måter og metoder for å lage skikkelige langsiktige spådommer enn å bruke ordreboken.

Investeringer fra ledelsen

En annen god tilnærming er å holde et godt øye med ledelsen i et selskap. Når ledelsen kjøper ytterligere aksjer, kan dette ofte være et positivt tegn. Tross alt er ledelsen i et selskap de første som vet om virksomheten deres går bra eller ikke. De har førstehånds innsideinformasjon og deres oppførsel gjenspeiler ofte helsen til selskapet.

Gjør imidlertid noen undersøkelser fordi investeringer fra ledelsen ikke alltid automatisk reflekterer et selskaps tilstand. Kanskje en av direktørene solgte noen aksjer fordi han gjerne vil kjøpe nytt hus og ikke fordi han mister tilliten til selskapet. Ta derfor alltid avgjørelser basert på flere fundamental analysedata.

Fundamental analyse brukt på valuta

Når vi snakker om valuta-handel, spiller de makroøkonomiske tallene en viktig rolle. Fordi dette er et så stort marked, kan en liten part knapt påvirke valutaprisen. Når du fokuserer på valuta trading er det derfor viktig å holde et øye med den økonomiske og politiske situasjonen i landet eller regionen der valutaen brukes. Følgende indikatorer kan hjelpe deg med å gjøre den riktige analysen:

  • Gjeldende rente
  • Bruttonasjonalproduktet
  • Konsumprisindeksen (KPI), inflasjonen og andre utgifts indikatorer
  • Arbeidsledigheten i regionen
  • Forbrukernes tillit
  • Handelsbalansen i landet
  • Statens finans- og pengepolitikk

Hva er egenverdien?

Fundamental analyse brukes til å bestemme egenverdien til en aksje. Samspillet mellom tilbud og etterspørsel bestemmer prisen på en aksje. Prisen på en aksje er ikke alltid en perfekt refleksjon og representasjon av den sanne ytelsen og tilstanden til selskapet bak aksjeprisen. Selv når et selskap ikke har en skikkelig plan eller interessante prospekter, kan fortsatt et selskap hypes opp å resultere i enorme aksjekurs økninger. På samme måte har noen en tendens til å selge aksjene sine under en krise, mens selskapet fortsatt presterer godt.

Du kan bruke fundamental analyse for å bestemme den virkelige verdien av et selskap. Sanne tilhengere av fundamental analyse tror aksjekursen gradvis vil bevege seg mot denne reelle verdien på lang sikt.

Fundamental analyse er likevel ikke en eksakt vitenskap. Eksperter er ofte uenige, og det er ikke én sann metode for å vurdere den iboende verdien av en aksje. To investorer kan ha to helt forskjellige meninger der én investor konkluderer med å selge sine aksjer mens en annen planlegger å kjøpe enda flere aksjer. Det er derfor viktig å huske at fundamental analyse kun er en metode for å nærme seg den indre verdien av en aksje så nært som mulig. Den sanne verdien av en aksje vil alltid forbli ganske subjektiv.

Hva er fordelene med en fundamental analyse?

Fundamental analyse er spesielt nyttig for å oppdage mellomlange til langsiktige investeringsmuligheter. Ved å analysere resultatene kan du forutsi om utsiktene for aksjen eller valutaen din er positive. Med denne informasjonen kan du bestemme om det er lurt å kjøpe eller selge den undersøkte aksjen eller valutaen.

Ved å analysere tallene bak et selskap tar du rasjonelle valg som investor.. En fundamental analyse kan hjelpe deg å unngå å ta viktige investeringer basert på følelsene dine.

Ved å bruke din fundamentale analyse på en riktig og smart måte, er det lettere å finne ut når en aksje billig eller dyr. På denne måten vet du om det er smart å investere når en markedskorreksjon skjer.

Hva er ulempene med en fundamental analyse?

Folk møter også ulike ulemper når de gjør fundamentale analyse. Å lage en skikkelig og detaljert fundamental analyse er en tidkrevende oppgave: du må kombinere informasjon og data fra ulike kilder for å oppnå en klar og verdifull oversikt. Derfor kan det å lage en fundamental analyse være en kompleks sak som ofte ikke egner seg for tradere som liker å bevege seg raskt.

Resultatene fra en fundamental analyse er ofte langsiktige resultater. Derfor har fundamental analyse liten eller ingen verdi for day tradere. Hvis du foretrekker trading på kort sikt, kan en teknisk analyse være mer verdifull og nyttig for deg.

Å lage en fundamental analyse er ofte hardt arbeid for nybegynnere i investerings verdenen. Det kan være vanskelig å sammenligne de forskjellige kildene på riktig måte. De fleste nybegynnere velger derfor teknisk analyse.

Dessuten betyr en fundamental analyse å ta hensyn til uventede situasjoner. Et selskap kan for eksempel være på rett vei, men likevel rapportere dårlige resultater. Dette skjedde for eksempel under finanskrisen i 2008 og under koronakrisen i 2020.

Selv om en kombinasjon av både fundamental og teknisk analyse har vist seg å være den mest vellykkede, er det å kombinere begge i praksis en vanskelig jobb som krever inngående kunnskap og ekspertise. Øvelse gjør mester og aldri unnlate å prøve … ved å gjøre det vil du oppdage hvilken metode som fungerer best for deg!

Kritikk av fundamental analyse

Ikke alle tror på verdien av fundamental analyse. Forkjempere for teknisk analyse og entusiaster mener all nødvendig kunnskap er fanget i gjeldende aksjekurs. Ifølge dem nytter det ikke å prøve å fastslå egenverdien til en aksje. Det er bedre å gjenkjenne mønstre i grafen og handle på disse mønstrene.

Effektiv markedshypotese talsmenn mener det er umulig å slå markedet generelt. I følge denne teorien selges aksjer alltid til den mest effektive prisen. Markedet utnytter umiddelbart mulighetene som får dem til å forsvinne på et øyeblikk. Helt ærlig, jeg tror ikke på denne visjonen. Den gjennomsnittlige investoren er ikke så rasjonell og når du bruker de riktige teknikkene kan du dra nytte av aksjemarkedet og få god avkastning på investeringene dine.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar