Hva er aksjer?

Mange lurer på hva aksjer er. Når du kjøper en aksje, blir du umiddelbart medeier i selskapet. Du kan handle aksjer på børsen. Men hvordan endres prisen på en aksje? Hvordan kan du trade kursutvikling på aksjer? Og hva er opprinnelsen til aksjer? I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om aksjer!

Hva er en aksje?

En aksje er et bevis på eierskap i et selskap. Når du kjøper en aksje, blir du medeier i selskapet. Et selskap utsteder ofte aksjer for å skaffe mer kapital.

Hvorfor bør du eie aksjer?

Det enkle svaret er at det kan generere mye penger. Aksjer i gjennomsnitt gir omtrent 7 til 8 prosent årlig. Dette betyr at etter inflasjon har avkastningen vært rundt 5% siden 1900.

Når du legger igjen pengene på sparekontoen, vil den reelle avkastningen du får være negativ. Dette er på grunn av at inflasjonen er høyere enn renten du får på sparekontoen din.

5 prosent virker ikke ekstremt spennende, men styrken i den sammensatte effekten gjør at aksjene dine raskt kan øke i verdi. Når du gjentatte ganger investerer avkastningen, vil du også motta avkastning på avkastningen. Hvis du investerer 10.000 kr årlig i 30 år til 7%, vil du til slutt eier 101 073 kr. Selv med små beløp lønner det seg å investere.

Hvorfor det er lurt å eie aksjer

Hvordan tjene penger på aksjer?

Det er nå klart hva aksjer er, men hvordan kan du tjene penger på aksjer? Det er to metoder du kan bruke, som gir fortjeneste med aksjer: Disse to metodene er kursgevinster og utbytte.

Metode 1: kursgevinst

Aksjer kan omsettes på børsen, og en pris skapes av samspillet mellom tilbud og etterspørsel. Prisen på aksjen indikerer hvor mye du kan kjøpe eller selge den for.. Når du holder en aksje en stund og prisen stiger, oppnår du en positiv avkastning.

Metode 2: Utbytte

Kursgevinst er imidlertid ikke den eneste måten du kan tjene penger på aksjer. Mange selskaper betaler også utbytte med jevne mellomrom. Utbytte er en profitt fordeling. Selskapet kan bestemme prosentandelen av overskudd som skal utbetales som utbytte. Noen selskaper betaler aldri utbytte, mens det også er selskaper som betaler flere prosent av utbyttet på årsbasis.

Vil du vite mer om utbytte? I vår artikkel om emnet kan du lese alt du trenger å vite:

Hvordan trade aksjer selv?

Nå som du vet hva aksjer er, kan du aktivt handle med aksjer selv. Det finnes to måter du kan handle aksjer på.

Kjøp aksjer på lang sikt

Den første opsjonen er å handle aksjer på lang sikt . Dette er når du kjøper opp aksjer fordi du tror de vil være verdt mer penger i fremtiden. Når folk kjøper aksjer, gjør de det ofte med tanke på fremtiden.

Vil du vite hvordan og hvor du kan kjøpe aksjer? I vår artikkel om kjøp av aksjer kan du lese alt du trenger å vite:

Aktiv trading med aksjer

Andre investorer velger å spekulere aktivt på aksjeprisene . Aksjekursene kan stige eller falle med flere prosent på en dag. Ved å utnytte dette kan du oppnå god avkastning.

Den grunnleggende strategien for å handle aksjer er klar: når du forventer at aksjene skal opp, kjøper du aksjen og når du forventer et fall, selger du aksjen. Du kan dra nytte av fallende priser ved å ta en kort posisjon. Med en kort posisjon drar du fordel av en fallende pris.

Vil du prøve å spekulere i aksjer risikofritt med en gratis demo? Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo for aksjehandel:

Hvordan investere I aksjer?

Nå som du forstår betydningen av aksjer, vil du vite hvordan du kan investere i aksjer selv. Du kan investere i aksjer med en online megler. En megler er en part som lar deg handle med forskjellige investeringsprodukter.

I dag kan alle åpne en konto hos en aksjemegler. Vil du vite hvilken nettmegler du kan investere med? Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte hos en nettmegler:

Hva påvirker prisen på en aksje?

Prisen på en aksje bestemmes av antall kjøpere og selgere. Når flere ønsker å kjøpe en aksje, øker prisen. Når flertallet av folk selger aksjen, faller prisen. Forventninger om en aksjes utsikter kan ha en sterk innvirkning på en aksjekurs. La oss forklare dette med to eksempler.

I det første eksempelet vil du investere i et biotech selskap. Når det kommer ut en nyhetsrapport om at dette selskapet har oppdaget et spesielt stoff, er det lurt å kjøpe aksjen. Sannsynligheten for en økning i etterspørselen er sikkert høy.

Det motsatte er imidlertid også mulig. Anta at du vurderer å investere i butikkjeder. Når det kommer en nyhetsrapport som sier at butikkmarkedet kollapser på grunn av økningen i netthandel, er det lurt å selge.

Vil du lære hvordan du bedre kan investere i aksjer? Da er det viktig å lære å analysere aksjemarkedene. I våre artikler om grunnleggende og teknisk analyse vil du lære hvordan du gjør dette:

Hva er risikoen ved aksjehandel?

Selvfølgelig innebærer handel med aksjer de nødvendige risikoene. Nå som du vet hva aksjer er, er du imidlertid allerede et skritt foran, og sjansene for at du til slutt vil lykkes er mye høyere.

Risiko for lavere aksjekurs

En risiko for aksjer er den såkalte kursrisikoen : det er en sjanse for at aksjen du kjøper i dag vil være mindre verdt i morgen. I så fall vil du oppnå tap når du selger aksjen igjen.

I noen tilfeller kan hele markedet fungere dårlig. Dette kalles også markedsrisiko .

Risiko for konkurs

I tillegg til denne risikoen er det en sjanse for at selskapet går konkurs; når et selskap går konkurs får du ofte bare en brøkdel av verdien av aksjen tilbake.

Mangel på likviditet

Når du kjøper en aksje med lavt handelsvolum, er det en sjanse for at ingen vil kjøpe aksjene dine. Det kan da være vanskelig å selge aksjene dine fordi det ikke er noe marked. Med de store aksjene notert på Dow Jones eller S&P 500, er det svært lite sannsynlig at dette vil skje.

Hvorfor utsteder selskaper aksjer?

Å utstede aksjer kan være en attraktiv måte for selskaper å skaffe mer penger. Pengene som oppnås ved utstedelse av aksjer er permanent kapital, og derfor trenger ikke selskapet betale renter på dette.

Pengene som samles inn med en emisjon brukes ofte til å vokse videre. Uten kapitalen som ble hentet fra emisjonen, vil selskapet være mindre i stand til å utvide.

Hvilke rettigheter har du som aksjonær?

På papir er du da medeier i selskapet. Dessverre betyr ikke dette at du får en parkeringsplass på eiendommen og at du kan gå inn og ut av direktørens rom. Likevel får du som aksjeeier ganske mange ekstra rettigheter.

Som aksjonær kan du delta på generalforsamlingen . På dette møtet kan alle aksjonærer stemme om selskapets policy. Som aksjonær har du også rett til en andel av overskudd fordelingen . Ikke alle selskaper fordeler overskuddet til aksjonærene.

Det er også spesielle aksjer. For eksempel gir foretrukket aksjeeieren spesielle privilegier, og grunnlegger aksjer er aksjer uten stemmerett.

Hva er aksjer

Hva slags aksjer finnes?

Definisjonen av hva aksjer er er 100% klar. Denne definisjonen dekker imidlertid mange typer aksjer. For eksempel kan du investere i bankaksjer og i andre sektorer som for eksempel i turist aksjer.

Det anbefales å spre investeringene dine over forskjellige sektorer så mye som mulig. Det er alltid en risiko for at en sektor ikke kommer til å gjøre det bra. Deretter kan du absorbere den negative avkastningen i den sektoren med den positive avkastningen fra en annen sektor.

Er aksjer noe for deg?

Etter denne forklaringen forstår du betydningen av aksjer. Før du investerer, er det imidlertid viktig at du bestemmer om det å investere i aksjer virkelig er noe for deg. Å handle aksjer er attraktivt hvis du vil dra nytte av de positive resultatene fra selskaper. Samtidig må du innse at du kan miste deler av eller til og med alle investeringene dine.

Hvis du vil investere i aksjer, kan du gjøre dette med så lite som $ 100. Hvis du vil bygge en seriøs portefølje, anbefales det å gjøre det med minimum $ 5000. Når du investerer med mindre beløp, er det vanskelig å spre risikoen. I tillegg må du håndtere relativt høye transaksjonsgebyrer.

Hva er forskjellen mellom aksjer og aksjefond?

Du kan kjøpe både aksjer og andeler i investeringsfond fra en megler. Det er viktig at du forstår forskjellene mellom disse to investeringsproduktene. Når du kjøper en aksje, gjør du det etter eget ønske. Derfor velger du hvilket selskap du vil investere i. Når du kjøper en andel i et fond er det annerledes.

Et fond bestemmer for deg i hvilke aksjer du investerer. Du setter inn en viss sum penger og med det investerer du automatisk i et aksjeportefølje. Derfor har du mindre innflytelse på sammensetningen av investeringene dine. Du kan imidlertid velge mellom fond med forskjellige stiler. Et Asia-fond er eksponert til den verdensdelen og kommer ikke til å investere pengene dine i Europa.

Hva er forskjellen mellom obligasjoner og aksjer?

Ikke alle forstår forskjellen mellom obligasjoner og aksjer. La oss forklare dette kort. Med en aksje blir du medeier i selskapet og deler indirekte i resultatene. Når du kjøper en obligasjon, blir du ikke eier av selskapet.

En obligasjon er en gjeld. Med en obligasjon har du rett til månedlige rentebetalinger. Når selskapet uventet går konkurs, har du prioritet fremfor aksjonærene. Du har imidlertid aldri krav på mer enn rentebetalingen. Vil du vite mer om obligasjoner? Klikk på knappen nedenfor:

Hva er fordelen og ulempen med aksjer?

Investering i aksjer gir fordeler og ulemper. En stor fordel med aksjer er høyere forventet avkastning. I løpet av de siste 100 årene har aksjer prestert mye bedre enn andre investeringsprodukter. Det er foreløpig ingen grunn til å forvente at dette vil være annerledes de neste 100 årene.

Imidlertid er det også ulemper knyttet til aksjer. For eksempel er det risikabelt å investere i aksjer: du vet aldri om du vil oppnå et positivt resultat på kort sikt. Du må også bruke betydelig tid på å bestemme hvilke aksjer du vil investere.

Til slutt kan det være dyrt å investere i aksjer for investorer med et lite beløp å investere. Kostnadene er da relativt høye. Hvis du vil handle med små beløp, kan du vurdere et investeringsfond.

Hvor kommer aksjer fra?

Aksjer kommer fra Nederland. Selskapet VOC, som ble grunnlagt i 1602, lette raskt etter nye midler som tillot dem å utføre mange lange reiser. De trengte mye kapital for dette, og for å skaffe kapital bestemte de seg for å utstede aksjer. I tillegg ga ikke disse aksjene rett til utbytte, men til varer de fikk under reisen.

Vil du vite mer om aksjens historie? I vår artikkel om historien om aksjer og investering vil du lære mer om dette:

Avsluttende: hva er aksjer?

  • Aksjer er eiendeler av et selskap.
  • Du kan aktivt investere i aksjer ved kjøp og selge dem.
  • Du kan tjene penger på aksjer gjennom prisøkninger og utbytte.
  • Prisen på aksjer er skapt av etterspørsel og tilbud.
  • Som investor har du en pris risiko og risikoen for konkurs.

Vanlige Spørsmål om aksjer

I den siste delen av artikkelen tar vi for oss ofte stilte spørsmål om aksjer. Dette kan hjelpe deg med å forstå betydningen av aksjer bedre.

Har aksjer fast løpetid?

Aksjer har ingen fast løpetid. Aksjene dine vil ikke bare utløpe, og de er i teorien permanent gyldige. Først når selskapet går konkurs, kan du miste aksjene dine.

Hvem er aksjer egnet for?

Aksjer er egnet for folk som er villige til å ta risiko. Det anbefales at du kun investerer i aksjer med penger du ikke trenger i overskuelig fremtid. På sikt kan du oppnå gode resultater med aksjer, men på kort sikt er dette ikke sikkert.

Er aksjer alltid I mitt navn?

Ikke alle aksjer er registrert med navn. De store selskapene som handles på børsen har ikke aksjene registrert med navn. Du kan handle aksjene fritt med en aksjemegler, og det er vanligvis ikke noe klart register hvor du kan se hvem som eier hvilke aksjer.

Når du åpner et privat selskap med noen familiemedlemmer, blir aksjene ofte registrert. Det vil da være mere praktisk å vite nøyaktig hvem aksjonærene er.

Hvor mange aksjer er det?

Et selskap kan selv bestemme hvor mange aksjer de utsteder og til hvilken pris. Det er lurt å sammenligne selskaper basert på markedsverdi. Markedsverdien indikerer den totale verdien av alle utestående aksjer.

Hva er foretrukne aksjer?

Foretrukne aksjer gir aksjonærene fortrinnsrett. For eksempel mottar de et fast utbytte for de andre aksjonærene. Vil du vite mer om foretrukne aksjer? Da kan du lese denne artikkelen.

Hva er verdi aksjer?

Verdi aksjer er aksjer i selskaper som ofte har eksistert lenge. Aksjene betaler vanligvis et stabilt utbytte og har en lav pris / inntjeningsgrad. Eksempler på denne typen aksjer er Shell og Heineken.

 

Hva er ETF-aksjer?

ETF-aksjer er aksjer som er i et fond. Med en ETF kan du overvåke en mengde aksjer direkte. ETF står for børshandlede fond

Hva er CFD-aksjer?

Når du handler med CFD-er, investerer du ikke direkte i selve aksjen. CFD-er er et trading produkt som følger aksjekursen. Vil du vite mer om CFD-er? Da kan du lese denne artikkelen.

Hva er sykliske aksjer?

Sykliske aksjer er aksjer som beveger seg sammen med økonomien. Når økonomien har det bra, stiger prisene og når ting går dårlig, faller prisene. Vil du vite mer om sykliske aksjer? Les denne artikkelen.

Hva er et aksje sertifikat?

Du kan også investere indirekte i verdien av en aksje gjennom et aksje sertifikat. Et sertifikat er en sikkerhet som følger den nøyaktige verdien til en aksje. Produktet ligner på et investeringsfond, men spesielt fokusert på en aksje.

Hva er bearer aksjer?

«Bearer» aksjer er aksjer som ikke navngir eieren. De fleste av aksjene som handles av denne typen aksjer. Tross alt handler du på børsen med aksjer som ikke er registrert med navn.

Hva koster det å selge aksjer?

Du betaler normalt en såkalt spread når du kjøper og selger aksjer. Dette er forskjellen mellom kjøpesummen og salgsprisen. I tillegg betaler du også en fast provisjon hos mange meglere. I vår artikkel om investeringskostnadene kan du se nøyaktig hvor mye det koster å investere i aksjene.

Hva er registrerte aksjer?

Registrerte aksjer er motstykket til eierandeler. Registrerte aksjer kan ikke bare selges til noen andre. De blir spesifikt gitt til deg, og derfor eier du en del av selskapet. For eksempel ser du mye av denne typen aksjer innen familiebedrifter.

Hva er tilbakekjøp av aksjer?

Bedrifter kan bestemme seg for å kjøpe tilbake noen aksjer. Et selskap kan gjøre dette når for eksempel aksjekursen har falt kraftig. Å kjøpe ut dine egne aksjer kan stimulere prisen. Aksjene som blir tilbakekjøp kalles også egne aksjer og kan selges på børsen når som helst.

Hva er gull aksjer?

En gull aksje er en aksje med en spesiell vetorett. For eksempel kan et land eller regjering kan beordre en gull aksje fra noen viktige selskaper. Dette kan forhindre overtakelse eller reduksjon av tjenester.

Hva er «large cap» aksjer?

En «large cap» er en aksje med høy markedsverdi. Large cap står derfor for stor markedsverdi . Bedrifter verdt mer enn 10 milliarder dollar eller pund blir ofte referert til som store aksjer.

Hva er de beste aksjene?

Det enkle svaret på dette spørsmålet er: de beste aksjene er de som gir best resultat. Dette er selvfølgelig en forenklet visjon. Dagens best utførte aksjer eksisterer kanskje ikke lenger i morgen på grunn av konkurs. Videre passer ikke alle aksjene innenfor alles investeringsstrategi. Det er derfor viktig å gjøre egen analyse.

Hva er Blue-chip aksjer?

En blue-chip-aksje er en høyt vurdert aksje. Blue-chip aksjer har rykte for høy kvalitet og pålitelighet. Folk har stor tro på fremtiden til slike selskap.

Hva er A-Aksjer?

A-aksjer har flere stemmer per aksje. Dette gjør at ledelsen kan forbli i kontroll over selskapet. Hvis alle aksjer hadde like stemmerett, ville et eksternt parti lettere kunne ta kontrollen. B-aksjene har færre stemmeretter.

Hva er FTSE-aksjer?

FTSE-aksjer er aksjer notert på London-børsen. FTSE er en indeks som inneholder de 100 største britiske selskapene. Bedrifter kan regelmessig bli med og forsvinne fra FTSE, ettersom aksjekursene og markedsverdiene endres kontinuerlig.

Hva er short selging av aksjer?

Når du tar en short posisjon, satser du på et prisfall. Når vi snakker om å short selge en aksje, mener vi ofte en short posisjon på selve aksjen.

Hva er noteringsprisen på en aksje?

Aksjenes noteringspris er prisen som den opprinnelig ble lansert til på børsen. Denne kursen er ikke viktig når du investerer i en aksje. Tross alt endres prisen på en aksje konstant. En aksje vil derfor ikke bli omsatt til noteringsprisen så lenge.

Hva er den indre verdien av en eiendel av selskapet?

Du kan beregne den indre verdien av en aksje ved å trekke selskapets gjeld fra eiendelene. Deretter deler du beløpet som gjenstår på antall aksjer. På egenhånd gir denne figuren lite informasjon. Det er også viktig å undersøke selskapets fremtidige forventninger.

Hva er en defensiv aksje?

Defensive aksjer er mindre følsomme for utviklingen i økonomien. Når du tar med defensive aksjer i porteføljen, vil avkastningen din falle mindre raskt når den samlede økonomien svikter. Et eksempel på en defensiv aksje er en supermarkeds aksje.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar