Hva er spread i trading?

Når du handler er spread en viktig faktor du må ta hensyn til. Spredningen utgjør transaksjonsgebyret for en transaksjon og kan sees på som forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen. Men hva er en spread i trading?

Hva er kjøps- og salgsprisen?

spread tradingNår du investerer, er det alltid et bud og en prisantydning. Men hva indikerer disse prisene?

  • Budprisen er prisen du kan selge aksjen til.
  • Prisantydningen er prisen du kan kjøpe aksjen til

Hva er budprisen?

Kjøps- eller budprisen er prisen megleren er villig til å betale for aksjen. Kjøpsprisen eller ‘bud’ er alltid lavere enn salgsprisen eller ‘ask’. Hos noen meglere kan du også legge inn en bestilling på en fallende pris. Når du gjør dette oppnår du et positivt resultat dersom aksjekursen synker. Spekulasjon på en fallende aksjekurs kalles shorting.

Hva er salgsprisen?

Prisantydningen angir for hvilket beløp du kan kjøpe en aksje. Når du kjøper en aksje tjener du penger når kursen øker.

Hva er en spread?

Tilbudet og prisantydningen utgjør sammen tilbudet. Innenfor tilbudet er det alltid en forskjell mellom tilbud og prisantydning. Denne forskjellen representerer kostnaden for deg som investor, og vi kaller det spredningen.

Ved å bestemme forskjellen mellom bud og prisantydning finner du spreaden eller kostnaden per enhet. Du kan deretter gange dette beløpet med antall aksjer for å finne ut hvor mye du betaler totalt.

Hvorfor bør du være oppmerksom på spredningen?

Når du bare noen ganger kjøper eller selger en aksje, er ikke spreaden veldig viktig. Tross alt betaler du bare det lille beløpet én gang. Spreaden er imidlertid viktig for den aktive daytraderen. Som trader utfører du flere handler innenfor en kort tidsramme. På hver transaksjon må du betale spreaden.

Det er derfor lurt å se godt på hvilken megler du kan handle med kostnadseffektivt. Vi har undersøkt de beste meglerne for kostnadseffektiv investering. Bruk knappen nedenfor for å sammenligne dem:

Hvordan beregnes spredningen?

Spredningen er et resultat av tilbud og etterspørsel i markedet. Kjøpere ønsker å kjøpe aksjer så billig som mulig mens selgere foretrekker å selge aksjer til høyest mulig pris. Når prisen på en aksje er på $10, kan selgeren velge å selge aksjen for $10,02. Når du tar tilbudet, betaler du 2 cents oppslag.

Hva påvirker spredningen?

Størrelsen på spredningen kan variere. Når kjøpskurs og prisantydning er tett sammen, er det et stramt marked. Kjøpere og selgere blir så enige om prisen på en aksje. I et stort marked skjer det motsatte: Kjøpere og selgere kan ikke bli enige om en pris.

Følgende faktorer påvirker størrelsen på spredningen:

  • Likviditet: Likviditet indikerer hvor enkelt det er å kjøpe eller selge en aksje. Når likviditeten er høy, reduseres spredningen.
  • Volum: når volumet er høyt, er det mye handelsaktivitet. Når handels volumet øker, reduseres vanligvis størrelsen på spredningen.
  • Volatilitet: volatilitet er et mål på risiko i et gitt verdipapir eller en markedsindeks. Med høyere volatilitet øker vanligvis spredningen.

Hvordan ser spredningen ut?

Du kan se spredningen ved å se på forskjellen mellom kjøp og salgspris. Nedenfor er et eksempel på spredning på en CFD på Plus500:

Spredning trading på Plus500

Hva er forskjellen mellom en dynamisk og en variabel spredning?

En dynamisk eller variabel spredning er en spredning som kan endre seg sporadisk. Når du begynner å investere i et verdipapir med en dynamisk spredning, er det viktig å passe på at spredningen ikke har blitt for uforutsigbar.

En fast spredning endres ikke. Med noen nettmeglere vil du avtale en fast spread på enkelte verdipapirer. Når du investerer, må du noen ganger betale en fast kurtasje på investeringen din.

Når kan spredningen øke?

Spreaden kan øke dersom en gitt aksjes handelsaktivitet faller. Også, under sterke markedsbevegelser, kan det hende du må betale en høyere spredning. Når mange ønsker å selge en aksje, kan spredningen øke betraktelig.

Hvordan beregnes spredningen ved handel med Valuta ?

På valutaparet EUR/USD er spredningen vanligvis 0,0002 per enhet eller mindre. Valutaer handles i hele enheter (1 euro, 1 dollar, 1 yen osv.) og kostnadene beregnes ved å multiplisere mengden av valutaene du handler med spredningen.

Når du åpner en posisjon på $10 000, betaler du 0,0002 (kostnad per enhet) x 10 000 = $2 i gebyr.

Spredningen i pips

De fleste meglere viser spredningen i pips. Ett pip er den fjerde desimalen i et valutapar, eller 0,0001. Bare den japanske yenen er unntaket fra denne regelen, der pip er andre desimal, eller 0,01. Hvis du i stedet for Forex handler aksjer, råvarer eller indeksfond, vises transaksjonsgebyrene stort sett som faste avgifter.

Vil du vite mer om pips? Les mer om pips i ‘hva er pips?’

Hvorfor er det spredning?

En spredning oppstår gjennom samspillet mellom tilbud og etterspørsel. Kursen eller prisen på en aksje skapes ved å kombinere de forskjellige kjøps- og salgsordrene fra de involverte partene. Dette skaper et marked. Megleren øker ofte prisen for å tjene penger på de utførte handlende. Dette øker spredningen ytterlig.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar