Hvordan kan du kjøpe Gazprom Energy-aksjer?

Gazprom Energy er et stort russisk selskap som eksporterer naturgass til Europa og Kina. Til tross for den nåværende politisk ustabile situasjonen kan det være interessant å investere i Gazprom. I denne artikkelen diskuterer vi hvordan og hvor du kan kjøpe Gazprom-aksjer.

Hvordan kan du investere i Gazprom?

En investering i Gazprom kan være interessant: Selskapet kontrollerer en stor del av verdens naturgassreserver. Ønsker du å kjøpe Gazprom-aksjer? Du kan trade direkte i Gazprom-aksjer med en av disse pålitelige nettmeglerne:

MeglerKostnaderRegistrere
eToroMinimumsinnskudd er 50 USD/EURO.
Kapitalen din er under risiko.
AvatradeHandle aktivt Gazprom-aksjer til lav pris med en gratis demo!

Hva er den nåværende aksjeprisen til Gazprom?

Er du nysgjerrig på den nåværende prisen på Gazprom-aksjer? Nedenfor kan du se et diagram med den siste prisutviklingen. Du kan også bruke knappene til å åpne en posisjon direkte.

Selskapsinformasjon om Gazprom

Nedenfor kan du finne nøkkelinformasjon om selskapet Gazprom.

Aksjepriser for Gazprom de siste 5 dagene

I tabellen nedenfor kan du se aksjekursen til Gazprom de siste 5 dagene:

Er det lurt å investere i Gazprom?

Gazprom blir ikke tatt imot av alle investorer med åpne armer. Dette er fordi Gazprom er kontrollert av den russiske regjeringen: regjeringen eier majoriteten av aksjene. De bruker derfor jevnlig naturgasstilgang som et politisk våpen. Når regjeringen kutter forsyninger til enkelte land, er det dårlig for Gazproms driftsresultater. Det er derfor viktig å holde øye med den russiske regjeringen når man vurderer en investering i Gazprom.

Det er imidlertid også ulike grunner til at en investering i Gazprom kan være interessant. For eksempel betaler selskapet ut en høy utbytteprosent: det russiske selskapet ønsker å betale ut 50 % av nettoresultatet. Rørledningen til Kina har også gjort selskapet mindre avhengig av Europa. En investering i Gazprom kan derfor absolutt slå godt ut: Det er imidlertid viktig å holde et godt øye med den politiske og økonomiske situasjonen i Russland.

Og ikke glem konkurransen: absolutt på det nasjonale markedet er det flere og flere aktive aktører. Tenk for eksempel på Novatek og Rosneft. Prisen på Gazprom-aksjer svinger sterkt med oljeprisen; det er derfor lurt å følge nøye med på dette når man vurderer en investering i Gazprom.

invester i Gazprom

Om Gazprom

På verdensbasis er Gazprom, med en andel på 15 %, en av de største gassleverandørene. I 2005 kjøpte den russiske regjeringen en majoritetsandel med 50,0002 % av aksjene. Gasselskapet leverer naturgasstil mange land i Europa. Naturgassen leveres hovedsakelig til tidligere sovjetstater og til land i Sentral- og Øst-Europa. I flere tiår har den levert naturgass til europeiske energiselskaper som Essent og Nuon.

I mai 2007 ble Gazprom EP International BV etablert i Amsterdam. Dette er, utenfor Russland og de tidligere sovjetstatene, en spesiell gren av Gazprom. Selskapet eier 51 % av aksjene i Nord Stream-gassrørledningen gjennom Østersjøen. Gazprom har også en 9% eierandel i BBL-rørledningen. Denne rørledningen forbinder Nederland med Storbritannia. Dessuten har selskapet i Nederland en andel i Gas Storage Bergermeer. Gazprom vil injisere gass inn i det gass lagringsstedet.

Gazproms hovedkvarter er i St. Petersburg, Russland.

Selskapets historie

Sovjet sin tidligere president Mikhail Gorbatsjov fikk samlet olje- og gass departementene på 1980-tallet. Dette var en del av hans økonomiske reformprogram. Dermed ble det russiske statsselskapet Gazprom opprettet 8. august 1989. Dette statseide selskapet var organet for produksjon, distribusjon og salg av gass.

Selskapet ble privatisert i november 1992. Dette skjedde etter at den russiske presidenten hadde tatt en beslutning om det. Omdannelsen av det statseide selskapet til et nasjonalt aksjeselskap skjedde blant annet gjennom salg av selskaper. Salget av disse var underlagt strenge betingelser. For eksempel fikk utenlandske aksjonærer ikke kjøpe mer enn 9 % av aksjene. Det privatiserte selskapet Gazprom inngikk de første partneravtalene med utenlandske selskaper i 1993. Partneravtaler ble inngått med finske Neste og franske Gaz de France.

Gazprom leverer gass til Kina

I 2014 signerte Russland og Kina en mega kontrakt. Gazprom skal forsyne Kina med naturgass i 30 år på vegne av Russland. Med Kina har Russland fått en annen stor utenlandsk kunde etter Europa. Dette er viktig for russisk økonomi. Kontrakten har en estimert verdi på 400 milliarder dollar. For å levere naturgassen må «Power of Siberia»-rørledningen bygges. Dette vil kreve en investering på rundt 55 milliarder dollar.

Med Kina som en ny kunde av Gazprom, blir selskapet mindre avhengig av det politiske forholdet til Europa. De økte spenningene er en trussel for Gazprom og dette nye samarbeidet styrker selskapets posisjon. Dette kan være en god grunn til å investere i Gazprom ved å kjøpe aksjene.

Gazprom er en attraktiv aksje

Ifølge analytikere er Gazprom en attraktiv aksje. Faktum er at naturgass er renere enn kull. Kullkraftverk for å skape energi blir derfor i økende grad erstattet av gasskraftverk. Etterspørselen etter naturgass vil derfor øke på verdensbasis og Gazprom kan dra nytte av dette.

På grunn av COVID-19 fikk aksjene til gasselskaper et stort fall. I mellomtiden er gassprisene på vei opp igjen over hele verden. Den nye gassrørledningen til Kina, som nå er ferdigstilt, har gitt selskapet nye salgsmuligheter. I tillegg får investorene en utbytteavkastning på 7,2 %. Derfor, selv om Russland er risikabelt og ledelsen etterlater mye å være ønsket, anser mange analytikere dette selskapets aksjer for å være attraktive.

Har du tillit til Gazproms fremtid? I så fall kan det være interessant å kjøpe Gazprom-aksjer.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar