Hva er de beste investeringstypene?

Det er mange investeringsformer: til slutt er det viktig å velge hvilken investeringstype du skal bruke. I denne artikkelen vil vi gjennomgå og diskutere de mest populære investerings metodene, slik at du kan ta det riktige valget.

Hva slags investerings typer finnes?

Det finnes enorme mengder investeringsmuligheter. I denne artikkelen diskuterer vi de vanligste og mest populære metodene for å investere : aksjer , obligasjoner , aksjefond , CFD , Forex , råvarer, opsjoner , eiendom , sparekonto , futures og kryptovaluta . Du kan velge å utføre investeringene dine selv , gjennom en investeringsrådgiver eller å la dem utføres av en kapitalforvalter.

Aksjer er populært for en grunn.

Aksjer har alltid vært en populær investering. Når du kjøper en aksje, blir du en økonomisk medeier av selskapet. Som aksjonær har du rett til en andel av overskuddet i form av utbytte, og i tillegg kan du oppnå kursgevinster ved å selge aksjen på et senere tidspunkt til en høyere pris.

I dag kan du kjøpe aksjer online via en online megler. Når du fysisk kjøper aksjer, velger du langsiktige kursgevinster og bygger en portefølje. Det anbefales å undersøke selskapene du investerer i. På denne måten unngår du å tape mye penger ved å investere i dårlige selskaper.

Ønsker du å investere i aksjer selv? Denne typen investeringer er billigst ved å bruke en billig nettmegler. Jeg liker å kjøpe aksjer med eToro: Fordi på eToro betaler du ikke provisjon når du kjøper aksjer. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte hos denne nettmegleren:

Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/

Obligasjoner: lån penger til selskaper og myndigheter

Obligasjoner utstedes av myndigheter og selskaper, slik at de kan låne en stor sum penger. Obligasjoner er mindre risikofylte enn aksjer, men har vanligvis lavere avkastning. En obligasjon har en viss periode der en viss rente betales med jevne mellomrom; på slutten av løpetiden vil lånebeløpet bli tilbakebetalt.

Obligasjoner er også fritt omsettelige, der obligasjonskursen ofte er knyttet til dagens markedsrenter. Når markedsrenten er lavere enn en obligasjon, vil prisen på obligasjonen stige, og når markedsrenten er høyere enn en obligasjon, vil prisen på obligasjonen falle.

Vil du vite hvordan investering i obligasjoner fungerer i praksis? Se på kurset vårt om å investere i obligasjoner og oppdag de forskjellige mulighetene:

investerings typer

Hva var den beste investeringen over en 100-årsperiode

Investering i fond: Diverfisert investering

Verdipapirfond er ekstremt populære . Det er mange typer investeringsfond i dag: passive fond, aktive fond, aksjefond, fond rettet mot en bestemt sektor eller geografisk region. Ved å velge et godt investeringsfond kan du oppnå høyere avkastning enn ved å spare.

Imidlertid betaler du administrasjonsgebyrer på et investeringsfond og ofte også transaksjonsgebyrer. Investeringer i investeringsfond er derfor langsiktige og mye brukt til store sparemål. Sammenlign de forskjellige aksjefondene i god tid før du bestemmer deg: resultatene mellom de forskjellige aksjefondene varierer veldig.

For de fleste investorer er indeksfond den beste investerings måten. Et indeksfond følger passivt et utvalg aksjer som er inkludert i for eksempel en indeks som Oslo børs. På DEGIRO kan du kjøpe og selge mange kjente fond gratis. Vil du investere i indeksfond, da kan du bruke knappen nedenfor for å åpne en konto med DEGIRO:

Investeringsform: CFD-er

En annen unik form for investering er CFD-er. CFD står for «contract for difference». Med en CFD investerer du i prisutviklingen på for eksempel en aksje. Ved å bruke en CFD kjøper du imidlertid ikke aksjen selv. Dette lar deg dra nytte av kortsiktige prissvingninger: både ned og opp. Videre, ved å bruke gearing, kan du øke både fortjeneste og tap.

En god nettmegler som aktivt spekulerer i prisutviklingen på CFDer er Plus500. Vil du prøve å trade CFDer gratis med en demo ? Da kan du bruke knappen nedenfor for å åpne en gratis demo på Plus500 med en gang:

80% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.80% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Valuta: Det mest likvide markedet

Valuta er en populær form for investering og er det største og mest likvide markedet i verden: Tross alt er penger det vi bruker til å handle alle andre verdipapirer. Med Valuta trading selger du en valuta og bruker den til å kjøpe en annen valuta. Når valutakursen endres, tjener eller taper du penger.

Med Valuta er det mulig å tjene penger både med fallende og stigende priser. Fordi markedet er så flytende, er prisbevegelser ganske stabile, og du kan svare på dette ved å plassere ordrer på passende tidspunkt, for eksempel på tekniske nivåer. Valuta trading er spesielt attraktiv på kort til middels sikt.

Ønsker du å vite mer om å investere i valuta trading? I vår artikkel om å investere i valuta, vil du lære alt du trenger å vite for å komme i gang i valutamarkedet:

Råvaremarkedet: Etterspørsel er viktigst

I dag kan du handle alle slags råvarer: i tillegg til for eksempel kan du handle både gull og sølv, det er også mulig å handle korn og olje. Hos noen meglere er det til og med mulig å handle levende griser!

Denne handelen med råvarer gjøres vanligvis gjennom derivater: Med denne typen kontrakter godtar du en levering til en bestemt pris. Når prisen på råvaren deretter beveger seg i din retning, tjener du penger.

Denne investerings formen er spesielt egnet for investoren som liker å analysere markedene godt. Prisene på råvarer kan svinge betydelig, og det er viktig å undersøke interessene til ulike parter nøye. Vil du vite mer om å investere i varer? Da kan du lese artikkelen vår om hvordan man investerer i råvarer:

Investerings metoder

Investerings metode for modige investorer: opsjoner

Hvis du har litt mer kunnskap om aksjemarkedet, da kan du velge å investere i opsjoner. Med opsjoner kan du sette opp omfattende konstruksjoner der du tjener på visse aksjekurser. Vi skiller mellom kjøps- og salgsopsjoner. Med en kjøpsopsjon kjøper du retten til å kjøpe en aksje til en bestemt pris, og med en salgsopsjon, kjøper du retten til å selge en aksje før et bestemt tidspunkt.

Alternativene har alltid en begrenset varighet. Hvis du ikke kan bruke alternativet før perioden slutter, blir den verdiløst. Det anbefales derfor å undersøke godt før du begynner å investere i opsjoner. Du kan miste hele innskuddet på opsjoner hvis du tar feil beslutning.

Vil du lære å utnytte denne investerings metoden best mulig? Les vår artikkel om å investere i opsjoner og lær alt du trenger å vite:

Investere i eiendom

En annen populær form for investering er å investere i eiendom. Det mest åpenbare eksemplet på dette er å kjøpe en liten leilighet og leie den ut til et hyggelig par. Det er også flere muligheter: du kan også investere i studenthybler eller til og med i parkeringshus.

Investering i eiendom er veldig kapitalintensiv. Du må ha litt startkapital for denne investerings formen. Du må også undersøke eiendommens beliggenhet nøye: ikke alle steder har et like sterkt fremtidsperspektiv. Siden beløpene knyttet til eiendomsinvesteringer er høye, er det absolutt lurt å lese noen bøker om emnet først.

På trading.info kan du også finne informasjon om å investere i eiendom. I vår artikkel om investering i eiendom vil vi lære deg hva du skal se etter:

Sparekonto som en form for investering

Når vi snakker om investeringsformer, tenker du sannsynligvis ikke umiddelbart på en sparekonto. Mange ser ikke på sparing som en form for investering. Sparing er imidlertid også en form for investering: du legger pengene dine på en sparekonto, og du får avkastning på dem. Dessverre er denne avkastningen eksepsjonelt lav, slik at det ikke lenger er verdt å spare store beløp.

Hvis du vil investere i fremtiden, er det likevel lurt å sette litt av pengene dine på en sparekonto. På den måten har du alltid penger til uventede utgifter. Sammenlign gjerne de forskjellige sparekontoene for å finne de som gir best rente.

Futures er en investering type for store investorer

En litt risikabel investeringsform er futures. Med futures kan du investere i en indeks som Dow Jones eller i forskjellige råvarer. Du kan også investere i valutaer ved å bruke en future.

Du kan velge både en «long future» og en «short future». Med en «long future» tjener du penger når verdien av den underliggende sikkerheten stiger, og med en «short future» tjener du penger når verdien av den underliggende sikkerheten faller. Med futures kan du svare perfekt på den siste markedsutviklingen. Problemet med futures investeringer er det at fortjeneste og tap raskt kan etablere seg. For denne investerings formen så trenger du også en stor mengde kapital.

Kryptovaluta

En veldig hip form for investering er å investere i kryptovalutaer. Prisen på krypto er veldig ustabil: for eksempel steg prisen per Bitcoin til $ 19 500 i 2018, før den falt til noen få tusen dollar. I 2020 er prisen allerede opp på nye høyder. Som en aktiv investor kan du dra nytte av alle disse svingningene.

Når du begynner å investere i krypto, er det viktig å undersøke hvordan krypto fungerer. Det er mange historier på internett av mennesker som har mistet titusenvis av Bitcoins. Du leser fortsatt historier om noen som mister tilgangen til krypto lommeboken. Derfor bør du undersøke teknikkene bak kryptovalutaen nøye, slik at du ikke gjør slike feil.

Vil du vite hvordan du kan investere i kryptovaluta Les vår artikkel om investering i kryptovaluta, og du vil da få god informasjon om hvordan du kommer i gang:

Andre former for investering

  • Patenter: som regel tjener man ikke mye, men man kan være heldig.
  • Grønne investeringer: Når miljøet er viktig for deg.
  • Alternative investeringer: Kunst, kultur og andre samleobjekter

Hvilke er de beste investering metoden?

Vi har nå diskutert de forskjellige investerings produktene. Du kan du også bestemme hvilken vei du investerer. I denne delen av artikkelen beskriver vi hvordan du kan danne en investeringsstrategi.

Personlig investering

Å investere selv er smart når du har tilstrekkelig kunnskap om risikoen og mulighetene til de forskjellige investeringstypene. Når du kommer i gang, er det viktig å holde øye med den siste utviklingen. Det er lurt å studere hvordan investering fungerer slik at du øker sjansen for suksess.

I dag kan hver privatperson investere pengene sine. Dette kan være veldig fordelaktig: når du ansetter en rådgiver eller et fond, betaler du ofte ekstra for det. Du trenger en konto hos en megler for å kunne investere selv. Er du nysgjerrig på hvilken nettmegler du kan investere med slik at du får minst mulig transaksjonskostnader ? Da bør du se på listen vår over de beste nettmeglerne:

Investeringsrådgivere

Du kan også velge å investere gjennom en investeringsrådgiver. En investeringsrådgiver gir tips om hvordan du kan forbedre en investeringsportefølje. Hvis du har tilstrekkelig kapital, kan du velge å motta en-til-en-råd fra en privat bankmann. For mindre investorer kan det være mer interessant og lønnsomt å samle tips via internett.

Investerings muligheter

Kapitalforvaltning

Den siste investerings måten du kan bruke er kapitalforvaltning. Dette er ideelt for investoren som ønsker å få mest mulig ut av sin formue, men som ikke vil bruke mye tid og krefter på det. En kapitalforvalter tar investeringene helt ut av hendene dine. Derfor trenger du ikke lenger kjøpe og selge aksjer selv. Forsikre deg om at du velger en kapitalforvalter som passer deg godt: dette betyr at du velger en kapitalforvalter som tar risikoer som passer din investeringsprofil.

Bestem risiko profilen din

Før du bestemmer hvilken investeringstype eller -metode som passer best for deg, er det viktig å bestemme risikoprofilen din. Risikoprofilen indikerer i hvilken grad du er villig til å ta risiko. Du må tenke på risiko skalaen som en glidende skala: en investering er ikke nødvendigvis risikabel eller risikofri. For eksempel er investeringer i derivater veldig risikable, mens investeringer i obligasjoner er mindre risikable. Men det er også forskjeller i risiko innenfor obligasjoner: For eksempel er statsobligasjoner mindre risikable enn bedriftsobligasjoner.

Lag derfor først en liste over målene dine og bestem hvilke risikoer du vil ta for deg å nå disse målene. Bare ved å stille deg selv de riktige spørsmålene, kan du bestemme hvilken investeringsform som passer deg best.

Hvordan velge en god form for investering?

Det er viktig å velge et investerings måte som passer deg bra. Det er selvfølgelig også mulig å kombinere ulike investeringsformer. For eksempel kan du begynne å handle valuta for å bygge en inntekt på kort sikt, og inntekten du tjener på dette kan legges inn på en konto der du handler aksjer. Til slutt er du ansvarlig for investeringene dine, men det er viktig å lage en god plan for å komme i gang.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar