Hva er teknisk analyse?

Som investor eller trader kan du bruke teknisk analyse til å forutsi prisbevegelser. Teknisk analyse er spesielt nyttig for kortsiktige investeringer. I denne artikkelen vil du lærer du alt du trenger å vite for å forutsi aksjekursene selv ved hjelp av teknisk analyse.

Hva er teknisk analyse?

I teknisk analyse studerer du grafer og prøver å gjenkjenne mønstre i dem. Du bruker data fra fortiden og prøver å lage en spådom om fremtiden. Med tekniske indikatorer kan du finne gode øyeblikk for å kjøpe og selge aksjene dine.

Teknisk analyse skiller seg sterkt fra fundamental analyse. I fundamental analyse prøver du å gi en spådom om fremtiden ved å bruke de nåværende økonomiske tallene til selskapet. Fundamental analyse er mer nyttig for langsiktige investeringer, mens teknisk analyse kan brukes til kortsiktig spekulasjon. Her kan du lese mer om fundamental analyse.

Hvordan fungerer teknisk analyse?

Første gang folk ser tekniske indikatorer, tror de ofte at teknisk analyse er en slags matematikk. Heldigvis er ikke teknisk analyse så komplisert. Teknisk analyse er på ingen måte en eksakt vitenskap og kan bare brukes til å tidsbestemme investeringene dine. Når du bruker analysen din, bør du alltid se etter en bestemt kombinasjon av faktorer.

Når flere tekniske indikatorer kommer sammen, øker de i kraft. Hvis dette er tilfelle, er det mer sannsynlig at aksjekursen vil bevege seg i den spådde retningen. Når du bruker teknisk analyse prøver du å bestemme det øyeblikket du har størst sjanse til å gjøre en vellykket investering eller investering.
Tips: Åpne en gratis (demo) konto for å øve med teknisk analyse.

Kurs i teknisk analyse

Vil du lære hvordan du bruker teknisk analyse? På dette korte kurset kan du lære å bruke de viktigste teknikkene selv.

Gjenkjenne en trend

Når du bruker teknisk analyse, er det tilrådelig å først undersøke den nåværende trenden. Det er tre hovedtrender du kan gjenkjenne:

Opptrend: prisen stiger.

uptrend

Nedadgående trend: prisen synker.

downtrend

Konsolidering: prisen beveger seg hovedsakelig sidelengs.

consolidation

Når du begynner å trade, er det best å trade i takt med trenden. Noen velger å trade mot trenden. Når du handler mot trenden, er timing enda viktigere.

Når du handler i takt med trenden, er det best å ta en posisjon når prisen gjør en liten bevegelse i motsatt retning. For eksempel, med en opptrend, ser du ofte at prisen først stiger (impulsen) for å bli fulgt av en nedgang (retracement).

impuls retracement forex

Ønsker du lære mer om å gjenkjenne en trend? Vår artikkel om dette emnet forklarer hvordan du kan gjenkjenne en trend:

80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.

Gjenkjenne horisontale nivåer

Det andre trinnet i analysen din er å søke etter et sterkt horisontalt nivå. Horisontale nivåer er prisnivåer som prisen vil ha vanskeligheter med å overgå. Det er to typer nivåer:

  • Støttenivå: et nivå som prisen ikke faller under (nederst).
  • Motstandsnivå: et nivå som prisen ikke overgår (tak)

å disse nivåene kan det ofte være interessant å åpne en posisjon. Sannsynligheten for en bevegelse i motsatt retning er størst på horisontalt nivå. Vil du lære mer om horisontale nivåer? I vår artikkel om dette emnet vil du lære alt om bruken av horisontale nivåer:

80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.

teknisk analyse av horisontale nivåer

Ved hjelp av candlesticks

Ved bruk av teknisk analyse er det lurt å bruke candlestick diagram. Et vanlig linjediagram gir deg lite informasjon om ulike pristrender innenfor en viss periode. Med ett candlestick diagram kan du ta bedre investeringsbeslutninger.

En candlestick består alltid av en kropp og en pinne. Pinnen angir kursområdet i løpet av dagen og kroppen angir til hvilken kurs aksjen åpnet og stengte den dagen. Et candlestick diagram gir bort mye informasjon og kan hjelpe deg med å ta en investerings beslutning. Vil du lære mer om candlesticks? Da bør du lese vår artikkel om candlesticks her:

lysestakeforklaring

Glidende gjennomsnitt

Du kan bruke tekniske indikatorer for å avgjøre om det er lurt å kjøpe eller selge en aksje. Et glidende gjennomsnitt viser hvordan gjennomsnittsprisen på en aksje har utviklet seg over en viss periode. Det er lurt å bruke 50 og 200 glidende gjennomsnitt. Du kan bruke glidende gjennomsnitt for å finne ut om det er lurt å investere på det tidspunktet.

Det glidende gjennomsnittet gir også mye informasjon om den nåværende trenden. Når det glidende gjennomsnittet har en skarp vinkel, blir trenden sterkere. Når avstanden mellom de to glidende gjennomsnittene øker, er dette også en indikasjon på at trenden blir sterkere. Vil du vite mer om bruk av glidende gjennomsnitt? I denne artikkelen kan du lese alt du trenger å vite om glidende gjennomsnitt:

bevegende gjennomsnitt

RSI eller relativ styrkeindeks

Den relative styrkeindeksen er en annen nyttig teknisk indikator du kan bruke når du begynner å handle. Med RSI kan du finne ut om det er en god mulighet til å komme inn på markedet. Indikatoren viser om en aksje har blitt overkjøpt eller oversolgt i løpet av en viss periode.

I tillegg kan du bruke RSI for å finne ut om det er en god sjanse for at prisen vil bevege seg enda lenger i samme retning. Hvis RSI beveger seg i samme retning som aksjekursen, vil trenden trolig fortsette. Men hvis RSI beveger seg i motsatt retning, er sjansen stor for at trenden vil snu. Ønsker du vite hvordan du kan bruke RSI på dine investeringer? I vår veiledning om dette emnet vil du lære alt du trenger å vite om RSI:

80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.

RSI-konvergens

Fibonacci som indikator

Den siste tekniske indikatoren vi vil diskutere i denne artikkelen er Fibonacci-indikatoren. Fibonacci-nummersekvensen er en nesten magisk rekkefølge som du finner hvor som helst i naturen. Morsomt nok kan du også finne de samme nummersekvensene på finansmarkedene.

Fibonacci-tallene kan brukes til å forutsi når en aksjekurs vil fortsette å stige eller falle. Vil du vite hvordan du kan bruke Fibonacci-tallene på handelsaktivitetene dine? I denne artikkelen finner du all informasjonen du trenger:

80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.

Fibonacci-utvidelse

Hva er teknisk analyse basert på?

I teknisk analyse forutsettes det at all offentlig tilgjengelig informasjon allerede er innarbeidet i prisen. Derfor er fokus for denne typen analyser på den statistiske analysen av prisbevegelser. Ifølge Charles Dow, grunnleggeren av teknisk analyse, beveger markedet seg i henhold til forutsigbare og identifiserbare mønstre.

Teknisk analyse er basert på troen på at historien gjentar seg. Dette er ofte sett i praksis: Aksjekursen beveger seg ofte innenfor et fast område. Når det laveste eller høyeste nivået er nådd ser du at prisen ofte beveger seg i den andre retningen. Det er imidlertid viktig å huske at teknisk analyse ikke er en 100 % treffsikker analysemetode: det forblir en subjektiv prediksjon som ikke alltid går i oppfyllelse. Derfor er det viktig å anvende teknisk analyse på riktig måte.

Hvordan kan du best anvende teknisk analyse?

Når du ønsker å investere vellykket ved å bruke teknisk analyse, er det viktig å sette opp et godt system. For å sette opp et godt system må du først ta de nødvendige beslutningene.

Hvilken nettmegler vil du velge?

Det er viktig å velge en nettmegler som passer deg. Ikke alle meglere er like egnet til å utføre teknisk analyse. Når du vil bruke teknisk analyse, må du velge en nettmegler som lar deg bruke indikatorer på en graf. Det er også viktig å velge en megler med lave transaksjonskostnader. Ved å gjøre det får du høyest mulig avkastning med dine handelsaktiviteter.

Vil du vite hvilke nettmeglere du kan handle hos ved å bruke teknisk analyse? Ved å trykke på knappen nedenfor kan du direkte se vår oversikt over de beste nettmeglerne å handle med:

Hva vil du investere i?

Deretter er det viktig å finne ut hva du vil investere i. Ikke gå deg vill ved å handle tilfeldige aksjer. Til å begynne med er det lurt å begrense deg til et par aksjer som du følger nøye med.

Sett dine regler

Det er viktig å sette klare regler. Bestem hvilke tekniske indikatorer du vil bruke for å sette strategien din. Uansett bør du alltid vurdere til hvilken pris du vil åpne en investering. I tillegg til dette er det også lurt å bestemme nivåene du vil ta fortjeneste eller tap på.

Det er også viktig å bestemme hvordan du vil håndtere risikoene dine. Gode ​​investeringer sikrer at den mulige fortjenesten på en investering alltid er høyere enn det potensielle tapet. I artikkelen bli en daytrader kan du lese mer om håndtering av risiko.

Testing

Deretter er det viktig å teste analysen din så mye som mulig. Du kan gjøre dette ved å bruke strategien din på gamle data. Det er imidlertid viktig å huske at tidligere resultater ikke garanterer positive resultater i fremtiden.

Det er derfor lurt å prøve strategien din med en demo. Ved å bruke en demo kan du simulere investeringsresultatene basert på ekte data. Vil du vite hvor du kan åpne en gratis demo? Ved å trykke på knappen nedenfor kan du åpne en gratis demokonto direkte:

Hva er begrensningene for teknisk analyse?

I praksis gjentar ikke historien seg alltid. Imidlertid er teknisk analyse basert på dette er prinsippet. Det er derfor lurt å bruke et stop loss. Med et stop loss slipper du å tape et stort beløp på hele investeringen.

Teknisk analyse blir også ofte en ‘selvoppfyllende profeti’. For eksempel legger mange investorer en stoppordre under et sterkt horisontalt nivå. Når nok folk gjør dette kan det faktisk påvirke aksjekursen. Det er tross alt spillet om tilbud og etterspørsel som bestemmer prisen på en aksje.

Kombinere analyser

Både teknisk og fundamental analyse har sine begrensninger. Profesjonelle investorer velger ofte å kombinere begge teknikkene. Ved å få informasjon fra flere kilder, leverer du ofte de beste handelsresultatene.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar