Forklaring på hvordan man skal bruke glidende gjennomsnitt

Glidende gjennomsnitt er en nyttig teknisk indikator når du trader valuta og aksjer. Du kan bruke det til å bestemme støtte- og motstandsnivåer. Glidende gjennomsnitt beregnes ved å beregne gjennomsnittet av prisen over x-antall-perioder.

Tips: Les mer om støtte og motstand i artikkelen om trendlinjer og horisontale nivåer!

Hva er glidende gjennomsnitt?

Et glidende gjennomsnitt er en teknisk indikator som du kan bruke når du for eksempel handler aksjer. Med et glidende gjennomsnittet kan du se hvordan gjennomsnittsprisen på en aksje har utviklet seg over en periode. Dette eliminerer små, tilfeldige prissvingninger.

Forstå glidende gjennomsnitt

Det glidende gjennomsnittet er en trendfølgende, eller en såkalt ”laggende”,  indikator, siden indikatoren er basert på tidligere priser. Forsinkelsen er større hvor lengre perioder man stiller den inn: For eksempel er 200 glidende gjennomsnittet lenger bak enn ett  50 dagers glidende gjennomsnittet. Du kan justere det glidende gjennomsnittet selv: Hvis du stiller den inn på kortere tid, er indikatoren mye mer følsom. De kortsiktige glidende gjennomsnittet er spesielt nyttige for kortsiktig handel, mens de langsiktige glidende gjennomsnittene er nyttige for den langsiktige investoren.

De glidende gjennomsnittet på 50 og 200 er populære blant investorer: dette betyr imidlertid ikke at andre glidende gjennomsnitt ikke kan brukes. Du kan eksperimentere med forskjellige nivåer for å se hva som fungerer best for deg.

Hvordan setter du glidende gjennomsnitt?

Når du investerer, kan du velge mellom to typer glidende gjennomsnitt: det enkle glidende gjennomsnittet også kalt SMA og det eksponentielt glidende gjennomsnittet (EMA). De enkle glidende gjennomsnittet beregnes ved å legge til alle periodens sluttpriser og dele dem med antall perioder. EMA beregner også gjennomsnittet. Den eneste forskjellen er at sluttkursene for de senere periodene teller sterkere her.

Styrken til enhver teknisk indikator ligger i antall investorer som bruker den. Investorer bruker hovedsakelig glidende gjennomsnitt på 50 og 200 dager. Det er ingen sterk forskjell mellom bruk av den enkle eller eksponentielle formen. Så når du skal investere i valuta eller aksjer, er det lurt å bruke disse spesifikke glidende gjennomsnittet.

Vi bruker bare glidende gjennomsnitt hvis det er en klar trend. Innen en konsolidering er derfor et glidende gjennomsnitt ubrukelig. Først når jeg vurderer å åpne en investering, plasserer jeg glidende gjennomsnitt tilbake i diagrammet for å se om de samsvarer med posisjonen jeg vil åpne.

Jeg bruker derfor ikke glidende gjennomsnitt som en avgjørende faktor. Du kan se glidende gjennomsnitt som en ekstra faktor som kan gi deg bekreftelse på planen din.

Sett glidende gjennomsnitt i Plus500

En praktisk megler der du kan bruke glidende gjennomsnitt er Plus500. Vist du også ønsker å åpne en gratis demokonto hos denne megleren kan du klikke her for mer informasjon!

Å sette opp glidende gjennomsnitt i Plus500-programvaren er komfortabelt for brukerne. For å gjøre dette, trykk på knappen for indikatorer og velg indikator for glidende gjennomsnitt. Her kan du angi periodene en etter en (50.200). Ikke glem å krysse av eksponentielt når du ønsker å bruke dette. Velg farger som er lett å skille fra hverandre (f.eks. Blå og rød).

plus500 glidende gjennomsnitt

Sett glidende gjennomsnitt i MetaTrader

I MetaTrader er det også enkelt å legge til glidende gjennomsnitt. For å gjøre det, gå til Sett innIndikatorer og velg glidende gjennomsnitt. Legg til indikatorene en etter en med verdiene 50 og 200 og eksponentiell hvis du ønsker det. Jeg gjør det glidende gjennomsnittet litt tykkere og gir dem farger slik at de er enkle å gjenkjenne og analysere i grafene.

Posisjonen til glidende gjennomsnitt

Posisjonen til det glidende gjennomsnittet kan brukes til å bestemme den generelle trenden. I tilfelle en nedadgående trend er det glidende gjennomsnittet normalt over gjeldende pris, er det da lurt å selge. Når glidende gjennomsnitt er like under prisen, er det en opp trend og det er lurt å kjøpe.

Det er viktig å se på både 50 dagers glidende gjennomsnittet og det 200 dagers glidende gjennomsnittet. Begge gjennomsnittene må være under prisen for å identifisere et langt oppsett (hvor du kjøper). Når du ser på et kort oppsett (hvor du selger) må begge indikatorene være over prisen. I tillegg må indikatorene være i riktig rekkefølge: 50 og da bare 200!

Glidende gjennomsnitt valuta

Du kan også se på bevegelsen til det glidende gjennomsnittet: når det glidende gjennomsnittet stiger, er det sannsynligvis en opp trend, og når det glidende gjennomsnittet faller, er det sannsynligvis en ned trend.

En crossover kan gi deg enda mer informasjon. Når et kortsiktig glidende gjennomsnitt (50) krysser over et langsiktig glidende gjennomsnitt (200), er dette en klar bekreftelse på en stigende trend. Når det kortsiktige glidende gjennomsnittet (50) krysser under det langsiktige glidende gjennomsnittet (200), er dette en klar bekreftelse på en fallende trend.

Du kan bruke det glidende gjennomsnittet i kombinasjon med MACD , som understreker et 26-dagers eksponentielt glidende gjennomsnitt fra et 12-dagers eksponentielt glidende gjennomsnitt.

Hvordan bruke glidende gjennomsnitt som støtte / motstand

Glidende gjennomsnitt kan også brukes som støtte- eller motstandsnivå. Se om et av de glidende gjennomsnittene alltid berøres uten å bli brutt gjennom. Hvis dette er tilfelle, kan du bruke dem som ekstra støtte når du vurdere en ny posisjon.

Når markedet konsolideres (prisen har ingen klar retning), er de glidende gjennomsnittene ofte ganske flate. Når prisen ikke har noen klar retning, er glidende gjennomsnittene derfor ikke nyttige: i dette tilfellet bør du fjerne dem fra diagrammet.

Hva bør du være oppmerksom på når det gjelder glidende gjennomsnitt?

  • Rekkefølgen er viktig: er de glidende gjennomsnitt sortert i orden? Rekkefølgen er ofte 50 dager og deretter 200 dager der den raskeste indikatoren er nærmest dagens prisnivå.
  • Vinkelen av det glidende gjennomsnitt hjelper deg til å finn ut styrken til trenden. En skarpere vinkel er ofte en indikasjon på at trenden blir sterkere.
  • Det er viktig å følge med på skillet mellom de glidende gjennomsnittene. Når avstanden mellom glidende gjennomsnitt øker, intensiveres trenden.

Hvordan bruker du glidende gjennomsnitt?

Glidende gjennomsnitt kan derfor brukes perfekt til identifiseringen av motstand og støttenivåer. Selv bruker jeg alltid glidende gjennomsnitt som en indikator før jeg oppretter en posisjon for å få en ekstra bekreftelse på hvor trenden ligger og om det er et lurt kjøp. Mesteparten av tiden fjerner jeg imidlertid glidende gjennomsnitt fra diagrammet etter å ha sett trenden: dette er på grunn av at til slutt er kurs handling og horisontale nivåer det mest avgjørende for å åpne en posisjon i valuta eller aksjemarkedet.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar