Investerings forklaring for relativ styrkeindeks (RSI).

RSI eller Relative Strength Index er en god indikator for å sjekke om den nåværende opp- eller ned trenden fortsatt har plass til å fortsette. I denne forklaringen kan du lese alt om Relative Strength Index slik at du kan bruke den på investeringene dine.

Hva er Relative Strength Index eller RSI?

RSI er en teknisk indikator som måler hvor ofte prisen på et valutapar eller aksje stenger høyere sammenlignet med antall ganger prisen stenger lavere. Denne verdien sammenlignes så med flere tidsperioder der de nyeste dataene er de viktigste. Disse målingene gir en verdi mellom 0 og 100.

Beregningen av RSI er som følger: 100 – (100/ (1 + (gjennomsnittlig økning / gjennomsnittlig nedgang). Følgelig viser RSI forholdet mellom gjennomsnittlig økning og reduksjon. Gjennomsnittlig økning beregnes ved å kontinuerlig sammenligne sluttkurs med det fra dagen før.

Et tall over 70 indikerer at paret er overkjøpt, et tall under 30 indikerer at paret er oversolgt. Noen investorer foretrekker verdier på 80 og 20 da dette gir enda mer sikkerhet. Når en overkjøpt eller oversolgt situasjon oppstår, bør du ikke umiddelbart ta en handels posisjon. RSI er bare en indikator, og av den grunn er det viktig å se etter andre indikatorer.

Hvordan setter du opp RSI?

Inne i Plus500

En god nettmegler for handel med RSI er Plus500. Klikk her for å lese mer om Plus500 og for å opprette en gratis demokonto.

Innenfor Plus500 er det enkelt å sette opp RSI. For å oppnå dette, gå til indikator oppsettet via verktøylinjen og velg Relative Strength Index. Som standard er indeksen satt til 14, men det er lurere å bruke 6 som verdi.

plus500 glidende gjennomsnitt

Inne i MetaTrader

På samme måte er det enkelt å sette opp RSI i MetaTrader. For å oppnå dette, bruk verktøylinjen til å gå til innstillingen, indikatorer, oscillatorer og Relative Strength Index. Bruk 6 som punkt og tykk strek slik at den er lettere å lese.

Hva er grunnlaget for RSI?

Mange investorer bruker RSI for å finne ut om det fortsatt er et godt inngangspunkt. For eksempel ser mange tradere på et overkjøpt signal som en indikasjon på at du ikke lenger bør kjøpe. Det er tross alt allerede mange investorer som har kjøpt den aktuelle aksjen eller valutaparet.

Dette er imidlertid litt for korttenkt. En overkjøpt status kan også være et tegn på styrke. Trender kan vokse og styrke.I et slikt tilfelle som dette, kan du gå glipp av en stor mulighet. Derfor er det klokere å se på divergens og konvergens innenfor Relative Strength Index.

Hvordan bruker jeg RSI?

Du kan bruke RSI for å sjekke om den nåværende trenden fortsatt har kraft til å vokse. Ved konvergens kan dette fortsatt skje, med divergens er det en viss tvil og en reversering kan forekomme.

Konvergens

Når det gjelder konvergens, er RSI i tråd med trenden, og trenden vil sannsynligvis fortsette

  • Bull :både pris og RSI oppnår høyere høyder
  • Bear :både pris og RSI oppnår lavere høyder

rsi-konvergens

RSI-konvergens i en oppadgående trend: en høyere topp på grafen og en høyere topp på RSI

Divergens

Ved divergens er ikke RSI i tråd med trenden og en reversering kan forekomme.

  • Bull :prisen oppnår større høyder, men RSI oppnår lavere høyder
  • Bear :prisen oppnår lavere verdier, men RSI oppnår høyere verdier

RSI-avvik

En høyere topp dannes, men RSI oppnår en lavere topp … dette er RSI-divergens!

Anvendelse av RSI

RSI er av verdi for å teste din oppfatning av gjeldende markedsforhold. Konvergens bekrefter dagens trend, mens divergens indikerer at trenden kan snu. Ved å ta hensyn til dette kan du ta flere vellykkede posisjoner og tjene mer penger på valuta og aksjer.

RSI er også viktig når du skal ta stilling til en trend reversering: bare ved divergens er det lurt å ta stilling til en trend reversering. RSI er derfor spesielt nyttig når du ønsker å åpne en investering på en trend vending.

Relativ strenght index og 50

Du kan også bruke RSI for å estimere gjeldende trend. Når RSI er over 50 er det en oppadgående trend, og når den faller under 50 er det en nedadgående trend.

Hvis RSI er over 50, kan dette være en grunn til å kjøpe. Når RSI deretter synker til under 50, er det på tide for deg å selge igjen. Vær imidlertid oppmerksom på at dette bare er én indikator. Ikke avgjør kun basert på denne indikatoren!

Tilpass RSI til den nåværende situasjonen

Det er viktig å huske at 70 og 30 er standardverdier som ikke alltid er brukbare. Hvis en aksje for eksempel er i en klar nedadgående trend, kan det være lurere å senke det overkjøpte nivået. På det tidspunktet kan du tegne et horisontalt nivå innenfor RSI på 50.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar