Hva er shortsalg og hvordan fungerer det?

Å gå short eller også kalt short selging gjør det mulig å spekulere i fallende aksjekurser. Men hva er egentlig short salg? Og hvordan fungerer det? I denne artikkelen forklarer vi hva short selging av en aksje egentlig er og hva man bør være oppmerksom på.

Hva er short selging av aksjer?

Når du short selger en aksje, tjener du penger på aksjen når prisen synker. Det er også da viktig å huske på at på den annen siden taper du penger når prisen på aksjen går opp.

Du kan gå short på nesten hva som helst. Det er mulig å selge aksjer, råvarer, valutaer og til og med kryptovalutaer. Spesielt i økonomisk dårlige tider kan shortsalg være veldig lønnsomt.

Hvordan kan du shorte en aksje?

Ønsker du å spekulere i en fallende aksjekurs? Ved å shorte en aksje kan du dra nytte av bevegelser nedover. I denne delen kan du finne ut hvordan du kan short selge en aksje selv.

Metode 1: CFD-er eller «contract for difference»

Den første måten du kan gå short på er å bruke en CFD. Med CFD-er kan du spekulere i prisfall på en aksje. Du blir aldri eier av selve produktet du investerer i men med CFD-er handler du kun prisforskjeller av den underliggende produktet. Resultatet blir deretter kreditert kontoen din. Vil du vite mer om CFD-er? Klikk her for å lese mer om CFD-er.

Det er flere nettmeglere som tilbyr muligheten til shortsalg ved bruk av CFD-er. En god nettmegler som tilbyr shortsalg er eToro. Med denne megleren kan du handle alle populære CFD-aksjer. En stor fordel med eToro er også at du kan prøve programvaren helt gratis med en ubegrenset demo. Dette gjør det mulig å oppdage hvordan shorting av en aksje fungerer uten risiko. Klikk på knappen nedenfor for å opprette en gratis (demo) konto:

76% av privat investorer taper penger ved å benytte seg av denne leverandøren. Du må vurdere selv om du ønsker å ta den høye risikoen for å tape penger.76% av privat investorer taper penger ved å benytte seg av denne leverandøren. Du må vurdere selv om du ønsker å ta den høye risikoen for å tape penger.

Metode 2: shortsalg med en salgsopsjon

Du kan shorte en aksje ved å bruke opsjoner. En salgsopsjon lar deg selge en aksje til gjeldende pris. Når prisen faller, kan du kjøpe aksjen til en lavere pris. Dette gjør det mulig å tjene penger på en fallende aksjekurs.

En salgsopsjon er alltid gyldig i en begrenset periode. Du betaler en såkalt premie for å kjøpe en salgsopsjon. Når prisen går opp, overstiger tapet ditt aldri premien. Dette gjør opsjoner til en attraktiv metode for å shortsalg en aksje. Vil du lære hvordan alternativene fungerer? Klikk her for mer informasjon!

DEGIRO er en god nettmegler for kjøp og salg av opsjoner. Du kan opprette en konto med denne megleren gratis ved å bruke knappen nedenfor:

Hva er de største fordelene ved shortsalg?

Shortsalg kan være veldig gunstig. Nedenfor diskuterer vi de største fordelene ved shortsalg.

Mer fleksibilitet

Å ha muligheten til å shorte aksjer øker fleksibiliteten din. Når du kjøper aksjer, kan du bare oppnå et positivt resultat i et økende marked. Når du også har muligheten til shortsalg, kan du også dra nytte av fallende markeder.

Redusere risiko ved bruk av en sikring

Du kan også sikre deg ved å shorte aksjer. Ved sikring kan du dekke visse risikoer. Tror du at aksjekursene vil gå ned? Da kan det være kostbart å selge alle aksjene dine og kjøpe dem igjen senere. Du kan da for eksempel dekke risikoen ved å ta en short posisjon i en ETF som sporer et helt marked.

Høyere avkastning

Når investorer får panikk, kan aksjekursene synke raskt. Ved shortsalg kan du oppnå en betydelig avkastning på kort tid. Nedenfor kan du for eksempel se Shells prisbevegelser under corona krisen i 2020:

shell aksje

Hva er ulempene ved shortsalg?

Det er også noen ulemper ved shortsalg. Nedenfor diskuterer vi mulige risikoer ved shortsalg.

Ubegrenset tap

Når du kjøper en aksje, kan du ikke tape mer penger enn verdien av aksjen. Når en aksje koster $ 10, kan du ikke tape mer enn $ 10. Med en kort stilling koster hver økning deg penger. Verdien av aksjen kan teoretisk øke til $ 100 eller kanskje til og med $ 1000. Ditt potensielle tap er derfor ubegrenset.

Betaling av utbytte

Når du selger en aksje, må du betale utbyttet. Heldigvis er dette ikke et stort problem: prisen på en aksje faller like mye som verdien av utbyttet som må betales. I balanse endres derfor ingenting.

Short squeeze

En stor risiko ved shortsalg er å havne i en short squeez. En short squeez er en situasjon der prisen på en aksje øker betraktelig fordi det er mange åpne short ordrer. Når prisen øker, vil stoplossene til mange av disse short posisjonene bli rammet. Innehaverne av disse short posisjonene er da forpliktet til å kjøpe aksjene, noe som ytterligere øker prisen.

Mot trenden

På sikt øker aksjemarkedene i verdi. Når du legger inn en short ordre, legger du en ordre mot den generelle trenden. Det er derfor viktig å time short posisjoner godt.

Finansieringskostnader

Med mange finansielle produkter betaler du finansieringskostnader for din short posisjoner. For eksempel betaler du med CFD en daglig premie. Når du åpner en short posisjon ved å bruke opsjoner, betaler du ingen finansieringskostnader. Men med opsjoner risikerer du at alternativet blir helt verdiløst i utløps øyeblikket.

Hvordan fungerer shortsalg?

Shortsalg betyr bokstavelig talt å selge aksjer du ikke eier. Jeg forstår helt at dette høres forvirrende ut. Derfor ser vi nærmere på hvordan short selging faktisk fungerer. Jeg advarer deg bare: den underliggende teorien er ikke enkel og ganske abstrakt! Hvis du har spørsmål, kan du stille dem nederst i artikkelen.

En enkel forklaring på hvordan man går short

Du selger aksjer du faktisk ikke har

Når du selger en aksje, selger du aksjer du ikke eier. For å kunne selge disse aksjene, må du låne dem. Disse aksjene lånes vanligvis fra en part som eier mange aksjer på lengre sikt. Du kan tenke på en bank, et forsikringsselskap eller en pensjonskasse.

Investoren er da forpliktet til å dekke den underliggende verdien av aksjene. På den måten kan aksjene kjøpes tilbake når som helst. Den utlånene parten ønsker garantien for at investoren kan betale for de lånte aksjene når det er nødvendig. Du bør derfor alltid ha nok penger på investeringskontoen din. Hvis du ikke har nok penger på kontoen din, kan du møte enmargin call. Med en margin call kan du miste hele saldoen på investeringskontoen din.

Kortsalg aksjer

Hvordan tjener du på en short posisjon?

Når prisen deretter faller, kan investoren kjøpe aksjene til lavere pris og returnere dem til den parten som lånte ut aksjene. Dette gjør det mulig å tjene penger med fallende aksjekurs. Forskjellen mellom gjeldende pris og øyeblikket når aksjene ble kjøpt tilbake avgjør resultatet.

Den utlånene parten mottar en prosentandel av verdien av aksjen. Vi kaller også denne prosentandelen finansieringskostnadene. Du må fremdeles trekke finansieringskostnadene fra overskuddet ditt. Mengden er forskjellig per aksje.

Heldigvis tar banken eller megleren seg av denne kompliserte prosessen. For oss som enkeltpersoner handler det ofte om å trykke på en knapp. Resultatene oppdateres deretter automatisk på kontoen din!

En mer omfattende forklaring på hvordan short selging fungerer

Hvordan fungerer shortsalg / longsalg i praksis?

Shortsalg / longsalg av en aksje kan gjøres ved hjelp av en brukervennlig programvare. De fleste nettmeglere lar deg gå short ved å trykke på en knapp. Programvaren holder pent oversikt over om du tjener eller taper på posisjonen din. En god megler for shortsalg av CFD-aksjer er Plus500. De har en brukervennlig programvare der du i løpet av sekunder kan velge om du vil kjøpe/selge eller shorte en aksje eller råvare.

Når du kjøpe/selge et verdipapir, spekulerer du i en prisstigning, og når du shorter et verdipapir, spekulerer du i en prisnedgang. Den største fordelen med shortsalg / longsalg er at du alltid kan svare effektivt på markedssituasjonen. Har du en aksje du ønsker å ta en short posisjon på? Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo-konto:

82% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.82% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

short selling Plus500

Plus500-programvare med mulighet til å gå short: illustrative priser

Hvordan drar du nytte av shortsalg?

Short selging av aksjer kan være veldig lønnsomt. Aksjemarked faller ofte mer ekstreme enn stiger, slik at du kan tjene mer penger på en nedgang enn på en oppgang om du timer det riktig. I tillegg er fall ofte enklere å forutsi: i tilfelle negative nyheter, faller prisene ofte massivt i en hel dag, og du kan dra nytte av dette!

Du kan oppnå positive resultater innen Plus500-programvaren ved shortsalg. For eksempel er det mulig å selge alle populære CFD-aksjer innen Plus500-programvaren. Negative nyheter vil påvirke prisen negativt, mens positive nyheter vil presse prisen opp. Det som er bra med Plus500s programvare er at du kan prøve å handle gratis ved å bruke en demo-konto. La oss ta en titt på hvordan short selling fungerer i praksis.

Short selling aksjer

Du kan velge å gå kort på en aksje. Dette kan være attraktivt i «bear» markeder. Under Corona krisen resulterte for eksempel i betydelige fall i aksjemarkedet. Titalls prosentvise tap kan resultere i titalls prosentvise fortjeneste for for shortselgere.

Shortsalg av bitcoin

Hvis du er personen som ikke blir redd for litt spenning, kan det være interessant for deg å shortsege bitcoin. Den ustabile valutaen har hatt store fall flere ganger. Negative nyheter kan føre til at prisen på en bitcoin går ned tusenvis av dollar. Du kan dra nytte av dette ved å legge inn en short.

Shorting Bitcoin

Å gå short Bitcoin kan være lurt ved negative perioder

Tre strategier for vellykket shortsalg

Det er tre strategier investorer bruker ved shortsalg.

Spekulere på prisen

Dagtradereprøv hele tiden å dra nytte av små prisbevegelser opp og ned. Ved shortsalg kan du også oppnå et positivt resultat når prisen faller.

Dekker risiko

Tror du at prisene på aksjene dine vil synke betydelig? Da kan du dekke denne risikoen ved å gå short ved å bruke en salgsopsjon. Du betaler en liten premie for dette. Faller prisene? Da mister du ikke penger. Stiger prisen? Da mister du bare premien.

Megling

Noen aksjer handles på forskjellige børser. Unilever-aksjer er for eksempel notert på den nederlandske og engelske børsen. Noen ganger er det en liten forskjell i prisen på en aksje mellom begge børser. Et positivt resultat kan oppnås hvis du går short på aksjen med for høy pris. Som en privat investor er ikke denne måten å investere på anbefalt, fordi du trenger raske datamaskiner for å gjøre dette.

Hvor mye koster det å shorte?

Du betaler transaksjonskostnader på din short posisjon. Mengden av transaksjonskostnadene avhenger av aksjemegleren. De fleste nettmeglerne beregner enspread. Dette er forskjellen mellom kjøps- og salgspris.

Du betaler også finansieringskostnader over din short posisjon. Dette er en daglig avgift over det totale beløpet på investeringen din.

Når er det gode tider for å legge inn en short posisjon?

Timing er viktig når du investerer. Men når er det beste tidspunktet å bruke en short posisjon-strategi? Vi diskuterer nedenfor tre øyeblikk når det å gå short kan være et attraktivt alternativ.

Shortsalg under en økonomisk krise

Å legge inn en short ordre kan vise seg godt under en økonomisk krise. Når handelsmenn får panikk, faller aksjekursene ofte kraftig. Ved å ta en short posisjon er du en av få investorer som utnytter situasjonen.

Shortsalg etter utgivelsen av dårlige resultater

Publisering av dårlige stall kan også være et godt tidspunkt å legge inn en short posisjon. Investorer forventer et visst overskudd. Når selskapet oppnådde betydelig dårligere resultater, kan aksjekursen synke kraftig. Dette kan være et godt øyeblikk for å åpne en short posisjon på aksjen.

Gå short på dårlige nyheter

Dårlige nyheter er også en god grunn til å gå short. Eksempelvis førte utslippsskandalen til at aksjekursene til forskjellige bilprodusenter falt kraftig. Som en smart investor kan du tjene på dette!

Volkswagen kjøpsandel

Utslippsskandalen førte til at prisen på Volkswagen falt kraftig mellom 2015 og 2016

Hva er risikoen ved shortsalg?

Det er viktig å være forsiktig når du shorter. Tapet i en normal investering er begrenset til verdien av aksjen. Når en aksje koster 1000 kr på kjøpstidspunktet, kan du aldri tape mer enn 1000 kr. Imidlertid er det mulige tapet på en short posisjon ubegrenset. Prisen på en aksje kan teoretisk fortsette å stige på ubestemt tid.

Negativ balanse ved shortsalg

Heldigvis tilbyr de fleste nettmeglere negativ balanse beskyttelse. Dette er tilfelle med både Plus500 og eToro. Dette betyr at du ikke kan miste mer enn investeringen din. Likevel må du være forsiktig med en short posisjon. Hvis du tar feil avgjørelse, kan du miste alle pengene på investeringskontoen din på en gang.

Hva er en short squeez?

Når en aksje stiger kraftig, kan en short squeez finne sted. Investorene som gikk short måtte plutselig levere aksjene sine tilbake. Som et resultat blir enda flere aksjer kjøpt, noe som øker aksjekursen ytterligere. short posisjoner kan derfor bidra til en økende aksjekurs.

Låner partene alltid aksjer?

Som shorter er du avhengig av at andre parter er villige til å låne ut aksjer. Når store partier alle bestemmer seg for å stoppe aksjelån, blir det umulig å gå short. Heldigvis lider du som privat investor vanligvis ikke av dette. Når dette skjer, bæres byrden ofte av nettmegleren.

Eksempel på shortsalg

Med et enkelt eksempel vil vi vise hvordan shortsalg foregår i praksis. Tenk deg at en aksje er tilgjengelig for 100 kr. Du bestemmer deg for å ta en short posisjon på denne aksjen med en CFD. Etter at du har åpnet posisjonen, reduseres aksjekursen med 10 kr. Du bestemmer deg for å stenge posisjonen. Deretter tjener du 10 kr per aksje.

Ved å bruke gearing kan du øke resultatet med et mindre beløp. Hvis du brukte gearing på ett til ti i eksemplet ovenfor, ville du tjene 100 kr med samme investering. Vil du vite mer om bruk av gearing på investeringen din?I denne artikkelen lærer du hvordan gearing fungerer!

Hva er naken short-selling?

Naken shortsalg går inn i en short posisjon uten å kunne levere de underliggende aksjene. Dette er ikke mulig med de fleste nettmeglerne. I alle fall må du dekke deler av stillingen med penger.

Etikk og shortsalg

Shortsalg anses av noen myndigheter som en dårlig ting. Bedrifter som allerede er under press på grunn av skuffende resultater, kan komme i ytterligere problemer på grunn av folk som bestemmer seg for å shorte aksjen. For eksempel kan et stort antall kunder i en bank ta ut saldoen fra bankkontiene når de ser at aksjekursen fortsetter å falle ytterligere. Som et resultat kan banken til slutt gå konkurs.

Imidlertid er muligheten for å short selge en aksje vanligvis ikke den primære årsaken til en fallende aksjekurs. Shortsalg er strengt kontrollert av de fleste regjeringer. Når aksjemarkedene krasjer, er det ofte forbudt å legge inn nye short ordrer.

I Nederland ble for eksempel muligheten til å gå short i SNS, AEGON og BinckBank midlertidig forbudt for å gi selskapene tid til å komme seg. I tillegg kan evnen til å selge aksjer bidra til kurs dannelse av verdipapirer og kan fremme likviditet i markedet.

shortsalg kan også holde selskapene rette. Når noe ikke stemmer, straffes selskaper hardt for dette. For eksempel falt Luckin Coffee-aksjen kraftig etter at det ble lekket ut at selskapet hadde begått svindel med sine kontoer. Et selskap som shortet aksjen var de som oppdaget svindelen.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar