Hva er en stop loss-ordre?

Stop loss er viktig når du begynner å investere. Med et stop loss kan du minimere tapene på investeringen dine. Men hva er en stop loss-ordre? Og hvordan kan du bruke en stop loss for å begrense tapene dine og maksimere fortjenesten? I denne artikkelen kan du lese alt du trenger å vite!

Hva er en stop loss-ordre?

 

Et stop loss er en ordre som utføres automatisk når en viss pris er nådd. Du kan sette en stop loss etter at du har kjøpt en aksje. Verdien av en stop loss angir tapet der aksjen skal selges automatisk. Du kan bruke stop loss på flere kjente nettmeglere: blant annet hos eToro, Plus500 og DEGIRO.

Etter at verdien av en stop loss-ordre er passert eller overskredet, aktiveres en markedsordre. Ordren utføres deretter til den beste tilgjengelige prisen. Et stop loss er derfor ingen garanti: i et volatilt marked kan du få en mindre gunstig pris. Med et garantert stop loss sikrer du at bestillingen din alltid blir utført til den angitte verdien.

Hvordan bruker du et stop loss?

En god nettmegler for å trade aktivt er Plus500. Hos Plus500 kan du bruke CFD-er til å åpne posisjoner på både stigende og fallende CFD-aksjekurser. Med Plus500 har du også muligheten til å bruke en stop loss-ordre. Klikk her for å åpne en gratis demokonto hos eToro.

Når du åpner en posisjon med Plus500, kan du velge alternativet lukk ved tap. Her kan du legge inn beløpet som posisjonen din skal stenges til automatisk.

80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.80% av uerfarne investorer taper penger når de handler CFD-er.

stop loss ordre på Plus500

Hos Plus500 kan du angi et stop loss. Illustrerende priser.

Bruker stop loss for salg

Når du kjøper en aksje for $5, kan du bestemme at du vil lukke investeringen med et tap på $1. Hvis dette er tilfelle, kan du sette en stop loss ordre på $4. Når prisen på aksjen faller til $4 eller mindre, aktiveres dette stop losset. Når markedet beveger seg sakte, selges aksjene til en pris på $4. I noen tilfeller kan markedet bevege seg raskt. Aksjene dine kan da selges til en lavere pris, for eksempel $3,90.

Bruk stop loss for kjøp

Du kan også bruke en stop loss ordre for å kjøpe en aksje. Du setter deretter en verdi du ønsker å kjøpe aksjen på. For eksempel kan du bestemme deg for å kjøpe en aksje når verdien når $5. Når prisen på aksjen faller til $5 eller mindre, kjøpes aksjene til den mest gunstige prisen tilgjengelig. Hvis markedet er svært volatilt, kan prisen falle ytterligere før ordren din blir utført.

Hva er en stopp begrensning ordre?

Du kan også velge å bruke en stop begrensing ordre. Som med en stop loss-ordre, legges en ordre når en viss aksjekurs er nådd. I dette tilfellet legges det imidlertid en limitordre. Med en limitordre kan du angi i hvilken prisklasse du ønsker å utføre ordren.

En fordel med en stop begrensning ordren er at ordren kun utføres til prisen du setter. En ulempe er at noen ganger ikke ordren blir utført i det hele tatt. Når du bruker stop loss for å begrense tapene dine, kan de derfor falle ytterligere.

Hva er den etterfølgende stop-loss-ordren?

En spesiell form for stop loss er den etterfølgende stop-loss-ordren. Det etterfølgende stop-loss beveger seg sammen med prisen på aksjen, og du kan bruke det til å begrense tap og maksimere fortjenesten. Med etterfølgende stop-loss setter du en viss verdi hvor posisjonen lukkes automatisk.

Denne verdien er imidlertid ikke absolutt, men relativ. stop losset beveger seg med når prisen beveger seg i en gunstig retning. Når du åpner en posisjon på $20 med et etterfølgende stopp på $19 og prisen stiger til $25, flyttes det etterfølgende stoppet automatisk til $24.

Hva er en garantert stoppordre?

Det kan være lurt å sjekke for at nettmegleren du bruker tilbyr et garantert stoppordre. Med en garantert stoppordre er aksjene dine garantert solgt til oppgitt verdi. For å bruke en garantert stoppordre må du betale litt ekstra i transaksjonsgebyrer.

Med garantert stopp kan du være sikker på at posisjonen blir solgt ved nevnte tap, selv om markedet plutselig faller kraftig. eToro er en høykvalitets nettmegler hvor det er mulig å bruke et garantert stoppordre. Du kan prøve ut mulighetene hos eToro gratis med en demo. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte:

Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/Kapitalen din er under risiko, andre kostnader kan forekomme, besøk: https://www.etoro.com/nb-no/trading/fees/

stop loss

Hvem passer et stop loss for?

Mange langsiktige investorer bruker ikke et stop loss. Det er investorens mål å holde aksjene over lang tid. Med utbetaling av utbytte, oppnår de et positivt resultat på lang sikt. Folk som investerer på lang sikt kjøper ofte ekstra aksjer når kursen faller raskt.

For den aktive traderen er bruk av stop loss alltid lurt. Hvis du ønsker å spekulere på aksjemarkedet på kort sikt, er det lurt å finne ut til hvilken pris du tar tap og fortjeneste før du åpner en investering. Ved å ta disse avgjørelsene på forhånd, hindrer du deg i å la stillingen stå åpen for lenge.

Mange nybegynnere investorer har en tendens til å la taps givende posisjoner stå åpne for lenge og å kutte lønnsomme posisjoner for tidlig.

Hvordan bruker du stop loss-ordren?

Å tilfeldig sette en stop loss-ordre er ikke en klok avgjørelse. Det er bedre å bestemme et nivå basert på en god analyse. Mange investorer bruker teknisk analyse. Med teknisk analyse kan du analysere og forutsi markedsbevegelser.

Prisen på en aksje er sterkt påvirket av stop loss-ordrene fra andre investorer. Hvis for eksempel investorer i fellesskap legger inn stoppordrer på horisontalt nivå, er det stor sjanse for at prisen faller ytterligere.

Hva er fordelene med stop-loss-ordre?

Muligheten til å bruke et stop loss i handelsstrategien din har helt klart fordeler. Stop loss gjør det mulig å administrere tapene dine. Med et stop loss kan du sikre at posisjonen stenges umiddelbart når du når et visst tap.

Du kan imidlertid også bruke stop loss for å sikre gevinstene dine. Dette kalles også en take profit-ordre. Take profitt fungerer på samme måte som et stop loss, med den eneste forskjellen at posisjonen nå lukkes automatisk med en viss fortjeneste.

Det er også mulig å bruke stop loss som en ordre. Du kan for eksempel sette verdien til et lavere beløp og når dette beløpet er nådd kjøper du automatisk en viss antall av aksjen.

Alt i alt gir stop loss-ordrer deg mer kontroll over investeringene dine. Selv når du sover eller er offline, kan du være sikker på at investeringene dine er godt forvaltet. Bruken av stop loss-ordrer er absolutt sterkt anbefalt for den aktive traderen.

Hva er ulempene med en stop loss-ordre?

En stop loss-ordre kan også føre til at du taper penger. Spesielt hvis du setter stop loss-ordren for nær gjeldende kurs, er sjansen stor for at du taper penger på posisjonen din. Selv ved en klar trend, beveger prisen noen gang i motsatt retning.Pris endring ved trend

Det er derfor viktig å nøye undersøke på hvilket nivå trenden vil endre seg. Sørg for at prisen har nok plass til å bevege seg. Ved å etterlate litt pusterom forhindrer du deg selv i å tape penger rett før prisen beveger seg i den anslåtte retningen.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar