Plus500 Guide: Hvordan trade med Plus500?

I denne artikkelen kommer du til å lære hvordan trade gjennom Plus500 sin plattform. Vi kommer til å lære deg hvordan programvaren til Plus500 fungerer og hvordan du kan gjøre dine første handler. Etter dette, kommer vi til å gi deg litt viktig informasjon som du kan bruke for å ta bedre investeringsvalg.

Hvordan kan du åpne en konto hos Plus500?

I denne veiledningen kommer vi til å bruke Plus500 sin programvare som eksempel. Plus500 er en av de beste nettmeglerne på markedet, spesielt hvis du handler aktivt. Når du registrerer deg hos Plus500 som en ny trader, vil du få tilgang til en gratis demokonto med $40 000. Ved å bruke en demo, kan du utforske mulighetene ved trading, helt risikofritt. Du kan øve så lenge du vil på demokontoen din. Hva er de største fordelene med Plus500 sin plattform? 

  • Ubegrenset og gratis tilgang til demokonto
  • Du kan trade alle de mest populære CFD-aksjene
  • Åpne en demo-konto på 3 minutter.

Har du lyst til å åpne en konto hos Plus500? Bruk lenken under for å åpne en gratis & risikofri demokonto:

80% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.80% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Plus500-veiledning-åpne-konto

Ved å bruke lenken, kan du umiddelbart åpne en gratis demokonto.

Ved å klikke på lenken over, kan du åpne en gratis demokonto med en gang. Det eneste du trenger for å åpne din gratis demokonto, er en gyldig e-postadresse og et passord. Det er også mulig å logge inn gjennom Facebook- eller Google-kontoen din.

Plus500-åpne-konto

Del 1: Plus500-programvaren

I denne veiledningen kommer du til å lære hvordan du kan bruke Plus500 sin nettplattform, hvordan du kan åpne og lukke posisjoner. I denne Plus500-manualen, kommer vi også til å diskutere en rekke aspekter rundt det å investere med Plus500:

Plus500: programvaren, forklart

Plus500-programvaren er veldig brukervennlig. På toppen av siden kan du raskt søke etter CFD’ene du ønsker å handle. I toppfanen kan du også se den ledige balansen på kontoen din. Her kan du altså følge med på hvor mye penger som fremdeles er tilgjengelig på kontoen din.

Plus500-egenkaptial

Midtskjermen vil gi deg et godt overblikk over de forskjellige aksjekursene. Du kan utforske denne skjermen for å undersøke kjøps- og salgskursene til aksjene du er interessert i. Du kan plassere ordre med et raskt klikk. Du kan søke etter aksjer i forskjellige kategorier. Under ser du et eksempel på alle alle valutaparene du kan handle i valutakategorien.

Plus500_Forex_CFD’er

På bunnen av skjermen, finner du grafen til CFD’en du har valgt. Grafen viser kursvariasjonene over forskjellige perioder. Du kan også gjøre dine egne analyser av grafen ved å ta i bruk en rekke tekniske indikatorer.

Plus500-graf-EUR/NOK

Hvordan åpner du en posisjon?

Når du vil trade med Plus500, kan du åpne en posisjon på, for eksempel, en aksje eller en råvare. Når du åpner en posisjon, har du alltid to alternativer. Ved å kjøpe, spekulerer du på at prisen kommer til å stige. Dette gjør det mulig å trade i både positive og negative marked.

Kjøp-aksje-Plus500

Når du klikker på kjøps-/salgsknappen, vil ordrevinduet dukke opp. Du bruker ordrevinduet til å indikere hvor mange CFD-aksjer du har lyst til å handle. Når du klikker på kjøpsknappen, vil posisjonen din åpnes umiddelbart. Du kan også ta i bruk en betinget ordre. Ved å velge alternativet: ‘kjøp når kursen er’, kan du spesifisere til hvilken kurs du ønsker at posisjonen din skal åpnes.

En generell regel er å alltid bruke en stop loss. Dette er nivået hvor du automatisk tar tapet ditt. Ved å bruke ‘steng ved tap’, kan du ta i bruk denne nyttige funksjonen. Du kan også velge å automatisk stenge posisjonen din når du har fått en gitt avkastning.

En annen liknende funksjon, er en trailing stop loss. Når en trailing stop er satt, vil stop lossen bevege seg oppover i samsvar med aksjekursen. Dette er en kjent metode blant profesjonelle tradere.

Ordrevindu_Plus500_veiledningl

Før du investerer hos Plus500, er det anbefalt at du leser tilleggsinformasjonen for de aktivaene du handler. Denne informasjonen forteller deg minimum antall enheter du er nødt til å investere i. I eksempelet under må du handle en minimum av 0.5 CFD-aksjer i Tesla for å åpne en posisjon.

Du vil også finne giringen du kan bruke. Med 5x giring, trenger du bare å investere 20% av beløpet fra egen lomme. 5x giring vil si at du bare trenger å investere $100 for å trade $500. Dog må du være oppmerksom på at dette ikke bare vil kunne øke avkastningen din, men at du også kan ta mye større tap. Stiger aksjekursen med $1? Ja, da har du $5 i gevinst. Faller derimot aksjekursen med $1, vil du tape $5. Denne artikkelen forklarer mer om hvordan det er å investere med giring.

I tillegg har man også spreaden. Spreaden er faktisk en type transaksjonskostnad. Enkelte CFD’er har en fast spread, mens andre CFD’er har en dynamisk spread. Når man handler CFD’er hvor spreaden er dynamisk, er det svært viktig at man holder et godt øye med transaksjonskostnadene sine for å sørge for at de er på et akseptabelt nivå.

Plus500-CFD-aksje-informasjon

Hver CFD har annen informasjon som også blir vist: basisvalutaen, finansieringskostnaden for å holde posisjonen over natten, marginkravene, utløpsdato, og handelsøkt. La oss ta en rask ditt på hvert av disse konseptene.

Basisvaluta

Dette er valutaen CFD’en handles mot. For eksempel, vil amerikanske aksjer handles i dollar, mens norske aksjer handles i norske kroner.

Finansieringskostnader over natten

Dette er en finansieringskostnad du blir trukket hvis du holder posisjonen din over natten (altså fra en handelsdag til den neste). Finansieringskostnaden blir trukket ved et gitt klokkeslett. Er posisjonen din fremdeles åpen ved dette tidspunktet? I så fall vil du bli belastet denne kostnaden.

Overnattskostnadene finansieringskostnad – kjøp gjelder når du kjøper en aksje, og finansieringskostnad – selg gjelder når du selger en aksje.

Marginkrav

Åpningsmarginen indikerer hvor mye du må ha på kontoen din for å åpne en posisjon. Oprettholdelsesmarginen indikerer minstesummen du må ha i balanse på kontoen din for å holde posisjonen din åpen. I dette tilfellet, er marginkravet på 10%.

I praksis betyr dette at du må ha minst $100 på kontoen din hvis du vil handle CFD-aksjer for $1000. Hvis du ikke møter minstekravet, må du sette inn mer penger på kontoen din. Hvis du ikke setter inn det indikerte beløpet, kommer posisjonene dine automatisk til å bli stengt. Dette er det som blir kalt margin call.

Utløpsdato

Vær oppmerksom på at enkelte CFD’er har en utløpsdato. Når CFD’en utløper, vil posisjonen din automatisk bli stengt, og det vil ikke spille noen rolle om du hadde en vinnende eller tapende posisjon. Slike utløpsdatoer gjelder ofte CFD’er for kryptovalutaer og enkelte terminkontrakter.

Handelsøkt

En handelsøkt er en tidsperiode hvor du kan handle aksjen. For eksempel kan du handle aksjer på Oslo Børs mellom 09:00 og 16:30*

*inkluderer sluttaksjonen. Du vil som regel oppleve at du ikke kan åpne nye posisjoner etter ca. Kl. 16:25

Monitorer posisjonene og ordrene dine

Menybaren til venstre i programvaren er hvor du kan følge med på alle posisjonene dine. Menyen for åpne posisjoner vil vise de eksisterende posisjonene dine, og ordremenyen forteller deg hvilke ordre du har plassert i markedet. Menyen for “stengte handler” viser resultatene på de tidligere posisjonene dine.

Under “åpne posisjoner” kan du følge utviklingen på posisjonene dine i realtid. Kun ved å stenge en posisjon, vil resultatet bli realisert. Gevinsten eller tapet ditt vil bli lagt til, eller trukket fra, kontobalansen din.

Det er anbefalt å ha en klar plan før man åpner en posisjon. Ikke gjør endringer på de pågående posisjonene dine. Dette er den beste måten å forsikre seg på at man handler rasjonelt. Følelser kan raskt ta overhånd, og dette er dessverre noe mange investorer og tradere kommer til å oppleve.

Begrens risikoen din hos Plus500

Når du åpner en posisjon, kan du bruke stop loss- og take profit-funksjonene. Med en stop loss, bestemmer du når du automatisk tar tapet ditt. Med en take profit, bestemmer du når du ønsker å automatisk ta gevinst. Bruk alltid stop loss-funksjonen! Da slipper du å konstant følge med på posisjonene dine, fordi du alltid vet hva ditt maksimale tap vil være.

En tommelfingerregel for å trade profitabelt, er å sette take profit på et nivå som er dobbelt så høyt som stop lossen din. For eksempel, hvis med stop lossen din kan tape maksimalt $10, er det greit å ha en take profit hvor du tjener $20. Med en slikt system, trenger du bare å “vinne” 50% av handlene dine. Risikostyring er viktig hvis du ikke ønsker å tape penger når du trader.

La oss forklare dette i mer detalj gjennom et eksempel. Se for deg at du åpner en posisjon på en $10-aksje. Du har gjort analysen din og forventer en mulig prisøkning til $15. Du forventer ikke å tape mer enn $2,50, og det er ved dette nivået du setter en stop loss. Dette ville vært en trade med et godt “risk-reward”-forhold.

Innskudd og uttak hos Plus500

Før du kan begynne å handle med ekte penger, må du gjøre ditt første innskudd hos Plus500. Det krever så lite som 1000 kr for å begynne å handle. Men før du kan gjøre et innskudd, må du bekrefte identiteten din. Dette er et juridisk krav for alle som ønsker å åpne investeringskontoer. Heldigvis, trenger du bare å gjøre dette en gang.

Å ta ut penger fra kontoen din, er lett. For å ta ut penger, trenger du bare klikke på “uttak”-knappen. Etter et par virkedager, vil pengene være overført til bankkontoen din.

Innskudd_penger_instruksjon_Plus500

Noen generelle tips om Plus500

  • Sett inn mindre beløp for å venne deg til å trade med ekte penger
  • Øv og hold nøye med hva som fungerer og ikke fungerer. Lær av feilene dine.
  • Bruk alltid stop loss, slik at du ikke taper mer enn X% av kontoen din.
  • Ikke sett for mye penger på en posisjon. Du bør aldri risikere mer enn et moderat beløp på hver posisjon.

Del 2: Hvordan fungerer aksjemarkedet?

I den andre delen av denne Plus500-veiledningen, kommer vi til å diskutere de forskjellige sidene ved aksjemarkedet. Det er viktig at du har en god forståelse for aksjemarkedet og hvordan prisene bestemmes. Dette vil også gi deg en bedre forståelse for hvordan du kan dra nytte av mulighetene som Plus500 tilbyr.

Tilbud og etterspørsel

Prisen på hver enkelt CFD er et resultat av tilbud og etterspørsel. Når et økende antall investorer har lyst til å kjøpe en enkeltaksje, vil dette presse aksjekursen oppover. På den andre siden, hvis et stort antall vil kvitte seg med aksjene, og ingen er interesserte i å kjøpe, vil prisen falle.

Å bli en suksessfull investor, handler derfor ikke om å slå markedet, men om å matche det og å tenke som “mannen på gaten”. Prøv å tenke som Ola Nordmann og forutse hva han kommer til å ta for seg.

Respondere på nyhetene

Investering er et psykologisk spill. Et individ er vanskelig å lese. Det er mye lettere å forutse gruppeoppførsel enn å forutsi oppførselen til en enkeltperson. Når du velger å trade, er det anbefalt at du prøver å tenke som Ola Nordmann.

Det er vesentlig å huske at investorer ikke alltid er rasjonelle. Verdien av en aksje er ikke alltid helt tilknyttet den reelle verdien av selskapet. Mennesker er flokkdyr, og har lett for å følge flokken også i markedet. Når dårlige nyheter blir publisert, kan aksjekursen raskt falle dramatisk.

Et godt eksempel er da coronaviruspandemien kom på banen i 2020. Viruset førte til en global stenging av økonomien. Flere bedrifter kunne ikke fortsette å tilby tjenestene sine i denne perioden. Som en konsekvens, begynte mange investorer å selge aksjene sine i panikk, og markedene kollapset.

dårlige_nyheter_påvirker_aksjepriser

Når dårlige nyheter kommer på banen, vil en smart investor reagere rasjonelt. Husk at panikksalg kan gi en dramatisk effekt på aksjekurser. Hvis du er forberedt, kan du muligens forutse slike fall.

Logisk sett kan den samme strategien bli brukt på individuelle aksjer. Negative nyheter kan sterkt påvirke aksjekursen til et individuelt selskap. For eksempel, da det ble kjent at Luckin Coffee publiserte bedragerske salgstall, gjorde aksjekursen et dramatisk fall på 80% i løpet av en handelsdag!

Krasj_nyhetsartikkel_veiledning

På den andre siden, kan også positive nyheter fungere som en viktig trigger. Når økonomien suser, vil som regel aksjemarkedet være sterkt. Hvis et selskap publiserer fantastiske resultater, er det svært sannsynlig at aksjekursen også vil stige. Men som regel vil nok ikke aksjekurser stige like raskt på positive nyheter, som de faller på dårlige nyheter.

Del 3: Markedet og horisontale nivåer

Nå som du kjenner til det meste med Plus500 sin programvare, kan vi utforske hvordan du kan velge de beste investeringene dine. I denne delen vil vi fortelle deg om hvordan du kan legge forskjellige markedssituasjoner til grunn før du tar investeringsbeslutninger. For å oppnå de beste resultatene, bør man først vurdere følgende kriterier:

Å avgjøre trenden

Man kan enkelt zoome inn og ut på grafene hos Plus500, og velge for hvilke tidsperioder man ønsker å se aksjekursen for. Man kan også definere forskjellige tidsperioder for candlestick-grafer, for eksempel slik at man får en candlestick for hvert minutt eller for hver uke. Lengre perioder kan være nyttefulle for å avgjøre mer langsiktige trender.

Du vil alltid kunne se markedssituasjonen for hvert tidsrom. Studer gjerne kursbevegelsene over et større tidsrom for å komme frem til den generelle trenden. Det finnes tre forskjellige markedssituasjoner:

  • Stigende trend: Prisen beveger seg hovedsakelig oppover, og du leter etter et rett tidspunkt for å kjøpe.
  • Fallende trend: Prisen beveger seg hovedsakelig nedover, og du leter etter rett tidspunkt for å selge.
  • Konsolidering: Prisen beveger seg sidelengs mellom to punkter, og det finnes ingen spesifikk trend på dette tidspunktet.

opptrend

Eksempel på en tydelig opptrend

fallende-trend

Eksempel på en klart fallende trend

Å trade trenden

Når markedet er i en klar trend, er det viktig å handle i samme retning som trenden. Når du registrerer at prisen for det meste beveger seg oppover i Plus500-programvaren, bør du helst finne tidspunkter å kjøpe. Når prisen hovedsakelig faller, bør du finne tidspunkt å selge på. Det er veldig viktig at du ikke åpner tilfeldige posisjoner!

Det er bedre å finne tekniske grunner til å åpne en posisjon. Når det finnes en trend, beveger kursen seg gjerne i samme retning som trenden. Vi kaller dette en impuls. Etter en impuls, faller gjerne kursen litt. Dette kaller vi en rekyl.

rekyl

Sannsynligheten for suksess er høyest hvis du åpner en posisjon rett etter rekylen. I en stigende trend kjøper vi etter en midlertidig bevegelse mot nedsiden, og i en fallende trend selger vi etter en kortsiktig bevegelse mot oppsiden. Du kan som regel bruke en slik strategi helt til man får et trendskifte, som er når trenden snur i motsatt retning.

impuls-rekyl-forex

Å gjenkjenne horisontale nivåer

Men hvordan kan du time en handel? En måte å time posisjonen sin på, er ved å lete etter horisontale nivåer. Dette er nivåer hvor kursen har beveget seg flere ganger, men ikke klarer å passere. Et horisontalt nivå under nåværende kurs, kalles en støtte, mens et horisontal nivå over nåværende kurs, kalles en motstand.

Programvaren til Plus500 lar deg tegne horisontale nivåer. For å aktivere denne funksjonen, bruker man det tredje ikonet i toppen av chartet.

Horizontals-Plus500-tutorial

Ved å åpne posisjonen din rundt et horisontalt nivå, øker du sannsynligheten din for å gjøre en god handel. Nesten alle forventer at prisen skal bevege seg i en gitt retning etter å ha støtt på dette området. Det er derfor horisontale støttenivåer som har vært gjeldende over lengre tidsperioder, er mye sterkere enn horisontale nivåer som bare har blitt truffet et par ganger.

Det hender også at rollen til det horisontale nivået endrer seg etter en break-out. Et motstandsnivå kan da bli en støtte, og motsatt. Dette kommer godt til nytte fordi du kan sjekke om det ligger en ny dynamikk til grunn når dette nivået treffes igjen.

horisontalt-nivå-eksempel-Plus500-manual

En spesiell situasjon: Konsolidering

Utenom stigende og fallende trender, er også en priskonsolidering et mulig scenario. I dette tilfellet, beveger kursen seg mellom to horisontale nivå (mellom en støtte og en motstand). I slike scenarioer, kan det være lurt å kjøpe ved støtten og selge ved motstanden.

konsolidering

Konsolidering: Kjøp lavt, selg høyt

Del 4: Prisdynamikk og timing

Denne neste delev av Plus500-veiledningen, vil fortelle deg litt mer om hvordan du kan bruke candlesticks for å oppnå bedre resultater.

Å jobbe med candlesticks

En enkel linjegraf gir deg ikke veldig mye informasjon. Derfor bruker de fleste tradere heller candlesticks. Disse hjelper deg å forstå prisdynamikken i markedet, og kan gi deg en indikasjon på senere bevegelser. I Plus500 kan du enkelt bytte til candlesticks ved å trykke på knappen vist under.

Plus500-candlesticks-instruksjon

En candlestick gjelder alltid for en gitt periode. Den kan for eksempel vise kursbevegelsene for en handelsdag, fire timer, 15 minutter, en uke og så videre. Hver candle har en kropp og en slags pinne som stikker ut av kroppen.

candlestick_forklaring

Fargen på kroppen vil fortelle deg om markedet beveger seg nedover eller oppover. Kroppen er rød hvis stengingskursen i det gitte tidsintervallet var lavere enn åpningskursen, og grønn hvis stengingskursen var høyere enn åpningskursen.

“Pinnen” strekker seg til høyeste og laveste kurs for det gitte tidsintervallet.

Candles forklart: En klar trend

Disse candlestick-formasjonene kan indikere en klar trend.

High test / low test

candlestick_forklaringTil venstre kan du se en high test. Dette er et marked med en lang “pinne” over kroppen (minst ⅔). En low test er motsatt, med kroppen på toppen og “pinnen” lang og pekende nedover. Fargen på candelen er ikke like relevant i slike tester.

High tests og low tests er begge gode prisindikatorer. De reflekterer et bytte fra kjøpere til selgere, og motsatt. En high test viser at prisen ble presset sterkt oppover, men at kjøperne var for svake til å opprettholde prisen, og den falt tilbake igjen. Dette er derfor et sterkt salgssignal. På den andre siden, er low testen et sterkt kjøpssignal.

Togspor og tvillingtårn

Schienen

Togspor-formasjonen består av to (nesten) identiske candlesticks ved siden av hverandre. Den første er grønn, og den andre er rød. Tvillingtårnene er motsatt, hvor den første candlesticken er rød og blir møtt med en nesten identisk grønn candle. Denne kombinasjonen kan bli tolket på en liknende måte som high- og low-testen. De to candlestickene ved siden av hverandre indikerer et falskt gjennombrudd.

Togsporene er et sterkt salgssignal fordi selgerne tar over for kjøperne. Siden tvillingtårnene viser det motsatte, kan denne formasjonen bli sett på som et kjøpssignal.

Bullish / bearish engulfing

tågspor

En bullish engulfing bar er en fallende candlestick som blir fulgt opp av en stigende candle som passerer den forrige candelen både på bunnen og toppen. Etter det første fallet, fortsatte prisen å stige. Flere kjøpte seg inn, og prisen fortsatte å stige. Den forrige candlesticken ble brutt, og dette er et signal om å kjøpe.

Motsatt, så er bearish engulfing et sterkt salgssignal. Den initielle kursøkningen etterfølges av et mye sterkere kursfall hvor både den høyeste og laveste kursen passerer den forrige candlesticken.

Ubesluttsomme candles, forklart

Disse candlestickene indikerer ingen klar trend.

Inside bars

Forex_inside_bar

Inside bars er en veldig ubesluttsom indikator. En inside bar passer inn i den forrige candlesticken, og det finnes dermed ingen klar retning. En dobbel inside bar er enda sterke, og den tredje candlesticken passer inn i den andre. Etter en dobbel inside bar, kan man som regel forvente en sterk bevegelse mot opp- eller nedsiden.

Doji

Forex_dojibar

Dojien sender også sterkt uklare signaler. En doji er nesten symmetrisk i midten hvor prisen er på vei opp eller ned. I denne perioden var det lite prisdynamikk.

Når bør man investere?

Informasjonen i denne veiledningen kan hjelpe deg til å forstå hva de fleste traderne gjør på daglig basis. Når du tar en posisjon ved horisontale nivåer, er det høyere sannsynlighet for at du gjør en bedre handel. Når du tar posisjon basert på de candlestick-formasjonene vi har diskutert her, kan du også muligens time handlene dine bedre.

De beste posisjonene blir åpnet når flere indikatorer støtter opp om hverandre. Er markedet i en stigende trend? I så fall, kan det være lurt å posisjonere seg etter at prisen har beveget seg tilbake til et støttenivå. Hvis candlesticken også indikererer en videre bevegelse mot oppsiden, kan dette være rett tidspunkt å åpne posisjonen sin på.

Husk gjerne på at å være en profitabel trader ikke automatisk betyr at du alltid må ha rett når tar en posisjon. Hvis du opprettholder et godt risk-reward-forhold, kan du fremdeles oppnå positive resultater selv om du gjør en tabbe her og der.

Har du lyst til å lære mer om investering?

Nå som du har mestret det grunnleggende innen teknisk analyse, gir dette deg en klar fordel over andre ferske tradere hos Plus500. Ved å bruke teknisk analyse, kan du forbedre resultatene dine. Du kan lære mer om tekniske indikatorer ved å lese artikkelen vår om teknisk analyse. Hvis du ønsker å lese kurset vårt om teknisk analyse med en gang, kan du bruke lenken under:

Begynn å trade nå!

Nå kan du allerede mye mer enn andre ferske tradere. Ikke glem at trading ikke handler om intelligens, men om å begrense og håndtere risiko. Alt handler om å tjene mer når man vinner, enn det man taper på dårlige posisjoner.

En annen ting å huske på, er at du bør prøve å samle flere faktorer. Ser du en solid prisdynamikk i nærheten av et støttenivå? Da må du gjerne ta den posisjonen. Vær forberedt på at du kommer til å tape trades i blant, for det er umulig å vinne hver gang! Priser kan ikke bli forutsett med 100% sikkerhet. Bruk derfor alltid en stop loss!

Har du lyst til å bli en bedre trader? Da er det på tide å begynne å øve! Hvis du ikke har åpnet en konto enda, kan du bruke lenken under for å åpne en gratis demo hos Plus500:

80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.