Forklaring på smarte kontrakter: hva er egentlig smart kontrakter?

Mange synes det er vanskelig å forstå teknologien bak kryptovaluta. Dette er ikke rart, siden mange av begrepene som brukes, kan skape forvirring. Et av begrepene som mange synes er vanskelig å forstå, er smarte kontrakter eller også kaldt “ smart contracts”. Siden smarte kontrakter spiller en viktig rolle i kjente prosjekter som Ethereum og EOS, er det nødvendig å forklare dette nærmere. For å hjelpe deg på veien vil vi svare på spørsmålet: hva er smarte kontrakter?

Hva er smarte kontrakter? – funksjon og mening

Senere i denne artikkelen vil vi se på de viktigste fordelene smarte kontrakter gir. Men før vi gjør det, er det lurt å først zoome inn på spørsmålet om hva smarte kontrakter faktisk er. Det er litt teknisk, så det er viktig å forstå selve funksjonen disse kontaktene gir. Smarte kontrakter hjelper deg å bytte penger, eiendom, aksjer eller noe annet av verdi på en trygg og fremfor alt rask måte. Ved hjelp av smart kontrakter er det mulig å gjøre tjenestene til en mellommann fullstendig unødvendig. Alt skjer på en direkte måte med de involverte partene.

Smart kontrakter er faktisk ikke annet enn rader med kode lagret i en blokkjede. De utføres automatisk når forhåndsdefinerte betingelser er oppfylt. På et ganske grunnleggende nivå er de programmer som kjøres slik de er satt av menneskene som utviklet dem. Fordelene med smart kontrakter er særlig tydelige i næringslivet. De brukes ofte av selskaper som ønsker å inngå avtale med et annet selskap.

smart kontrakt

Rollen til blokkjeden

Som du har lest ovenfor, spiller blokkjede en viktig rolle i smarte kontrakter. Selv om vi ikke kan forklare hele blockchain i denne artikkelen, er det nyttig å ta en kort titt på hvordan blokkjede fungerer. Blokkjede er en delt og fullt distribuert hovedbok der transaksjoner blir registrert digitalt. Disse transaksjonene blir så koblet sammen. Dette sikrer at de kan kartlegge hele eiendelens historie eller opprinnelse. En transaksjon blir først lagt til blokkjeden etter at den er validert ved hjelp av en konsensus protokoll. Som et resultat er det den eneste versjonen av den virkelige kontrakten.

Hver kontrakt er også kryptert for å gjøre den litt sikrere.Blokkjede sies å være «uforanderlig» fordi postene ikke kan endres og er gjennomsiktige fordi alle deltakere i en transaksjon har tilgang til samme versjon av sannheten. Dette betyr derfor at kontrakter ikke lenger kan bli utsatt for svindel. Mennesker som prøver å jukse noen andre ved å sende feil kontrakt, vil dessverre komme tomhendte hjem. Dette er også en av de største fordelene som smart kontrakter har å tilby.

Hvordan fungerer smarte kontrakter?

Smarte kontrakter fungerer på en ganske spesiell måte. Den enkleste måten å beskrive smarte kontrakter på er å tenke på en brusautomat. Normalt går du til en advokat for å betale ham for tjenester som tilbys som for eksempel kontrakter. Med smarte kontrakter gjøres dette litt annerledes. Her betaler du for tjenesten med kryptovaluta i en slags brusautomat. Kontrakten du trenger vises da umiddelbart i kontoen din.

Men det er ikke alt: smarte kontrakter definerer ikke bare reglene og straffene rundt en kontrakt på samme måte som en tradisjonell kontrakt, men håndhever også automatisk disse forpliktelsene. Så, faktisk, har du kjøpt en slags ferdig kontrakt som du umiddelbart kan bruke på en avtale.

Søknad i praksis – drift av smarte kontrakter

La oss gjøre det litt enklere ved å bruke et eksempel fra virkeligheten. La oss si at du leier en leilighet fra person A. Du gjør dette via blokkjeden ved å betale i kryptovaluta. Du får en kvittering som oppbevares i en virtuelle kontrakt. Person A gir deg den digitale tilgangsnøkkelen som blir levert til deg på en bestemt dato. Hvis nøkkelen ikke kommer i tide, frigjør blokkjeden en refusjon. Hvis person A sender nøkkelen før leiedagen, holder funksjonen den og frigjør både pengene og nøkkelen til deg og meg når kontrakten går ut. Dette sikrer at alt kan overføres rettferdig. Hvis du sender en viss sum penger i digital valuta, får du nøkkelen til leiligheten.

Dokumentet blir automatisk kansellert etter tiden. Koden kan ikke endres av en av oss uten den andres kunnskap. Hvis noe endres, får begge parter beskjed. Selv om det er mer komplekst i virkeligheten, er dette en grunnleggende forklaring på hvordan smarte kontrakter kan brukes i den virkelige verden. Du kan se at det har mange fordeler sammenlignet med en vanlig leiekontrakt for et hus. For øvrig gjelder dette ikke bare leiekontrakt verdenen, men også alle mulige andre former for tjeneste tilbud.

Hva kan du bruke smarte kontrakter til?

Noen lurer på hva smarte kontrakter faktisk kan brukes til. Du kan bruke smarte kontrakter for alle slags situasjoner. Fra å sende finansielle derivater til å tegne forsikringspremier, er mulighetene med smarte kontrakter store. For å gi deg litt innsikt i mulighetene, har vi listet opp en rekke scenarioer nedenfor som er egnet for bruk av smart kontrakter.

Bilindustrien

Som du vet skjer det mye innovasjon i bilindustrien for øyeblikket. Et eksempel er fremveksten av selvkjørende biler. Selv om det vil ta litt tid før de er på vei i et stort antall, er det sant at smarte kontrakter kan spille en viktig rolle i dette markedet. De smarte kontraktene kan føre til et slags ‘orakel’ som kan oppdage hvem som hadde feil i en bilulykke. De kan også holde oversikt over mange andre nyttige data som for eksempel forsikringsselskapet kan ha nytte av.

I dette tilfellet kommer smarte kontrakter til å tillate et bilforsikringsselskap å beregne forskjellige priser basert på hvor og under hvilke omstendigheter kunder bruker kjøretøyene sine.

Statlig bruk

Det er mange spørsmål om det er trygt å stemme over Internett eller per post. Kanskje smarte kontrakter kan brukes til å løse visse problemer vi møter under valg år. Å begå svindel med å stemme på blokkjede er praktisk talt umulig. Ingen har så mye datakraft, og derfor er smarte kontrakter veldig trygge for myndighetene.

For det andre kan smarte kontrakter være med å øke den lave valgdeltakelsen. En stor andel mennesker stemmer ikke fordi det ganske enkelt tar for mye tid og krefter. Med smarte kontrakter kan frivillige overlevere avstemning på nettet, og folk kan stemme litt lettere enn før. Selv om dette ennå ikke er en lovlig måte å stemme på, er det en god sjanse for at dette vil endre seg i fremtiden.

Den medisinske verdenen

Det er også mulig at smart kontrakter vil bli brukt i den medisinske verdenen. Personlige helseregistre kan krypteres og lagres i blockchain med en privat nøkkel som kun gir tilgang til bestemte personer. Den samme strategien kan brukes for å sikre at forskning utføres i samsvar med de aktuelle personvernlovene.

Kvitteringer fra operasjoner kan lagres i en blockchain og sendes automatisk til forsikringsselskaper som bevis på levering. Hovedboka kan også brukes til generell helsetjenester. Her kan man tenke på forbedret overvåking av medisiner eller for riktig håndtering av medisinlagre.

Fordelene med smarte kontrakter

Basert på eksemplene vi har forklart tidligere forstår du nå nøyaktig hva smart kontrakter kan brukes til. Det du ennå ikke vet er hva de viktigste fordelene ved å bruke smarte kontrakter er. Selv om det er en rekke andre fordeler, har vi bestemt oss for å liste de viktigste for deg nedenfor. Disse fordelene er hovedsakelig på den tekniske siden:

Smarte kontrakter er raske og nøyaktige

Den største fordelen med smarte kontrakter er at de er utrolig raske og nøyaktige når de brukes. Smarte kontrakter er digitale og automatiserte. Som et resultat trenger du ikke å bruke tid på å behandle papirarbeid eller rette på feilene som ofte vises i manuelt utfylte dokumenter. Data Koden er også mer presis enn den juridiske sjargongen der tradisjonelle kontrakter skrives. Dette betyr at det er mindre sannsynlig at det oppstår feil eller at det er uklarheter i kontrakten. Dette betyr også mindre tid brukt på rettssaker på lang sikt, noe som er en stor fordel for mange selskaper.

Smarte kontrakter gir høy grad av konfidensialitet

En annen fordel med smarte kontrakter er at de tilbyr høy grad av konfidensialitet. Smarte kontrakter utfører automatisk transaksjoner i henhold til forhåndsbestemte regler. De krypterte postene for disse transaksjonene blir deretter delt mellom deltakerne. Dette sikrer at data ikke kan endres på for personlig vinning. Denne høye graden av konfidensialitet er spesielt nyttig for selskaper som inngår store kontrakter der det er mye penger involvert.

Smart kontrakter er trygge å bruke i praksis

Den neste fordelen er at smarte kontrakter er veldig trygge å bruke for bedrifter. Dataene på blokkjeden er alltid kryptert. Dette gjør dem veldig vanskelige å hacke. Fordi hver enkelt post er koblet til forrige og neste post på en distribuert blokkjede, må hele kjeden endres for å endre en enkelt post. Dette er faktisk umulig å gjøre. På grunn av dette høye sikkerhetsnivået er det ikke lenger mulig for personopplysninger å havne på gaten. Dette kan være en stor fordel for for eksempel sykehus som inngår avtaler med sine pasienter.

Smarte kontrakter er billigere

Den endelige fordelen med smarte kontrakter er at de virkelig er mye billigere enn vanlige kontrakter. Som vi allerede har nevnt tidligere, fjerner smarte kontrakter behovet for mellomledd. Med smarte kontrakter kan deltakerne stole på at alle data vil bli lagt inn riktig for transaksjonen. Ingen ekstra person er nødvendig for å validere og verifisere kontraktsvilkårene fordi dette er innebygd i koden. Dette betyr at det er langt færre kostnader involvert.

Selv om det ikke utgjør en ekstrem forskjell hvis du ikke trenger å lage så mange kontrakter, er det selvfølgelig sant at selskaper kan spare penger med dette. Tenk for eksempel på store advokatfirmaer som ofte må håndtere kontrakter de må sende ut.

Kryptovaluta med smarte kontrakter

Vi håper at informasjonen i denne artikkelen gjør det klart hva smarte kontrakter er og hvordan de kan brukes. Den unike teknologien bak de digitale kontraktene sikrer at mindre svindel vil finne sted og at alt kan overføres trygt. Hvis du er interessert i prosjekter som støtter smarte kontrakter, er det mange alternativer å velge mellom. Det mest åpenbare alternativet er å velge Ethereum. EOS og Chainlink , blant andre, støtter også de smarte kontrakter. På grunn av de mange alternativene kan du også investere i teknologien bak smart kontrakter.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar