Hva er gjennomsnittlig avkastning på en investering?

Før du begynner å investere kan det være interessant å vite gjennomsnittlig avkastning på ulike investeringer. I denne artikkelen ser vi på tidligere avkastning basert på historiske tall og prøver å gi en indikasjon på gjennomsnittlig avkastning du kan oppnå. Til slutt forklarer vi også hvordan du kan oppnå mer enn gjennomsnittlig avkastning ved å investere klokt.

Oppsummering av gjennomsnittlig avkastning

  • Gjennomsnittlig avkastning på aksjer er ca 7-8 %.
  • Gjennomsnittlig avkastning på obligasjoner er rundt 5 %.
  • Du må ta hensyn til inflasjonen: den reelle avkastningen er annerledes.
  • Volatiliteten til aksjene er også viktig.
  • Den gjennomsnittlige avkastningen du oppnår avhenger av porteføljen din

Hva er gjennomsnittlig avkastning på aksjer?

I følge Warren Buffett, en kjent investor, bør gjennomsnittlig avkastning på aksjer være mellom seks og syv prosent. Ifølge ham stiger buttonajsonal produktet med gjennomsnittlig 3 % på lang sikt, med en inflasjon på rundt 2 % i tillegg. Dette bringer den nominelle vekstraten i totaløkonomien til fem prosent.

Bedrifter betaler imidlertid også ut utbytte som i gjennomsnitt kan gi seks til syv prosent avkastning på aksjer. Denne økningen i aksjeverdi mottas selvfølgelig kun på lang sikt. Hvis du hadde kommet inn på markedet i 2008, ville gjennomsnittlig avkastning vært mye lavere i begynnelsen.

Som vist i vanguards diagram nedenfor, har aksjer faktisk oppnådd en gjennomsnittlig høy avkastning den siste perioden.

gjennomsnittlig avkastning på egenkapital

Aksjer, obligasjoner eller hva annet?

Det er selvfølgelig også mulig å investere i noe annet enn aksjer; likevel viser forskning at aksjer i gjennomsnitt har høyest avkastning. Professor Russell E. Palmer ved University of Pennsylvania uttaler at aksjer i historien har gitt mye mer avkastning enn obligasjoner.

Hvis du hadde investert én dollar i 1802, ville den vært verdt 8,8 millioner dollar i 2003! Avkastningen på obligasjoner ville vært bare $16,064, avkastningen på statsobligasjoner $4,575 og avkastningen på gull bare $19,75. Vær oppmerksom på at for denne beregningen reinvesteres utbytte.

Så… bør du alltid investere i aksjer?

Det er klart at gjennomsnittlig avkastning på aksjer er høyest. Betyr dette at det kun er fornuftig å investere i aksjer? Nei, det er ikke poenget! Selv om aksjer generelt har best avkastning, har de ofte også størst risiko.

Hvis du for eksempel skulle investere én dollar i aksjer i 2008 og skulle måle deg til 2010, ville det vært veldig lite igjen av det. Så hvis du ønsker å sikte på maksimal avkastning i stedet for gjennomsnittlig avkastning, er det lurt å huske at enkeltaksjer kan avvike betydelig fra gjennomsnittet. Men hvordan kan du sikre at du oppnår høyest mulig avkastning?

Forsøker høyest mulig effektivitet

Skal du oppnå høyest mulig avkastning, kreves individuell analyse. På lang sikt kan du da se på aksjer som har gått bra en stund og betale ut et stabilt utbytte. Hvis du ønsker å investere for inntekt, kan du kjøpe aksjer i et selskap som Royal Shell. Likevel kan du oppnå enda høyere avkastning ved også å fokusere på kort sikt.

Du kan oppnå høy avkastning på kort sikt. Massepsykologi spiller en viktig rolle i dette. Når det er dårlige nyheter, får massene ofte panikk. Ved å svare smart på dette er det noen ganger lett for en investor å oppnå 100 % avkastning på en enkel investering. Ta en titt på grafen nedenfor; dette er et godt tidspunkt å engasjere seg på!

Plus500 graf

Ønsker du å utnytte slike store aksje bevegelsene på kort sikt, er det lurt å gjøre det hos en nettmegler. Med eToro kan du også benytte deg av innflytelse. Med innflytelse kan du ta en stor posisjon med et mindre beløp. Du kan selvfølgelig også øve med en demo først. Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demokonto:

Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/

Hva er forskjellen mellom nominell og real avkastning?

Ser du kun på gjennomsnittlig avkastning, har du ikke den fullstendige oversikten. Gjennomsnittlig avkastning i Amerika siden 1900 har for eksempel vært 10,1 %. Dette er imidlertid avkastningen før inflasjon. Inflasjon er prosessen der prisene øker hvert år. Du kan da kjøpe mindre for samme beløp et år senere.

Den reelle gjennomsnittlige avkastningen er mengden avkastning du har etter fradrag for inflasjon. Denne avkastningen er mye lavere. For Amerika, for eksempel, var denne avkastningen på aksjer 6,4 % på årsbasis.

Er det noe nevnt en gjennomsnittlig avkastning? Sjekk så alltid om det er nominell eller reell avkastning. Sjekk også alltid hvilken måleperiode som brukes. Mange fond nevner for eksempel gjennomsnittlig avkastning fra 2009 til 2019. Den økonomiske krisen i 2008 holdes da beleilig utenfor regnestykket.

Hva er gjennomsnittlig avkastning per region?

Du kan også bryte ned gjennomsnittlig avkastning etter region. Ikke alle regioner har prestert like godt siden 1900. Nedenfor er en graf som viser gjennomsnittlig årlig realavkastning. Australia har prestert best, mens europeiske land som Italia og Belgia har ikke prestert spesielt godt.

gjennomsnittlig avkastning per region

Når du investerer, kan du spre risikoen din over ulike regioner. På denne måten slipper du å investere alle pengene dine i en region som i gjennomsnitt ikke gjør det så bra.

Hva er den gjennomsnittlige risikofrie avkastningen?

Når du investerer, får du betalt for risikoen du tar. Det er også den såkalte risikofrie avkastningen. Den risikofrie avkastningen er avkastningen du får med (nesten) ingen risiko. Vanligvis er det tatt hensyn til gjennomsnittlig 10-års rente på statsobligasjoner.

Tidligere var den gjennomsnittlige risikofrie avkastningen i Europa fortsatt 4 %. I dag er denne prisen til og med negativ! Når den gjennomsnittlige risikofrie avkastningen er svært lav eller til og med negativ, er det mer sannsynlig at investorer tar risiko for å oppnå positiv avkastning.

gjennomsnittlig risikofri rente

Volatilitet på aksjer

Ikke stirr deg blind på gjennomsnittlig avkastning på aksjer. Investeringer i aksjer kan være svært volatile. Det ene året kan du oppnå en positiv avkastning på 30 % mens det neste året kan du oppnå en negativ avkastning på 30 %. Derfor er det viktig å være oppmerksom på volatiliteten i avkastningen.

Når du har en lang investeringshorisont, er ikke høy volatilitet et stort problem. Når det ikke går så bra, venter man bare på bedre tider. Men hvis du har en kort tidshorisont, kan volatilitet være et større problem. Går du inn på feil tidspunkt? Da kan du plutselig miste en stor del av kapitalen. Har du lite tid? Da er det lurere å investere i lav volatile verdipapirer.

En god måte å redusere volatiliteten til hele porteføljen din er ved å bruke forskjøvet oppføring. Invester for eksempel et fast beløp hver måned i et indeksfond. På denne måten trer du inn i både oppturer og nedturer og sørger for at du oppnår høyest mulig gjennomsnittlig avkastning.

Volatilitet av avkastning på egenkapital

Hva er gjennomsnittlig avkastning på obligasjoner?

Noen foretrekker å investere i obligasjoner. Den gjennomsnittlige obligasjonsrenten i Amerika mellom 1926 og 2008 var 5,3 %. Det er derfor en god regel å legge til grunn en nominell gjennomsnittlig avkastning på 5 % på lang sikt.

Når rentene på obligasjoner er veldig lave, gir de ikke lenger så mye avkastning. I 2020 vil du derfor se at obligasjonsrentene ikke er særlig høye. Kanskje om et tiår vil vi komme nærmere den historiske gjennomsnittlige obligasjonsrenten igjen.

Modellporteføljer og avkastning

Ved hjelp av en modellportefølje kan du se hva gjennomsnittlig avkastning ville vært i ulike situasjoner. Vi har brukt modellporteføljene som er satt opp av Vanguard.

Defensive porteføljer

Nedenfor kan du se resultatene du ville oppnådd med en portefølje som nesten utelukkende består av obligasjoner. Denne måten å investere på kaller vi også defensiv. Dette navnet brukes fordi den gjennomsnittlige volatiliteten på obligasjoner er lavere. Du kan se gjennomsnittlig avkastning til en defensiv portefølje i bildet nedenfor:

defensiv portefølje for gjennomsnittlig avkastning

gjennomsnittlig obligasjonsrente

Portefølje miks eller nøytral portefølje

Folk som kan håndtere litt mer risiko og volatilitet, velger ofte en mer blandet portefølje. Denne typen portefølje kalles også nøytral. Du har da en solid balanse mellom obligasjoner og aksjer. Fokus for denne typen porteføljer er på mellomlang sikt. Nedenfor kan du se resultatene du kan forvente med denne typen portefølje:

nøytral gjennomsnittlig avkastning

Offensiv portefølje

Har du lang tid (tenk på 15 til 30 år) kan du vurdere en offensiv portefølje. Denne måten å investere på fokuserer på vekst. Du investerer da nesten utelukkende i aksjer. Gjennomsnittlig avkastning er høyere, men volatiliteten er også klart høyere. Nedenfor kan du se hvilke historiske resultater du ville ha oppnådd med en mer offensiv portefølje:

Gjennomsnittlig avkastning for offensiv portefølje

gjennomsnittlig avkastning for aksjer

Forventet avkastning: hva er en realistisk avkastning?

Men hva slags investeringsavkastning forventer egentlig den gjennomsnittlige investoren? En undersøkelse utført av Schroders viste at investorer forventer en gjennomsnittlig avkastning på 10 % og millennials forventer til og med en avkastning på 12 %. Dette er ganske høye prosenter. Sjansen for at disse investorene blir skuffet er derfor stor.

Eldre investorer ser ut til å ha fått et mer realistisk bilde med årene. De såkalte babyboomerne forventer en gjennomsnittlig årlig avkastning på 8,6 %. Jo eldre en person er, jo lavere er forventet gjennomsnittlig avkastning.

Profesjonelle investorer ser ut til å være i stand til å gjøre bedre estimater. Forskning har vist at de sikter mot rundt 5 % på årsbasis. Den forventede gjennomsnittlige avkastningen varierer også mye per region. For eksempel forventer folk som bor i Indonesia en gjennomsnittlig avkastning på 17,1 % og folk som bor i Italia 7,1 %.

Til syvende og sist, når du begynner å investere, må du ha realistiske forventninger til den gjennomsnittlige avkastningen du kan oppnå. Ikke forvent for mye!

Pass deg for overdrevne forventninger

Noen ganger leser man på internett at meglere lover en gjennomsnittlig årlig avkastning på titalls prosent. Når du leser dette er det uansett viktig å være veldig skeptisk. Det er ikke mange fond eller meglere som klarer å oppnå så høy avkastning. Selv en av de beste investorene i verden, Warren Buffett, oppnår ikke mer enn 20 % gjennomsnittlig årlig avkastning.

Utfør derfor alltid omfattende undersøkelser av kilden til avkastningen. Hvor realistisk er det at denne gjennomsnittlige avkastningen vil fortsette å eksistere? Er det bare flaks eller er strategien unik og veldig smart? En kritisk holdning er viktig for enhver investor.

Gjennomsnittlig avkastning eller historisk avkastning de siste 10 årene

Er du nysgjerrig på gjennomsnittlig eller historisk avkastning på for eksempel aksjer de siste 10 årene? I grafen under kan du se på utviklingen av AEX. AEX er en av de viktigste indikatorene for den nederlandske økonomien. For 10 år siden sto aksjekursen på 340 euro i 2010. I 2020 vil aksjekursen ligge på 600 euro.

Veksten over denne perioden er derfor 260 euro, eller 26 euro på årsbasis. Dette tilsvarer en årlig vekst på 7,6 %. Så en investering i aksjer ville ha fungert bra de siste ti årene!

Gjennomsnittlig avkastning 10 år

Hvordan kan du beregne avkastningen på investeringene?

Du kan enkelt beregne avkastningen på investeringene dine over en periode. For dette trenger du følgende data:

  • Prisen du åpnet investeringen til.
  • Gjeldende pris på investeringen din.
  • Antall år.

Du går deretter gjennom følgende trinn for å beregne avkastningen:

  • Beregn differansen mellom kjøpesummen og gjeldende pris.
  • Del dette beløpet på antall år du eier investeringen.
  • Deretter deler du dette beløpet med prisen du åpnet investeringen til.

La oss forklare dette ved å bruke eksemplet gitt i forrige avsnitt der gjennomsnittlig avkastning over 10 år ble forklart:

  • Forskjellen mellom EUR 600 og EUR 340 er EUR 260.
  • Del beløpet med 10: 260/10 = 26 euro.
  • Del den på kjøpesummen: 26/260=0,076.

På denne måten beregner du den nominelle avkastningen på investeringen din. Vil du vite den virkelige avkastningen? Da må du likevel trekke fra den gjennomsnittlige inflasjonen i perioden fra avkastningen. Er inflasjonen for eksempel 2 %, trekker du dette fra gjennomsnittlig avkastning.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar