Kjøp aksjer i Saudi Aramco

Saudi Aramco er et stort statlig oljeselskap fra Saudi-Arabia. Saudi Aramco er det største oljeselskapet i verden. Det er også verdens største selskap målt etter markedsverdi. Kan det være lurt å investere i Saudi Aramco siden de har et nettoresultat på over 100 millioner dollar? Hvordan kan du kjøpe aksjer i Saudi Aramco?

Hvordan kan du investere i Saudi Aramco?

Du kan investere i Saudi Aramco på to forskjellige måter: Du kan velge å aktivt handle CFD-aksjer i Saudi Aramco, eller ved å kjøpe aksjen direkte.

Kjøpe Saudi Aramco-aksjer

Det er veldig vanskelig for utenlandske investorer å kjøpe aksjer i Saudi Aramco for øyeblikket. Akkurat nå handles aksjene bare på Tadawul, børsen i Saudi-Arabia. Hvis du har lyst til å investere langsiktig i Saudi Aramco, må du nok gjøre det på den indirekte måten. For eksempel kan du velge å kjøpe deg inn i ETF-en iShares MSCI Saudi Arabia. Dette fondet består av de største selskapene i Saudi-Arabia, og Saudi Aramco er ett av disse selskapene.

Ønsker du å kjøpe Saudi Aramco-aksjer? Du kan trade direkte i Saudi Aramco-aksjer med en av disse pålitelige nettmeglerne:

MeglerKostnaderRegistrere
eToroMinimumsinnskudd er 50 USD/EURO.
Kapitalen din er under risiko.
AvatradeHandle aktivt Saudi Aramco-aksjer til lav pris med en gratis demo!

kjøp_aksjer_i_saudi_aramco

Hva gjør Saudi Aramco?

Saudi Aramco fokuserer hovedsakelig på å utnytte de store oljefeltene i Saudi Arabia. I 1984 ble verdens største oljefelt funnet i Saudi Arabia. I begynnelsen var det mange utenlandske selskaper som hentet olje fra disse feltene. Men staten hadde lyst på mer kontroll over feltene og valgte å kjøpe ut de andre partene. I dag er det Saudi Arabias myndigheter som er eier av selskapet.

Saudi Aramco rapporterer at de har et tilbud på 260 milliarder oljefat. Det er ikke helt klart hvor store oljereserver de faktisk har. Saudi Arabia produserer omtrent 3 milliarder oljefat, men tilbudet har aldri endret seg. Det kan hende tilbudet deres er lavere enn estimert.

Saudi Aramco er ansvarlig for produksjonen av 10% av verdens olje for øyeblikket. Et stor del av denne oljen blir eksportert til andre land. 65% av oljen blir eksportert til andre land i Midtøsten, og 15% eksporteres til USA. Saudi Arabia er svært avhengig av å produsere olje: Mer enn halvparten av statens inntjening er fra salg av olje.

Hvorfor gikk selskapet på børs?

Saudi Aramco gikk på børs for å hente inn penger for andre investeringer. Oljens fremtid er usikker. I disse tider har bærekraft blitt mer viktig, som har gjort at olje har blitt mindre populært. Det er nettopp derfor Saudi Arabia har lyst til å bli mindre avhengig av dette spesifikke markedet.

Den første børsnoteringen deres var veldig beskjeden: Myndighetene solgte bare 2% av de tilgjengelige aksjene. Med en så liten notering, henter selskapet bare inn 25 milliarder dollar til å investere i andre sektorer.

Hvilke risikoer er tilknyttet å investere i Saudi Aramco?

Det er ikke risikofritt å investere i Saudi Aramco. I denne delen av artikkelen kommer vi til å diskutere noen av de viktige risikofaktorene ved å investere i dette selskapet.

Avhengighet av oljeprisen

Oljeselskaper som Saudi Aramco er veldig avhengige av oljeprisen for suksess. Estimater fra Bernstein viser en estimert årlig vekst i inntjening på $15 milliarder per $1 stigning i oljeprisen.

Prisen på olje stiger når økonomien er i siget. Fly og maskiner bruker olje, og når det produserer mye, er etterspørselen etter det svarte gullet høyt, noe som er ganske logisk. Når du investerer i et selskap som Saudi Aramco, er du derfor også avhengig av den globale økonomien.

Tap av kontroll

Du vil ikke ha noen kontroll over selskapet som en aksjonær i Saudi Aramco. Vanligvis vil du ha noe å si for fremtiden til selskapet, men i dette tilfellet er det myndighetene som er den største aksjonæren i selskapet.

Du vil være avhengig av avgjørelsene som myndighetene i Saudi-Arabia tar. Så du må spørre deg selv om du stoler på myndighetene i Saudi-Arabia før du kjøper aksjer.

Menneskerettigheter

Hvis det er viktig for deg å investere i en sosialt ansvarlig organisasjon, vil du muligens ikke like Saudi Aramco. Landet har ikke hatt tendens til å bry seg om menneskerettigheter, og ved å kjøpe aksjer i Saudi Aramco, støtter du regimet deres.

Begrenset utbytte

De lovede utbyttene fra Saudi Aramco er lavere enn dem fra selskaper som Equinor. Hvis du investerer for å generere passiv inntekt, bør du kanskje kjøpe aksjer i et selskap som tilbyr bedre utbytter.

Politisk ustabilitet

Investering i en eksotisk region som Saudi-Arabia byr på usikkerhet. Når du investerer i USA eller Europa, vet du hvilke rettigheter du har. Dette er ikke tilfellet når du investerer i Saudi Arabia.

Regionen er veldig ustabil. Ganske nylig ble oljeriggene i Saudi-Arabia angrepet av droner. Dette førte til store branner og et sterkt fall i produksjonskapasiteten deres. Selskapet klarte å bygge opp kapasiteten sin til tidligere nivåer. Men likevel byr slik ustabilitet på mye usikkerhet for investorer.

Begrenset risikospredring

En siste ting ved å investere i Saudi Aramco, er den begrensede spredningen av risiko. Mange store oljeselskaper har oljefelter i flere regioner. Feltene til Saudi Aramco er alle i Saudi Arabia. Hvis noe skjer med denne regionen, vil nok aksjene falle i verdi.

Hvorfor er fremdeles Saudi Aramco interessant?

Til tross for ulempene, kan det fremdeles være interessant å kjøpe aksjer i Saudi Aramco. Olje er fremdeles en viktig ressurs for den globale økonomien. Men det er helt sant at bærekraft blir mer viktig for hver dag som går.

Uansett er det likevel sannsynlig at olje kommer til å være en av de viktigste ressursene for økonomien vår i en god stund fremover. Den globale økonomien vokser fremdeles, og sjansen er stor for at oljeetterspørselen kommer til å fortsette å stige. Et selskap med 18% av de globale oljereservene har en sterk posisjon i et slikt marked.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar