Kostnader ved å handle CFD’er

Når du handler CFD’er, må du betale transaksjonskostnader. En stor fordel med CFD’er er at disse transaksjonskostnadene er ganske små relativt til beløpet du handler for. Derfor er det mulig å oppnå gode resultater når du handler CFD’er for mindre summer. Men hvilke kostnader må du betale når du handler CFD’er?

Hvor kan du handle CFD’er til lave kostnader?

Når du åpner mange posisjoner, er det viktig at du velger en pålitelig CFD-leverandør. Man betaler tross alt kostnader for hver transaksjon man åpner, og selv med lave kostnader, kan de totale kostnadene stige raskt. For å hjelpe deg, har vi satt opp en liste over CFD-leverandører som er både billige og av høy kvalitet. Bruk lenken under for å sammenligne de mest markedsaktørene:

Må du betale kurtasje?

Hos de fleste banker må du betale en fast sum per transaksjon. Når du kjøper et gitt antall aksjer gjennom banken din, må du alltid betale en fast minstekurtasje uansett volumet du handler. Dette gjør det ganske dyrt for de fleste kunder å kunne investere for bare et par tusen kroner.

Enkelte CFD-aktører trekker også en fast kurtasje. Men heldigvis er dette ofte ikke tilfellet. Veldig mange CFD-leverandører krever ingen kurtasje når du handler aksjer. Dette gjør at du kan oppnå gode resultater selv når du handler med små summer.

Spreaden

Når du handler CFD’er, vil du merke at transaksjonskostnaden din alltid er relativ til investeringen du gjør. Kostnaden du betaler, er spreaden, som er forskjellen på kjøps- og salgskursen.

Når du handler valutapar er spreaden ofte klart indikert. Hvis spreaden er 2 pips, betyr dette at du betaler 0.0002 dollar per dollar du handler, for eksempel. EUR/USD handles i 1000 enheter. Så når du handler EUR/USD med en spread på 2 pips, betaler du $0.0002 X 1000 = $0.2 i transaksjonskostnader.

totale_kostnader_spread_CFD

 

Dette betyr at du vil begynne å tjene penger så snart kursen stiger mer enn 0.0002 dollar! Transaksjonskostnaden er veldig lav, så du kan også investere profitabelt med mindre summer. Du betaler også en spread på aksjer og råvarer. Hos megleren eller leverandøren din kan du alltid finne ut hva spreaden er. Den eksakte spreaden kan være dynamisk. Dette betyr at transaksjonskostnadene kan stige eller falle avhengig av handelsvolumet. Det anbefales derfor alltid at du sjekker spreaden før du åpner en posisjon.

CFD_kostnader

Det er viktig å huske at du betaler spreaden for hver aksje du kjøper. Med giring kan du noen ganger handle for 10 000 kr med 1 000 kr investert. Du vil da betale transaksjonskostnader på totalverdien du handler for. Hvis du åpner en posisjon på 10 aksjer verdt 1 000 kr og kostnaden per aksje er 2 kr, vil den totale kostnaden bli 20 kr. Hvis du selv har investert 1 000 kr, betyr dette at du har betalt 2% i transaksjonskostnader.

Finansieringskostnader

Når du handler CFD’er, kan du bruke giring. Giring gjør det mulig å investere med margin. Leverandøren din vil da finansiere mesteparten av investeringen for deg. Når du bruker giring på 1:5, trenger du bare å legge ut 20% av totalbeløpet du investerer for. Ved å bruke giring, kan du få potensielt høyere avkastning på mindre beløper.

Men giring er ikke gratis. Når du girer posisjonene dine, vil du betale rentekostnader for finansiering av posisjonene dine. Renten påløper bare hvis du holder posisjonen åpen i mer enn en dag. Hvis du er en daytrader, kommer du nok ikke til å betale finansieringskostnader.

På short-posisjoner kan du i blant få en finansieringspremie, og på long-posisjoner kan premien trekkes fra. Det er lurt å sjekke finansieringsbetingelsene og kostnadene på hvert verdipapir. Disse kostnadene beregnes ofte over markedsrenten. Rentekostnaden vil deles på 365 (antall dager i året).

Finansieringskostnaden per dag er ofte lav og kommer helt an på betingelsene hos den aktuelle aktøren. Hos Plus500 kan du enkelt finne finansieringskostnadene per CFD. På bildet kan du se et eksempel på hvordan dette ser ut hos Plus500. Selv om CFD-posisjoner for det meste holdes i korte perioder (1-30 dager), gjør de lave finansieringskostnadene at det er mulig å investere i CFD’er over relativt lengre perioder.

CFD’er passer spesielt godt for kortsiktige plasseringer på grunn av finansieringskostnadene. Slike kostnader kan spise opp mye av den langsiktige avkastningen din. Det er viktig å huske at hvis du holder en posisjon over helgen, vil du betale finansieringskostnad for tre dager. Børsen er stengt i helgen, og posisjonen din vil holdes åpen i flere dager.

kostnader_Plus500_CFDs

Premien du betaler og mottar vises under “overnight premium”. Illustrative priser. 

Pass på “slippage”-kostnader

Når du investerer, støter du nok på “slippage”. Når du setter en stop loss, indikerer du at du har lyst til å selge aksjene dine hvis de faller til en gitt kurs. Hvis markedet er veldig volatilt, kan kursen ofte falle litt mer før posisjonen din faktisk selges i markedet. Dette kan føre til at tapet ditt blir større enn ventet.

Du kan løse dette ved å sette en garantert stop loss. Men det er ikke gratis å bruke garantert stop loss. Du betaler for dette gjennom, for eksempel, en høyere spread. Derfor bør du bare bruke garantert stop loss hvis du forventer høy volatilitet.

Vekslingskostnader

Enkelte meglere trekker kostnader for investeringer i utenlandske valutaer. Investeringskontoen din er alltid i en gitt valuta. Hvis du har en konto i norske kroner, må du kjøpe amerikanske dollar før du kan handle amerikanske aksjer. Derfor bør du ta en god titt på hvor mye du betaler for å veksle valutaen din til en annen.

Pass på skjulte kostnader

Noen CFD-aktører kan være veldig lure. For eksempel kan de kreve ekstra kostnader når du trekker ut penger eller ikke bruker plattformen på en stund. Derfor må du alltid lese deg godt opp på hvilke kostnader en plattform trekker før du åpner en konto der.

Hvor dyrt er det å handle CFD’er i praksis?

I dette eksempelet skal vi vise hvor dyrt det kan være å handle CFD’er. I dette eksempelet kommer vi til å handle olje med en giringsfaktor på 1:10. Vi kommer til å investere med et beløp på $1000, og prisen for et fat olje er $40. Den totale investeringen vår vil ha en verdi på $10 000, og vi handler 250 fat olje.

Vi betaler umiddelbart spreaden på oljefatene. Spreaden her er 0,08 cents per fat. Vi betaler altså total $20 i transaksjonskostnader, som er 2$ av våre $1000.

Vi holder posisjonen vår åpen i en uke. Vi betaler finansieringskostnader på 0,0055% per dag. Total betaler vi 0,0385% renter, som tilsvarer $3,85. Som en prosent av balansen vår, er dette 0,385%.

Så langt er de totale kostnadene våre $20 pluss $3,85, som utgjør $23,85. Så langt har vi betalt 2,385% i avgifter av kontobalansen vår på $1000. Men siden vi har fått handle for $10 000, er den potensielle avkastningen vår ti ganger så stor. Som du kan se, er det ikke nødvendigvis dyrt å handle CFD’er i det hele tatt! Vi kommer allerede til å tjene penger på handelen vår hvis et fat olje stiger $0,40 i verdi.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.

Legg inn en kommentar