Informasjon om trading

Ønsker du å begynne å trade eller kanskje du allerede er en profesjonell investor? Uansett så er du nå på rett sted! Innenfor denne kunnskapsbasen finner du interessante, morsomme og nyttige artikler om trading og aksjer. Informasjon om trading

Tre trinn for suksess

Det er artig å trade! Du kan se på det som et spill som kan gjøre deg utrolig rik. Millioner av mennesker prøver å forutsi prisen på verdipapirer samt påvirke denne prisen. Når det gjelder handelspsykologi, er nyheter og teknisk analyse viktige faktorer. Som nybegynner kan du oppnå gode resultater ved å bruke en velbalansert strategi som tar høyde for alle de ulike risikoene.

I vår CFD-kategori kan du lese om denne nye måten å handle på, som kan brukes til å aktiv trade i alt fra råvarer, valuta, indeksfond og aksjer via en nettmegler. Vår omfattende liste over meglere lar deg også sammenligne de beste nettmeglerne. Dette gir deg muligheten til å finne den billigste nettmegleren slik at du kan komme i gang så fort som mulig!

Les mer om trading ...

Følelser påvirker dine investeringsbeslutninger

Følelser har stor innflytelse på resultatet du oppnår. Det spiller ingen rolle hvor gode analysene dine er når du ikke klarer å kontrollere følelsene dine. Du kan imidlertid også dra nytte av disse følelsene.

To kraftige følelser er frykt og grådighet. I denne artikkelen vil du lese alt du trenger å vite om følelsenes innflytelse på investeringene dine.

For mye frykt er farlig

Kvinner er generelt mindre selvsikre, og dette kan sees i deres investeringsatferd. Kvinner er ofte mer forsiktige og gjør færre transaksjoner i løpet av et år. Dette kan gå bra siden transaksjonsgebyrene er lavere i dette tilfellet, noe som resulterer i en høyere avkastning. For mye frykt kan imidlertid ha en negativ effekt.

Mange investorer gjør den feilen å la følelsene deres påvirke deres investeringer for mye.Tap eller frykten for å miste profitt spiller en rolle i denne frykten. Folk har en naturlig tendens til å unngå tap og risiko så mye som mulig. Vi ser dette overalt: For eksempel har nederlenderne flere forsikringer enn de trenger.

Forhindre negative resultater på grunn av frykt

Når man ser på investeringsatferden til ulike individ, har frykten for tap ofte en negativ effekt på resultatene. Dette er fordi tradere ønsker å unngå tap så mye som mulig. Konsekvensen er imidlertid at dårlige investeringer ikke lukkes, med håp om at de skal bli lønnsomme i fremtiden. Samtidig lukker investorer lønnsomme investeringer for raskt fordi de er redde for å tape fortjenesten.

Det er derfor viktig å alltid lage en plan. Tenk på forhånd når du åpner eller lukker en investering. Det er viktig å kunne forsvare investeringen med fakta. Hvis dette ikke er tilfelle, er det ikke lurt å åpne posisjonen. Ved å lage en svært rasjonell plan vil du unngå at du tar feil på et senere tidspunkt. På den måten påvirker ikke frykten deg.

Til slutt, som investor, er det viktigere å akseptere at det alltid er umulig å vinne. Økonomiske kriser og nedgangstider forekommer alltid, og det er viktig å håndtere dem klokt. Ikke la frykten og følelsene lede deg og ta en avgjørelse først når du har tenkt på det.

Forebygging av angst

Som investor er frykt din største fiende. Det er lurt å unngå denne følelsen så mye som mulig. Dette gjør du ved kun å investere med penger du kan spare. Føler du deg umiddelbart ukomfortabel med din nye posisjon? Da investerer du sannsynligvis med for mye penger.

Jeg åpner kun investeringer som ikke holder meg våken om natten. På den måten forblir det gøy å investere og jeg trenger ikke å bekymre meg.

frykt og følelser ved å investere

Dra nytte av frykten

Som investor er det også mulig å tjene på frykt. Under den økonomiske krisen i 2008 solgte mange aksjene sine til kraftig reduserte priser. Bakgrunnen for beslutningen om å dumpe aksjer var sjelden rasjonell. Under påvirkning av media kunne man se at folk engstelig solgte alt fordi de antok at økonomien skulle synke.

Et slikt øyeblikk av massehysteri kan by på store muligheter. Når aksjer dumpes i massiv skala, kan du se etter gode kjøp. Undersøk selv om det er en rasjonell årsak bak ekstreme kursfall som du noen ganger ser. Når det ikke er noen rasjonell grunn, kan du noen ganger oppnå en avkastning på 20 % eller mer i løpet av kort tid.

Dette fungerer under en økonomisk krise, men også når en bedrift midlertidig går dårligere. Dette kan for eksempel skje når en skandale kommer frem. For eksempel har flere bilprodusenter blitt anklaget for tukling med utslipp. Dette førte til betydelige nedgang i enkelte bil aksjer, mens selskapene fortsatt gikk bra. På lengre sikt ble det derfor en oppgang.

Volkswagen aksjekurs styrt av følelser og nyheter

Volkswagens aksjekurs etter at selskapet ble anklaget for å tukle med utslipp

Grådighet har to sider

Visste du at investering fortsatt hovedsakelig er en mannlig aktivitet? For hver kvinnelige investor er det ni menn, selv om dette ser ut til å endre seg litt i det siste. Menn har ofte høyere grad av grådighet og uten grådighet er det ikke noe aksjemarked. Men er grådighet den beste vennen eller mest fryktede fienden til den profesjonelle investoren?

La oss bare si at grådighet er et nødvendig onde. Uten grådighet ville man ikke strebe etter høyest mulig avkastning og ville rett og slett begynne å spare trygt. Det blir imidlertid farlig når grådigheten blir så stor at investoren tar store risikoer.

Spesielt når du handler med giring, er det viktig å holde hodet kaldt og ta hensyn til den ekstra risikoen ved investeringen.

For mye grådighet er farlig

For mye grådighet er imidlertid alltid en ulempe. Høye nivåer av grådighet kan til og med forårsake en såkalt boble. Et godt eksempel på dette er den enorme oppgangen til Bitcoin i 2017 og 2018 etterfulgt av et stort krasj. Når folk oppfordrer hverandre for sterkt til å investere i noe, kan grådighet føre til sterke markedsbevegelser.

Når dette skjer, kan den faktiske verdien av en investering være mye lavere enn prisen. Folk kjøper da rett og slett noe fordi de forventer at det vil fortsette å stige enormt. Når den underliggende investeringen viser seg å ikke være verdt noe, kollapser korthuset. Som følge av frykten beskrevet tidligere, kan prisen plutselig falle betydelig.

Ikke la deg rive med

Det er derfor viktig å ikke la seg rive med av følelser. Når postmannen og frisøren din alle indikerer at du må gjøre en stor ny investering, er det bedre å ikke gjøre det. Spør deg alltid om det er en god grunn til å investere i en aksje. Er det ingen god grunn til å gjøre det? Da er det nok en økonomisk boble.

Tips: Sikt etter høy avkastning, men ha risikoen i bakhodet!

Krypto valuta krasj

Etter den enorme grådigheten kommer det uunngåelige fallet. Kryptovalutaer i 2017-2018.

Hvilke andre følelser må du passe på?

I tillegg til frykt og grådighet, er det andre følelser du bør være oppmerksom på når du investerer. Nedenfor diskuterer vi hvordan du kan håndtere disse følelsene.

Håp

Noen ganger sier de at håpet lever. Mange investorer som kjøper en aksje forventer at den vil stige. Men håp alene er ikke nok. Sjekk derfor jevnlig selskapet bak aksjen fortsatt presterer godt og sørg for at alle dine investeringer støttes av gode tall.

Selv for aktive tradere kan håp føre til dårlige resultater. De holder en taps posisjon åpen for lenge, selv om den burde vært stengt for lenge siden. Som et resultat kan et lite tap føre til et stort tap. Du bør derfor alltid bruke en stop loss som en aktiv trader slik at posisjonene dine automatisk stenges.

Frustrasjon

Når du føler at du gjør alt riktig og resultatene fortsatt er skuffende, kan du bli frustrert. Det kan også være veldig frustrerende når du stadig bryter reglene dine. Frustrasjon er alltid en farlig følelse. Irritasjon kan føre til at du tar uansvarlige beslutninger og åpner posisjoner du ikke burde ha åpnet.

Når du er frustrert er det derfor viktig å søke distraksjon. Først når du kan se på investeringene dine objektivt, bør du gå tilbake til dataskjermen.

Kjedsomhet

Vi lever i et samfunn fullt av konstant stimuli og underholdning. Å vente måneder eller til og med år på at en aksje skal stige kan derfor bli kjedelig. Likevel er tålmodighet når du investerer veldig viktig. Det er viktig å alltid holde seg til planen. Leter du etter litt spenning? Ta en tur i en berg-og-dal-bane og la investeringene være i fred.

Er det ikke interessant nok å holde aksjer på lang sikt? Da kan du like godt vurdere bli en daytrader. Som daytrader kan du investere hver dag. For denne måten å handle på trenger du mye mer tid.

Følelser ved investering

Hvordan handler du uten følelser?

Forskning har vist gang på gang at spesielt nybegynnere investorer ofte kjøper på topp og selger i en dukkert. Skal du oppnå gode resultater, må du gjøre det motsatte. Men hvordan sikrer du at følelser spiller en mindre rolle i handelen aktivitetene dine?

Automatiser investeringene dine

Den første måten å få følelser ut av investeringsbeslutningene dine er å automatisere dem så mye som mulig. Det er uansett viktig å alltid legge en plan for dette. I planen kan du så bestemme når og spesielt hvorfor du ønsker å kjøpe og selge en aksje. Ved å gjøre det unngår du å ta feil beslutning under vanskelige markedsforhold.

For mange investorer er det da lurt å la investeringskontoen være i fred. Sørg for at du har satt verdien som du tar tap og fortjeneste til. Ved å ikke logge på hele tiden unngår du å bli stresset når markedet kollapser og planen din vil automatisk bli utført korrekt.

Gjennomsnittlig kjøp

Selvfølgelig, som investor, vil du unngå å komme inn på toppen og selge ved en dip. En god måte å forhindre dette på er å bruke gjennomsnittlig dollar kostnad. Dette er en investeringsstrategi der du ikke investerer alle pengene dine i én aksje på en gang. Så du kjøper ikke Apple-aksjer for $10 000 på en gang. Kjøp i stedet 1000 dollar i Apple-aksjer hvert år.

Det ene året kan du motta 5 aksjer og det andre året 6 aksjer. Ved å bruke denne metoden kjøper du aksjene til en gjennomsnittspris, og dermed oppnår du en gjennomsnittlig avkastning. For de fleste er dette den beste måten å investere på: Knapt noen lykkes med å time markedet riktig.

Spre investeringene dine

Til slutt er det smart å investere så spredt som mulig. Investorer får ofte panikk når investeringene deres plutselig faller kraftig. Det hender sjelden at alle sektorer presterer dårlig samtidig. Ved å spre investeringene dine på ulike sektorer, reduserer du risikoen for et fall i alle dine samlede investeringer.

For investorer med en mindre portefølje kan det være smart å investere i et indeksfond eller ETF. Ved å bruke disse investeringsproduktene kan du enkelt spre pengene dine på ulike investeringsprodukter. Ved å sette inn penger i fondet på månedlig basis, bruker du umiddelbart teknikken nevnt ovenfor.

Hvordan kontrollerer du følelsene dine?

Alle avgjørelser vi tar er i det minste delvis basert på følelser. I en velkjent psykologi studiet ble det oppdaget at når hjernedelen som er ansvarlig for følelsene våre ikke lenger fungerer, kan vi ikke lenger ta avgjørelser i det hele tatt. Faktisk er hjernen vår så smart bygget at de i ettertid ofte rasjonaliserer våre følelsesmessige avgjørelser.

For eksempel slår du opp med kjæresten din fordi du ikke lenger opplever nok positive følelser. Etter bruddet rasjonaliserer du denne avgjørelsen ved å lage en hel liste over ting som var galt med ham eller henne. I det daglige er det ikke nødvendig å være klar over dette. Når du skal investere er det derimot viktig.

Det er da tilrådelig å aktivt oppsøke følelsesmessige impulser. Tenk på hva visse følelser vekket i deg og se hvordan det påvirket investeringsatferden din. Har du for eksempel åpnet dusinvis av handler av kjedsomhet? Da er det viktig å erkjenne ineffektiviteten til denne følelsen og å utarbeide en strategi for å forhindre at dette skjer igjen i fremtiden.

Bare gjennom regelmessig evaluering vil du lære hvordan følelsene dine påvirker atferden din, og du kan styre dem.

Grådighet er bra, frykt er…

La meg avslutte denne artikkelen med et av mine favoritt filmsitater:‘grådighet er bra’ fra filmen Wall Street. En sunn grad av grådighet kombinert med litt frykt gjør deg til en følelsesmessig sterk investor. Pass imidlertid på at begge følelsene forblir velbalanserte, slik at du kan investere ansvarlig og vellykket.

For mye grådighet fører til for høy risiko og derfor lavere eller negativ avkastning. Frykt, derimot, fører til usikkerhet der det ofte ikke investeres i det hele tatt. Å investere gir høyere avkastning på lang sikt enn sparing. Vil du lære å investere selv? Ta så en titt på tre-trinns planen for å starte!

Hva er gjennomsnittlig avkastning på en investering?

Før du begynner å investere kan det være interessant å vite gjennomsnittlig avkastning på ulike investeringer. I denne artikkelen ser vi på tidligere avkastning basert på historiske tall og prøver å gi en indikasjon på gjennomsnittlig avkastning du kan oppnå. Til slutt forklarer vi også hvordan du kan oppnå mer enn gjennomsnittlig avkastning ved å investere klokt.

Oppsummering av gjennomsnittlig avkastning

 • Gjennomsnittlig avkastning på aksjer er ca 7-8 %.
 • Gjennomsnittlig avkastning på obligasjoner er rundt 5 %.
 • Du må ta hensyn til inflasjonen: den reelle avkastningen er annerledes.
 • Volatiliteten til aksjene er også viktig.
 • Den gjennomsnittlige avkastningen du oppnår avhenger av porteføljen din

Hva er gjennomsnittlig avkastning på aksjer?

I følge Warren Buffett, en kjent investor, bør gjennomsnittlig avkastning på aksjer være mellom seks og syv prosent. Ifølge ham stiger buttonajsonal produktet med gjennomsnittlig 3 % på lang sikt, med en inflasjon på rundt 2 % i tillegg. Dette bringer den nominelle vekstraten i totaløkonomien til fem prosent.

Bedrifter betaler imidlertid også ut utbytte som i gjennomsnitt kan gi seks til syv prosent avkastning på aksjer. Denne økningen i aksjeverdi mottas selvfølgelig kun på lang sikt. Hvis du hadde kommet inn på markedet i 2008, ville gjennomsnittlig avkastning vært mye lavere i begynnelsen.

Som vist i vanguards diagram nedenfor, har aksjer faktisk oppnådd en gjennomsnittlig høy avkastning den siste perioden.

gjennomsnittlig avkastning på egenkapital

Aksjer, obligasjoner eller hva annet?

Det er selvfølgelig også mulig å investere i noe annet enn aksjer; likevel viser forskning at aksjer i gjennomsnitt har høyest avkastning. Professor Russell E. Palmer ved University of Pennsylvania uttaler at aksjer i historien har gitt mye mer avkastning enn obligasjoner.

Hvis du hadde investert én dollar i 1802, ville den vært verdt 8,8 millioner dollar i 2003! Avkastningen på obligasjoner ville vært bare $16,064, avkastningen på statsobligasjoner $4,575 og avkastningen på gull bare $19,75. Vær oppmerksom på at for denne beregningen reinvesteres utbytte.

Så… bør du alltid investere i aksjer?

Det er klart at gjennomsnittlig avkastning på aksjer er høyest. Betyr dette at det kun er fornuftig å investere i aksjer? Nei, det er ikke poenget! Selv om aksjer generelt har best avkastning, har de ofte også størst risiko.

Hvis du for eksempel skulle investere én dollar i aksjer i 2008 og skulle måle deg til 2010, ville det vært veldig lite igjen av det. Så hvis du ønsker å sikte på maksimal avkastning i stedet for gjennomsnittlig avkastning, er det lurt å huske at enkeltaksjer kan avvike betydelig fra gjennomsnittet. Men hvordan kan du sikre at du oppnår høyest mulig avkastning?

Forsøker høyest mulig effektivitet

Skal du oppnå høyest mulig avkastning, kreves individuell analyse. På lang sikt kan du da se på aksjer som har gått bra en stund og betale ut et stabilt utbytte. Hvis du ønsker å investere for inntekt, kan du kjøpe aksjer i et selskap som Royal Shell. Likevel kan du oppnå enda høyere avkastning ved også å fokusere på kort sikt.

Du kan oppnå høy avkastning på kort sikt. Massepsykologi spiller en viktig rolle i dette. Når det er dårlige nyheter, får massene ofte panikk. Ved å svare smart på dette er det noen ganger lett for en investor å oppnå 100 % avkastning på en enkel investering. Ta en titt på grafen nedenfor; dette er et godt tidspunkt å engasjere seg på!

Plus500 graf

Ønsker du å utnytte slike store aksje bevegelsene på kort sikt, er det lurt å gjøre det hos en nettmegler. Med eToro kan du også benytte deg av innflytelse. Med innflytelse kan du ta en stor posisjon med et mindre beløp. Du kan selvfølgelig også øve med en demo først. Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demokonto:

Hva er forskjellen mellom nominell og real avkastning?

Ser du kun på gjennomsnittlig avkastning, har du ikke den fullstendige oversikten. Gjennomsnittlig avkastning i Amerika siden 1900 har for eksempel vært 10,1 %. Dette er imidlertid avkastningen før inflasjon. Inflasjon er prosessen der prisene øker hvert år. Du kan da kjøpe mindre for samme beløp et år senere.

Den reelle gjennomsnittlige avkastningen er mengden avkastning du har etter fradrag for inflasjon. Denne avkastningen er mye lavere. For Amerika, for eksempel, var denne avkastningen på aksjer 6,4 % på årsbasis.

Er det noe nevnt en gjennomsnittlig avkastning? Sjekk så alltid om det er nominell eller reell avkastning. Sjekk også alltid hvilken måleperiode som brukes. Mange fond nevner for eksempel gjennomsnittlig avkastning fra 2009 til 2019. Den økonomiske krisen i 2008 holdes da beleilig utenfor regnestykket.

Hva er gjennomsnittlig avkastning per region?

Du kan også bryte ned gjennomsnittlig avkastning etter region. Ikke alle regioner har prestert like godt siden 1900. Nedenfor er en graf som viser gjennomsnittlig årlig realavkastning. Australia har prestert best, mens europeiske land som Italia og Belgia har ikke prestert spesielt godt.

gjennomsnittlig avkastning per region

Når du investerer, kan du spre risikoen din over ulike regioner. På denne måten slipper du å investere alle pengene dine i en region som i gjennomsnitt ikke gjør det så bra.

Hva er den gjennomsnittlige risikofrie avkastningen?

Når du investerer, får du betalt for risikoen du tar. Det er også den såkalte risikofrie avkastningen. Den risikofrie avkastningen er avkastningen du får med (nesten) ingen risiko. Vanligvis er det tatt hensyn til gjennomsnittlig 10-års rente på statsobligasjoner.

Tidligere var den gjennomsnittlige risikofrie avkastningen i Europa fortsatt 4 %. I dag er denne prisen til og med negativ! Når den gjennomsnittlige risikofrie avkastningen er svært lav eller til og med negativ, er det mer sannsynlig at investorer tar risiko for å oppnå positiv avkastning.

gjennomsnittlig risikofri rente

Volatilitet på aksjer

Ikke stirr deg blind på gjennomsnittlig avkastning på aksjer. Investeringer i aksjer kan være svært volatile. Det ene året kan du oppnå en positiv avkastning på 30 % mens det neste året kan du oppnå en negativ avkastning på 30 %. Derfor er det viktig å være oppmerksom på volatiliteten i avkastningen.

Når du har en lang investeringshorisont, er ikke høy volatilitet et stort problem. Når det ikke går så bra, venter man bare på bedre tider. Men hvis du har en kort tidshorisont, kan volatilitet være et større problem. Går du inn på feil tidspunkt? Da kan du plutselig miste en stor del av kapitalen. Har du lite tid? Da er det lurere å investere i lav volatile verdipapirer.

En god måte å redusere volatiliteten til hele porteføljen din er ved å bruke forskjøvet oppføring. Invester for eksempel et fast beløp hver måned i et indeksfond. På denne måten trer du inn i både oppturer og nedturer og sørger for at du oppnår høyest mulig gjennomsnittlig avkastning.

Volatilitet av avkastning på egenkapital

Hva er gjennomsnittlig avkastning på obligasjoner?

Noen foretrekker å investere i obligasjoner. Den gjennomsnittlige obligasjonsrenten i Amerika mellom 1926 og 2008 var 5,3 %. Det er derfor en god regel å legge til grunn en nominell gjennomsnittlig avkastning på 5 % på lang sikt.

Når rentene på obligasjoner er veldig lave, gir de ikke lenger så mye avkastning. I 2020 vil du derfor se at obligasjonsrentene ikke er særlig høye. Kanskje om et tiår vil vi komme nærmere den historiske gjennomsnittlige obligasjonsrenten igjen.

Modellporteføljer og avkastning

Ved hjelp av en modellportefølje kan du se hva gjennomsnittlig avkastning ville vært i ulike situasjoner. Vi har brukt modellporteføljene som er satt opp av Vanguard.

Defensive porteføljer

Nedenfor kan du se resultatene du ville oppnådd med en portefølje som nesten utelukkende består av obligasjoner. Denne måten å investere på kaller vi også defensiv. Dette navnet brukes fordi den gjennomsnittlige volatiliteten på obligasjoner er lavere. Du kan se gjennomsnittlig avkastning til en defensiv portefølje i bildet nedenfor:

defensiv portefølje for gjennomsnittlig avkastning

gjennomsnittlig obligasjonsrente

Portefølje miks eller nøytral portefølje

Folk som kan håndtere litt mer risiko og volatilitet, velger ofte en mer blandet portefølje. Denne typen portefølje kalles også nøytral. Du har da en solid balanse mellom obligasjoner og aksjer. Fokus for denne typen porteføljer er på mellomlang sikt. Nedenfor kan du se resultatene du kan forvente med denne typen portefølje:

nøytral gjennomsnittlig avkastning

Offensiv portefølje

Har du lang tid (tenk på 15 til 30 år) kan du vurdere en offensiv portefølje. Denne måten å investere på fokuserer på vekst. Du investerer da nesten utelukkende i aksjer. Gjennomsnittlig avkastning er høyere, men volatiliteten er også klart høyere. Nedenfor kan du se hvilke historiske resultater du ville ha oppnådd med en mer offensiv portefølje:

Gjennomsnittlig avkastning for offensiv portefølje

gjennomsnittlig avkastning for aksjer

Forventet avkastning: hva er en realistisk avkastning?

Men hva slags investeringsavkastning forventer egentlig den gjennomsnittlige investoren? En undersøkelse utført av Schroders viste at investorer forventer en gjennomsnittlig avkastning på 10 % og millennials forventer til og med en avkastning på 12 %. Dette er ganske høye prosenter. Sjansen for at disse investorene blir skuffet er derfor stor.

Eldre investorer ser ut til å ha fått et mer realistisk bilde med årene. De såkalte babyboomerne forventer en gjennomsnittlig årlig avkastning på 8,6 %. Jo eldre en person er, jo lavere er forventet gjennomsnittlig avkastning.

Profesjonelle investorer ser ut til å være i stand til å gjøre bedre estimater. Forskning har vist at de sikter mot rundt 5 % på årsbasis. Den forventede gjennomsnittlige avkastningen varierer også mye per region. For eksempel forventer folk som bor i Indonesia en gjennomsnittlig avkastning på 17,1 % og folk som bor i Italia 7,1 %.

Til syvende og sist, når du begynner å investere, må du ha realistiske forventninger til den gjennomsnittlige avkastningen du kan oppnå. Ikke forvent for mye!

Pass deg for overdrevne forventninger

Noen ganger leser man på internett at meglere lover en gjennomsnittlig årlig avkastning på titalls prosent. Når du leser dette er det uansett viktig å være veldig skeptisk. Det er ikke mange fond eller meglere som klarer å oppnå så høy avkastning. Selv en av de beste investorene i verden, Warren Buffett, oppnår ikke mer enn 20 % gjennomsnittlig årlig avkastning.

Utfør derfor alltid omfattende undersøkelser av kilden til avkastningen. Hvor realistisk er det at denne gjennomsnittlige avkastningen vil fortsette å eksistere? Er det bare flaks eller er strategien unik og veldig smart? En kritisk holdning er viktig for enhver investor.

Gjennomsnittlig avkastning eller historisk avkastning de siste 10 årene

Er du nysgjerrig på gjennomsnittlig eller historisk avkastning på for eksempel aksjer de siste 10 årene? I grafen under kan du se på utviklingen av AEX. AEX er en av de viktigste indikatorene for den nederlandske økonomien. For 10 år siden sto aksjekursen på 340 euro i 2010. I 2020 vil aksjekursen ligge på 600 euro.

Veksten over denne perioden er derfor 260 euro, eller 26 euro på årsbasis. Dette tilsvarer en årlig vekst på 7,6 %. Så en investering i aksjer ville ha fungert bra de siste ti årene!

Gjennomsnittlig avkastning 10 år

Hvordan kan du beregne avkastningen på investeringene?

Du kan enkelt beregne avkastningen på investeringene dine over en periode. For dette trenger du følgende data:

 • Prisen du åpnet investeringen til.
 • Gjeldende pris på investeringen din.
 • Antall år.

Du går deretter gjennom følgende trinn for å beregne avkastningen:

 • Beregn differansen mellom kjøpesummen og gjeldende pris.
 • Del dette beløpet på antall år du eier investeringen.
 • Deretter deler du dette beløpet med prisen du åpnet investeringen til.

La oss forklare dette ved å bruke eksemplet gitt i forrige avsnitt der gjennomsnittlig avkastning over 10 år ble forklart:

 • Forskjellen mellom EUR 600 og EUR 340 er EUR 260.
 • Del beløpet med 10: 260/10 = 26 euro.
 • Del den på kjøpesummen: 26/260=0,076.

På denne måten beregner du den nominelle avkastningen på investeringen din. Vil du vite den virkelige avkastningen? Da må du likevel trekke fra den gjennomsnittlige inflasjonen i perioden fra avkastningen. Er inflasjonen for eksempel 2 %, trekker du dette fra gjennomsnittlig avkastning.

Hva er en margin call og hvordan forhindrer du det?

Hvis du investerer i derivatives slik som CFD-er, er sjansen stor for at du før eller siden kommer i kontakt med begrepet «margin call». Men hva er en margin call? En margin call er en situasjon der det ikke lenger er nok penger på kontoen din. Din handels posisjon kan da stenges automatisk. I denne artikkelen kan du lese hva investering på margin er. Vi diskuterer også hvordan du kan unngå en margin call.

Hvordan fungerer investering eller trading på margin?

Mange nettmeglere tilbyr muligheten til å handle på margin. Når du handler på margin, trenger du kun å sette inn en liten del av den totale investeringen. Resterende beløp finansieres av nettmegler. Når du investerer på margin, bruker du en giring: med et mindre beløp åpner du en større investeringsposisjon. Det er da mulig å åpne en investering på for eksempel 5.000 kr med et beløp på 1.000 kr. Når du benytter deg av dette må du være ekstra oppmerksom.

Marginen på din posisjon

Marginen du har lov til å bruke varierer fra megler til megler. Når maksimal giring er 1:5 betyr det at du selv må sette inn 20% av investeringen. Så hvis du vil kjøpe Google-aksjer for 10.000 kr, må du sette inn 2.000 kr selv. De resterende $8.000 blir deretter satt inn av nettmegleren.

I dette tilfellet risikerer du bare 2.000 kr. Du kan imidlertid oppnå de samme investerings resultatene som du ville gjort med en investering på 10 000 kr.margin investering på Plus500

Den nødvendige marginen angis ofte av en nettmegler

Vedlikeholdsmarginen

Megleren forventer at du har nok penger på kontoen din til å dekke handels posisjonene dine. Når du bruker en margin på 500 %, legger megleren inn fem ganger så mye penger. Dette resulterer i at prisen trenger bare å falle med 20 % før hele innskuddet ditt er borte.

Nettmeglere bruker derfor en såkalt vedlikeholdsmargin. Vedlikeholdsmarginen indikerer hvilken del av verdien av den totale investeringen som alltid skal være tilstede på din konto.

Hvis vedlikeholdsmarginen er 10 %, må du alltid ha minst 1000 kr i kontanter på kontoen din for en investering med en verdi på 10 000 kr. Dette beløpet kan bestå av fortjeneste fra andre investeringer eller fra dine eiendeler. Hvis du ikke oppfyller dette kravet, kan det hende du må forholde deg til en margin call.

Hva er en margin call?

Du vil motta et «margin call» når det ikke lenger er nok penger på kontoen din til å holde de eksisterende posisjonene åpne. Dette skjer når verdien på kontoen din har falt mer enn det som er tillatt i henhold til vedlikeholdsmarginen. Nåværende gevinster på en annen investering kan også brukes til å møte vedlikeholdsmarginen til investeringene dine. Hvis verdien av kontoen din faller under dette nivået, kan det hende du må håndtere et margin call.

Betydningen av en margin call er enkel: megleren ber deg deretter sette inn mer penger. Hvis du ikke gjør dette og resultatet av posisjonen din ikke blir bedre, kan du miste hele posisjonen. Megleren kan deretter avvikle alle dine investeringer for å sikre at du oppfyller marginkravene dine igjen. Når du begynner å investere på margin, er det viktig å ha disse risikoene i bakhodet.

Eksempel på en margin call

La oss si at du setter inn 10 000 kr på kontoen din, og du åpner en investering med en verdi på 50 000 kr . I dette tilfellet bruker du en margin på 500 % eller en innflytelse på 1:5. Når aksjen synker 10 % i verdi, taper du 5000 kr . Tross alt endte du opp med å kjøpe aksjer verdt 50.000 kr. Når vedlikeholdsmarginen er 10 %, kan du allerede være i trøbbel. Du oppfyller tross alt ikke lenger margin kravene.

For å holde posisjonen din åpen, må du sette inn mer penger. Når pengene på kontoen din nærmer seg 0 kr, vil megleren utføre en margin call. Hvis du ikke setter inn penger, stenges vanligvis posisjonen automatisk. Det er viktig å huske på at det ikke er mulig å tape mer penger enn du setter inn på kontoen din.

Hvis du har flere nåværende investeringer hos en nettmegler, kan resultatet av investering A påvirke investering B. Anta at du fortsatt er i den taps givende investeringen i eksemplet ovenfor. Du har imidlertid også investert i en annen aksje med 10 000 kr, og du har brukt en margin på 500% her også. Denne andelen har imidlertid økt med 10 %. Det løpende overskuddet til denne investeringen kompenserer for tapet i den andre posisjonen. I dette tilfellet vil du ikke motta et margin call.

Så når du åpner flere posisjoner, må du være forsiktig. En posisjon som gir svært dårlige resultater kan føre til at alle handler på kontoen din blir stengt. Du vil ikke være den første traderen som sprenger hele investeringskontoen sin på grunn av en margin call.

Forklaring på hvordan margin call fungerer

Hvordan kan du unngå en margin call?

Det er lurt å unngå en margin call. Fordi med en margin call, taper du alle pengene på kontoen din og posisjonene dine blir automatisk stengt. Du kan unngå en margin call ved å sørge for at det alltid er nok penger på kontoen din.

Et godt verktøy som kan hjelpe deg med dette er stop loss. Med et stop loss kan du sette en verdi der investeringen din automatisk stenges. Les mer om bruk av stop loss her.

margin forklaring

På meglers kontoen din vises vanligvis følgende tall. Under balansere er beløpet som er på kontoen din. Din egenkapital er den nåværende verdien av alle dine handels posisjoner. Verdien av dine handels posisjoner består av innskuddet ditt pluss åpne overskudd og minus åpne tap. Din margin er minimumsbeløpet som skal være tilstede på kontoen din for å forhindre et margin call. Din fri margin er beløpet du fortsatt kan bruke til nye investeringer.

Hva er kostnadene ved å investere på margin?

Investere eller trading på margin er ikke gratis. Du betaler finansieringsrenter på dette. Du betaler denne renten for hver dag du holder posisjonen åpen. Når du handler på margin trenger du høyere avkastning for å oppnå et positivt resultat. I cfd-costs denne artikkelen vill vi forklarer hvordan disse finansierings kostnadene beregnes.

Sett et garantert stop loss

Du kan beskytte posisjonene dine med et garantert stop loss. Et garantert stop loss lukker automatisk posisjonen din når den synker til en viss verdi. Ved å sette dette kan du begrense tapet ditt på en bestemt posisjon.

En garantert stop loss er ofte dyrere enn en vanlig stop loss. Med et normalt stop loss kan du fortsatt tape mer penger ved et svært volatilt marked. Med en garantert stop loss garanterer megleren at din posisjon vil bli stengt til den bestemte verdien. Det er derfor spesielt tilrådelig å bruke et garantert stop loss for svært volatile verdipapirer og investering.

CFD-handel: en kort introduksjon

En differansekontrakt (CFD) er et finansielt produkt som lar deg handle under en prisøkning eller en prisnedgang. En CFD er en kontrakt mellom en kjøper og en selger. Forskjellen i verdi av det underliggende verdipapiret bestemmer fortjenesten eller tapet ditt. Dette resultatet vil bli avgjort så snart kontrakten er stengt. CFD-er har en utnyttelse mekanisme. Dette betyr at du kan ta en stor posisjon med et relativt lite innskudd.

Vennligst merk:at hvis du kjøper en CFD, blir du ikke eier av den underliggende aksjen. Du spekulerer rett og slett på en kursoppgang eller et fall i aksjekursen.

Hva er et indeksfond?

Å investere i et indeksfond er relativt enkelt: du ser at flere og flere investerer i dette investeringsprosjektet. Men hvordan kan du egentlig investere i indeksfond? Og hva slags indekser er det?

Hva er et indeksfond?

Et indeksfond er et investeringsfond som streber etter å oppnå samme avkastning og risiko som en bestemt børsindeks. Dette gjør fondet ved å passivt overta innholdet i en indeks. Fordi fondsforvalter ikke trenger å foreta noen analyser selv, er transaksjonskostnadene vanligvis lavere enn med et vanlig investeringsfond.

Hvordan kan du investere i et indeksfond?

Det er ganske enkelt å investere i et indeksfond. Du kan velge å kjøpe indeksfondet direkte eller å spekulere i prisforskjeller med et derivat.

Deltar i et indeksfond

Den enkleste måten å delta i et indeksfond på er å kjøpe en ETF. En ETF er et børshandlet fond som du kan kjøpe og selge på børsen akkurat som en aksje. Prisen på en ETF beveger seg da automatisk med prisen på indeksen.

En stor fordel med å kjøpe ETFer er at transaksjonskostnadene er lave. Hos DEGIRO kan du for eksempel investere i et stort utvalg av indeksfond uten å pådra deg transaksjonskostnader. Vil du prøve dette? Bruk den nederste knappen for å åpne en konto:

Spekulerer i valutakurssvingninger

Du kan også velge å spekulere i valutakurssvingninger på kort sikt. Dette kan være interessant når det er mye volatilitet og du forventer sterke markedsbevegelser. Du kan da for eksempel spekulere i en prisstigning eller -fall i AEX. Hvis du vil spekulere i raske prisendringer, er det best å bruke et derivat.

En god nettmegler for å handle CFD-er i indeksfond er eToro. Med eToro kan du prøve ut mulighetene helt gratis med en demo. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto med eToro direkte:

Hva bør du være oppmerksom på når du velger et indeksfond?

Det finnes hundrevis av forskjellige indeksfond i dag. Det er lurt å sammenligne de ulike alternativene: På denne måten kan du finne ut hvilket fond som passer deg best.

Type investeringsprodukter

Indeksfond kan ha alle slags sammensetninger. Det finnes selvfølgelig indeksfond som ganske enkelt kopierer sammensetningen av en børsindeks. Det finnes imidlertid også mer eksotiske fond som for eksempel følger en sammensetning av Cannabis aksjer markedet.

Når du investerer i et indeksfond er det derfor også viktig å vurdere hva slags risiko du ønsker å påta deg. Ønsker du kun å investere i trygge verdipapirer som obligasjoner, eller foretrekker du å ta noen risiko? Vurder først risiko viljen din og bestem hvor mye risiko du vil løpe: ut ifra dette kan du bestemme hvilket indeksfond som passer deg best.

Region

Indeksfond kan forholde seg til ulike regioner. Noen indekser inneholder aksjer fra hele verden, mens andre kun følger prisene til bestemte land. Ved å investere i ulike regioner kan du spre investeringsrisikoen så mye som mulig. Det er ofte lurt å investere i flere indeksfond: på denne måten øker du sjansen for positiv avkastning.

Investeringspolitikk

Ikke alle fond har samme investeringspolitikk: noen indekser inkluderer for eksempel utbytte og andre ekskluderer utbytte. Når en indeks deler ut utbytte, kan den reinvesteres eller distribueres. Det er også en forskjell mellom fullt repliserte fond (der alle aksjer i en indeks spores), delvis repliserte fond (hvor et utvalg følges) og syntetiske fond (hvor derivater brukes).

Kostnader

Indeksfond kan også variere mye når det gjelder kostnader. Indeksfond er generelt billigere enn tradisjonelle investeringsfond: Dette er fordi forvaltningskostnadene er mye lavere. Likevel er det viktig å være oppmerksom: noen fond skjuler alle slags ekstra kostnader, og det vil du selvfølgelig unngå. Derfor bør du undersøke nøye om det beregnes ekstra transaksjonskostnader og om tilleggsavgift er inkludert i prisen.

Utbytteskatt

Et annet problem med enkelte fond er at utbytteskatten lekker ut. For MSCI World Index, for eksempel taper du rundt 0,5 % hvert år i skattebetalinger. Ikke alle fond kan kreve tilbake disse beløpene for deg: så vær nøye med når du ønsker å investere i et indeksfond.

Utlån av aksjer

Noen fond låner også ut deler av aksjene dine til andre parter. Dette kan være fordelaktig, da det gir fondet en ekstra avkastning. Utlån av aksjer innebærer imidlertid også risiko: den andre parten kan for eksempel gå konkurs. Undersøk derfor nøye hvilken prosentandel fondet låner ut til andre parter og hvem risikoen ligger hos.

indeksfonddefinisjon

Hva er en ETF?

En ETF er faktisk det samme som et indeksfond med én klar forskjell: En ETF er omsettelig på børsen akkurat som aksjer er. Dette gjør det lettere å kjøpe og selge andeler, noe som selvfølgelig er fordelaktig. Et indeksfond omsettes ofte kun én gang om dagen, og du må åpne en egen konto hos leverandøren for å handle.

Hva er en tracker?

En tracker er faktisk et synonym for en ETF (og indeksfond). En tracker er et investeringsinstrument som prøver å spore ytelsen og risikoen til en aksje markedsindeks.

Hva er et aktivt forvaltet investeringsfond?

Et aktivt forvaltet investeringsfond er et fond som aktivt kjøper og selger aksjer på bakgrunn av den siste markedsutviklingen. Et lignende fond sysselsetter mange analytikere, som alle må betales. Som et resultat er kostnadene høyere enn for et indeksfond: i snitt mellom én og to prosent. For å være attraktive må fondene derfor prestere bedre enn markedet, noe som ofte ikke er tilfelle. Vær derfor forsiktig med investeringer i aktivt forvaltede investeringsfond.

Dette gjenspeiles også i hvor mange av disse fondene som opererer. Mange fond skifter regelmessig navn, noe som betyr at de forblir positivt kjent selv når resultatene er skuffende. Det er også vanskelig å forutsi når aksjemarkedene vil utvikle seg godt: I perioden mellom 1996 og 2010 ble det meste av overskuddet oppnådd på 10 bestemte dager. Hvis du ikke eide noen aksjer i løpet av disse dagene, ville avkastningen din vært mye lavere.

Hva er gode indeksfond?

Når du investerer i et indeksfond ønsker du naturligvis å oppnå best mulig resultater. For å oppnå dette er det viktig at et fond har minst følgende seks egenskaper. Oppfyller ikke et fond disse kravene? Da er det bedre å søke etter et annet indeksfond.

Lave kostnader

Det er viktig å velge et lavkost fond: selv en kostnadsforskjell på 0,1 % kan utgjøre en enorm forskjell. Dette er fordi når du investerer, får du også avkastning på avkastningen. Som et resultat kan du over en periode på 30 år raskt miste 20 % av avkastningen bare på grunn av den lille forskjellen i kostnadene. Derfor lønner det seg absolutt å investere i indeksfond med en billig megler.

Risikospredning

Det er også smart å bruke tilstrekkelig risikospredning. På denne måten forhindrer du at investeringene dine går dårlig fordi en bestemt sektor eller region gjør det dårlig. Ved å investere i et globalt fond drar du direkte nytte av utviklingen i ulike regioner. Du kan selvfølgelig også velge å investere i fond fra forskjellige land.

Fysisk replikasjon

Det er også tilrådelig å velge et indeksfond med en fysisk replikering. Dette betyr at fondet faktisk kjøper de underliggende aksjene og obligasjonene. Imitasjoner med derivater, også kjent som syntetisk replikering, er ofte komplekse, og det er da vanskelig å identifisere risikoene.

Minimal utbytte lekkasje

Et fond med minimal utbytte lekkasje anbefales også. Mange fond taper 0,1 til 0,2 prosent i utbytte fordi du ikke kan få tilbake deler av skattene som er betalt gjennom selvangivelsen. Undersøk omfanget av utbytte lekkasje ved det aktuelle fondet.

Stort og effektivt indeksfond

Det er også lurt å investere i et indeksfond som er stort nok: Mindre fond har ofte høyere kostnader, noe som gir tap av avkastning. I tillegg har et stort fond høyere likviditet, som følge av at transaksjons spreadene er lavere. Se derfor etter ETF-fond med en investert kapital på én milliard eller mer.

Nøyaktig sporing

Til slutt er det viktig at indeksfondet du investerer i følger indeksen tett. Ikke alle indekser er like nøyaktige: Noen fond har en såkalt tracking error som kan føre til at resultatene du oppnår avviker fra resultatene indeksen gir.

indeksfondsinvestering

Hvorfor er det smart å investere i et indeksfond?

Med et indeksfond kan du bygge opp en pen, stabil avkastning over lang tid. Kostnadene til et indeksfond er ofte lave, og du trenger å bruke lite eller ingen tid på å bygge opp eiendeler. Med et indeksfond drar du dessuten fordel av risikospredning, noe som betyr at risikoen din er lavere enn hvis du skulle kjøpe aksjer selv.

Hva er ulempene med indeksfond?

Med et indeksfond er det en liten fleksibilitet; forvalteren reagerer ikke på markedsutviklingen. Med et indeksfond er det heller ikke mulig å oppnå et stort overskudd på kort tid: En indeks er tross alt gjennomsnittet for et bredere marked. Fordi du ikke har noen innflytelse over individuelle kjøp, kan du ikke kontrollere investeringsbeslutningene fondsforvalterne tar.

Kritikk av indeksfond

Indeksfond er ikke helt uten kritikk. Når flere og flere går over til indeksfond, investerer folk i økende grad i blinde. Som et resultat er overgrep i en bedrift mindre merkbare og kan fortsette over lengre tid. Det påfølgende krakket i aksjen kan også bli mye større når misbruket kommer ut

Indeksfond kan også føre til større svingninger i aksjemarkedet. Når folk kjøper aksjer og et selskap ikke presterer bra, selger de bare aksjene i det selskapet. Men når markedet er i et fall og folk selger fondsbeholdningen massevis, er det en risiko for at markedet som helhet plutselig faller kraftig som følge av dette.

Det er også en risiko for indeksfond som handler i illikvide aksjer. Når mange ønsker å selge sine beholdninger i fondet samtidig, kan det være vanskelig å selge de underliggende verdipapirene.

Til tross for kritikk, anbefales indeksfond fortsatt jevnlig for nybegynnere og uerfarne investorer. Warren Buffett, for eksempel, indikerte også at det er mer fornuftig for de fleste investorer å kjøpe en ETF på S&P500 i stedet for å velge og kjøpe individuelle aksjer.

Hva er avkastningen på indeks investeringer?

Gjennomsnittlig avkastning på de best presterende indeksene er rundt 8 %. Du må da ta hensyn til eventuelle tilleggskostnader. Øyeblikket du kjøper har også betydning: det er derfor viktig å kjøpe aksjer i et indeksfond med jevne mellomrom.

Hvordan kjøpe en ETF?

Å kjøpe en ETF på et indeksfond er enkelt hos de fleste nettmeglerne. Innenfor meglerens plattform kan du enkelt bruke søkeboksen for å finne fondet du ønsker å investere i. Når du har funnet fondet er det bare å skrive inn hvor mange aksjer du ønsker å kjøpe. For eksempel, hvis en ETF har en pris på $80 og du ønsker å investere med $800, kan du kjøpe 8 enheter av fondet.

Du kan også registrere deg i et selskap for et indeksfond. Når du går for dette alternativet, setter du vanligvis opp et fast periodisk innskudd. Dette beløpet vil da automatisk bli trukket fra kontoen din på månedlig basis.

Hvordan fungerer et indeksfond?

Et indeksfond etterligner den faktiske indeksen så mye som mulig. For eksempel består AEX av et X antall Unilever-aksjer og et X antall Shell-aksjer. Det finnes ulike teknikker som fond bruker for å simulere en indeks.

Mange fond velger fullstendig imitasjon. Ved full replikering har hver aksje i indeksen samme vekt i indeksfondet. På denne måten er resultatene til indeksen og indeksfondet nesten identiske.

Noen fond velger delvis imitasjon. Ved delvis imitasjon foretas et representativt utvalg av aksjer i fondet. Prisen på indeksfondet kan da avvike noe fra indeksen.

Til slutt er det noen ganger et indeksfond som fungerer gjennom derivater. I dette tilfellet lover banken å betale ut en viss avkastning. Dette er imidlertid mer risikabelt, fordi ved bankens konkurs blir investeringen verdiløs.

Forskjeller med et investeringsfond

 • Et indeksfond følger indeksen, et investeringsfond gjør det ikke.
 • Kostnadene til et indeksfond er lavere enn for et investeringsfond.
 • Forvaltningen av et indeksfond er passiv mens et investeringsfond forvaltes aktivt.

Hvorfor investere i indeksfond?

Indeksfond er en utmerket måte å investere på en balansert måte i visse markeder eller geografiske områder. Med AEX kan du for eksempel investere i 25 aksjer i de mest kjente og innflytelsesrike selskapene i Nederland. På denne måten sprer du risikoen din automatisk: Hvis du bare kjøper én bestemt aksje, vil dårlige tall fra det aktuelle selskapet umiddelbart presse hele resultatet.

Indeksfond er en relativt sikker måte å investere på. Når du legger penger i et investeringsfond eller aksje, er sjansene for lavere eller høyere avkastning større. Prisen beveger seg mindre fordi det gjelder et gjennomsnitt av mange aksjer.

Velge et indeksfond

Det finnes mange indeksfond og også her er det viktig å ta et riktig valg. Kostnadene er en viktig faktor å ta hensyn til. Høyere gebyrer kan redusere avkastningen betydelig. Store fond er ofte mer effektive og kan derfor tilby sine tjenester billigere.

Sjekk også om fondet følger indeksen riktig. Du kan se om avkastningen til indeksfondet tilsvarer kursutviklingen til det faktiske fondet. Sjekk også plasseringen til fondet for å undersøke om det er utbytte lekkasje.

Hvis du virkelig ønsker å investere trygt, kan du velge å investere så globalt som mulig. Globale fond følger alle aksjemarkeder sammen, noen ganger kombinert med obligasjoner eller til og med eiendom. På denne måten stabiliserer du generelt investerings resultatene dine.

Hva er spread i trading?

Når du handler er spread en viktig faktor du må ta hensyn til. Spredningen utgjør transaksjonsgebyret for en transaksjon og kan sees på som forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen. Men hva er en spread i trading?

Hva er kjøps- og salgsprisen?

spread tradingNår du investerer, er det alltid et bud og en prisantydning. Men hva indikerer disse prisene?

 • Budprisen er prisen du kan selge aksjen til.
 • Prisantydningen er prisen du kan kjøpe aksjen til

Hva er budprisen?

Kjøps- eller budprisen er prisen megleren er villig til å betale for aksjen. Kjøpsprisen eller ‘bud’ er alltid lavere enn salgsprisen eller ‘ask’. Hos noen meglere kan du også legge inn en bestilling på en fallende pris. Når du gjør dette oppnår du et positivt resultat dersom aksjekursen synker. Spekulasjon på en fallende aksjekurs kalles shorting.

Hva er salgsprisen?

Prisantydningen angir for hvilket beløp du kan kjøpe en aksje. Når du kjøper en aksje tjener du penger når kursen øker.

Hva er en spread?

Tilbudet og prisantydningen utgjør sammen tilbudet. Innenfor tilbudet er det alltid en forskjell mellom tilbud og prisantydning. Denne forskjellen representerer kostnaden for deg som investor, og vi kaller det spredningen.

Ved å bestemme forskjellen mellom bud og prisantydning finner du spreaden eller kostnaden per enhet. Du kan deretter gange dette beløpet med antall aksjer for å finne ut hvor mye du betaler totalt.

Hvorfor bør du være oppmerksom på spredningen?

Når du bare noen ganger kjøper eller selger en aksje, er ikke spreaden veldig viktig. Tross alt betaler du bare det lille beløpet én gang. Spreaden er imidlertid viktig for den aktive daytraderen. Som trader utfører du flere handler innenfor en kort tidsramme. På hver transaksjon må du betale spreaden.

Det er derfor lurt å se godt på hvilken megler du kan handle med kostnadseffektivt. Vi har undersøkt de beste meglerne for kostnadseffektiv investering. Bruk knappen nedenfor for å sammenligne dem:

Hvordan beregnes spredningen?

Spredningen er et resultat av tilbud og etterspørsel i markedet. Kjøpere ønsker å kjøpe aksjer så billig som mulig mens selgere foretrekker å selge aksjer til høyest mulig pris. Når prisen på en aksje er på $10, kan selgeren velge å selge aksjen for $10,02. Når du tar tilbudet, betaler du 2 cents oppslag.

Hva påvirker spredningen?

Størrelsen på spredningen kan variere. Når kjøpskurs og prisantydning er tett sammen, er det et stramt marked. Kjøpere og selgere blir så enige om prisen på en aksje. I et stort marked skjer det motsatte: Kjøpere og selgere kan ikke bli enige om en pris.

Følgende faktorer påvirker størrelsen på spredningen:

 • Likviditet: Likviditet indikerer hvor enkelt det er å kjøpe eller selge en aksje. Når likviditeten er høy, reduseres spredningen.
 • Volum: når volumet er høyt, er det mye handelsaktivitet. Når handels volumet øker, reduseres vanligvis størrelsen på spredningen.
 • Volatilitet: volatilitet er et mål på risiko i et gitt verdipapir eller en markedsindeks. Med høyere volatilitet øker vanligvis spredningen.

Hvordan ser spredningen ut?

Du kan se spredningen ved å se på forskjellen mellom kjøp og salgspris. Nedenfor er et eksempel på spredning på en CFD på Plus500:

Spredning trading på Plus500

Hva er forskjellen mellom en dynamisk og en variabel spredning?

En dynamisk eller variabel spredning er en spredning som kan endre seg sporadisk. Når du begynner å investere i et verdipapir med en dynamisk spredning, er det viktig å passe på at spredningen ikke har blitt for uforutsigbar.

En fast spredning endres ikke. Med noen nettmeglere vil du avtale en fast spread på enkelte verdipapirer. Når du investerer, må du noen ganger betale en fast kurtasje på investeringen din.

Når kan spredningen øke?

Spreaden kan øke dersom en gitt aksjes handelsaktivitet faller. Også, under sterke markedsbevegelser, kan det hende du må betale en høyere spredning. Når mange ønsker å selge en aksje, kan spredningen øke betraktelig.

Hvordan beregnes spredningen ved handel med Valuta ?

På valutaparet EUR/USD er spredningen vanligvis 0,0002 per enhet eller mindre. Valutaer handles i hele enheter (1 euro, 1 dollar, 1 yen osv.) og kostnadene beregnes ved å multiplisere mengden av valutaene du handler med spredningen.

Når du åpner en posisjon på $10 000, betaler du 0,0002 (kostnad per enhet) x 10 000 = $2 i gebyr.

Spredningen i pips

De fleste meglere viser spredningen i pips. Ett pip er den fjerde desimalen i et valutapar, eller 0,0001. Bare den japanske yenen er unntaket fra denne regelen, der pip er andre desimal, eller 0,01. Hvis du i stedet for Forex handler aksjer, råvarer eller indeksfond, vises transaksjonsgebyrene stort sett som faste avgifter.

Vil du vite mer om pips? Les mer om pips i ‘hva er pips?’

Hvorfor er det spredning?

En spredning oppstår gjennom samspillet mellom tilbud og etterspørsel. Kursen eller prisen på en aksje skapes ved å kombinere de forskjellige kjøps- og salgsordrene fra de involverte partene. Dette skaper et marked. Megleren øker ofte prisen for å tjene penger på de utførte handlende. Dette øker spredningen ytterlig.

Hva er en stop loss-ordre?

Stop loss er viktig når du begynner å investere. Med et stop loss kan du minimere tapene på investeringen dine. Men hva er en stop loss-ordre? Og hvordan kan du bruke en stop loss for å begrense tapene dine og maksimere fortjenesten? I denne artikkelen kan du lese alt du trenger å vite!

Hva er en stop loss-ordre?

 

Et stop loss er en ordre som utføres automatisk når en viss pris er nådd. Du kan sette en stop loss etter at du har kjøpt en aksje. Verdien av en stop loss angir tapet der aksjen skal selges automatisk. Du kan bruke stop loss på flere kjente nettmeglere: blant annet hos eToro, Plus500 og DEGIRO.

Etter at verdien av en stop loss-ordre er passert eller overskredet, aktiveres en markedsordre. Ordren utføres deretter til den beste tilgjengelige prisen. Et stop loss er derfor ingen garanti: i et volatilt marked kan du få en mindre gunstig pris. Med et garantert stop loss sikrer du at bestillingen din alltid blir utført til den angitte verdien.

Hvordan bruker du et stop loss?

En god nettmegler for å trade aktivt er Plus500. Hos Plus500 kan du bruke CFD-er til å åpne posisjoner på både stigende og fallende CFD-aksjekurser. Med Plus500 har du også muligheten til å bruke en stop loss-ordre. Klikk her for å åpne en gratis demokonto hos eToro.

Når du åpner en posisjon med Plus500, kan du velge alternativet lukk ved tap. Her kan du legge inn beløpet som posisjonen din skal stenges til automatisk.

stop loss ordre på Plus500

Hos Plus500 kan du angi et stop loss. Illustrerende priser.

Bruker stop loss for salg

Når du kjøper en aksje for $5, kan du bestemme at du vil lukke investeringen med et tap på $1. Hvis dette er tilfelle, kan du sette en stop loss ordre på $4. Når prisen på aksjen faller til $4 eller mindre, aktiveres dette stop losset. Når markedet beveger seg sakte, selges aksjene til en pris på $4. I noen tilfeller kan markedet bevege seg raskt. Aksjene dine kan da selges til en lavere pris, for eksempel $3,90.

Bruk stop loss for kjøp

Du kan også bruke en stop loss ordre for å kjøpe en aksje. Du setter deretter en verdi du ønsker å kjøpe aksjen på. For eksempel kan du bestemme deg for å kjøpe en aksje når verdien når $5. Når prisen på aksjen faller til $5 eller mindre, kjøpes aksjene til den mest gunstige prisen tilgjengelig. Hvis markedet er svært volatilt, kan prisen falle ytterligere før ordren din blir utført.

Hva er en stopp begrensning ordre?

Du kan også velge å bruke en stop begrensing ordre. Som med en stop loss-ordre, legges en ordre når en viss aksjekurs er nådd. I dette tilfellet legges det imidlertid en limitordre. Med en limitordre kan du angi i hvilken prisklasse du ønsker å utføre ordren.

En fordel med en stop begrensning ordren er at ordren kun utføres til prisen du setter. En ulempe er at noen ganger ikke ordren blir utført i det hele tatt. Når du bruker stop loss for å begrense tapene dine, kan de derfor falle ytterligere.

Hva er den etterfølgende stop-loss-ordren?

En spesiell form for stop loss er den etterfølgende stop-loss-ordren. Det etterfølgende stop-loss beveger seg sammen med prisen på aksjen, og du kan bruke det til å begrense tap og maksimere fortjenesten. Med etterfølgende stop-loss setter du en viss verdi hvor posisjonen lukkes automatisk.

Denne verdien er imidlertid ikke absolutt, men relativ. stop losset beveger seg med når prisen beveger seg i en gunstig retning. Når du åpner en posisjon på $20 med et etterfølgende stopp på $19 og prisen stiger til $25, flyttes det etterfølgende stoppet automatisk til $24.

Hva er en garantert stoppordre?

Det kan være lurt å sjekke for at nettmegleren du bruker tilbyr et garantert stoppordre. Med en garantert stoppordre er aksjene dine garantert solgt til oppgitt verdi. For å bruke en garantert stoppordre må du betale litt ekstra i transaksjonsgebyrer.

Med garantert stopp kan du være sikker på at posisjonen blir solgt ved nevnte tap, selv om markedet plutselig faller kraftig. eToro er en høykvalitets nettmegler hvor det er mulig å bruke et garantert stoppordre. Du kan prøve ut mulighetene hos eToro gratis med en demo. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte:

stop loss

Hvem passer et stop loss for?

Mange langsiktige investorer bruker ikke et stop loss. Det er investorens mål å holde aksjene over lang tid. Med utbetaling av utbytte, oppnår de et positivt resultat på lang sikt. Folk som investerer på lang sikt kjøper ofte ekstra aksjer når kursen faller raskt.

For den aktive traderen er bruk av stop loss alltid lurt. Hvis du ønsker å spekulere på aksjemarkedet på kort sikt, er det lurt å finne ut til hvilken pris du tar tap og fortjeneste før du åpner en investering. Ved å ta disse avgjørelsene på forhånd, hindrer du deg i å la stillingen stå åpen for lenge.

Mange nybegynnere investorer har en tendens til å la taps givende posisjoner stå åpne for lenge og å kutte lønnsomme posisjoner for tidlig.

Hvordan bruker du stop loss-ordren?

Å tilfeldig sette en stop loss-ordre er ikke en klok avgjørelse. Det er bedre å bestemme et nivå basert på en god analyse. Mange investorer bruker teknisk analyse. Med teknisk analyse kan du analysere og forutsi markedsbevegelser.

Prisen på en aksje er sterkt påvirket av stop loss-ordrene fra andre investorer. Hvis for eksempel investorer i fellesskap legger inn stoppordrer på horisontalt nivå, er det stor sjanse for at prisen faller ytterligere.

Hva er fordelene med stop-loss-ordre?

Muligheten til å bruke et stop loss i handelsstrategien din har helt klart fordeler. Stop loss gjør det mulig å administrere tapene dine. Med et stop loss kan du sikre at posisjonen stenges umiddelbart når du når et visst tap.

Du kan imidlertid også bruke stop loss for å sikre gevinstene dine. Dette kalles også en take profit-ordre. Take profitt fungerer på samme måte som et stop loss, med den eneste forskjellen at posisjonen nå lukkes automatisk med en viss fortjeneste.

Det er også mulig å bruke stop loss som en ordre. Du kan for eksempel sette verdien til et lavere beløp og når dette beløpet er nådd kjøper du automatisk en viss antall av aksjen.

Alt i alt gir stop loss-ordrer deg mer kontroll over investeringene dine. Selv når du sover eller er offline, kan du være sikker på at investeringene dine er godt forvaltet. Bruken av stop loss-ordrer er absolutt sterkt anbefalt for den aktive traderen.

Hva er ulempene med en stop loss-ordre?

En stop loss-ordre kan også føre til at du taper penger. Spesielt hvis du setter stop loss-ordren for nær gjeldende kurs, er sjansen stor for at du taper penger på posisjonen din. Selv ved en klar trend, beveger prisen noen gang i motsatt retning.Pris endring ved trend

Det er derfor viktig å nøye undersøke på hvilket nivå trenden vil endre seg. Sørg for at prisen har nok plass til å bevege seg. Ved å etterlate litt pusterom forhindrer du deg selv i å tape penger rett før prisen beveger seg i den anslåtte retningen.

Hva er fundamental analyse?

En fundamental analyse er en analytisk metode som fokuserer på den reelle verdien av en aksje. I følge den fundamentale analyseteorien vil en aksjekurs på lang sikt alltid bevege seg mot denne verdien. En fundamental analyse vurderer inntekter, inntjening, fortjenestemarginer og andre fakta data for å forutsi aksjekursen på aksjene dine. Hvordan kan du bruke en fundamental analyse for å oppnå bedre investeringsresultater?

Hva er fundamental analyse?

Fundamental analyse er en teknikk du kan bruke for å finne ut om du bør kjøpe en bestemt aksje. Målet med fundamental analyse er å finne ut om en aksje er undervurdert eller overvurdert. Aksjens virkelige markedsverdi bestemmes ved å se på utsiktene til selskapet. Derimot ignorerer teknisk analyse regnskapet, men er basert på gjeldende aksjekursbevegelser.

Hvordan kan du bruke fundamental analyse?

En fundamental analyse kan utføres på ulike nivåer. Før du kjøper en aksje, anbefales det å ta en titt på de ulike nivåene.

Det bredeste nivået er å fokusere på økonomien som helhet. Når du bruker dette analysenivået, ser du på økonomien til et helt land. Den økonomiske situasjonen i et land har stor innflytelse på kurssvingningene til en aksje. Når økonomien i et land går bra, vil etterspørselen etter ulike produkter og tjenester øke. Bedrifter vil i ettertid kunne øke lønnsomheten, noe som vil føre til at aksjekursene stiger.

Et annet fokusnivå er den spesifikke sektoren eller nisjen. På dette nivået fokuserer du på sektoren der selskapet er aktiv. Noen sektorer har bedre utsikter og er mer lønnsomme enn andre sektorer. Butikker taper for eksempel kontinuerlig kunder til nettbutikker. Denne typen utvikling kan ha en positiv eller negativ effekt på aksjekursene til selskapene som er aktive innenfor denne sektoren.

Når du bruker fundamental analyse, vil du fokusere på en individuell aksje mesteparten av tiden. I resten av artikkelen vil vi forklare hvordan du kan fastslå om et selskap gjør det bra fra et fundamentalt synspunkt.

Tips: En fundamental analyse brukes hovedsakelig for aksjer. En fundamental analyse kan likevel også brukes for andre verdipapirer som obligasjoner og derivater.

Grunnlaget: har en bedrift et konkurransefortrinn?

Grunnlaget for fundamental analyse er å finne ut om et selskap har et konkurransefortrinn. Gjør selskapet det bedre enn konkurrentene? For å finne ut om dette er tilfelle, må du analysere virksomheten til selskapet og sammenligne resultatene med resultatene til selskaper som er aktive i samme sektor.

Undersøk om bedriften har en unik fordel sammenlignet med andre bedrifter. Dersom selskapet har et sterkt konkurransefortrinn, er det stor sannsynlighet for en positiv utvikling av aksjekursen i fremtiden.

Kvalitativ vs kvantitativ analyse

En fundamental analyse kan deles inn i en kvalitativ og en kvantitativ analyse. En kvantitativ analyse fokuserer utelukkende på tallene. Når du bruker denne typen analyser kan du for eksempel undersøke fortjeneste og omsetningstall.

En kvalitativ analyse setter søkelys på mindre håndgripelige ting. Tenk på kvaliteten på ledelsen eller fremtidsplanene til selskapet.

Undersøk meningene til alle interessenter

Når du utfører en fundamental analyse, er det også lurt å undersøke forventningene til andre parter. Du kan for eksempel fokusere på selskapets forventninger til fremtidig vekst. Selskaper publiserer jevnlig overskuddet og forventningene til overskuddet.

Andre profesjonelle investorer

Du kan også konsultere analysene til profesjonelle investorer. Spesielt når denne profesjonelle investoren har en stor gruppe lojale følgere, kan deres mening føre til at aksjer beveger seg i en bestemt retning. Dessuten har profesjonelle investorer ofte inngående kunnskap om enkelte aksjer. Det er alltid en sjanse for at de kan ha sett eller oppdaget noe du har oversett under analysen. To par øyne er bedre enn ett. Bruk analysene deres til å finjustere spådommene dine. Men pass på… selv de beste gjør feil!

fundamental analyse meninger

Eksperter publiserer jevnlig sine anmeldelser og meninger om aksjer. Kilde: stockchase.com

Generell følelse

Til slutt kan det hjelpe å få en forståelse av den generelle følelsen. For å få en ide om den generelle følelsen kan du bla gjennom nyhetsnettsteder og fora. Det generelle sentimentet har sterk innvirkning på svingningene i aksjekursene. Panikk blant investorer kan forårsake et dramatisk aksjekursras. Når et aksjekurskrakk inntreffer, er det viktig å finne ut om det er på grunn av at selskapet presterer dårlig. Når et selskap fortsatt gjør det bra og har gode utsikter, kan tider med panikk være det ideelle øyeblikket for å kjøpe nye aksjer.

Ulike små nyhetsoppdateringer kan forårsake voldsomme reaksjoner i verden av aksjehandel. Når administrerende direktør i et selskap for eksempel er ute i en uke på grunn av sykdom, kan dette ha en negativ effekt på prisen på den aksjen. Det forekommer ofte at et rykte (som senere ser ut til å være falske nyheter) har en sterk innvirkning på aksjekursene. Et eksempel på et rykte som sterkt kan påvirke prisen på en aksje er et rykte om en potensiell overtakelse.

Hvilke rapporter publiseres av et selskap?

Selskaper som er børsnoterte, må periodisk dele sine økonomiske data. Basert på disse økonomiske dataene kan du bestemme helsen og stabiliteten til et selskap. Du kan bruke balanse, resultatoppstilling og kontantstrømoppstilling.

Balansen

Balansen er en oppgave som rapporterer selskapets eiendeler og gjeld på et bestemt tidspunkt. På venstre side kan du se eiendelene, kontantene og inventaret til selskapet.

På høyre side av balansen finner du gjeld og egenkapital. Egenkapitalen viser hvor mye penger som er investert av aksjonærene. Du kan også bestemme størrelsen på gjelden selskapet har, og du kan oppdage om selskapet har lagt deler av overskuddet til side.

Balansen kan gi deg interessant innsikt om den økonomiske helsen til et selskap. Du kan for eksempel finne ut om selskapet har mye gjeld. Balansen viser deg imidlertid ikke den nåværende lønnsomheten til selskapet.

balanse

Eksempel på en balanse

Resultatregnskapet

Resultatregnskapet er et regnskap som viser deg den langsiktige økonomien til selskapet. De økonomiske tallene er vanligvis kvartalstall eller årlige tall. Denne uttalelsen rapporterer vanligvis følgende data:

 • Netto omsetning:alle inntektene til selskapet over denne tidsperioden.
 • Bruttofortjeneste:inntektene minus kostnadene som er årsaksmessig knyttet til omsetningen.
 • Driftsresultat:overskuddet minus de generelle driftskostnadene.
 • Resultat av normal drift før rentebetaling:beløpet som gjenstår etter fradrag av ekstraordinære inntekter og utgifter.
 • Resultat av normal drift før skattebetaling:overskuddet til et selskap før skatt er betalt.
 • Resultat ved skattebetaling:overskuddet som gjenstår etter å ha betalt skatt.

profit and loss statement

Eksempel på resultatregnskap

Kontantstrømoppstilling

Kontantstrømoppstillingen indikerer likviditeten til et selskap. Noen ganger kan et selskap være lønnsomt, men fortsatt ha mangel på penger. Dette skjer hovedsakelig når selskapet har såkalte papiroverskudd som vises i regnskapet, men som ennå ikke er mottatt av selskapet. Det er av avgjørende betydning å undersøke om et selskap fortsatt har nok penger til å oppfylle sine forpliktelser. Det skilles mellom 3 pengekilder:

 • Penger til investeringer (CFI): penger som brukes til investeringer.
 • Penger til finansiering (CFF): penger som er brukt eller mottatt etter utlån eller lån av penger.
 • Operasjonell kontantstrøm (OCF): penger som stammer direkte fra selskapets daglige operative aktiviteter.

Mange investorer setter stor verdi på kontantstrømoppstillingen til et selskap. Smarte regnskapsførere kan for eksempel manipulere lønnsomheten til et selskap ved å leke med avskrivnings utgiftene. Det er mye vanskeligere å manipulere den innkommende kontantstrømmen:

kontantstrømoppstilling

Eksempel på kontantstrømoppstilling

Hva er viktige fundamentale indikatorer?

Årsrapporten spiller en viktig rolle i fundamental analyse. Før du kjøper en aksje, anbefales det derfor å konsultere selskapets årsrapport. Basert på de årlige rapporterte dataene kan du enkelt fastslå om en bedrift er økonomisk sunn eller ikke.

Ved å undersøke den økonomiske situasjonen til et selskap kan du finne ut om det er lurt å kjøpe aksjen. I denne delen av artikkelen vil diskutere viktige fundamentale indikatorer som kan brukes til å ta investeringsbeslutninger.

Resultat per aksje

Å beregne resultat per aksje er enkelt. For å bestemme fortjenesten per aksje deler vi nettoresultatet med antall utestående aksjer. Du kan bruke resultat per aksje for å finne ut om det har vært en positiv trend. Når fortjenesten per aksje har økt gradvis de siste årene er dette et positivt tegn.

Pris-inntjening-forholdet

En annen viktig indikator er pris-inntekts forholdet. Dette forholdet indikerer hvor mange år som trengs for å tjene tilbake gjeldende aksjekurs. For å beregne dette forholdet deler du overskuddet per aksje på antall utestående aksjer. Lave forholdstall kan være en indikasjon på at aksjen er undervurdert. Dette kan derfor være et interessant øyeblikk for å kjøpe aksjene dine.

På den annen side, når forholdstalls resultatet er på den høye siden, kan dette være en grunn til å ikke kjøpe aksjen. Slike aksjer er ofte veldig spekulative. Aksjer med svært høyt forhold mellom kurs og inntjening er ofte oppstarts bedrifter.

Generelt sett presterer aksjeporteføljer med lav pris-inntjening bedre enn porteføljer med høyere pris-inntjening. En fordel med denne indikatoren er at du raskt kan fastslå om en aksje er over- eller undervurdert. Det er likevel viktig å også ta hensyn til andre faktorer og indikatorer.

Utbytte per aksje

Noen selskaper deler ut deler av overskuddet sitt ved å betale ut utbytte. Flere detaljer finner du i artikkelen vår hva er utbytte. Utbytte per aksje angir hvor mye utbytte du vil motta for din aksje. Dette kan enkelt beregnes ved å dele det totale utbyttet på antall utestående aksjer. Et økende utbytte per aksje kan gjøre det mer attraktivt å investere i den aksjen.

Utbytte per aksje er også kjent som utbytteavkastning eller utbytte-prisforhold. Dette er prosentandelen av aksjens verdi som betales gjennom utbytte. Når du bruker utbytteavkastningen til å beregne utbyttet ditt, er det lettere å sammenligne resultatet med andre aksjer.

Bokført verdi av egenkapital per aksje

Et selskaps egenkapital består av verdien av aksjene og de utestående reservene. Hvis du deler denne verdien på det totale antallet aksjer, vil du få egenkapitalen per aksje eller egenkapitalen per aksje. Det er også referert til som egenverdien til en aksje. Når aksjekursen er lavere enn egenkapitalen per aksje, kan det være interessant å kjøpe aksjen.

Mer avanserte fundamentale indikatorer

Når du utfører en fundamental analyse, kan du bruke ulike fundamentale indikatorer. Når du ønsker å gjøre en fullstendig analyse kan du også bruke disse avanserte fundamentale indikatorene.

RORC eller avkastning på forskningskapital

Dette er et interessant tall når du er ute etter å handle i selskaper der forskning viktig. For å beregne dette tallet må du dele den nåværende brutto omsetningen med forsknings- og utviklingskostnadene. Resultatet lar deg avgjøre om de investerte pengene har resultert i meromsetning.

Ta hensyn til at det ikke alltid er et sterkt forhold mellom forskning og fortjeneste. Den ekstra fortjenesten produsert av forskning kan bare oppnås år etter at forskningen er fullført.

Hva er Yield on Cost (YOC)?

Yield on Cost er utbytteavkastningen på den første investeringen. Avkastningen på kostnaden er lite nyttig for å forutsi aksjekursen. Tross alt er den avhengig av når du har gjort investeringene dine. Aksjekurssvingninger er ikke tatt med i denne indikatoren. Derfor viser YOC seg hovedsakelig å være nyttig for å beregne avkastningen på investeringen.

Volatilitet

Når du vurderer investeringer, kan du også se på volatiliteten til en aksje. Når en aksjekurs er svært volatil, er det ofte et dårlig tegn … et bevis på usikkerhet. Analysen din bør undersøke opprinnelsen til denne usikkerheten. Når du er ute etter stabile investeringer, kan volatile aksjer bedre ignoreres. Volatile aksjer gir likevel muligheter. Når du kjøper en volatil aksje i rett øyeblikk, kan du oppnå en enorm avkastning på investeringen.

Bruker ordreboken

Meglere tilbyr deg ofte muligheten til å bruke ordreboken. Ordreboken forteller deg hvor mange investorer som planlegger å kjøpe eller selge en bestemt aksje. Disse tallene er interessante på kort sikt: ordrene hjelper deg med å forutsi om en aksjekurs vil stige eller falle i nær fremtid. Ordreboken kan også brukes som en del av din langsiktige strategi fordi du kan bruke den til å finne et attraktivt øyeblikk for å starte din investering i aksjen. Det finnes likevel bedre måter og metoder for å lage skikkelige langsiktige spådommer enn å bruke ordreboken.

Investeringer fra ledelsen

En annen god tilnærming er å holde et godt øye med ledelsen i et selskap. Når ledelsen kjøper ytterligere aksjer, kan dette ofte være et positivt tegn. Tross alt er ledelsen i et selskap de første som vet om virksomheten deres går bra eller ikke. De har førstehånds innsideinformasjon og deres oppførsel gjenspeiler ofte helsen til selskapet.

Gjør imidlertid noen undersøkelser fordi investeringer fra ledelsen ikke alltid automatisk reflekterer et selskaps tilstand. Kanskje en av direktørene solgte noen aksjer fordi han gjerne vil kjøpe nytt hus og ikke fordi han mister tilliten til selskapet. Ta derfor alltid avgjørelser basert på flere fundamental analysedata.

Fundamental analyse brukt på valuta

Når vi snakker om valuta-handel, spiller de makroøkonomiske tallene en viktig rolle. Fordi dette er et så stort marked, kan en liten part knapt påvirke valutaprisen. Når du fokuserer på valuta trading er det derfor viktig å holde et øye med den økonomiske og politiske situasjonen i landet eller regionen der valutaen brukes. Følgende indikatorer kan hjelpe deg med å gjøre den riktige analysen:

 • Gjeldende rente
 • Bruttonasjonalproduktet
 • Konsumprisindeksen (KPI), inflasjonen og andre utgifts indikatorer
 • Arbeidsledigheten i regionen
 • Forbrukernes tillit
 • Handelsbalansen i landet
 • Statens finans- og pengepolitikk

Hva er egenverdien?

Fundamental analyse brukes til å bestemme egenverdien til en aksje. Samspillet mellom tilbud og etterspørsel bestemmer prisen på en aksje. Prisen på en aksje er ikke alltid en perfekt refleksjon og representasjon av den sanne ytelsen og tilstanden til selskapet bak aksjeprisen. Selv når et selskap ikke har en skikkelig plan eller interessante prospekter, kan fortsatt et selskap hypes opp å resultere i enorme aksjekurs økninger. På samme måte har noen en tendens til å selge aksjene sine under en krise, mens selskapet fortsatt presterer godt.

Du kan bruke fundamental analyse for å bestemme den virkelige verdien av et selskap. Sanne tilhengere av fundamental analyse tror aksjekursen gradvis vil bevege seg mot denne reelle verdien på lang sikt.

Fundamental analyse er likevel ikke en eksakt vitenskap. Eksperter er ofte uenige, og det er ikke én sann metode for å vurdere den iboende verdien av en aksje. To investorer kan ha to helt forskjellige meninger der én investor konkluderer med å selge sine aksjer mens en annen planlegger å kjøpe enda flere aksjer. Det er derfor viktig å huske at fundamental analyse kun er en metode for å nærme seg den indre verdien av en aksje så nært som mulig. Den sanne verdien av en aksje vil alltid forbli ganske subjektiv.

Hva er fordelene med en fundamental analyse?

Fundamental analyse er spesielt nyttig for å oppdage mellomlange til langsiktige investeringsmuligheter. Ved å analysere resultatene kan du forutsi om utsiktene for aksjen eller valutaen din er positive. Med denne informasjonen kan du bestemme om det er lurt å kjøpe eller selge den undersøkte aksjen eller valutaen.

Ved å analysere tallene bak et selskap tar du rasjonelle valg som investor.. En fundamental analyse kan hjelpe deg å unngå å ta viktige investeringer basert på følelsene dine.

Ved å bruke din fundamentale analyse på en riktig og smart måte, er det lettere å finne ut når en aksje billig eller dyr. På denne måten vet du om det er smart å investere når en markedskorreksjon skjer.

Hva er ulempene med en fundamental analyse?

Folk møter også ulike ulemper når de gjør fundamentale analyse. Å lage en skikkelig og detaljert fundamental analyse er en tidkrevende oppgave: du må kombinere informasjon og data fra ulike kilder for å oppnå en klar og verdifull oversikt. Derfor kan det å lage en fundamental analyse være en kompleks sak som ofte ikke egner seg for tradere som liker å bevege seg raskt.

Resultatene fra en fundamental analyse er ofte langsiktige resultater. Derfor har fundamental analyse liten eller ingen verdi for day tradere. Hvis du foretrekker trading på kort sikt, kan en teknisk analyse være mer verdifull og nyttig for deg.

Å lage en fundamental analyse er ofte hardt arbeid for nybegynnere i investerings verdenen. Det kan være vanskelig å sammenligne de forskjellige kildene på riktig måte. De fleste nybegynnere velger derfor teknisk analyse.

Dessuten betyr en fundamental analyse å ta hensyn til uventede situasjoner. Et selskap kan for eksempel være på rett vei, men likevel rapportere dårlige resultater. Dette skjedde for eksempel under finanskrisen i 2008 og under koronakrisen i 2020.

Selv om en kombinasjon av både fundamental og teknisk analyse har vist seg å være den mest vellykkede, er det å kombinere begge i praksis en vanskelig jobb som krever inngående kunnskap og ekspertise. Øvelse gjør mester og aldri unnlate å prøve … ved å gjøre det vil du oppdage hvilken metode som fungerer best for deg!

Kritikk av fundamental analyse

Ikke alle tror på verdien av fundamental analyse. Forkjempere for teknisk analyse og entusiaster mener all nødvendig kunnskap er fanget i gjeldende aksjekurs. Ifølge dem nytter det ikke å prøve å fastslå egenverdien til en aksje. Det er bedre å gjenkjenne mønstre i grafen og handle på disse mønstrene.

Effektiv markedshypotese talsmenn mener det er umulig å slå markedet generelt. I følge denne teorien selges aksjer alltid til den mest effektive prisen. Markedet utnytter umiddelbart mulighetene som får dem til å forsvinne på et øyeblikk. Helt ærlig, jeg tror ikke på denne visjonen. Den gjennomsnittlige investoren er ikke så rasjonell og når du bruker de riktige teknikkene kan du dra nytte av aksjemarkedet og få god avkastning på investeringene dine.

Hva er teknisk analyse?

Som investor eller trader kan du bruke teknisk analyse til å forutsi prisbevegelser. Teknisk analyse er spesielt nyttig for kortsiktige investeringer. I denne artikkelen vil du lærer du alt du trenger å vite for å forutsi aksjekursene selv ved hjelp av teknisk analyse.

Hva er teknisk analyse?

I teknisk analyse studerer du grafer og prøver å gjenkjenne mønstre i dem. Du bruker data fra fortiden og prøver å lage en spådom om fremtiden. Med tekniske indikatorer kan du finne gode øyeblikk for å kjøpe og selge aksjene dine.

Teknisk analyse skiller seg sterkt fra fundamental analyse. I fundamental analyse prøver du å gi en spådom om fremtiden ved å bruke de nåværende økonomiske tallene til selskapet. Fundamental analyse er mer nyttig for langsiktige investeringer, mens teknisk analyse kan brukes til kortsiktig spekulasjon. Her kan du lese mer om fundamental analyse.

Hvordan fungerer teknisk analyse?

Første gang folk ser tekniske indikatorer, tror de ofte at teknisk analyse er en slags matematikk. Heldigvis er ikke teknisk analyse så komplisert. Teknisk analyse er på ingen måte en eksakt vitenskap og kan bare brukes til å tidsbestemme investeringene dine. Når du bruker analysen din, bør du alltid se etter en bestemt kombinasjon av faktorer.

Når flere tekniske indikatorer kommer sammen, øker de i kraft. Hvis dette er tilfelle, er det mer sannsynlig at aksjekursen vil bevege seg i den spådde retningen. Når du bruker teknisk analyse prøver du å bestemme det øyeblikket du har størst sjanse til å gjøre en vellykket investering eller investering.
Tips: Åpne en gratis (demo) konto for å øve med teknisk analyse.

Kurs i teknisk analyse

Vil du lære hvordan du bruker teknisk analyse? På dette korte kurset kan du lære å bruke de viktigste teknikkene selv.

Gjenkjenne en trend

Når du bruker teknisk analyse, er det tilrådelig å først undersøke den nåværende trenden. Det er tre hovedtrender du kan gjenkjenne:

Opptrend: prisen stiger.

uptrend

Nedadgående trend: prisen synker.

downtrend

Konsolidering: prisen beveger seg hovedsakelig sidelengs.

consolidation

Når du begynner å trade, er det best å trade i takt med trenden. Noen velger å trade mot trenden. Når du handler mot trenden, er timing enda viktigere.

Når du handler i takt med trenden, er det best å ta en posisjon når prisen gjør en liten bevegelse i motsatt retning. For eksempel, med en opptrend, ser du ofte at prisen først stiger (impulsen) for å bli fulgt av en nedgang (retracement).

impuls retracement forex

Ønsker du lære mer om å gjenkjenne en trend? Vår artikkel om dette emnet forklarer hvordan du kan gjenkjenne en trend:

Gjenkjenne horisontale nivåer

Det andre trinnet i analysen din er å søke etter et sterkt horisontalt nivå. Horisontale nivåer er prisnivåer som prisen vil ha vanskeligheter med å overgå. Det er to typer nivåer:

 • Støttenivå: et nivå som prisen ikke faller under (nederst).
 • Motstandsnivå: et nivå som prisen ikke overgår (tak)

å disse nivåene kan det ofte være interessant å åpne en posisjon. Sannsynligheten for en bevegelse i motsatt retning er størst på horisontalt nivå. Vil du lære mer om horisontale nivåer? I vår artikkel om dette emnet vil du lære alt om bruken av horisontale nivåer:

teknisk analyse av horisontale nivåer

Ved hjelp av candlesticks

Ved bruk av teknisk analyse er det lurt å bruke candlestick diagram. Et vanlig linjediagram gir deg lite informasjon om ulike pristrender innenfor en viss periode. Med ett candlestick diagram kan du ta bedre investeringsbeslutninger.

En candlestick består alltid av en kropp og en pinne. Pinnen angir kursområdet i løpet av dagen og kroppen angir til hvilken kurs aksjen åpnet og stengte den dagen. Et candlestick diagram gir bort mye informasjon og kan hjelpe deg med å ta en investerings beslutning. Vil du lære mer om candlesticks? Da bør du lese vår artikkel om candlesticks her:

lysestakeforklaring

Glidende gjennomsnitt

Du kan bruke tekniske indikatorer for å avgjøre om det er lurt å kjøpe eller selge en aksje. Et glidende gjennomsnitt viser hvordan gjennomsnittsprisen på en aksje har utviklet seg over en viss periode. Det er lurt å bruke 50 og 200 glidende gjennomsnitt. Du kan bruke glidende gjennomsnitt for å finne ut om det er lurt å investere på det tidspunktet.

Det glidende gjennomsnittet gir også mye informasjon om den nåværende trenden. Når det glidende gjennomsnittet har en skarp vinkel, blir trenden sterkere. Når avstanden mellom de to glidende gjennomsnittene øker, er dette også en indikasjon på at trenden blir sterkere. Vil du vite mer om bruk av glidende gjennomsnitt? I denne artikkelen kan du lese alt du trenger å vite om glidende gjennomsnitt:

bevegende gjennomsnitt

RSI eller relativ styrkeindeks

Den relative styrkeindeksen er en annen nyttig teknisk indikator du kan bruke når du begynner å handle. Med RSI kan du finne ut om det er en god mulighet til å komme inn på markedet. Indikatoren viser om en aksje har blitt overkjøpt eller oversolgt i løpet av en viss periode.

I tillegg kan du bruke RSI for å finne ut om det er en god sjanse for at prisen vil bevege seg enda lenger i samme retning. Hvis RSI beveger seg i samme retning som aksjekursen, vil trenden trolig fortsette. Men hvis RSI beveger seg i motsatt retning, er sjansen stor for at trenden vil snu. Ønsker du vite hvordan du kan bruke RSI på dine investeringer? I vår veiledning om dette emnet vil du lære alt du trenger å vite om RSI:

RSI-konvergens

Fibonacci som indikator

Den siste tekniske indikatoren vi vil diskutere i denne artikkelen er Fibonacci-indikatoren. Fibonacci-nummersekvensen er en nesten magisk rekkefølge som du finner hvor som helst i naturen. Morsomt nok kan du også finne de samme nummersekvensene på finansmarkedene.

Fibonacci-tallene kan brukes til å forutsi når en aksjekurs vil fortsette å stige eller falle. Vil du vite hvordan du kan bruke Fibonacci-tallene på handelsaktivitetene dine? I denne artikkelen finner du all informasjonen du trenger:

Fibonacci-utvidelse

Hva er teknisk analyse basert på?

I teknisk analyse forutsettes det at all offentlig tilgjengelig informasjon allerede er innarbeidet i prisen. Derfor er fokus for denne typen analyser på den statistiske analysen av prisbevegelser. Ifølge Charles Dow, grunnleggeren av teknisk analyse, beveger markedet seg i henhold til forutsigbare og identifiserbare mønstre.

Teknisk analyse er basert på troen på at historien gjentar seg. Dette er ofte sett i praksis: Aksjekursen beveger seg ofte innenfor et fast område. Når det laveste eller høyeste nivået er nådd ser du at prisen ofte beveger seg i den andre retningen. Det er imidlertid viktig å huske at teknisk analyse ikke er en 100 % treffsikker analysemetode: det forblir en subjektiv prediksjon som ikke alltid går i oppfyllelse. Derfor er det viktig å anvende teknisk analyse på riktig måte.

Hvordan kan du best anvende teknisk analyse?

Når du ønsker å investere vellykket ved å bruke teknisk analyse, er det viktig å sette opp et godt system. For å sette opp et godt system må du først ta de nødvendige beslutningene.

Hvilken nettmegler vil du velge?

Det er viktig å velge en nettmegler som passer deg. Ikke alle meglere er like egnet til å utføre teknisk analyse. Når du vil bruke teknisk analyse, må du velge en nettmegler som lar deg bruke indikatorer på en graf. Det er også viktig å velge en megler med lave transaksjonskostnader. Ved å gjøre det får du høyest mulig avkastning med dine handelsaktiviteter.

Vil du vite hvilke nettmeglere du kan handle hos ved å bruke teknisk analyse? Ved å trykke på knappen nedenfor kan du direkte se vår oversikt over de beste nettmeglerne å handle med:

Hva vil du investere i?

Deretter er det viktig å finne ut hva du vil investere i. Ikke gå deg vill ved å handle tilfeldige aksjer. Til å begynne med er det lurt å begrense deg til et par aksjer som du følger nøye med.

Sett dine regler

Det er viktig å sette klare regler. Bestem hvilke tekniske indikatorer du vil bruke for å sette strategien din. Uansett bør du alltid vurdere til hvilken pris du vil åpne en investering. I tillegg til dette er det også lurt å bestemme nivåene du vil ta fortjeneste eller tap på.

Det er også viktig å bestemme hvordan du vil håndtere risikoene dine. Gode ​​investeringer sikrer at den mulige fortjenesten på en investering alltid er høyere enn det potensielle tapet. I artikkelen bli en daytrader kan du lese mer om håndtering av risiko.

Testing

Deretter er det viktig å teste analysen din så mye som mulig. Du kan gjøre dette ved å bruke strategien din på gamle data. Det er imidlertid viktig å huske at tidligere resultater ikke garanterer positive resultater i fremtiden.

Det er derfor lurt å prøve strategien din med en demo. Ved å bruke en demo kan du simulere investeringsresultatene basert på ekte data. Vil du vite hvor du kan åpne en gratis demo? Ved å trykke på knappen nedenfor kan du åpne en gratis demokonto direkte:

Hva er begrensningene for teknisk analyse?

I praksis gjentar ikke historien seg alltid. Imidlertid er teknisk analyse basert på dette er prinsippet. Det er derfor lurt å bruke et stop loss. Med et stop loss slipper du å tape et stort beløp på hele investeringen.

Teknisk analyse blir også ofte en ‘selvoppfyllende profeti’. For eksempel legger mange investorer en stoppordre under et sterkt horisontalt nivå. Når nok folk gjør dette kan det faktisk påvirke aksjekursen. Det er tross alt spillet om tilbud og etterspørsel som bestemmer prisen på en aksje.

Kombinere analyser

Både teknisk og fundamental analyse har sine begrensninger. Profesjonelle investorer velger ofte å kombinere begge teknikkene. Ved å få informasjon fra flere kilder, leverer du ofte de beste handelsresultatene.

Hvordan investere uten risiko

Risiko og investering er knyttet sammen: resultatet er ukjent, og det er alltid en sjanse for at du taper investeringen. Det er likevel mulig å investere helt uten risiko. Hos noen aksjemeglere kan du prøve å trade helt gratis ved hjelp av en demo konto. Når du da taper penger, er det ikke så ille siden du ikke taper noe av din egen kapital.

100 % risikofri investering

Risikofri investering: det er mulig! Flere nettmeglere har en gratis demo tilgjengelig for å engasjere nye kunder. Dette er ikke overraskende i seg selv: flere kunder betyr mer fortjeneste. Hver gang en transaksjon utføres, tjener megleren en liten sum penger. Jo flere mennesker som ender opp med å investere hos nettmegleren, så tjener de mere på sikt.

Med en demo konto vil du oppleve hvordan det ville være i det virkelige liv når du begynner å investere. Ønsker du prøve denne måten å investere på? Da kan du bruke knappen nedenfor for å se hva de beste nettmeglerne for risikofri handel er:

Kan du investere penger uten risiko?

Mange leter etter en måte å investere pengene sine helt uten risiko. Dette er forståelig: å tape penger er ikke en god følelse. Likevel er risiko og avkastning uunngåelig knyttet sammen. Grunnen til at du mottar avkastning er at du risikerer å miste en stor del av innskuddet ditt.

Men visste du at det er risikabelt å ikke investere? På grunn av inflasjon stiger prisene på alle investeringsprodukter hvert år. Spareraten er ikke høy nok til å kompensere for dette. Hvis du ikke investerer, taper du penger. Når du investerer, har du i det minste en sjanse til å tjene penger.

Du bør imidlertid huske at når du investerer, bør ikke fokuset være å unngå risiko: å investere uten risiko er en illusjon. Fokuset bør være på å investere med lavest mulig risiko. Men hvordan kan du redusere investerings risikoen?

risikofri investering

Hvordan reduserer du risikoen?

Når du begynner å handle på aksjemarkedet, har du 50% sjanse for at du tar den riktige avgjørelsen. Prisen kan tross alt gå i to retninger: opp og ned. Men ved å ta hensyn til flere faktorer, kan du øke denne prosentandelen. Dette gjør det mulig å tjene penger i mer enn 50% av tilfellene.

Du kan forutsi aksjekursen med viss sikkerhet ved å vurdere nyheter og kursutvikling. For aksjer kan for eksempel en advarsel være en god grunn til en kraftig fallende pris. I tillegg må du være oppmerksom på prisutviklingen i diagrammet og se hvordan prisen reagerer på visse nivåer.

Ved å svare smart på ny utvikling, kan du øke lønnsomheten din og redusere risikoen. Ved å bygge på et annet smart triks, kan du redusere den risikoen ytterligere.

Hvordan håndtere risiko?

Det er mulig å tjene penger selv om du har rett i mindre enn 50% av tilfellene. Du kan gjøre dette ved å sikre et gunstig forhold mellom din risiko (eller maksimale tap) og kursmålet ditt.

For å håndtere denne risikoen kan du angi et stop loss (som du automatisk tar tapet på) og flytte det på daglig basis når aksjekursen utvikler seg til din fordel. Som et eksempel kan du flytte stopp losset til den laveste prisen på den aktuelle dagen.

Ved å bruke denne strategien sørger du for at en lønnsom investering gir mer i gjennomsnitt enn en taps givende investering vil koste. Til slutt kan du i stor grad redusere risikoen for å investere, men å investere uten risiko er dessverre umulig.

Velg en risikoprofil som passer deg

Når du begynner å investere, anbefales det å først bestemme risikoprofilen din. Risikoprofilen indikerer hvor stor risiko du er villig til å ta. Unge investorer har ofte mer plass til å ta risiko, ettersom det er mer tid til å vente på utvinning.

Mange investeringsprofiler er delt inn i risikoklasser: de spenner fra støtende til defensiv. Støtende risikoprofiler er mye mer risikofylte: støtende investeringer er for eksempel investeringer i fremvoksende markeder.

Før du begynner å investere, anbefales det å tenke nøye gjennom din risikoappetitt. Bestem hvilket risikonivå du fremdeles kan sove godt: dette er ofte et risikonivå som passer deg bra.

På lang sikt avtar risikoen

Det er viktig å huske at investeringsrisikoen reduseres på lengre sikt. Aksjer er for eksempel veldig volatile på kort sikt. På lang sikt vokser økonomien: Ved å flytte fokuset til det langsiktige øker du sjansene for et godt investeringsresultat.

Regelmessig innskudd

Hvis du vil investere med lav risiko, er det lurt å foreta regelmessige innskudd. På denne måten unngår du å investere pengene dine på toppen av markedet. Det er også viktig å investere bare med penger du virkelig kan tape. På den måten investerer du i det minste uten risiko for å virkelig komme i økonomisk trøbbel.

Hva er lav risiko investeringer?

Ikke alle investeringsprodukter har en lik risiko. Det er derfor lurt å undersøke nøye om investerings produktet du vil investere i, passer godt for deg. I artikkelen om forholdet mellom risiko og avkastning diskuterer vi risikoen ved ulike investeringsprodukter.

I denne delen av artikkelen ser vi kort på noen investeringsalternativer med lavere risiko. Husk at du alltid kan prøve å investere i disse produktene uten risiko gjennom en demo.

Indeksfond

Det mest populære alternativet for folk som ønsker å investere uten risiko er en investering i et indeksfond. Et indeksfond følger en kurv med aksjer. Det er en veldig passiv måte å investere der du ikke trenger å ta mange beslutninger selv.

Hvis du vil investere i et indeksfond, er det lurt å kjøpe i flere perioder. Du kan for eksempel sette inn et fast beløp hver måned og ikke se på investeringen din med jevne mellomrom. På den måten kan du bygge opp en fin posisjon på lang sikt.

En god nettmegler hvor du kan investere i indeksfond er DEGIRO. Hos DEGIRO betaler du ikke kjøps- og salgskostnader for fond som er inkludert i kjerne valget. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte med DEGIRO:

Obligasjoner

Obligasjoner blir også sett på som en lavrisiko investering. Noen mennesker tror til og med at statsobligasjoner er helt risikofrie. Dette er imidlertid ikke helt sant: prisen på en obligasjon kan fortsatt svinge veldig.

En obligasjon er en gjeld. Med en obligasjon låner du ut penger til en annen part. Selv med svingende priser, vet du at du vil motta samme beløp tilbake på slutten av løpetiden. Lave langsiktige renter har imidlertid ført til at renten på obligasjoner har falt kraftig.

Vil du vite nøyaktig hvordan investering i obligasjoner fungerer? Les deretter artikkelen vår om investering i obligasjoner:

Stabile aksjer

Noen aksjer har også relativt lav risiko. Husk at aksjer aldri er helt risikofrie. Prisene kan svinge betydelig, og på kort sikt kan du definitivt tape penger.

Men ved å kjøpe aksjer i et stabilt selskap med lang historie, reduserer du risikoen for å miste hele investeringen. Stabile aksjer vokser ofte mindre, men gir en relativt stabil og sikker avkastning. Disse typer aksjer er perfekte for nybegynner investoren som er ute etter en investering med liten risiko!

Vil du vite hvordan du best kan kjøpe aksjer? Da bør du ta en titt på vår omfattende guide som lærer deg nøyaktig hvordan du kjøper aksjer:

Hva er shortsalg og hvordan fungerer det?

Å gå short eller også kalt short selging gjør det mulig å spekulere i fallende aksjekurser. Men hva er egentlig short salg? Og hvordan fungerer det? I denne artikkelen forklarer vi hva short selging av en aksje egentlig er og hva man bør være oppmerksom på.

Hva er short selging av aksjer?

Når du short selger en aksje, tjener du penger på aksjen når prisen synker. Det er også da viktig å huske på at på den annen siden taper du penger når prisen på aksjen går opp.

Du kan gå short på nesten hva som helst. Det er mulig å selge aksjer, råvarer, valutaer og til og med kryptovalutaer. Spesielt i økonomisk dårlige tider kan shortsalg være veldig lønnsomt.

Hvordan kan du shorte en aksje?

Ønsker du å spekulere i en fallende aksjekurs? Ved å shorte en aksje kan du dra nytte av bevegelser nedover. I denne delen kan du finne ut hvordan du kan short selge en aksje selv.

Metode 1: CFD-er eller «contract for difference»

Den første måten du kan gå short på er å bruke en CFD. Med CFD-er kan du spekulere i prisfall på en aksje. Du blir aldri eier av selve produktet du investerer i men med CFD-er handler du kun prisforskjeller av den underliggende produktet. Resultatet blir deretter kreditert kontoen din. Vil du vite mer om CFD-er? Klikk her for å lese mer om CFD-er.

Det er flere nettmeglere som tilbyr muligheten til shortsalg ved bruk av CFD-er. En god nettmegler som tilbyr shortsalg er eToro. Med denne megleren kan du handle alle populære CFD-aksjer. En stor fordel med eToro er også at du kan prøve programvaren helt gratis med en ubegrenset demo. Dette gjør det mulig å oppdage hvordan shorting av en aksje fungerer uten risiko. Klikk på knappen nedenfor for å opprette en gratis (demo) konto:

Metode 2: shortsalg med en salgsopsjon

Du kan shorte en aksje ved å bruke opsjoner. En salgsopsjon lar deg selge en aksje til gjeldende pris. Når prisen faller, kan du kjøpe aksjen til en lavere pris. Dette gjør det mulig å tjene penger på en fallende aksjekurs.

En salgsopsjon er alltid gyldig i en begrenset periode. Du betaler en såkalt premie for å kjøpe en salgsopsjon. Når prisen går opp, overstiger tapet ditt aldri premien. Dette gjør opsjoner til en attraktiv metode for å shortsalg en aksje. Vil du lære hvordan alternativene fungerer? Klikk her for mer informasjon!

DEGIRO er en god nettmegler for kjøp og salg av opsjoner. Du kan opprette en konto med denne megleren gratis ved å bruke knappen nedenfor:

Hva er de største fordelene ved shortsalg?

Shortsalg kan være veldig gunstig. Nedenfor diskuterer vi de største fordelene ved shortsalg.

Mer fleksibilitet

Å ha muligheten til å shorte aksjer øker fleksibiliteten din. Når du kjøper aksjer, kan du bare oppnå et positivt resultat i et økende marked. Når du også har muligheten til shortsalg, kan du også dra nytte av fallende markeder.

Redusere risiko ved bruk av en sikring

Du kan også sikre deg ved å shorte aksjer. Ved sikring kan du dekke visse risikoer. Tror du at aksjekursene vil gå ned? Da kan det være kostbart å selge alle aksjene dine og kjøpe dem igjen senere. Du kan da for eksempel dekke risikoen ved å ta en short posisjon i en ETF som sporer et helt marked.

Høyere avkastning

Når investorer får panikk, kan aksjekursene synke raskt. Ved shortsalg kan du oppnå en betydelig avkastning på kort tid. Nedenfor kan du for eksempel se Shells prisbevegelser under corona krisen i 2020:

shell aksje

Hva er ulempene ved shortsalg?

Det er også noen ulemper ved shortsalg. Nedenfor diskuterer vi mulige risikoer ved shortsalg.

Ubegrenset tap

Når du kjøper en aksje, kan du ikke tape mer penger enn verdien av aksjen. Når en aksje koster $ 10, kan du ikke tape mer enn $ 10. Med en kort stilling koster hver økning deg penger. Verdien av aksjen kan teoretisk øke til $ 100 eller kanskje til og med $ 1000. Ditt potensielle tap er derfor ubegrenset.

Betaling av utbytte

Når du selger en aksje, må du betale utbyttet. Heldigvis er dette ikke et stort problem: prisen på en aksje faller like mye som verdien av utbyttet som må betales. I balanse endres derfor ingenting.

Short squeeze

En stor risiko ved shortsalg er å havne i en short squeez. En short squeez er en situasjon der prisen på en aksje øker betraktelig fordi det er mange åpne short ordrer. Når prisen øker, vil stoplossene til mange av disse short posisjonene bli rammet. Innehaverne av disse short posisjonene er da forpliktet til å kjøpe aksjene, noe som ytterligere øker prisen.

Mot trenden

På sikt øker aksjemarkedene i verdi. Når du legger inn en short ordre, legger du en ordre mot den generelle trenden. Det er derfor viktig å time short posisjoner godt.

Finansieringskostnader

Med mange finansielle produkter betaler du finansieringskostnader for din short posisjoner. For eksempel betaler du med CFD en daglig premie. Når du åpner en short posisjon ved å bruke opsjoner, betaler du ingen finansieringskostnader. Men med opsjoner risikerer du at alternativet blir helt verdiløst i utløps øyeblikket.

Hvordan fungerer shortsalg?

Shortsalg betyr bokstavelig talt å selge aksjer du ikke eier. Jeg forstår helt at dette høres forvirrende ut. Derfor ser vi nærmere på hvordan short selging faktisk fungerer. Jeg advarer deg bare: den underliggende teorien er ikke enkel og ganske abstrakt! Hvis du har spørsmål, kan du stille dem nederst i artikkelen.

En enkel forklaring på hvordan man går short

Du selger aksjer du faktisk ikke har

Når du selger en aksje, selger du aksjer du ikke eier. For å kunne selge disse aksjene, må du låne dem. Disse aksjene lånes vanligvis fra en part som eier mange aksjer på lengre sikt. Du kan tenke på en bank, et forsikringsselskap eller en pensjonskasse.

Investoren er da forpliktet til å dekke den underliggende verdien av aksjene. På den måten kan aksjene kjøpes tilbake når som helst. Den utlånene parten ønsker garantien for at investoren kan betale for de lånte aksjene når det er nødvendig. Du bør derfor alltid ha nok penger på investeringskontoen din. Hvis du ikke har nok penger på kontoen din, kan du møte enmargin call. Med en margin call kan du miste hele saldoen på investeringskontoen din.

Kortsalg aksjer

Hvordan tjener du på en short posisjon?

Når prisen deretter faller, kan investoren kjøpe aksjene til lavere pris og returnere dem til den parten som lånte ut aksjene. Dette gjør det mulig å tjene penger med fallende aksjekurs. Forskjellen mellom gjeldende pris og øyeblikket når aksjene ble kjøpt tilbake avgjør resultatet.

Den utlånene parten mottar en prosentandel av verdien av aksjen. Vi kaller også denne prosentandelen finansieringskostnadene. Du må fremdeles trekke finansieringskostnadene fra overskuddet ditt. Mengden er forskjellig per aksje.

Heldigvis tar banken eller megleren seg av denne kompliserte prosessen. For oss som enkeltpersoner handler det ofte om å trykke på en knapp. Resultatene oppdateres deretter automatisk på kontoen din!

En mer omfattende forklaring på hvordan short selging fungerer

Hvordan fungerer shortsalg / longsalg i praksis?

Shortsalg / longsalg av en aksje kan gjøres ved hjelp av en brukervennlig programvare. De fleste nettmeglere lar deg gå short ved å trykke på en knapp. Programvaren holder pent oversikt over om du tjener eller taper på posisjonen din. En god megler for shortsalg av CFD-aksjer er Plus500. De har en brukervennlig programvare der du i løpet av sekunder kan velge om du vil kjøpe/selge eller shorte en aksje eller råvare.

Når du kjøpe/selge et verdipapir, spekulerer du i en prisstigning, og når du shorter et verdipapir, spekulerer du i en prisnedgang. Den største fordelen med shortsalg / longsalg er at du alltid kan svare effektivt på markedssituasjonen. Har du en aksje du ønsker å ta en short posisjon på? Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo-konto:

short selling Plus500

Plus500-programvare med mulighet til å gå short: illustrative priser

Hvordan drar du nytte av shortsalg?

Short selging av aksjer kan være veldig lønnsomt. Aksjemarked faller ofte mer ekstreme enn stiger, slik at du kan tjene mer penger på en nedgang enn på en oppgang om du timer det riktig. I tillegg er fall ofte enklere å forutsi: i tilfelle negative nyheter, faller prisene ofte massivt i en hel dag, og du kan dra nytte av dette!

Du kan oppnå positive resultater innen Plus500-programvaren ved shortsalg. For eksempel er det mulig å selge alle populære CFD-aksjer innen Plus500-programvaren. Negative nyheter vil påvirke prisen negativt, mens positive nyheter vil presse prisen opp. Det som er bra med Plus500s programvare er at du kan prøve å handle gratis ved å bruke en demo-konto. La oss ta en titt på hvordan short selling fungerer i praksis.

Short selling aksjer

Du kan velge å gå kort på en aksje. Dette kan være attraktivt i «bear» markeder. Under Corona krisen resulterte for eksempel i betydelige fall i aksjemarkedet. Titalls prosentvise tap kan resultere i titalls prosentvise fortjeneste for for shortselgere.

Shortsalg av bitcoin

Hvis du er personen som ikke blir redd for litt spenning, kan det være interessant for deg å shortsege bitcoin. Den ustabile valutaen har hatt store fall flere ganger. Negative nyheter kan føre til at prisen på en bitcoin går ned tusenvis av dollar. Du kan dra nytte av dette ved å legge inn en short.

Shorting Bitcoin

Å gå short Bitcoin kan være lurt ved negative perioder

Tre strategier for vellykket shortsalg

Det er tre strategier investorer bruker ved shortsalg.

Spekulere på prisen

Dagtradereprøv hele tiden å dra nytte av små prisbevegelser opp og ned. Ved shortsalg kan du også oppnå et positivt resultat når prisen faller.

Dekker risiko

Tror du at prisene på aksjene dine vil synke betydelig? Da kan du dekke denne risikoen ved å gå short ved å bruke en salgsopsjon. Du betaler en liten premie for dette. Faller prisene? Da mister du ikke penger. Stiger prisen? Da mister du bare premien.

Megling

Noen aksjer handles på forskjellige børser. Unilever-aksjer er for eksempel notert på den nederlandske og engelske børsen. Noen ganger er det en liten forskjell i prisen på en aksje mellom begge børser. Et positivt resultat kan oppnås hvis du går short på aksjen med for høy pris. Som en privat investor er ikke denne måten å investere på anbefalt, fordi du trenger raske datamaskiner for å gjøre dette.

Hvor mye koster det å shorte?

Du betaler transaksjonskostnader på din short posisjon. Mengden av transaksjonskostnadene avhenger av aksjemegleren. De fleste nettmeglerne beregner enspread. Dette er forskjellen mellom kjøps- og salgspris.

Du betaler også finansieringskostnader over din short posisjon. Dette er en daglig avgift over det totale beløpet på investeringen din.

Når er det gode tider for å legge inn en short posisjon?

Timing er viktig når du investerer. Men når er det beste tidspunktet å bruke en short posisjon-strategi? Vi diskuterer nedenfor tre øyeblikk når det å gå short kan være et attraktivt alternativ.

Shortsalg under en økonomisk krise

Å legge inn en short ordre kan vise seg godt under en økonomisk krise. Når handelsmenn får panikk, faller aksjekursene ofte kraftig. Ved å ta en short posisjon er du en av få investorer som utnytter situasjonen.

Shortsalg etter utgivelsen av dårlige resultater

Publisering av dårlige stall kan også være et godt tidspunkt å legge inn en short posisjon. Investorer forventer et visst overskudd. Når selskapet oppnådde betydelig dårligere resultater, kan aksjekursen synke kraftig. Dette kan være et godt øyeblikk for å åpne en short posisjon på aksjen.

Gå short på dårlige nyheter

Dårlige nyheter er også en god grunn til å gå short. Eksempelvis førte utslippsskandalen til at aksjekursene til forskjellige bilprodusenter falt kraftig. Som en smart investor kan du tjene på dette!

Volkswagen kjøpsandel

Utslippsskandalen førte til at prisen på Volkswagen falt kraftig mellom 2015 og 2016

Hva er risikoen ved shortsalg?

Det er viktig å være forsiktig når du shorter. Tapet i en normal investering er begrenset til verdien av aksjen. Når en aksje koster 1000 kr på kjøpstidspunktet, kan du aldri tape mer enn 1000 kr. Imidlertid er det mulige tapet på en short posisjon ubegrenset. Prisen på en aksje kan teoretisk fortsette å stige på ubestemt tid.

Negativ balanse ved shortsalg

Heldigvis tilbyr de fleste nettmeglere negativ balanse beskyttelse. Dette er tilfelle med både Plus500 og eToro. Dette betyr at du ikke kan miste mer enn investeringen din. Likevel må du være forsiktig med en short posisjon. Hvis du tar feil avgjørelse, kan du miste alle pengene på investeringskontoen din på en gang.

Hva er en short squeez?

Når en aksje stiger kraftig, kan en short squeez finne sted. Investorene som gikk short måtte plutselig levere aksjene sine tilbake. Som et resultat blir enda flere aksjer kjøpt, noe som øker aksjekursen ytterligere. short posisjoner kan derfor bidra til en økende aksjekurs.

Låner partene alltid aksjer?

Som shorter er du avhengig av at andre parter er villige til å låne ut aksjer. Når store partier alle bestemmer seg for å stoppe aksjelån, blir det umulig å gå short. Heldigvis lider du som privat investor vanligvis ikke av dette. Når dette skjer, bæres byrden ofte av nettmegleren.

Eksempel på shortsalg

Med et enkelt eksempel vil vi vise hvordan shortsalg foregår i praksis. Tenk deg at en aksje er tilgjengelig for 100 kr. Du bestemmer deg for å ta en short posisjon på denne aksjen med en CFD. Etter at du har åpnet posisjonen, reduseres aksjekursen med 10 kr. Du bestemmer deg for å stenge posisjonen. Deretter tjener du 10 kr per aksje.

Ved å bruke gearing kan du øke resultatet med et mindre beløp. Hvis du brukte gearing på ett til ti i eksemplet ovenfor, ville du tjene 100 kr med samme investering. Vil du vite mer om bruk av gearing på investeringen din?I denne artikkelen lærer du hvordan gearing fungerer!

Hva er naken short-selling?

Naken shortsalg går inn i en short posisjon uten å kunne levere de underliggende aksjene. Dette er ikke mulig med de fleste nettmeglerne. I alle fall må du dekke deler av stillingen med penger.

Etikk og shortsalg

Shortsalg anses av noen myndigheter som en dårlig ting. Bedrifter som allerede er under press på grunn av skuffende resultater, kan komme i ytterligere problemer på grunn av folk som bestemmer seg for å shorte aksjen. For eksempel kan et stort antall kunder i en bank ta ut saldoen fra bankkontiene når de ser at aksjekursen fortsetter å falle ytterligere. Som et resultat kan banken til slutt gå konkurs.

Imidlertid er muligheten for å short selge en aksje vanligvis ikke den primære årsaken til en fallende aksjekurs. Shortsalg er strengt kontrollert av de fleste regjeringer. Når aksjemarkedene krasjer, er det ofte forbudt å legge inn nye short ordrer.

I Nederland ble for eksempel muligheten til å gå short i SNS, AEGON og BinckBank midlertidig forbudt for å gi selskapene tid til å komme seg. I tillegg kan evnen til å selge aksjer bidra til kurs dannelse av verdipapirer og kan fremme likviditet i markedet.

shortsalg kan også holde selskapene rette. Når noe ikke stemmer, straffes selskaper hardt for dette. For eksempel falt Luckin Coffee-aksjen kraftig etter at det ble lekket ut at selskapet hadde begått svindel med sine kontoer. Et selskap som shortet aksjen var de som oppdaget svindelen.

14 tips som hjelper deg å investere bedre

Som ny investor er det mye å lære. Derfor er det spesielt viktig å samle kunnskap og innsikt slik at investeringsprosessen blir så bra som mulig. Med disse 14 ulike tipsene kan du øyeblikkelig oppnå bedre resultater enn 80% av de andre nye investorene.

Noen viktige tips før du begynner å investere

 • Registrer deg hos en megler og prøv å investere med en gratis demo!
 • Bestem hvilke investeringsprodukter som passer best for deg.
 • Spre risikoen din: Ikke legg alle pengene dine i en posisjon!
 • Det viktigste tipset: øv, øv og øv igjen!

Investeringstips 1: Utnytt rentes rente effekten

Hvis du ønsker å oppnå et godt investeringsresultat, er det lurt å dra nytte av rentes rente effekten så mye som mulig. Når du oppnår avkastning og reinvesterer denne avkastningen, vil du også motta avkastning på denne avkastningen. Dette hoper seg raskt opp til din fordel.

På kort sikt kan effekten av 0,5 prosent rente på ytterligere 5 prosent virke begrenset. Langsiktig rentes rente betyr imidlertid at du sitter igjen med en mye større kapital. I diagrammet nedenfor kan du tydelig se effekten rentes rente har på resultatene slik at de vokser eksponentielt. Derfor er det lurt å investere noe av fortjenesten du mottar!

images_compound_interest_tip_investing

Tips 2: Øv deg grundig først

Ikke anta at du allerede vet alt! Selv investeringsguruer som Warren Buffett og Nassim Taleb fortsetter å lære hele livet. Derfor er det lurt å lese mange bøker. Interessante bøker som kan være lurt å inkludere i din leseliste er Trading in the Zone av Mark Douglas og The Turtle Way av Curtis M. Faith.

Meglere tilbyr demo kontoer som lar deg prøve ut de ulike mulighetene som finnes i investeringsverdenen. Et viktig investeringstips er å først teste disse mulighetene grundig med en demo. På denne måten kan du oppdage hvilken investeringsmetoder som passer deg best.

Klikk her for å åpne en gratis demokonto hos en megler >>

plus500 Programvare

Du kan teste Plus500 gratis med en demo konto.

Tips 3: Lag en Investeringsplan

Det er veldig vanskelig å oppnå vellykkede investeringsresultater når du ikke har en investeringsplan. Lag derfor en økonomisk plan der du angir alle målene dine. Etter at du har bestemt deg for målene dine, kan du legge til inntektskilder og utgifter. Ved å legge til inntekt og utgifter kan du bestemme hvor mye penger du kan sette av til investeringer per måned.

Å gjøre investeringer til en del av din økonomiske plan er sannsynligvis det viktigste tipset vi kan gi deg. Ved å sette av litt penger hver måned, bygger du opp en stor mengde kapital på lengre sikt.

Tips 4: Begynn å investere oftere

Når du er ung, bruker du ofte pengene dine på andre ting enn å investere. Enten det er øl, en leilighet eller bil. Når du blir eldre, vokser inntekten din, og du får tilgang til mere penger å bruke. Av den grunn anbefaler finansrådgiver Alex Whitehouse å øke investeringen din med ett prosentpoeng av inntekten din hvert år. På denne måten fortsetter det beløpet du investerer å øke!

Tips 5: Overvåk aksjekursene

Hvis du investerer, er det spesielt viktig å holde øye med dagens aksjekurser. For å lykkes med å investere, må du være i stand til å overvåke prisene på børsen. Dermed kan du reagere på ny utvikling og øke sjansen for høyere avkastning. Sørg for at du er klar over utviklingen i aksjemarkedet, slik at du kan reagere raskt og nøyaktig på endringer.

 • Hold oversikt over dagens aksjekurser!
 • Se etter gjentatte mønstre og trender i markedet.
 • Sett en stop loss på posisjonene dine for å begrense eventuelle tap.
 • Gjennom teknisk analyse, kan du lære å analysere prisutviklingen i grafene til ulike aksjer.

Trend gjenkjenning Investeringstips

Det er alltid lurt å investere med trenden

Tips 6: Ikke glem gjelden din

Når du begynner å investere, er det viktig å tenke på gjelden din også. Hvis du har en løpende gjeld med en rente på for eksempel åtte prosent, kan det være lurt å betale tilbake denne gjelden først. På den måten reduserer du kostnadene og skaper mere penger til investeringer i det lange løp. Tips 7: beskytt deg selv mot inflasjon

Et annet viktig investeringstips er at det er viktig å beskytte deg selv mot inflasjon. Under påvirkning av inflasjon blir sparepengene dine mindre og mindre verdifulle. Du kan beskytte deg mot dette gjennom smarte investeringer. For eksempel, ved å kjøpe aksjer, råvarer og eiendom, beskytter du eiendelene dine så mye som mulig mot inflasjon.

Hvis du virkelig leter etter en trygg havn, kan gull også være et interessant alternativ. Med gull beskytter du porteføljen din mot inflasjon og mot en usikker økonomi. Det er alltid smart å diversifisere investeringene dine slik at du oppnår gode investerings resultater selv i dårlige økonomiske tider.

Investering I gull

Tips 8: Analyser fremtiden til et selskap

Undersøk alltid et selskap grundig før du kjøper selskapets aksjer. Undersøk også potensialet i sektoren som selskapet er en del av. En lavkonjunktur kan midlertidig føre til at en bestemt sektor presterer dårlig.

Ved å utføre en analyse på forhånd, kan du unngå å tape penger på investeringene dine senere. Undersøk også om selskapet har noen planer i nær fremtid. Planlegger selskapet å introdusere nye produkter? Dette kan påvirke selskapets resultater positivt.

 • Undersøk økonomiske data, resultater og studer fremtidsperspektivet til selskapet.
 • Sammenlign selskapets resultater med andre selskaper i samme sektor.
 • I artikkelen fundamental analyse kan du lese hvordan man analyserer den økonomiske situasjonen i et selskap.

Tips 9: spre investeringene dine så mye som mulig

Ønsker du å oppnå gode investerings resultater? Da er det lurt å diversifisere så mye som mulig! Prøv å spre investeringene dine over forskjellige verdipapirer. Du kan for eksempel kjøpe aksjer, eiendom, obligasjoner og indeksfond. Alternativt kan du kombinere disse med mer risikable investeringsprodukter som opsjoner og CFDer.

Det er også viktig å spre investeringene dine over tid. For eksempel er det mye smartere å sette inn et beløp en gang i måneden enn en gang hvert femte år. Ved å investere penger hver måned, forhindrer du deg selv fra å gå all-in på et dårlig tidspunkt. Ved å diversifisere sikrer du et mer stabilt investeringsresultat.

Tips 10: Invester bare i ting du forstår

Det er ikke lurt å investere i ting du ikke forstår i det hele tatt. Hvis du bestemmer deg for å gjøre det, risikerer du å tape mye penger. Et godt ​​eksempel på dette er internettboblen i 2001 eller for eksempel en ny kryptovaluta som kan krasje. Når alle snakker om noe, er det ofte dumt å investere i det.

Sørg derfor for at du forstår både det finansielle produktet og det spesifikke markedet. Sørg for at du fortsetter å lære, slik at du holder deg oppdatert om den siste utviklingen. De beste investering resultatene oppnås av folk som holder seg nysgjerrige og læringsvillig.

internett boblen i 2001

Ovenfor kan du se internettboblen i 2001

Investeringstips 11: Vær realistisk og rasjonell

Et enkelt, men viktig tips: ikke vær for naiv. Når noen lover deg noe som er for godt til å være sant, er det som oftest det. Ikke stol på en selger eller hans/hennes ord, men finn ut hvilken part som står bak et investeringsprodukt. Finanstilsynet må fortsatt regelmessig forholde seg til folk som blir lurt finansielt.

Vær også realistisk med deg selv. Det er urealistisk å forvente å se en avkastning på flere titalls prosent hvert år. Gode ​​investeringsperioder vil utjevne og hjelpe de dårligere periodene. Ved å være realistisk forbedrer du investerings resultatene dine. Lær mer om sikker investering her.

Tips 12: Se etter selskaper med vekstpotensial

Når du investerer, virker det veldig attraktivt å se etter selskaper som har et høyt profitt /pris forhold. Veksten til et selskap avhenger imidlertid av potensielle nye produkter, noe som kan gjøre selskapet mer lønnsomt i fremtiden. Så se alltid nøye på potensialet i en bransje og utviklingen av et selskap.

 • Gjennomgå årsrapporten og analyser planene for selskapets fremtid.
 • Studer de framtidige utsiktene og analyser om det er noe du selv er interessert i å være en del av.

Tips 13: Ta hensyn til transaksjonsgebyrer

Mange tenker ikke på transaksjonskostnader når de investerer. Likevel kan en 0,5 prosent forskjell i transaksjonskostnader utgjøre en stor forskjell på sikt! Billig investering er nå mulig takket være ankomsten av meglere på nettet. Tenk derfor på hva du vil investere i, og bestem hvilken megler som er best for deg. I artikkelen om investeringskostnader kan du lese mer om investeringskostnader.

Tips 14: Utvikle en plan

Det siste investering tipset for å oppnå bedre investering resultater er å sørge for at du har en solid plan. Sett klare regler som indikerer når du kjøper og selger verdipapirer. Ved å gjøre det kan du unngå negativ påvirkning av følelser på investeringene dine så mye som mulig. Vellykkede investorer vet bedre enn noen hvor viktig det er å investere så rasjonelt som mulig.

Hva er den beste investering programvaren?

I denne artikkelen ser vi på hva som er den beste programvaren å begynne å investere med. I dag er det mulig for alle å investere via internett ved hjelp av en programvare. Takket være ankomsten av nettmeglere kan du begynne å handle i løpet av noen få minutter. Men hvordan laster du faktisk ned programvaren for handel og hvordan fungerer den?

Hva er de beste programvarepakkene å investere i?

Det er forskjellige plattformer på internett som du kan investere online. Her diskuterer vi de beste online programvare pakkene du kan bruke til å investere i for eksempel aksjer.

God investering programvare for kjøp av aksjer

Plus500s investeringsprogramvare er ikke egnet for å investere i aksjer på lang sikt: du kan bare handle med CFD-er. Hvis du vil kjøpe aksjer på lang sikt, er det best å bruke eToros programvare. Hos eToro kan du kjøpe og selge aksjer uten provisjon. På denne måten sparer du mye når det gjelder transaksjonskostnader, noe som selvfølgelig er enormt fordelaktig.

Vil du prøve mulighetene til eToro-programvaren? Da kan du bruke knappen nedenfor å åpne en konto med eToro:

Hvordan fungerer eToro-programvaren?

eToro-investeringsprogram varen er også veldig brukervennlig. Innenfor programvaren kan du kjøpe en eller flere aksjer etter at du har satt inn penger. Bruk søkefeltet i programvaren for å umiddelbart finne aksjen du vil investere i. Når du har funnet aksjen, trykker du på kjøp. Forsikre deg om at du ikke setter noen giring: ved å la gearingen være tom, sørger du for at du faktisk kjøper aksjen uten å bruke et derivat.

eToro investerings software

God handel programvare for spekulasjoner

Et av våre favorittprogrammer for å spekulere i prisendringer er Plus500s online handelsplattform. Fordelen med Plus500s handelsprogramvare er at du kan starte med en demo. Innen handels simulatoren kan du handle aksjer, råvarer og valutapar under helt reelle markedsforhold og lære hvordan det er å handle profesjonelt helt uten risiko.

Ønsker å du å prøve denne programvaren gratis med en ubegrenset demo? Bruk knappen nedenfor for å åpne en gratis demo:

Hvordan fungerer Plus500-programvaren?

Etter at du har opprettet en konto i handels programvaren, kan du starte umiddelbart med en fiktiv startkapital på 500 000 NOK. Innen programvaren er følgende komponenter viktige:

Innenfor programvaren vil du se en liste over verdipapirer til venstre. Du kan selv bestemme hva du vil handle i. Noen mennesker vil handle med CFD-aksjer, mens andre foretrekker å handle med varer eller valutapar. Du kan velge en av alternativene ved å klikke på den i programvaren.

Når du har valgt et verdipapir å trade, kan du bestemme hva du skal gjøre med det. Det er alltid to muligheter: du kan kjøpe eller åpne en short posisjon. Når du kjøper handler du når prisen stiger. Når du shortselger vil du handle med fallende pris.

La oss se på et eksempel i programvaren. I dette eksempelet er det en kraftig økning i aksjen til Bed Bath & Beyond. Du kunne ha utnyttet dette ved å kjøpe CFD-aksjen den dagen. Hvis du hadde åpnet en short posisjon, ville du ha oppnådd et negativt resultat med investeringen din.

Ønsker du en mer detaljert forklaring på Plus500s handelsprogramvare? Klikk her for å gå til Plus500-guiden direkte.

Plus500 investment software

Illustrasjonspriser i Plus500’s programvaren

God investering programvare for kjøp av ETFer

ETF eller børshandlede fond er av interesse for investorer som ønsker å investere en mengde penger med jevne mellomrom uten å gjøre for mye jobb. En ETF kombinerer en samling aksjer i et enkelt investerings produkt: dette lar deg diversifisere investeringene dine med en liten sum penger.

En god nettmegler for kjøp av ETF er DEGIRO. Med DEGIROs program kan du kjøpe og selge fondsandeler uten transaksjonskostnader. Sjekk først om fondet du vil investere i er en del av kjerne valget. Bare fondene fra kjerne valget kan kjøpes uten transaksjonsgebyrer.

Vil du åpne en konto med DEGIRO? Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto:

DEGIRO_investment_software

Betalte programvarepakker for gjennomføring av teknisk analyse

I denne delen av artikkelen ser vi på forskjellige programvarepakker som du kan bruke til å utføre tekniske analyser.

Hva er teknisk analyse?

I teknisk analyse bruker du som trader indikatorer for å finne gode muligheter for å kjøpe eller selge en aksje. Det er dusinvis av tekniske indikatorer: du må trene godt for å finne ut hvilke indikatorer du kan utnytte best.

Metastock

Metastock er en veldig kjent og populær aksjeprogram for profesjonelle investorer over hele verden. Du kan bruke programvaren til å gjenkjenne mønstre på aksjemarkedet. Du kan også bruke programvaren til å lage strategiene dine og finne mønstre i grafene. Dessverre er ikke programvaren billig, og man må betale over 4000 Kr for en lisens. Klikk her for å besøke nettstedet.

Metastock software

Omnitrader

Omnitrader er et annet eksempel på en programvarepakke som kan brukes til å analysere aksjekurser. Innenfor programvarepakken kan du gjenkjenne mønstre. Du kan også angi varsler og utføre simuleringer. Dette programmet er også alt annet enn billig: den billigste versjonen koster omtrent 2700 kr og sanntids versjonen koster 7250 kr. Klikk her for å besøke nettstedet.

Omnitrader software

TAI-PAN

Den siste programvarepakken vi anbefaler for teknisk analyse er TAI-PAN. Denne pakken er spesielt designet for tradere som er intenst involvert i børsen og har hastighet som en strategi. Siden 1987 kan du finne alle prisdata for mer enn 200.000 aksjer. Klikk her for å besøke nettstedet. For bruk av TAI-PAN betaler du en månedlig avgift på 500 kr.

TAI Pan software

Annen online programvare for trading som kan hjelpe deg

Det er også forskjellige online handel programmer som kan hjelpe deg med å oppnå bedre investering resultater. Nedenfor diskuterer vi noen interessante alternativer.

Tradingview

Tradingview er en brukervennlig, online plattform som lar deg følge markedene. Innenfor plattformen kan du finne mye informasjon om de forskjellige tekniske indikatorene du kan bruke. Hvis du kan programmere indikatorene dine, kan du også utvikle indikatorene dine. Takket være gratis prøveversjon kan du prøve mulighetene til denne programvarepakken uten risiko. Klikk her for å lese mer om Tradingview.

Tradingview software

Trading Ideas

I investerings verdenen er datamaskiner fremtiden. Programvaren til Trade Ideas er en reaksjon på denne overbevisningen. Plattformens AI undersøker markedene hver dag og indikerer om en teknikk fungerer eller ikke. Ved hjelp av varsler kan du umiddelbart motta en melding når en interessant mulighet oppstår. Programvaren er ganske dyr, du må betale mer enn 10.000 NOK årlig. Men du kan teste programvaren med en gratis prøveversjon, klikk her for mer informasjon.

Trading ideas software

TrendSpider

TrendSpider er en annen interessant programvareplattform som du kan finne gode muligheter med AI. TrendSpider skanner diagrammer på jakt etter interessante oppsett for en handels posisjon. For eksempel kan du raskt finne hode skulder mønstre i et diagram. Programvaren er også god til å tegne trendlinjer og Fibonacci-nivåer. Klikk her for mer informasjon om TrendSpider.

TrendSpider software

Avansert investerings programvare

Hvis du er mer avansert i måten du investerer på, kan du også bruke ulike avanserte programvarer. Med for eksempel MetaTrader kan du utføre komplekse analyser, slik at du kan forutsi neste prisbevegelse. MetaTrader er bare tilgjengelig for de som har en profesjonell aksjemegler, men om du er i denne målgruppen så er det bare å ta kontakt med din aksjemegler.

MetaTrader software

Investerings Programvare – hva er den beste programvaren?

Hvordan vet du at investerings programvaren du bruker er den beste? Når du velger en programvare for å investere med, bør du i det minste ta hensyn til følgende aspekter:

 • Kostnader: er det billig å investere i programvaren?
 • Alternativer: kan du investere i alle kjente aksjer hos megleren?
 • Brukervennlighet: kan du enkelt finne veien i programmet?
 • Analyser: kan du utføre analyser i programvaren?
 • Hastighet: blir ordene dine utført raskt og profesjonelt?

Hva er de beste investeringstypene?

Det er mange investeringsformer: til slutt er det viktig å velge hvilken investeringstype du skal bruke. I denne artikkelen vil vi gjennomgå og diskutere de mest populære investerings metodene, slik at du kan ta det riktige valget.

Hva slags investerings typer finnes?

Det finnes enorme mengder investeringsmuligheter. I denne artikkelen diskuterer vi de vanligste og mest populære metodene for å investere : aksjer , obligasjoner , aksjefond , CFD , Forex , råvarer, opsjoner , eiendom , sparekonto , futures og kryptovaluta . Du kan velge å utføre investeringene dine selv , gjennom en investeringsrådgiver eller å la dem utføres av en kapitalforvalter.

Aksjer er populært for en grunn.

Aksjer har alltid vært en populær investering. Når du kjøper en aksje, blir du en økonomisk medeier av selskapet. Som aksjonær har du rett til en andel av overskuddet i form av utbytte, og i tillegg kan du oppnå kursgevinster ved å selge aksjen på et senere tidspunkt til en høyere pris.

I dag kan du kjøpe aksjer online via en online megler. Når du fysisk kjøper aksjer, velger du langsiktige kursgevinster og bygger en portefølje. Det anbefales å undersøke selskapene du investerer i. På denne måten unngår du å tape mye penger ved å investere i dårlige selskaper.

Ønsker du å investere i aksjer selv? Denne typen investeringer er billigst ved å bruke en billig nettmegler. Jeg liker å kjøpe aksjer med eToro: Fordi på eToro betaler du ikke provisjon når du kjøper aksjer. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte hos denne nettmegleren:

Obligasjoner: lån penger til selskaper og myndigheter

Obligasjoner utstedes av myndigheter og selskaper, slik at de kan låne en stor sum penger. Obligasjoner er mindre risikofylte enn aksjer, men har vanligvis lavere avkastning. En obligasjon har en viss periode der en viss rente betales med jevne mellomrom; på slutten av løpetiden vil lånebeløpet bli tilbakebetalt.

Obligasjoner er også fritt omsettelige, der obligasjonskursen ofte er knyttet til dagens markedsrenter. Når markedsrenten er lavere enn en obligasjon, vil prisen på obligasjonen stige, og når markedsrenten er høyere enn en obligasjon, vil prisen på obligasjonen falle.

Vil du vite hvordan investering i obligasjoner fungerer i praksis? Se på kurset vårt om å investere i obligasjoner og oppdag de forskjellige mulighetene:

investerings typer

Hva var den beste investeringen over en 100-årsperiode

Investering i fond: Diverfisert investering

Verdipapirfond er ekstremt populære . Det er mange typer investeringsfond i dag: passive fond, aktive fond, aksjefond, fond rettet mot en bestemt sektor eller geografisk region. Ved å velge et godt investeringsfond kan du oppnå høyere avkastning enn ved å spare.

Imidlertid betaler du administrasjonsgebyrer på et investeringsfond og ofte også transaksjonsgebyrer. Investeringer i investeringsfond er derfor langsiktige og mye brukt til store sparemål. Sammenlign de forskjellige aksjefondene i god tid før du bestemmer deg: resultatene mellom de forskjellige aksjefondene varierer veldig.

For de fleste investorer er indeksfond den beste investerings måten. Et indeksfond følger passivt et utvalg aksjer som er inkludert i for eksempel en indeks som Oslo børs. På DEGIRO kan du kjøpe og selge mange kjente fond gratis. Vil du investere i indeksfond, da kan du bruke knappen nedenfor for å åpne en konto med DEGIRO:

Investeringsform: CFD-er

En annen unik form for investering er CFD-er. CFD står for «contract for difference». Med en CFD investerer du i prisutviklingen på for eksempel en aksje. Ved å bruke en CFD kjøper du imidlertid ikke aksjen selv. Dette lar deg dra nytte av kortsiktige prissvingninger: både ned og opp. Videre, ved å bruke gearing, kan du øke både fortjeneste og tap.

En god nettmegler som aktivt spekulerer i prisutviklingen på CFDer er Plus500. Vil du prøve å trade CFDer gratis med en demo ? Da kan du bruke knappen nedenfor for å åpne en gratis demo på Plus500 med en gang:

Valuta: Det mest likvide markedet

Valuta er en populær form for investering og er det største og mest likvide markedet i verden: Tross alt er penger det vi bruker til å handle alle andre verdipapirer. Med Valuta trading selger du en valuta og bruker den til å kjøpe en annen valuta. Når valutakursen endres, tjener eller taper du penger.

Med Valuta er det mulig å tjene penger både med fallende og stigende priser. Fordi markedet er så flytende, er prisbevegelser ganske stabile, og du kan svare på dette ved å plassere ordrer på passende tidspunkt, for eksempel på tekniske nivåer. Valuta trading er spesielt attraktiv på kort til middels sikt.

Ønsker du å vite mer om å investere i valuta trading? I vår artikkel om å investere i valuta, vil du lære alt du trenger å vite for å komme i gang i valutamarkedet:

Råvaremarkedet: Etterspørsel er viktigst

I dag kan du handle alle slags råvarer: i tillegg til for eksempel kan du handle både gull og sølv, det er også mulig å handle korn og olje. Hos noen meglere er det til og med mulig å handle levende griser!

Denne handelen med råvarer gjøres vanligvis gjennom derivater: Med denne typen kontrakter godtar du en levering til en bestemt pris. Når prisen på råvaren deretter beveger seg i din retning, tjener du penger.

Denne investerings formen er spesielt egnet for investoren som liker å analysere markedene godt. Prisene på råvarer kan svinge betydelig, og det er viktig å undersøke interessene til ulike parter nøye. Vil du vite mer om å investere i varer? Da kan du lese artikkelen vår om hvordan man investerer i råvarer:

Investerings metoder

Investerings metode for modige investorer: opsjoner

Hvis du har litt mer kunnskap om aksjemarkedet, da kan du velge å investere i opsjoner. Med opsjoner kan du sette opp omfattende konstruksjoner der du tjener på visse aksjekurser. Vi skiller mellom kjøps- og salgsopsjoner. Med en kjøpsopsjon kjøper du retten til å kjøpe en aksje til en bestemt pris, og med en salgsopsjon, kjøper du retten til å selge en aksje før et bestemt tidspunkt.

Alternativene har alltid en begrenset varighet. Hvis du ikke kan bruke alternativet før perioden slutter, blir den verdiløst. Det anbefales derfor å undersøke godt før du begynner å investere i opsjoner. Du kan miste hele innskuddet på opsjoner hvis du tar feil beslutning.

Vil du lære å utnytte denne investerings metoden best mulig? Les vår artikkel om å investere i opsjoner og lær alt du trenger å vite:

Investere i eiendom

En annen populær form for investering er å investere i eiendom. Det mest åpenbare eksemplet på dette er å kjøpe en liten leilighet og leie den ut til et hyggelig par. Det er også flere muligheter: du kan også investere i studenthybler eller til og med i parkeringshus.

Investering i eiendom er veldig kapitalintensiv. Du må ha litt startkapital for denne investerings formen. Du må også undersøke eiendommens beliggenhet nøye: ikke alle steder har et like sterkt fremtidsperspektiv. Siden beløpene knyttet til eiendomsinvesteringer er høye, er det absolutt lurt å lese noen bøker om emnet først.

På trading.info kan du også finne informasjon om å investere i eiendom. I vår artikkel om investering i eiendom vil vi lære deg hva du skal se etter:

Sparekonto som en form for investering

Når vi snakker om investeringsformer, tenker du sannsynligvis ikke umiddelbart på en sparekonto. Mange ser ikke på sparing som en form for investering. Sparing er imidlertid også en form for investering: du legger pengene dine på en sparekonto, og du får avkastning på dem. Dessverre er denne avkastningen eksepsjonelt lav, slik at det ikke lenger er verdt å spare store beløp.

Hvis du vil investere i fremtiden, er det likevel lurt å sette litt av pengene dine på en sparekonto. På den måten har du alltid penger til uventede utgifter. Sammenlign gjerne de forskjellige sparekontoene for å finne de som gir best rente.

Futures er en investering type for store investorer

En litt risikabel investeringsform er futures. Med futures kan du investere i en indeks som Dow Jones eller i forskjellige råvarer. Du kan også investere i valutaer ved å bruke en future.

Du kan velge både en «long future» og en «short future». Med en «long future» tjener du penger når verdien av den underliggende sikkerheten stiger, og med en «short future» tjener du penger når verdien av den underliggende sikkerheten faller. Med futures kan du svare perfekt på den siste markedsutviklingen. Problemet med futures investeringer er det at fortjeneste og tap raskt kan etablere seg. For denne investerings formen så trenger du også en stor mengde kapital.

Kryptovaluta

En veldig hip form for investering er å investere i kryptovalutaer. Prisen på krypto er veldig ustabil: for eksempel steg prisen per Bitcoin til $ 19 500 i 2018, før den falt til noen få tusen dollar. I 2020 er prisen allerede opp på nye høyder. Som en aktiv investor kan du dra nytte av alle disse svingningene.

Når du begynner å investere i krypto, er det viktig å undersøke hvordan krypto fungerer. Det er mange historier på internett av mennesker som har mistet titusenvis av Bitcoins. Du leser fortsatt historier om noen som mister tilgangen til krypto lommeboken. Derfor bør du undersøke teknikkene bak kryptovalutaen nøye, slik at du ikke gjør slike feil.

Vil du vite hvordan du kan investere i kryptovaluta Les vår artikkel om investering i kryptovaluta, og du vil da få god informasjon om hvordan du kommer i gang:

Andre former for investering

 • Patenter: som regel tjener man ikke mye, men man kan være heldig.
 • Grønne investeringer: Når miljøet er viktig for deg.
 • Alternative investeringer: Kunst, kultur og andre samleobjekter

Hvilke er de beste investering metoden?

Vi har nå diskutert de forskjellige investerings produktene. Du kan du også bestemme hvilken vei du investerer. I denne delen av artikkelen beskriver vi hvordan du kan danne en investeringsstrategi.

Personlig investering

Å investere selv er smart når du har tilstrekkelig kunnskap om risikoen og mulighetene til de forskjellige investeringstypene. Når du kommer i gang, er det viktig å holde øye med den siste utviklingen. Det er lurt å studere hvordan investering fungerer slik at du øker sjansen for suksess.

I dag kan hver privatperson investere pengene sine. Dette kan være veldig fordelaktig: når du ansetter en rådgiver eller et fond, betaler du ofte ekstra for det. Du trenger en konto hos en megler for å kunne investere selv. Er du nysgjerrig på hvilken nettmegler du kan investere med slik at du får minst mulig transaksjonskostnader ? Da bør du se på listen vår over de beste nettmeglerne:

Investeringsrådgivere

Du kan også velge å investere gjennom en investeringsrådgiver. En investeringsrådgiver gir tips om hvordan du kan forbedre en investeringsportefølje. Hvis du har tilstrekkelig kapital, kan du velge å motta en-til-en-råd fra en privat bankmann. For mindre investorer kan det være mer interessant og lønnsomt å samle tips via internett.

Investerings muligheter

Kapitalforvaltning

Den siste investerings måten du kan bruke er kapitalforvaltning. Dette er ideelt for investoren som ønsker å få mest mulig ut av sin formue, men som ikke vil bruke mye tid og krefter på det. En kapitalforvalter tar investeringene helt ut av hendene dine. Derfor trenger du ikke lenger kjøpe og selge aksjer selv. Forsikre deg om at du velger en kapitalforvalter som passer deg godt: dette betyr at du velger en kapitalforvalter som tar risikoer som passer din investeringsprofil.

Bestem risiko profilen din

Før du bestemmer hvilken investeringstype eller -metode som passer best for deg, er det viktig å bestemme risikoprofilen din. Risikoprofilen indikerer i hvilken grad du er villig til å ta risiko. Du må tenke på risiko skalaen som en glidende skala: en investering er ikke nødvendigvis risikabel eller risikofri. For eksempel er investeringer i derivater veldig risikable, mens investeringer i obligasjoner er mindre risikable. Men det er også forskjeller i risiko innenfor obligasjoner: For eksempel er statsobligasjoner mindre risikable enn bedriftsobligasjoner.

Lag derfor først en liste over målene dine og bestem hvilke risikoer du vil ta for deg å nå disse målene. Bare ved å stille deg selv de riktige spørsmålene, kan du bestemme hvilken investeringsform som passer deg best.

Hvordan velge en god form for investering?

Det er viktig å velge et investerings måte som passer deg bra. Det er selvfølgelig også mulig å kombinere ulike investeringsformer. For eksempel kan du begynne å handle valuta for å bygge en inntekt på kort sikt, og inntekten du tjener på dette kan legges inn på en konto der du handler aksjer. Til slutt er du ansvarlig for investeringene dine, men det er viktig å lage en god plan for å komme i gang.

Investering med små beløp

Med historisk lave renter taper du penger ved å spare. Når prisene stiger (inflasjon), kan du kjøpe mindre og mindre med beløpet på kontoen din. Det finnes en annen vei! Visste du at det i dag er mulig å investere små beløp? Det spiller ingen rolle om du har 500 kr, 1000 kr eller 10 000 kr… investering er alltid mulig!

Er det verdt å investere med små beløp?

Mange bestemmer seg for ikke å investere med små beløp, fordi de mener dette ikke er lønnsomt. Ingenting kunne vært lenger fra sannheten! Hvis det noen gang var en god tid å begynne å investere, er det i dag. Selv med et lite beløp kan du bygge opp et stort beløp på lang sikt. Dette fungerer gjennom den såkalte snøballeffekten.

Når det snør, har et snøfnugg liten effekt. Imidlertid kan alle snøfnugg sammen danne en snøball, og så snart den begynner å rulle, kan den skape et skred! Det kan sammenlignes med investering. Selvfølgelig vil ikke 100 eller 500 kroner i måneden gjøre noen forskjell alene. Men ved å stadig investere et lite beløp øker den investerte kapitalen automatisk.

I tillegg drar du nytte av avkastningen. Når du re-investerer pengene, tjener du på investeringen din, og pengene dine vokser enda raskere. Du vil ikke bare motta en avkastning på beløpet du opprinnelig investerte, men også på avkastningen du reinvesterer. Det lønner seg i det lange løp! La oss se hvor mye penger du har igjen når du investerer et lite beløp i 30 år med en avkastning på 7%:

 • 100 kroner i måneden blir til 111.761 kroner
 • 250 kroner i måneden blir til 290.402 kroner
 • 500 kroner i måneden blir til 580.747 kroner
 • 750 kroner i måneden blir til 870.293 kroner

Følg et indeksfond

Hvis du fremdeles vil oppnå god diversifisering med et lite beløp, kan du velge å følge et indeksfond eller ETF. Et indeksfond sporer en kurv med aksjer. For eksempel følger noen fond aksjene som er oppført i Dow Jones, mens andre følger teknologiaksjer.

Det er lurt å se etter midler med lave månedlige kostnader. Ved å gjøre dette øker du endringen i å oppnå en positiv avkastning. Undersøk nøye hva fondet investerer i. Generelt kan et fond som investerer i et bredt utvalg av aksjer gi den mest stabile avkastningen.

En god plattform å investere i et indeksfond er hos eToro. Hos eToro betaler du ikke provisjon når du kjøper og selger. Følg linken nedenfor for å åpne en konto med eToro:

Aktiv spekulering i markedet

Når du har litt ekstra penger, kan du velge å spekulere aktivt i kursutviklingen på CFD-aksjer. Ved å bruke en moderne megler kan du spekulere i både stigende og fallende markedspriser. På denne måten kan du ha en god handelsopplevelse under alle markedsforhold.

På denne måten kan du investere gjennom gearing. Du kan da ta en større investeringsposisjon med et lite beløp. Dette gjør det mulig å produsere gode resultater selv med en liten mengde. Det er imidlertid mer risikofylt å handle med høy gearing.

Vil du prøve deg på dette? Da kan du bruke en demo på Plus500. Trykk på knappen nedenfor for å spekulere direkte i markedene med små beløp:

small_amount_trading_Plus500

Kjøp dine egne aksjer

Du kan også velge å kjøpe noen aksjer månedlig. Med en liten sum penger kan det være vanskelig å diversifisere investeringene dine. Transaksjonskostnadene for å kjøpe aksjer kan også fort legge seg opp. Hvis du handler med et beløp på 500 kroner, kan du kanskje bare kjøpe en eller to aksjer hver måned.

Du må velge en megler som du kan kjøpe aksjer med uten provisjon. Når du betaler minst $ 2 i gebyr for hver transaksjon, blir det ekstremt vanskelig å gi en god avkastning med et lite beløp.

En god plattform for å kjøpe aksjer med et lite budsjett er eToro. Hos eToro betaler du ikke provisjon på noen aksjer. Dette gjør at du kan oppnå et godt resultat selv med en enkelt andel. Følg lenken nedenfor for å åpne en konto direkte med eToro:

Invester vekslet ditt

I dag finnes det applikasjoner som kan hjelpe deg med å investere små beløp. Disse appene runder opp alle utgiftene du gjør. Når du kjøper lunsj for 125 kr blir 5 kr automatisk investert i et fond. Det er imidlertid viktig å undersøke nøye om applikasjonen du bruker gir ønskelige forhold for investeringer med små beløp.

Et populært og velkjent alternativ for å investere vekselet ditt er DEGIRO. Med denne leverandøren kan du begynne å investere veksel umiddelbart. Følg lenken nedenfor for å besøke nettstedet til DEGIRO:

Bruk signaltjenester

Du kan også velge å bruke en såkalt signaltjeneste. En signaltjeneste er en person eller en robot som anbefaler investeringer. Når du følger tjenesten, åpner du automatisk investeringene i kontoen din. Som med et investeringsfond, kan du også bruke signaltjeneste med mindre beløp.

Det er selvfølgelig viktig å undersøke signaltjenesten nøye før du begynner å bruke den. Undersøk om den har jobbet en stund og sjekk om tjenesten håndterer risikoen riktig. En god plattform for å investere med bruk av signaltjenester er eToro. Hos eToro kan aksjehandlere dele sine signaler med alle medlemmene. Følg lenken nedenfor for å åpne en konto:

small amounts trading following

Låne bort penger

Det finnes også plattformer der du kan låne ut penger til andre parter. Disse plattformene kalles online peer-to-peer (P2P) plattformer. Du kan låne penger fra så lite som 250 kr på mange av disse plattformene. Det er imidlertid en risiko for at du mister pengene dine hvis parten du låner pengene til går konkurs. Å låne ut penger er absolutt ikke uten risiko og kan derfor ikke være det beste alternativet dersom du er på budsjett.

Betale gjeld

Vi kan ikke fullføre dette avsnittet uten diskutere gjeld. Det er mange eksempler på at folk begynner å investere med et lite beløp mens de fortsatt har kredittkortgjeld åpen. Du betaler ofte høy rente på lån.

Når du betaler 15% rente på en årlig gjeld, er det alltid klokere å betale den gjelden først. Dermed oppnår du umiddelbart en avkastning på 15%. Lån uansett aldri penger for å investere. Ved investering er det alltid en sjanse for at du mister en stor del av investeringen din, og på et tidspunkt må du betale tilbake de lånte pengene dine. Når det skjer, taper du to ganger!

Hva bør du være oppmerksom på når du investerer med små beløp?

Kostnaden er den største retur-dreperen for folk som investerer med et lite beløp. Det er uklokt å investere i en bank eller en kostbar megler. Når du betaler et minimum av transaksjonskostnader over hver handel, er det nesten umulig å oppnå god avkastning. Bruk derfor et øyeblikk på å velge en billig plattform/tjeneste.

Det er også viktig å huske at muligheten din til å diversifisere er mer begrenset med en liten sum penger. Du må være mer kreativ for å minimere risikoen ved investeringene dine. Ved å bruke noen av de forskjellige alternativene i denne artikkelen, kan du fortsatt diversifisere. Et fond kan også hjelpe deg med å spre risikoen.

Hvordan får du best resultater?

Det er viktig å ha realistiske forventninger til avkastningen du vil oppnå. Eksperter regner ofte med en årlig avkastning på 6 til 8 prosent. Dette virker kanskje ikke så mye, men i det lange løp kan du fortsatt bygge opp en stor fortjeneste. Dette er mulig fordi du også får avkastning på den nye investeringen. Når du starter løpet med urealistiske forventninger, tar du ofte for stor risiko og mister hele beløpet på investeringen.

Det er lurt å investere med jevne mellomrom. Ved å gjøre dette, unngår du å investere et betydelig beløp umiddelbart og deretter sitte på tap i årevis. Ved å stadig investere et lite beløp, investerer du både på gunstige og mindre gunstige tider. Dette gir deg en fin, stabil avkastning på sikt.

Det anbefales også å ikke sjekke status for ofte. Forskning har vist at folk som holder øye med porteføljen ofte oppnår dårligere investeringsresultater. Dette er fordi de, ut av panikk, vil ødelegge gode muligheter. Aksjemarkedene går regelmessig opp og ned, men i det lange løp er den generelle retningen opp. Det er derfor synd å ødelegge muligheter på grunn av panikk.

investing with small amounts

Automatisk investering

Du kan automatisere den lille mengden du investeringer. Du kan gjøre dette ved for eksempel å sette inn et fast beløp på din investeringskonto hver måned. På den måten slipper du å se på investeringene dine, og men fortsatt oppnå et godt resultat!

Viktig i aksjehandel: strategi

Det er viktig å investere i henhold til en strategi. Ferske investorer mislykkes ofte fordi de ikke har system eller ikke følger systemet sitt. Bestem deg derfor på forhånd hva du skal gjøre og hvorfor du skal gjøre det. Ved å teste strategien din med en liten sum penger, kan du enkelt oppdage om strategien vil fungere for større beløp, og dette lar deg sakte bygge opp en inntekt på investeringene.

Når du velger en strategi, kan du velge å fokusere på nyheter eller på kartanalyse. En resultatadvarsel kan for eksempel være en god indikasjon på at selskapet gjør det dårlig. Etterspørselen etter aksjen synker, noe som kan føre til at prisen kollapser betraktelig. Hvis dette er tilfelle, kan du bestemme deg for å selge en bestemt aksje.

Stadig flere bruker også grafanalyse. Innenfor hvert diagram kan du gjenkjenne faste, gjentatte mønstre. Ved å studere disse mønstrene kan du automatisk kjøpe på viktige nivåer. Når du sørger for at du, for hver investering, tar høyere fortjeneste enn beløpet du risikerer, kan det knapt gå galt.

Når går du over fra å investere et lite beløp til et stort beløp?

Ved å investere med et lite beløp lærer du hvordan det er å investere med store penger. Prinsippet om å investere er det samme med et stort beløp, men husk at det sannsynligvis føles annerledes. Derfor er det lurt å starte med et liten beløp. Når du er helt komfortabel med det beløpet, kan du sakte bygge opp beløpet du investerer med.

Investering med høy avkastning

Selvfølgelig investerer vi bare med ett mål i tankene: å oppnå høyest mulig avkastning. Men hvordan kan du faktisk oppnå høyest mulig avkastning på sparepengene dine? I denne artikkelen diskuterer vi hvilke investeringsmetoder du kan bruke for å oppnå høyest mulig avkastning.

Hvordan kan du oppnå høy avkastning ved å investere?

Du kan absolutt oppnå høy avkastning ved å investere. Imidlertid er avkastning og risiko knyttet sammen: en høyere avkastning medfører derfor en høyere risiko. Vi starter artikkelen med å diskutere investeringsprodukter og strategier som du kan oppnå en høy avkastning med. Du må bestemme selv om du kan bære risikoen for å tape penger.

Øke avkastningen på aksjene

Du kan oppnå høy avkastning med aksjer ved å satse på kursgevinster. Hvis dette er planen, er det viktig å spre sjansene dine. Tålmodighet er en god egenskap å ha, da aksjemarkedet ikke alltid vil gå opp.

Det er også mulig å oppnå god avkastning med aksjer som utbetaler høyt utbytte. Noen aksjer utbetaler flere prosent i utbytte i året. Når du kjøper en stabil utbytte beholdning, får du en fast høy avkastning på månedlig basis!

Hvis du virkelig vil oppnå en ekstremt høy avkastning, kan du investere i mer eksotiske aksjer. Vekstaksjer i nyetablerte selskaper kan noen ganger øke i verdi med titalls eller hundrevis av prosent. Det er en sjanse for at selskapet går konkurs, som et resultat av at du mister hele investeringen. Det er derfor viktig å undersøke selskapet som står bak aksjen.

Du kan også oppnå høy avkastning på aksjer ved å investere i små selskaper. Såkalte «Penny-Stocks» er aksjer verdt bare noen få ører eller kroner: dette gjør at de minste kurssvingning kan gi 100% avkastning. Når du investerer i disse typer risikable aksjer, er det også mer sannsynlig at du mister investeringen.

Hvis du vil investere i risikable aksjer, er det best å gjøre det med en aksjemegler som ikke tar provisjon. Dette lar deg bytte raskt og selge aksjene dine når det er nødvendig. På Freedom24 kan du kjøpe og selge aksjer uten å betale provisjon, bruk knappen nedenfor for å åpne en konto direkte hos denne leverandøren:

Ved handel med CFDer

Med CFD-er kan du spekulere i kortsiktige kursutvikling i for eksempel aksjer og valuta. På kort sikt beveger prisene på aksjer seg både opp og ned: Ved å reagere smart på dette kan du oppnå handelsopplevelse under alle markedsforhold.

Det som gjør CFD-er unike er gearingeffekten : ved å bruke gearing kan du oppnå høyere avkastning på kort sikt. Risikoen er også høyere med CFD-er, noe som gjør det viktig å bruke en stop loss ordre.

Med en stop loss-ordre blir posisjonen din automatisk stengt ved det nivået du ønsker å ta tapet. Dette fører til at du beskytter deg mot mulige tap og lar deg oppnå et godt investeringsresultat med CFD-er.

Vil du prøve å investere i CFD-er selv uten noen risiko? Da kan du åpne en gratis demo konto med CFD-megleren Plus500:

Investering I aksjer med høy avkastning

Mange er overbevist om at det å investere i aksjer innebærer mye risiko. Dette tankesettet oppstått fordi noen investorer har mistet sparepengene sine tidligere ved å handle på aksjemarkedet. Imidlertid, hvis du bruker en god strategi, kan du oppnå god avkastning på aksjeinvesteringer på lang sikt.

I løpet av de siste 80 årene har statistikk vist at investering i aksjer gir høyere avkastning enn alle andre former for investering. Det er mange uerfarne investorer som utålmodige og håper å tjene mye innen ett eller to år. Dette er en urealistisk forventning: det er derfor viktig å ha tålmodighet når man skal investere i aksjer.

Aksjer vs sparing

Aksjer gir vanligvis bedre avkastning enn sparing

Investering i eksotiske ETF-er

ETF eller indeksfond er bedre kjent for sin stabile avkastning i stedet for sin høye avkastning. Med et indeksfond kan du automatisk investere i en portefølje med aksjer: de fleste bruker denne måten å investere for å spore en indeks som for eksempel FTSE. Imidlertid lar ETF-er deg også oppnå høy avkastning, i det minste hvis du er forberedt på å ta en høyere risiko.

Det er ETF-er som er mer risikabel en andre: tenk for eksempel på en ETF på kryptovalutaer eller en ETF på cannabis aksjer. En fordel med å bruke en ETF er at selv med disse typer risikable produkter, bruker du fortsatt en viss diversifisering: dette reduserer sjansen for å miste alle pengene dine når et selskap går konkurs.

Ønsker du investere i en ETF selv? En god nettmegler for å investere i ETF er DEGIRO. Hos DEGIRO betaler du ikke transaksjonskostnader når du kjøper ETF-er. Dette gjør at du kan oppnå høyere avkastning uten å ta større risiko. Bruk knappen nedenfor for å åpne en konto med DEGIRO:

Investere i obligasjoner med høy avkastning

Obligasjoner med høy rente utstedes av selskaper med svak finansiell stilling. Disse obligasjonene er populært kjent som «Junk bonds». Renten på disse obligasjonene er ofte høy: 7-9% er ikke uvanlig. Parten som frigjør obligasjonene må betale en høyere rente for å tiltrekke seg investorer. Imidlertid er det en sjanse for at selskapet bak obligasjonen vil gå konkurs, noe som resulterer i at du kan miste hele investeringen.

Hvis du fortsatt ønsker å oppnå høyere avkastning med obligasjoner, men foretrekker å ikke kjøpe obligasjoner selv, kan du også velge å investere i en ETF som kjøper obligasjoner med høy rente.

increase yield

Spekulere i opsjoner

Du kan oppnå høy avkastning med opsjoner. Med opsjoner kjøper du muligheten, men ikke forpliktelsen, til å kjøpe et visst produkt til en bestemt pris. For eksempel kan du kjøpe en opsjon for $ 2 som lar deg kjøpe en bestemt aksje for $ 10. Hvis aksjekursen senere stiger til $ 12 eller mer, kan du oppnå en positiv avkastning.

Når kursen beveger seg i riktig retning, kan du oppnå en enorm avkastning: til en aksjekurs på bare € 14 er avkastningen din allerede 100% på din første investering på $ 2 per opsjon. Samtidig kan du også miste hele investeringen din med opsjoner. Opsjonene utløper på et bestemt tidspunkt, og når de er verdiløse på slutten av perioden, mister du hele innskuddet.

Du kan øke avkastningen på eksisterende investeringer ytterligere ved å utstede opsjoner. Du vil motta en premie for å gjøre dette. Hvis du tar feil avgjørelser, kan du også tape mye penger ved å utstede opsjoner. Vil du vite hvordan du kan oppnå høy avkastning ved å investere i opsjoner? Da kan du lese vår guide om investering i opsjoner:

Investering i eiendom

Du kan også oppnå høy avkastning med investeringer i eiendom. Du kan for eksempel kjøpe aksjer i selskaper som er aktive i eiendomssektoren. Det er også flere eiendomsfond som kan samfinansiere en investeringsmulighet i eiendom med. Når du investerer i eiendom, er det viktig å nøye analysere den underliggende parten. Hvis selskapet bak prosjektet ikke er pålitelig, kan du ende opp med å miste hele beløpet på investeringen.

Har du litt mer egenkapital? Da kan du oppnå høy avkastning ved å kjøpe eiendom selv. For eksempel kjøpte jeg en liten leilighet i Oslo for en stund siden som jeg i dag leier ut nå. Det som er bra med denne løsningen er at du bare trenger å legge inn en liten del av pengene selv, ved bruk av et boliglån betaler leietakerne ned på lånet mens du får både prisøkningen på boligen samt eventuelt profitt på leieinntektene etter lånet er betalt.

Du må imidlertid følge nøye med når du selv investerer i eiendom. Tross alt tar du gjeld, og hvis du velger feil eiendom, kan du miste alt. Vil du vite mer om å investere i eiendom? Les vår guide om de forskjellige investerings metodene du kan bruke:

Investering in Kryptovaluta

En annen måte du kan oppnå en høy avkastning på er å investere i kryptovalutaer. Noen handler aktivt prisen på krypto: en dag kan en kryptovaluta som Bitcoin gå opp eller ned med så mye som ti prosent eller mer. Hvis du holder øye med markedet, kan du oppnå en høy daglig avkastning.

Når prisen på en lovende krypto er på et lavt punkt, kan det også være lurt å kjøpe den på lang sikt. i 2018 reduserte kryptovalutaer seg kraftig i verdi: På det lave punktet kunne du kjøpe en Bitcoin for rundt $ 4000. To år senere, i 2020, nådde prisen enda en ny rekord som ville ha tillatt deg å oppnå en avkastning på nesten 500% på to år.

Før du investerer i kryptovaluta, er det viktig å huske at de er svært spekulative og nye investeringsprosjekter. Det er derfor usikkert hvilken valuta som vil bli brukt i fremtiden. Investeringer i kryptovaluta er derfor bare egnet for personer med høy risiko-appetitt.

investeren hoog rendement

Låne ut penger

I dag finnes det også plattformer hvor du kan investere i lån. Denne måten å investere penger på, kalles også P2P-lån . Personer eller selskaper som trenger penger kan ta opp et lån på det nettstedet. På mange plattformer er lånene slått sammen, slik at du kan redusere risikoen litt. Imidlertid er disse P2P-lånene veldig ustabile, og det er mange historier om plattformer som ikke betalte til slutt. Derfor er det viktig å være forsiktig når du låner ut penger til andre.

Invester i en børsnotering

En børsnotering eller børsintroduksjon er introduksjonen av et nytt selskap til aksjemarkedet. Ved å kjøpe aksjer i løpet av en børsnoteringen kan du oppnå en høy avkastning. Dette er absolutt tilfelle med lovende (teknologi) aksjer.

Jeg kan fortsatt huske hvordan jeg trodde Facebook var overvurdert under børsnoteringen i 2012. På kort sikt hadde jeg rett: prisen halverte ganske raskt. I mellomtiden har imidlertid prisen steget til ti ganger verdien. På 8 år kunne du ha oppnådd en avkastning på ca 1000%.

Selvfølgelig må du være forsiktig med en børsnotering: ikke hver børsnotering er like vellykket. Du ser ofte at nye aksjer blir introdusert til børsen relativt billig. Bedrifter vil forhindre at aksjer kollapser den første handelsdagen. Derfor er det absolutt verdt å undersøke om det kommer interessante børsnoteringer.

Facebook Aksjen

Investere i oppstarts bedrifter

En annen måte å oppnå høy avkastning på er å investere i nyetablerte bedrifter. Du kan finne alle slags nettsteder på internett der du kan investere i en oppstartsbedrift. Denne strategien er litt av en hit & miss: når du investerer i en middelmådig oppstart, mister du alt, mens når du velger riktig selskap kan du oppnå en enorm avkastning. Bedrifter som Facebook og Microsoft var en gang små nyetableringer som ble drevet fra en garasje.

Det er enda bedre å investere penger i din egen virksomhet. Når du har en god idé, og du kan gjøre den om til en god plan, kan du tjene mye penger med den. Entreprenørskap er imidlertid ikke for alle, men den teoretiske avkastningen på en investering i ditt eget selskap er ubegrenset.

Sette pengene din inn på en sparekonto med høy rente

Hvis du spør meg, er det uansett ikke lurt å ha for mye penger på en sparekonto. Sparerenten er lav og inflasjon og skatt reduserer bare eiendelene dine på en sparekonto. Noen velger derfor å sette pengene sine på en sparekonto med høy rente.

Med noen utenlandske sparekontoer får du fremdeles en eller to prosent rente. Det er imidlertid viktig å undersøke risikoen nøye: undersøk for eksempel hva som skjer når banken kollapser. Vær også oppmerksom på valutaen som brukes til bankkontoen: Hvis du bruker kontoen i en annen valuta, har du også en valutarisiko.

Å lagre penger i utlandet gir litt høyere avkastning, men risikoen er også mye høyere. Hvis du uansett planlegger å ta høyere risiko, er det bedre å velge et alternativ som du kan oppnå høyere avkastning med.

high return investing

Valuta trading

Du kan også oppnå høy avkastning ved å handle valutaer også kalt Forex. Valutaer som euro, dollar og pund svinger hele tiden i verdi. Du kan trade en valuta til en annen via en online megler. Hvis du gjør dette riktig, kan du tjene på dette fordi valutaen du kjøper øker i verdi.

Valutahandel skjer normalt via derivater. Som et resultat trenger du ikke å veksle pengene dine selv i banken. Ved å aktivt analysere markedene kan du deretter forutsi om en valuta vil øke i verdi de neste timene. Investering i Forex er spesielt egnet for den aktive investoren som ikke har noe imot å bruke tid på å lære en ny ferdighet.

Vil du vite hvordan investering i valuta fungerer? I vår omfattende guide diskuterer vi hvordan du kan investere i Forex selv:

Alternative investering med høy risiko

I dag kan du investere i alt nesten overalt i verden : ved å investere smart i samleobjekter som kunst, vin og antikviteter kan du oppnå høy avkastning. For denne typen alternative investeringer trenger du ofte spesialisert kunnskap (eller flaks).

Noen ganger leser du en historie i avisen om noen som vet hvordan man kjøper en Picasso eller lignende. Dette er en inspirasjon, men også eksepsjonell. Tross alt leser du ikke i avisen om alle menneskene som kjøper verdiløse malerier hver dag. Hvis du ønsker å bli rik med hell, kan du også prøve det lokale lotteriet.

Hvordan bestemmer du din egen risikotoleranse?

Før du investere i et høyrisiko investerings produkt, er det viktig å først bestemme risikotoleransen. Først når du ikke mister søvn på grunn av investeringene dine, er det verdt å investere for høy avkastning.

Har du det vanskelig når du taper penger? I så fall er det bedre å velge en mer stabil og trygg metode for å investere. Tenk for eksempel på aksjer i stabile selskaper eller ETFer som følger en kjent indeks. Begynn aldri å investere før du har en god plan.

Hvordan maksimerer du avkastningen?

Det er alltid lurt å kvantifisere risikoen så mye som mulig. Bestem hvilket (midlertidig) tap du kan leve med. På denne måten kan du bestemme den maksimale risikoen du er villig til å ta.

På lang sikt er de mer aggressive, støtende investeringsproduktene som ofte er mer lønnsomme. Du trenger imidlertid tilstrekkelig tid, da du også kan gjøre et mye høyere tap på kort sikt. Bestem deg derfor for hvor stor prosentandel av investeringene du kan legge i risikable produkter; på denne måten optimaliserer du maksimal oppnåelig avkastning.

Hva er utbytte?

Utbytter er en betaling fra en andel av et selskap resultater til aksjonærene. Et av målene med å betale utbytter til aksjonærene, er å tiltrekke seg nye aksjonærer. Utbyttet kan regnes som en god belønning for den risikoen investorer tar for å eie aksjer langsiktig i selskapet. Denne artikkelen vil fortelle deg om effekten utbytter har på investeringene dine.

Hva er et utbytte?

Børsnoterte selskaper kan velge å betale ut deler av resultatene sine til aksjonærene. Ofte stiger en aksje tilsvarende i verdi som utbyttet per aksje når utbyttet offentliggjøres, mens den faktiske utbetalingen av utbyttet fører til at aksjekursen faller.

Resten av denne artikkelen kommer til å gi deg flere detaljer om hvordan utbytter påvirker investeringene dine. Du må gjerne bruke oversikten under til å navigere til forskjellige seksjoner:

Hvordan fungerer utbetalinger av utbytte?

Å betale utbytte følger alltid den samme steg-for-steg prosessen: Utbyttet annonseres, eksdato, registreringsdato, og betalingsdato. La oss ta en titt på hvert av disse stegene.

Annonsering

Når et selskap bestemmer seg for å betale utbytte, må det først annonseres. Annonseringen er det øyeblikket selskapet offentliggjør hva de planlegger å betale i utbytte, og når de tenker å gjøre dette. Aksjen vil som regel stige i verdi tilsvarende det annonserte utbyttet. Hvis en aksje handles for 100 kr og selskapet annonserer et utbytte på 10 kr, kommer som regel aksjen til å stige med 10 kr også.

Eksdato

Den neste viktige datoen er den såkalte eksdatoen. Eksdagen er den dagen aksjen handles uten rett på utbytter. Alle som eier aksjer i selskapet før eksdatoen, vil ha rett på utbytte. Du har ikke rett på utbytte hvis du kjøper en aksje på, eller etter, eksdatoen.

På eksdagen vil som regel aksjen falle i verdi tilsvarende det annonserte utbyttet. Dette er ganske logisk, fordi man ikke vil få den ekstra avkastningen i form av utbytte. Hvis aksjen handles for 100 kr og selskapet skal betale 10 kr i utbytte, vil som regel aksjen falle til 90 kr.

Registreringsdato

Registreringsdatoen er den dagen selskapet avgjør hvem som har rett til å få et utbytte. Aksjer endrer stadig eiere, og er produkter som kan handles fritt. Derfor må selskapet finne ut hvem det er som skal få utbyttebetalingen. Registreringsdatoen er som regel dagen etter eksdatoen.

Hvis du har lyst til å motta utbytte, må du altså som regel eie aksjen to dager i forkant av registreringsdatoen.

Betalingsdato

Betalingsdatoen er den dagen utbyttet blir kreditert til investorene som har rett på utbyttet. Hvis du har kjøpt aksjen på eksdagen eller senere, vil du ikke ha rett på utbytte. Det kan ofte ta så mye som en måned før den faktiske utbetalingen finner sted (=betalingsdato).

Det kan være interessant å holde et godt øye med aksjekursen på betalingsdatoen. Aksjen kan falle på betalingsdatoen når investorer frykter at selskapet kan komme til å savne pengene.

Ex_utbytte

Et utbytte på €3 ble betalt av HeadFirst Source G. På eksdagen (24. desember) falt aksjen med €3. 

Hvilke typer utbytter finnes?

Selskaper kan velge å betale utbytte i form av kontanter (kontantutbytte) eller i aksjer (aksjeutbytte). La oss ta en nærmere titt på definisjonene av kontantutbytte og aksjeutbytte.

Hva er et kontantutbytte?

Kontantutbytter er garantert den mest vanlige formen for utbytte. Selskaper betaler ut deler av resultatene sine i form av kontanter til aksjonærene. La oss ta en titt på et eksempel.

Se for deg at du har 1000 aksjer verdt 100 kr per aksje, for en totalverdi på 100 000 kr. Hvis du får utbytte på 5 kr per aksje, vil du få betalt 5 000 kr, tilsvarende en avkastning på 5%. .

Hva er et aksjeutbytte?

Noen ganger velger selskaper å dele ut profitten sin i form av nye aksjer. Denne betalingen kalles aksjeutbytte. La oss ta en titt på et eksempel.

Se for deg at du har 1000 aksjer som du kjøpte for 100 kr per aksje, for en verdi på 100 000 kr. La oss igjen si at du får samme direkteavkastning på 5%. Da vil du bli betalt 5000 kr i form av nye aksjer. Hvis aksjekursen er på 100 kr, vil du dermed få tildelt 50 nye aksjer.

Hvorfor betaler selskaper utbytte?

Bedrifter kan ha forskjellige underliggende grunner til å betale utbytte. Nedenfor vil vi diskuterer noen av årsakene til at selskaper kan bestemme seg for å dele ut en del av fortjenesten ved å utbetale utbytte.

Belønning for tilliten

Aksjonærer er medeiere i selskapet. Som belønning for at investorene har satt penger i selskapet, kan selskapet velge å betale ut deler av profitten sin som utbytte. På denne måten kan selskapet belønne aksjonærene for lojaliteten og at de har tillit nok til å plassere penger i selskapet.

Mangel på interessante alternativer

Et selskap kan også generere mer profitt i fremtiden ved å investere pengene de tjener i nye prosjekter. Når et selskap ikke har planer om å starte nye prosjekter, kan det velge å dele ut deler av resultatet sitt til aksjonærene.

For å unngå frykt blant investorene

Når et selskap har betalt utbyttet, kan et kutt eller eliminering av utbyttet føre til frykt blant investorene. Når utbyttet faller, kan investorer begynne å selge aksjene sine, som kan føre til et stort fall i aksjekursen. Et perfekt eksempel på dette er utbyttene fra Shell. Shell reduserte utbyttet sitt for første gang siden andre verdenskrig under koronakrisen i 2020.

Men uansett er det ikke slik at det automatisk er et faretegn hvis et selskap kutter i utbyttet sitt. Selskapet kan for eksempel ha et interessant nytt prosjekt eller investering det ønsker å foreta seg, som kan øke lønnsomheten i fremtiden. Derfor er det veldig viktig å investigere årsaken til at utbyttet ble redusert.

For å unngå salg av aksjer

Det er ganske viktig for en del selskaper å betale utbytte. Utbytter tiltrekker seg ofte langsiktige investorer. Når det ikke betales utbytte, kan investorer bestemme seg for å selge aksjene sine, som kan føre til et fall i aksjekursen.

utbyttevekst

Når betaler selskaper utbytte?

Et selskap kan bruke forskjellige strategier når de betaler utbytte. Under diskuterer vi hvordan ledelsen i et selskap kan avgjøre hvor mye de skal betale i utbytte.

Ingen faste regler

Når et selskap ikke har noen faste regler angående utbytter, vil ledelsen i selskapet selv bestemme når og hvis et utbytte skal betales. Denne strategien betyr at det blir mindre sikkerhet for aksjonærene. Aksjer med variable utbytter kan derfor være mer volatile enn selskaper med faste regler for utbytter.

Utbytte som en fast prosent av resultatene

Enkelte selskaper betaler en fast prosentandel av resultatet sitt som utbytte. Denne metoden gir aksjonærene mer frihet. På andre siden, er det alltid en risiko for at selskapet betaler mer i utbytte enn det bør. Prosenten kan også være på den lavere siden av det investorene ønsker.

Fast eller økende utbytte

Hvis man velger å betale faste utbytter, får ikke aksjonærene noen økning i utbytte, men den samme summen utbetalt månedlig, kvartalsvis eller årlig. Utbyttevekst betyr at utbyttet vokser periodevis. En klar risiko er at det aldri er 100% sikkert om et selskap vil kunne leve opp til investorenes forventninger. Når et selskap beslutter å redusere utbyttet, kan aksjekursen falle mye.

Vær forsiktig med høye utbytter

Ikke se deg blind på utbyttebetalinger alene. Når selskaper betaler utbytte, kan dette faktisk ha en negativ effekt på selskapets finansielle posisjon. Gjør research på, for eksempel, andelen av resultatet som selskapet betaler i utbytte for å avgjøre om selskapet er i stand til å betale utbytter.

I tillegg er det viktig å vurdere hvordan selskapet beslutter seg for å betale utbytter. Enkelte ganger utsteder selskaper aksjer, som senere blir brukt som utbytte. Dette vil redusere verdien på aksjene til selskapet og kan redusere avkastningen din.

Utbytter kan også begrense veksten til et selskap. Selskapet har mindre penger tilgjengelig til å investere i fremtiden, og kan stå i risiko for å miste konkurransekraft.

Et alternativ til å betale utbytter, er å kjøpe tilbake aksjer. Enkelte selskaper bruker profitten sin til å kjøpe tilbake aksjene sine i markedet. Dette vil redusere antall utestående aksjer, og logisk sett vil dette øke resultatet per aksje for aksjonærene. Aksjonæren får da en mer komfortabel posisjon.

Hvilke selskaper betaler høye utbytter?

Utbytteandeler varierer mellom selskaper. Selskaper som har en moden status (har eksistert lenger) og som tjener solid, forutsigbar profitt, har høyere sannsynlighet for å betale utbytter. Eksempler på slike selskaper inneholder:

 • Olje- og gasselskaper
 • Banker og finansinstitusjoner
 • Farmasiselskaper
 • Tjenesteselskaper

Nye startups og selskaper som opplever sterk vekst, betaler ofte ikke (eller lavt) utbytte. Disse selskapene har ofte høye kostnader og til og med tap. Tenk på selskaper som Uber og Google. Denne typen selskaper foretrekker å investere pengene sine i nye prosjekter for å skape mer verdi for aksjonærene i fremtiden.

Som aksjonær er det alltid to måter å tjene penger på aksjene sine på: gjennom utbytter, eller ved å selge aksjene sine til høyere pris. Når et selskap investerer pengene sine på en smart måte, kan du tjene på at selskaper blir mer profitabelt og vokser i fremtiden. Men i dette tilfellet er det viktig at resultatet på disse investeringene skaper mer verdi for aksjonærene enn å bare kjøpe tilbake aksjer.

høy_direkteavkastning

Tjenesteselskaper har ofte høye utbytter 

Betaler alltid selskaper utbytter?

Det finnes selskaper som aldri betaler utbytte. Enkelte store selskaper synes ikke det ikke er nødvendig å betale utbytter, fordi aksjekursen deres stiger år etter år. Tenk på selskaper som Amazon og Google. Derfor kan det likevel vise seg å være veldig profitabelt å investere i aksjer som ikke betaler utbytter. En drastisk økende aksjekurs vil også gi deg solid fortjeneste på investeringen din!

Selv selskaper som betaler utbytter regelmessig, kan bestemme seg for å hoppe over utbyttet i blant. Det kan være flere grunner til å hoppe over en utbyttebetaling. Tenk for eksempel på nye investeringer eller oppkjøp. Langsiktig kan dette gi høyere avkastning for investorene.

Som aksjonær kommer også utbyttet ditt an på hvilken aksje du eier: preferanseaksjer og “normale” aksjer kan ha forskjellige utbytteandeler.

Utbytteinvesteringer

Ved å holde aksjene dine, er utbytter en alternativ måte å realisere gevinst på. Selv når aksjekursen faller, kan du fremdeles få en positiv avkastning gjennom utbytter. Særlig når man investerer i aksjer langsiktig (les: flere år), vil utbytter bidra til å gi deg positiv avkastning.

Å investere i utbytteaksje er ofte en relativt stabil og mindre risikofylt type investering. Utbytteaksjer anses som relativt trygge havner siden mange av selskapene som betaler solide utbytter har en stabil bakgrunn. Når du fokuserer på utbytter, er ikke aksjekursen like viktig. Et perfekt eksempel på dette er Equinor. Ved å investere i aksjer med faste utbytter, kan du få solid og stabil inntekt.

Hvordan vet du om et selskap betaler utbytte?

Selskaper annonser som regel datoen et utbytte vil betales. Basert på disse pressemeldingene, kan meglere presentere klare oversikter over alle utbyttedatoer. I tillegg finnes det praktiske nettkalendere som viser alle datoene utbytter vil betales på. Et perfekt eksempel på en slik kalender, er kalenderen på thestreet.com.

Utbyttekalender

Utbyttekalenderen forteller deg når utbyttene betales. 

Hva er et kvartalsutbytte?

De fleste selskaper betaler utbytte en gang i året. Men det finnes en del selskaper som betaler utbytter på de kvartalsvise resultatene sine. Dette er en del av det “endelige” utbyttet som betales på slutten av året. På slutten av året avgjøres hvor mye av utbyttet som fremdeles må betales. Selskaper kan for eksempel velge å betale utbytter kvartalsvis, eller to ganger i året.

Most companies issue a dividend once a year. There are some companies though which also pay out interim profits. This is a part of the final to be determined dividend for the whole financial year. At the end of the financial year it is then determined how much dividend still had to be paid out. Companies can decide to issue a dividend quarterly or biannually.

Kvartalsutbytte_Shell

Du kan se oversikten over kvartalsvise utbytter på nettsiden til Shell.

Hvorfor det er en god ide å reinvestere utbyttene sine

Mange investorer bruker utbytter som en ekstra inntektskilde. De bruker for eksempel utbytter til å booke en velfortjent ferie. Men uansett kan det nok gi deg mye bedre resultater på lang sikt å reinvestere utbyttene sine. Dette er på grunn av den fantastiske mekanismen av eksponentiell vekst. Selv Einstein sa at renters rente-effekten er verdens åttende under.

Hvis du fortsetter å reinvesterer utbyttet, vil du få en “rente” (avkastning) på den reinvesterte summen. Denne avkastningen du får på avkastningen din, er det vi kaller renters rente. På et langsiktig perspektiv kan renters rente-effekten gi deg voldsomme resultater. La oss ta en titt på effekten av å investere $10 000 hvert tiår til en gjennomsnittlig årlig avkastning på 8%:

 • Etter 10 år i markedet, har $100 000 blitt $156 000 (+50%)
 • Etter 30 år i markedet, har vi investert $300 000 og har en porteføljeverdi på $1 223 458 (ca. 400%).
 • Etter 50 år i markedet, har vi invester $500 000 og en porteføljeverdi på $6 196 717 (ca. 1200%)

Hvordan beregner man direktavkastningen?

Det er ganske enkelt å regne ut direkteavkastningen du får på investeringen din. Du tar bare utbyttet som betales per aksje og deler det på aksjekursen. Hvis en aksje for eksempel koster 100 kr og du får 1 kr i utbytte, har du en direkteavkastning på 1%.

Avkastningen som utbyttet bidrar med kan regnes ut ved å ta markedsverdien (verdien av alle aksjene) av selskapet og dele det på den totale utbyttesummen.

Andre utbytteformler

Direktavkastningen er ikke det eneste å tenke på. Det er også viktig å tenke på betalingsgraden til selskapet. Dette regnes ut ved å ta utbyttet per aksje og dele det på rresultatet per aksje. Da kan du finne ut hvor stor andel av resultatet sitt selskapet betaler ut til aksjonærene.

Du kan også finne ut hvor mye av den frie kontantstrømmen som selskapet betaler som utbyttet. Fri kontantstrøm er kontantene selskapet genererer og kan bruke fritt. Dette beregnes ved å dele utbyttet per aksje på fri kontantstrøm per aksje.

Disse formlene kan hjelpe deg å finne ut hvor sikker en utbyttebetaling er. Når selskaper tar alvorlig risiko for å tilfredsstille aksjonærene, kan dette ha en negativ langsiktig effekt på selskapet.

Utbytter sin effekt på tankegangen din

Et utbytte kan sterkt påvirke tankegangen til enhver investor. Utbytter vil gi deg en moralboost. Når noen kontinuerlig får utbyttebetalinger, kan det gjøre dem mer sikker på selskapet. I tillegg er utbytter en god beskyttelse mot inflasjon.

Du bør tenke over at høye utbytteandeler kan sette den fremtidige veksten til selskapet på spill. Høye utbytter betyr at selskapet har mindre penger tilgjengelig å investere, som kan føre til mindre vekst og innovasjon i selskapet.

tankegang_utbytter

Hvordan betaler fond utbytter?

Aksjefond kan også betale utbytter. Når du investerer i et fond eller en ETF, blir du en deltaker i fondet. Som deltaker er du medeier i investeringene til fondet. Fondet investerer penger på vegne av deltakerne i for eksempel aksjer eller obligasjoner.

Enkelte fond betaler så renteinntektene de får fra obligasjoner eller utbyttene de får fra aksjer, tilbake til fondseierne. Denne summen betaler som utbytte. Andre fond velger heller å reinvestere utbyttene. Det er derfor svært viktig å lese de generelle retningslinjene til fondet for å unngå noen overraskelser.

Hva er reglene og reguleringene tilknyttet utbytter?

Selskaper må følge gitte regler og reguleringer når de velger å betale utbytte. Hensikten med et utbytte, er å fordele profitten til selskapet blant aksjonærene. Derfor er det bare lov å dele utbytter fra resultater eller reservene sine. Et selskap kan ikke betale utbytte fra de obligatoriske lovpålagte reservene sine eller fra sin egen kapital.

Under gitte omstendigheter kan selskaper låne penger for å betale utbytte. Dette er kun mulig når selskapet har nok reserver men ikke nok kontanter. Men tenk på dette: Selskapet vil da måtte betale finansieringskostnader på denne utbetalingen, som kan påvirke selskapet negativt.

Aksjonærer har rett til å kunne avgjøre utbyttet. På generalforsamlinger stemmer aksjonærene for eller imot utbytteforslagene.

Hva skjer i anledning et oppkjøp?

Det finnes noen spesielle situasjoner hvor et utbytte kan spille en viktig rolle. Et selskap kan for eksempel velge å selge en del av selskapet sitt. I så fall vil selskapet få betalt en sum på dette salget, og denne summen betales ut til aksjonærene. Alt ettersom hva som avtales, vil aksjonærene få enten et kontantutbytte eller aksjeutbytte.

Utbyttets historie

Utbyttet er en nederlandsk “oppfinnelse”. Den første børsen ble etablert i Nederland. Denne ble etablert i 1602 sammen med grunnleggelsen av VOC (Dutch East India Company). VOC trengte store summer penger for å investere i de dyre ekspedisjonene sine over hele verden. Derfor lovet de investorene sine at du skulle få aksjer i selskapet, og at de skulle få fordelt andeler av profitten til selskapet basert på aksjene sine i selskapet. De betalte over 18% av verdien på aksjene sine. Denne utbyttepolitikken fulgte de helt til 1800. I de tider kunne du få fantastisk avkastning ved å investere i VOC-aksjer!

Investering i eiendom

Eiendomsinvestering kan være svært lønnsomt. Når du setter pengene dine på en sparekonto, vil du tape penger på sikt, på grunn av de lave rentene. Boligmarkedet, derimot, har alltid gjort det bra på lang sikt. Dette er grunnet høy etterspørsel, som er naturlig siden alle trenger et sted å bo. I denne artikkelen lærer du hvordan du kan tjene penger på å investere i eiendom.

Hvorfor bør du investere i eiendom?

Før vi tar en titt på hvordan du kan investere i eiendom, skal vi se på hvorfor det kan være lønnsomt. Gjennom eiendomsinvestering drar du fordel av dobbel avkastning, og du kan også benytte deg av belåning (giring). Eiendom er også en god beskyttelse mot inflasjon. Med et voksende marked for utleie er det høyst sannsynlig for at boligen din vil være verdt mer på lang sikt.

Få dobbel avkastning

Dobbel avkastning gjør eiendomsinvestering lønnsomt. Den første måten du kan profitere på, er å selge boligen i fremtiden, mot en høyere pris enn du kjøpte for. På lang sikt vil boligprisene øke, fordi etterspørselen for boliger stadig øker. Selger du eiendommen på et senere tidspunkt kan du få god avkastning.

Du kan også motta avkastning i form av utleie, som gjør at du også kan oppnå gode, kortsiktige resultater med eiendomsinvestering. Du kan bruke leieinntekten på å betale for vedlikehold av boligen, og for å betale for finansiering- kostnadene. Hvis du gjør en god investering kan du tjene penger månedlig etter å ha trukket fra disse kostnadene.

Case_Shiller_houses_prices

Boligprisene øker på sikt. 

Belåning (giring)

Når du investerer i eiendom, kan du tjene penger med andres penger. Dette er et mindre vanlig alternativ, men som kan gjøre det ekstremt lønnsomt å investere i eiendom. Når du kjøper et hus, kan du som regel ikke investere hele beløpet på èn gang. Du må låne en stor andel av pengesummen fra en bank.

I mange tilfeller, vil du låne omlag 80% av verdien til eiendommen. Dette betyr at du bare trenger å besitte 20% av pengene i første omgang. Men, du vil dra fordel av 100% av verdiøkningen, og du vil også nyte leieinntekter for hele eiendommen. Derfor, med en lav boliglånsrente, kan du bruke belåning for å øke avkastningen betydelig.

Belåning kommer selvsagt ikke helt uten risiko. Når boligmarkedet faller, må du fortsatt betale de månedlige kostnadene. Om du ikke har mulighet til å gjøre det, vil du bli tvunget til å selge boligen til en lavere pris. Da vil du gå i tap på investeringen.

La oss forklare effekten av belåning, gjennom et eksempel. Kjøpsprisen, inkludert kostnader, er 2 millioner kroner. I første eksempel, bruker du kun dine egne penger, og mottar 100 000 kroner i årlige leieinntekter. Din avkastning ligger da totalt på 5%.

I andre eksempel, låner du 80 % av summen, slik at du kun besitter 400 000 av kjøpsprisen. Leieinntekten ligger fortsatt på 100 000 årlig. Din avkastning havner derfor på totalt 25 %. Selvsagt, må du fortsatt trekke fra finansieringskostnader, men de vil sannsynligvis være lavere enn 25 % på årlig basis. Du kan derfor oppnå høyere avkastning gjennom belåning.

Beskyttelse mot inflasjon

En annen fordel ved eiendomsinvestering er at det beskytter deg mot inflasjon. Inflasjon er prosessen der prisen på produkter stiger for hvert år. Dette gjør at pengene dine blir verdt mindre og mindre. Hvis du lar pengene dine stå på en sparekonto, vil verdien av pengene dine synke for hvert år.

Ved å putte pengene dine i eiendom, unngår du de negative konsekvensene av inflasjon. Dette er fordi boligprisene stiger i takt med inflasjonen. Slik kan du beskytte deg mot devaluering av valutaer!

inflation

Prisnivået øker drastisk over tid. 

Fleksibilitet

Du er 100 % eier av din egen eiendom. På grunn av dette, kan du selv bestemme når du vil selge boligen igjen. Hvis du får et økonomisk tilbakeslag, kan du også selge boligen. Men, du må ta i betraktning at du kan tape på investeringen i dette tilfellet. Boligpriser øker på lang sikt, men kan definitivt falle på kort sikt.

Det er derfor viktig å investere langsiktig. Hvis ikke, kan du tape mye penger på eiendomsinvesteringen din.

Utleiemarkedet vokser

Etterspørselen for gode leieobjekter øker fortsatt. I store byer, er det et alvorlig mangel på boliger. Når etterspørsel overgår tilbud, vil prisene stige. Som et resultat av dette, kan du oppnå god avkastning med en bolig. Men, det er viktig å kjøpe bolig i et attraktivt område. Da kan du unngå at boligen blir stående tom over tid, som selvsagt ikke er ønskelig.

Hvordan kan du investere i eiendom?

Nå som du vet hvorfor det kan være attraktivt å investere i eiendom, skal vi diskutere de ulike måtene du kan investere på. Det er mange måter du kan tjene på eiendom: selv med lite penger. Du kan kjøpe eiendomsaksjer, investere i eiendomsfond, eller så klart, kjøpe eiendom selv.

Metode 1: kjøpe eiendomsaksjer

Det første alternativet du har er å kjøpe aksjer fra et selskap som investerer i eiendom. Dette alternativet er mulig for alle: selv om du har lite penger. Idag, kan du kjøpe aksjer med så lite som 1000 kroner, hvis du bruker en nettmegler. Mange leverandører trekker ikke kurtasje, noe som gjør det mulig å oppnå god avkastning. Når du kjøper aksjer, er du ikke eier av eiendommen, men av selskapet som eier den. Det er derfor en indirekte måte å investere i eiendom på. Det er viktig at du sjekker selskapets balanse så du vet at selskapet klarer å møte sine forpliktelser i fremtiden også.

Vil du vite mer om å kjøpe aksjer? I vår artikkel om dette temaet kan du lære alt du trenger å vite før du skal kjøpe din første eiendomsaksje:

Metode 2: investere i eiendomsfond

Det er også mulig å investere i eiendom gjennom et fond. Et fond investerer vanligvis ressursene til investorer i forskjellige eiendomsprosjekter. Det er viktig å undersøke nøye hvor fondet er aktivt. Undersøk om prosjektet ser solid ut. Hvis fondet går under, kan du tape hele investeringsbeløpet ditt.

En ulempe ved å investere i eiendomsfond er at du ikke like enkelt kan benytte deg av belåning. Banken vil i hovedsak ikke låne deg penger til å investere i fond. Avkastningen din vil avhenge av hvor mye penger du kan putte i fondet. Men det finnes også meglere som vil la deg belåne eiendomsfondene dine.

Et godt sted å investere i eiendomsfond- og aksjer er Plus500. På Plus500, betaler du 0% kommisjon på alle investeringsprodukter. Bruk lenken nedenfor for å åpne en gratis (demo) bruker med denne leverandøren:

Metode 3: kjøpe eiendom selv

Når du har muligheten, kan det være veldig lønnsomt å kjøpe eiendom selv. Når du investerer i eiendom, har du full kontroll. Det er ingen andre som kan ta beslutninger på dine vegne. Du kan også benytte deg av ekstern finansiering.

I resten av denne omfattende eiendomsinvesterings-guiden, tar vi et titt på hvordan du kan oppnå god avkastning gjennom kjøp av et eiendomsobjekt.

investing_in_real_estate

Hvilke typer eiendom kan du investere i?

Det finnes utrolig mange ulike objekter du kan investere i. Hva er de ulike alternativene, og hva bør du ta i betraktning med disse alternativene?  Du kan velge å investere i hus, kommersiell eiendom, studentboliger, ferieboliger, byggeprosjekter, and garasjer.

Hus og leilighet

Hus og leilighet egner seg best for nybegynnere. Når du kjøper leilighet, har du litt mindre frihet. Det er ofte en sammenslutning av eiere, eller et borettslag, som har en stemme i endringer ved bygningen. Men, en investering i en leilighet kan være et godt alternativ dersom du er nybegynner.

Kommersiell eiendom

Du kan også investere i kommersiell eiendom. Dette innebærer, for eksempel, kontorer eller butikker. Potensiell avkastning for denne type eiendom er ofte høyere. Samtidig, er også risikoen mye høyere. Ledigheten på kommersiell eiendom er mye høyere og resultatet er mer avhengig av det økonomiske klimaet. Det er derfor viktig å vite hva du driver med, før du kjøper kommersiell eiendom.

commercial_real_estate_investment

Studentboliger

I mange tilfeller kan du dele inn et hus eller en leilighet i flere rom, og leie det ut til flere studenter. Studenter er ofte ikke de ryddigste leietakerne: derfor må du stille krav til regler for bruk. Utleie av rom til studenter betyr også mer arbeid. Studenter blir i kortere perioder, så du må oftere tegne nye kontrakter og finne nye leietakere. På en annen side, hvis du leier ut til mange studenter i èn bolig, kan du betydelig øke potensiell avkastning på investeringen.

Feriebolig

Du kan også velge å investere i en feriebolig. Som en ren investering, derimot, er dette ofte ikke det beste alternativet. Avkastningen på ferieboliger er ofte ganske lav: spesielt under lavsesongen, for da er det vanskelig å leie ut boligen. Dermed, må du legge til rette for å håndtere flyten til forskjellige, kortvarige leietakere. Kjøp av feriebolig er derfor kun interessant om du vil benytte deg av den selv.

Byggeprosjekt

Du kan også velge å investere i en tomt eller et byggeprosjekt. Riktignok kommer dette med en stor ulempe: tomter gir deg ingen direkte fortjeneste. Du kan leie ut en bolig eller en kontorbygning og dermed bygge opp en månedlig inntekt. Investering i tomt, er derimot mer spekulativt. Du kan kjøpe tomt i håp om at den vil øke i verdi i fremtiden. Hvis du er rik, kan du selvsagt bruke tomten til å utvikle noe selv, men dette er ikke et alternativ for de fleste private investorer.

Garasjer og parkeringsplasser

Ved å kjøpe garasjer og parkeringsplasser kan du oppnå god fortjeneste. Plasseringen er viktig for denne typen eiendomsinvestering. Hvis du kjøper en parkeringsplass i et nabolag der en kan parkere gratis, kommer du ikke til å tjene særlig mye.

En ulempe ved investering i parkeringsplasser er at du må kjøpe mye for å få en grei avkastning. Hver enkelt garasje og parkeringsplass bringer med seg ekstra arbeid. Myndighetene prøver også å redusere biltrafikken, som gjør at dette ikke er det sikreste investeringsalternativet nå om dagen.

invest_parking_space

Hva påvirker boligprisene?

Før du begynner å investere i eiendom, må du forstå hvordan boligmarkedet fungerer. Enkelt forklart: tilbud og etterspørsel bestemmer prisen på en bolig. Når mange flere mennesker er på utkikk etter bolig, øker prisene. Dette er selvsagt litt simplifisert, så her skal vi forklare de ulike faktorene som kan påvirke boligprisene.

Aksjemarkedets klima og økonomien

Når folk har mye tillit til fremtiden, er de mer villig til å investere. Når økonomien ikke gjør det så bra, ser du ofte at folk venter med å kjøpe bolig. På grunn av dette, vil du se at boligprisene gjør det bedre i velstående økonomiske tider.

Lånekapasitet

De fleste mennesker har ikke nok kapital til å kjøpe bolig uten å låne penger. En må derfor gå gjennom en bank for å låne penger. I tider der det er relativt lett å låne, vil du se at flere kan kjøpe bolig. Som et resultat vil etterspørsel øke, og boliprisene øke med.

Renter spiller en viktig rolle i lånekapasitet. Når boliglånsrenter er lave, kan du låne høyere summer. Dette kan føre til en videre stigning i boligpriser. Når rentesatsene øker, vil du se at boligprisene faller.

mortage_interest_over_time

Rentene har falt kraftig de siste årene. 

Statens rolle

Statens påvirkning på boligmarkedet spiller også en viktig rolle. Hvis staten sørger for nok bygging av nye boliger, vil ikke tilbudet øke nok. Hvis etterspørsel øker, vil prisene øke. Lokale myndigheter har også en stor påvirkning på boligpriser. Når et bestemt nabolag blir populært på grunn av nye og mer ettertraktede fasiliteter, vil prisene for boliger i dette området øke.

Hva er best å kjøpe?

Når du er fersk eiendomsinvestor, er det best å investere i en bolig. Jeg er stor fan av to- eller treroms leiligheter. Avkastning på denne type bolig er høy, mens vedlikeholdskostnadene er relativt lave.

Kjøp av hus er ofte ikke verdt innsatsen det krever. Arealet er større, som gjør vedlikeholdskostnadene mye høyere, og du må vedlikeholde hele bygget. Med en leilighet, er dette felleskostnader, og som regel delt med de andre eierne i leilighetskomplekset.

Kjøp av mindre leilighet anbefales ikke fordi folk ofte ser etter noe midlertidig. Samtidig, synker fortjeneste per kvadratmeter når du kjøper større leilighet. Det er derfor mer lønnsomt å kjøpe to små leiligheter med separate soverom, enn å kjøpe èn stor leilighet med flere soverom.

Til slutt, er det anbefalt å ikke gå for luksusleiligheter. Du betaler ofte en heftig premie på dette, mens den ekstra avkastningen er ubetydelig. Leietakere har tendens til å se mer på leilighetens område og plassering, og er som regel ikke villige til å betale betydelig mer for et flott tregulv. Når du skal kjøpe leilighet for utleie, er det viktig å fokusere hovedsakelig på avkastning.

rent_out_apartment

Ikke kjøp luksusleilighet.

Hva bør du se etter når du skal kjøpe leilighet?

Når du bestemmer deg for å investere i en leilighet, er det ting som du bør ta i betraktning. I dette avsnittet, skal vi snakke om hva du bør se på. Når du skal kjøpe skal kjøpe bolig bør du alltid se på beliggenheten, layout og detaljer.

Nykonstruert eller ikke?

Fordelen med en ny konstruksjon er at boligen er helt ny og ikke har slitasjer. Da vil vedlikeholdskostnadene være lave i begynnelsen. Du betaler ofte mer for dette. Å investere i en nykonstruert bolig er ikke billig!

Du betaler mindre for boliger som ikke er nykonstruerte, men må da forvente høyere vedlikeholdskostnader. I bunn og grunn, betyr det ingenting om du går for en ny eller en eldre konstruksjon. I praksis, kan du få like god fortjeneste med begge alternativene.

Eksisterende leiekontrakt

I noen tilfeller, er en bolig allerede leid ut til en eksisterende leietaker. Dette kan være fordelaktig, fordi det kan forekomme kostnader om du skal finne en ny, god leietaker. Det er uansett viktig å undersøke om leietakeren betaler markedsleie. Hvis dette ikke er tilfellet, kan du bli sittende igjen med lav leieinntekt. Det er dessuten viktig å sjekke om leietakeren ikke har forårsaket problemer.

Se nærmere på fellesarealene

Det er viktig å undersøke fellesarealene også. Når du kjøper leilighet vil du gjerne unngå å tape penger på grunn av høye vedlikeholdskostnader. Du kan bruke intuisjonen din på dette når du sjekker ut områdene. Undersøk hvordan oppgangen ser ut. Er det mye slitasje eller rot? Da bryr antageligvis ikke de nåværende beboerne så mye om hvordan bygningen ser ut. Dette vil selvsagt ikke være positivt for verdien til investeringen på lang sikt.

Det er også viktig å undersøke den økonomiske situasjonen til eierforeningen. Undersøk balansen, og sjekk om aktive vedlikeholdsplaner er utarbeidet. Sørg for at det er nok tilstrekkelig med kontanter i hånden. Hvis dette ikke er tilfelle, vil du plutselig måtte betale mye ekstra for vedlikehold i fremtiden. Selvfølgelig vil du unngå det!

Beliggenhet

Det viktigste med kjøp av eiendom, er beliggenheten. Et nabolag er ikke et nabolag. Det er mer ettertraktet å bo nærmere sentrum, og boligprisene er derfor høyere der. I trøblete nabolag kan boligprisene være betydelig lavere. Det kan også være langt vanskeligere å finne en god leietaker der.

Undersøk derfor hvilke nabolag som er populære. Du bør undersøke litt på nettsider for utleie, for å finne ut hvor boliger kan leies ut lettvint. Så fort du har et godt bilde av hvilke områder som er ettertraktede, kan du begynne å se på en et investeringsobjekt i et av disse nabolagene.

property_investment

Du kan enkelt undersøke populære nabolag på internett. 

Utforming

Det er også viktig å undersøke utformingen til leiligheten. Prøv å sette deg inn i situasjonen til de som skal leie av deg. Sikter du mot eldre? Da er hjem med mye trapper og terskler sannsynligvis ikke egnet. Derfor, bør du ikke vurdere boligen ut fra dine egne preferanser, men heller preferansene til de som skal leie. Det er enkelte ting som folk flest foretrekker. Alle liker mange lyskilder og en praktisk utforming. Folk liker ikke å bo i en mørk hule, eller en bolig med masse plass som ikke kan brukes skikkelig. Derfor, sørg for å ta disse faktorene i betraktning når du kjøper et hjem.

Overflate og “finish”

En leietaker ser alltid på overflaten eller “finishen” på bad og kjøkken. Sørg derfor for at disse områdene er pent vedlikeholdt. Det trenger ikke være veldig luksuriøst, men kan ikke være dekket av mugg. På gulvet kan du plassere et enkelt, men pent materiale som et laminat. En dyr parkett vil bare forårsake høye vedlikeholdskostnader, og som huseier får du selv ingenting ut av en dyr parkett.

Leie møblert eller umøblert?

Spesielt i storbyer kan det være veldig ønskelig å leie ut en bolig med møbler. Leier du ut møblert, kan du enkelt skyte opp leieprisen med 1000 kroner. Hvis du kjøper møbler til en samlet pris på 20.000 kroner, vil du med dette beløpet oppnå en avkastning på 60% på årlig basis! Kjøp av enkle, men solide møblementer kan gi deg en god ekstra fortjeneste. I mange tilfeller, er det til og med mulig å overta møblene etter forrige eier av leiligheten. Merk at ikke alle leietakere foretrekker en bolig som er møblert. Noen leietakere vil ønske å ha friheten til å møblere boligen etter egen smak.

Hva med kostnader?

Naturligvis, er det en rekke kostnader knyttet eie av bolig. I dette avsnittet av eiendomsmanualen, skal vi ta for oss de ulike kostnadene som du må ta hensyn til. Du må blant annet ta hensyn til kjøpskostnader, leiekostnader and vedlikeholdskostnader.

Kjøpskostnader

Når du kjøper bolig, betaler du mer enn bare den forespurte prisen. Du betaler også kjøpskostnadene. Kjøpskostnadene består av eventuelle skatter og gebyrer for utarbeidelse av kjøpsavtalen og leveranseskjema. Når du tar pantelån, betaler du også rådgivningskostnader til pantelåner.

Kostnader for utleie

Du kan velge å ta ansvar for utleien selv. Da blir du nødt til å finne leietaker selv, og tegne opp  kontrakter på egen hånd. Dette kan være risikabelt om du ikke har erfaring. Tror du at du vil klare å kjenne igjen en god leietaker? Vet du hva en leietakers rettigheter innebærer, og vet du hva du skal gjøre om en leietaker ikke betaler leie?

For folk flest, er det best å bruke en eiendomsmegler for å finne huseier. Man betaler vanligvis en måneds leie for dette. Om leietakeren blir i en lengre periode, er kostnadene relativt begrenset. Det vil føles langt mer sikkert å ha en profesjonell til å ta seg av dette trinnet.

En profesjonell vil dessuten sjekke om leietakeren har forårsaket urimelig skade. Hvis dette er tilfellet, kan du holde tilbake depositumet eller forplikte leietakeren til å reparere skaden. Om leietaker skulle nekte å betale leien, kan en eiendomsmegler hjelpe deg med å følge de riktige prosedyrene.

Vedlikeholdskostnader

Leiligheten må også vedlikeholdes. For eksempel, kan varmeanlegget eller kokeplaten gå i stykker. Det er lurt å sette til side en måneds leie til dette hvert år, for å være sikker på at du alltid har nok penger til å betale for slike, uforutsette kostnader.

Du er ansvarlig for å holde leiligheten beboelig. Om en kran lekker eller om varmeanlegget slutter å virke, vil leietakeren kontakte deg – og du vil måtte fikse dette kjapt. Dette kan være veldig upraktisk om du bare nyter den velfortjente ferien din. Derfor valgte jeg selv å outsource ansvaret for den tekniske delen.

En god pris for dette er 2-4 % av leieprisen. For denne prosentandelen kan du forsikre deg om at når teknisk vedlikehold trengs, vil det bli gjennomført. Slik kan du nyte fortjenesten på eiendomsinvesteringen din, uten bekymringer.

Hvordan ordner du finansieringen?

De fleste investorer vil ikke betale boligen i kontant. Det er derfor viktig at du forstår hvordan du kan ordne finansieringen av et investeringsobjekt. I noen tilfeller kan du bruke merverdien til ditt nåværende hjem. Hvis dette ikke er tilfelle, kan du velge å ta et investeringslån.

Bruke merverdi

Når boligen ditt har økt i verdi eller når du allerede har betalt ganske mye av boliglånet, kan du velge å bruke merverdien til finansieringen. Når inntekten din er høy nok, er det ganske enkelt å bruke den.

Hvis du vil bruke merverdien, må du kontakte banken. I noen tilfeller må du vurdere hjemmet ditt på din bekostning, for å bevise at det faktisk er snakk om en merverdi. Du kan deretter heve boliglånet på boligen din og bruke disse pengene til å kjøpe enda en bolig.

mortage_real_estate_investment

Ta et investeringslån

Du kan også velge å kjøpe et andre hjem med et investeringslån. Med et investeringslån blir ikke inntekten din tatt i betraktning. Det er kun beregnet leieinntekt fra eiendommen.

Når du tar et investeringslån, må du bidra med ganske mye av pengene dine. I de fleste tilfeller må du bidra med 10 til 20 prosent av eiendommens verdi i utleid tilstand. Du må også ta i betraktning at renten på et investeringslån er betydelig høyere enn renten på et vanlig boliglån. Samtidig er de rentefrie periodene mye kortere.

En kombinasjon av begge

Du kan også velge å bruke begge alternativene. For eksempel kan du bruke merverdien din til å få inn de nødvendige 10 til 20 prosent av innskuddet ditt. Da kan du finansiere resten av den andre boligen med investeringslånet.

Du kan også velge dette alternativet hvis du kan finansiere et helt hus med merverdien. På denne måten kan du kjøpe flere eiendommer i stedet for én. På denne måten kan du umiddelbart dra nytte av den tidligere beskrevne gir-effekten. Når du gjør dette, må du være ekstra forsiktig: selv i dårlige tider må du kunne finansiere kostnadene. I dette tilfellet trenger du derfor en større økonomisk buffer.

Risikoen ved å investere i eiendom

En investering i eiendom er ikke uten risiko. Når du investerer i eiendom, må du ta hensyn til den nødvendige risikoen. For eksempel er det en risiko for at boligprisene faller kraftig . Du kan også tape penger  når huset ditt er tomt. Leietakere kan også forårsake problemer: de kan skade  huset ditt eller nekte å betale leien.

Fallende boligpriser

Spesielt på kort sikt kan boligprisene falle. Under en økonomisk krise kan prisene noen ganger synke så mye som 10% eller mer. Invester derfor alltid i eiendom med en langsiktig visjon. Kjøp bare et hus hvis du planlegger å eie det i minst ti år. I løpet av fallene drar du fortsatt fordel av en positiv avkastning ved å leie ut eiendommen.

Ledighet

Ledig bolig koster penger. Du betaler finansieringskostnadene dine, men midlertidig kommer det ingen husleie inn. Når leiemarkedet ikke gjør det bra, er det klokere å senke leien litt. Det er bedre å leie ut et hus til en lavere pris enn å ikke ha noen inntekt i det hele tatt fra boligen.

Skade

Leietakere kan skade eiendommen din. Forsikre deg om at du har en ordentlig innsjekkings- og utsjekkingsprosedyre slik at du kan holde leietaker ansvarlig. Hvis du ber om et depositum, kan du i det minste bruke det til å reparere eventuelle skader.

Ingen betaling av leie

En leietaker kan plutselig slutte å betale husleie. Du kan bruke depositumet for dette også. Du må sende flere påminnelser før du kan begynne å kaste ut en leietaker. En standard kan koste deg bare noen måneders leie.

Uventede utgifter

Du kan møte uventede utgifter. For eksempel kan stekepannen gå i stykker. Gi derfor alltid en buffer slik at du fint kan takle slike uventede utgifter.

7 gylne tips til eiendomsinvestoren

Du vet nå nok til å kjøpe din første investeringseiendom. Vi vil avslutte denne artikkelen med syv gylne tips som kan hjelpe deg med din første eiendomsinvestering.

Ikke vent for lenge

Mange venter og venter før de kjøper sin første bolig. Det er synd! Så lenge du får en umiddelbart positiv avkastning gjennom leieinntekt, er en eiendomsinvestering et godt valg. Denne typen investeringer er mindre risikofylt enn en investering i aksjer og sørger for at pengene dine ikke synker i verdi hver dag. La pengene dine jobbe for deg i stedet for alltid å jobbe for pengene!

Legg merke til beliggenhet

Beliggenhet er nøkkelen! Kjøp helst en leilighet på et sentralt, lett tilgjengelig sted. Når butikkene ligger i nærheten, øker eiendommens appell. Det er også viktig at leiligheten er lett tilgjengelig med offentlig transport.

Beregn en realistisk avkastning

Mange gjør beregninger med en altfor høy avkastning. Eiendomsmeglere forteller deg eventyr for å selge boligene raskt. Det er viktig å ta alle ekstra mulige kostnader i betraktning. Tenk for eksempel på kostnadene for ledighet eller fremtidige høyere kostnader på grunn av høyere rente. Beregn heller med for lav avkastning enn med for høy.

Vær nøye med leietaker

Ikke ta på deg den første leietakeren som søker, blindt. Denne personen kommer til å bo i boligen din i en lengre periode, og du kan ikke bare kaste hen ut. Leietakere er beskyttet av alle slags lover, og når du velger noen som ikke betaler leie eller ødelegger stedet, kan avkastningen din synke drastisk. I mange tilfeller anbefales det derfor å bruke en eiendomsmegler når du velger leietaker.

Kjøp en normal eiendom

Ikke gå for en fancy loft-leilighet eller en leilighet med en spennende planløsning. En standard eiendom gir ofte den beste avkastningen. Luksuriøse og originale oppsett kan være fint når du bor der selv, men i praksis er de ikke veldig praktiske. Se alltid på en eiendom med vinklingen til investoren og ikke huseierens.

Krev et depositum

Be alltid om et depositum og ta skikkelige bilder før leiligheten leies ut. Slik blir det umiddelbart tydelig etter leieperiodens slutt, om leietaker har fulgt reglene. Hvis dette ikke er tilfelle, kan du bruke depositumet til å kompensere for skaden. Du kan også bruke depositumet hvis leieren nekter å betale.

Sikt mot en positiv cash flow

Kjøp alltid eiendommer som gir penger rett i lommene. Det er ikke lurt å kjøpe et hus som koster deg penger fra første dag. Du spekulerer da i en stigende pris. Når boligprisene da faller i årevis, sitter du fast med en dårlig investering. Derfor bør du alltid bare investere i hus som genererer en positiv cash flow.

Digg dealen

En god avtale kommer ikke ut av det blå. Bruk tid og besøk dusinvis av hjem for å få en idé om markedet. Gi deretter et tilbud på en eiendom som vil gi deg en positiv avkastning. Fungerer det ikke? Gå fra avtalen. Unngå å bli forelsket i eiendommen. Det du må gjøre er å erklære din kjærlighet til avtalen. Fungerer tallene? Da er det et godt alternativ.

Ikke være redd for å forhandle

Mange bruker tid på å samle kuponger til toalettpapir i butikken, men glemmer å forhandle når de kjøper bolig. Det er selvfølgelig synd! Så forhandle rundt betingelsene. Prøv å senke prisen eller prøv å få med ekstra goder. For eksempel, liker jeg å by på huset inkludert møblene, noe som vil spare deg for mye arbeid.

Min egen erfaring med eiendom

Jeg har også akkurat begynt å aktivt investere i eiendom. Jeg brukte merverdien mitt eget hjem for å kjøpe en liten leilighet til utleie i Amsterdam. På grunn av den lave renten, vil leieinntektene til eiendommen betale lånet. Jeg har bundet renten i ti år, slik at jeg kan være sikker på en positiv cash flow i minst 10 år. Etter 10 år er 1/3 av boliglånet innløst, så jeg har alltid muligheten til å selge det igjen.

Neste år planlegger jeg å kjøpe enda en bolig. Til slutt er målet mitt å kjøpe i gjennomsnitt en ny bolig i året. På den måten vil jeg sakte bygge opp en fin andre-inntekt. Denne investeringsformen veldig kapitalintensiv: så det gjenstår å se om jeg vil være i stand til å bygge opp nok egenkapital til å låne pengene.

Forklaring på hvordan man skal bruke glidende gjennomsnitt

Glidende gjennomsnitt er en nyttig teknisk indikator når du trader valuta og aksjer. Du kan bruke det til å bestemme støtte- og motstandsnivåer. Glidende gjennomsnitt beregnes ved å beregne gjennomsnittet av prisen over x-antall-perioder.

Tips: Les mer om støtte og motstand i artikkelen om trendlinjer og horisontale nivåer!

Hva er glidende gjennomsnitt?

Et glidende gjennomsnitt er en teknisk indikator som du kan bruke når du for eksempel handler aksjer. Med et glidende gjennomsnittet kan du se hvordan gjennomsnittsprisen på en aksje har utviklet seg over en periode. Dette eliminerer små, tilfeldige prissvingninger.

Forstå glidende gjennomsnitt

Det glidende gjennomsnittet er en trendfølgende, eller en såkalt ”laggende”,  indikator, siden indikatoren er basert på tidligere priser. Forsinkelsen er større hvor lengre perioder man stiller den inn: For eksempel er 200 glidende gjennomsnittet lenger bak enn ett  50 dagers glidende gjennomsnittet. Du kan justere det glidende gjennomsnittet selv: Hvis du stiller den inn på kortere tid, er indikatoren mye mer følsom. De kortsiktige glidende gjennomsnittet er spesielt nyttige for kortsiktig handel, mens de langsiktige glidende gjennomsnittene er nyttige for den langsiktige investoren.

De glidende gjennomsnittet på 50 og 200 er populære blant investorer: dette betyr imidlertid ikke at andre glidende gjennomsnitt ikke kan brukes. Du kan eksperimentere med forskjellige nivåer for å se hva som fungerer best for deg.

Hvordan setter du glidende gjennomsnitt?

Når du investerer, kan du velge mellom to typer glidende gjennomsnitt: det enkle glidende gjennomsnittet også kalt SMA og det eksponentielt glidende gjennomsnittet (EMA). De enkle glidende gjennomsnittet beregnes ved å legge til alle periodens sluttpriser og dele dem med antall perioder. EMA beregner også gjennomsnittet. Den eneste forskjellen er at sluttkursene for de senere periodene teller sterkere her.

Styrken til enhver teknisk indikator ligger i antall investorer som bruker den. Investorer bruker hovedsakelig glidende gjennomsnitt på 50 og 200 dager. Det er ingen sterk forskjell mellom bruk av den enkle eller eksponentielle formen. Så når du skal investere i valuta eller aksjer, er det lurt å bruke disse spesifikke glidende gjennomsnittet.

Vi bruker bare glidende gjennomsnitt hvis det er en klar trend. Innen en konsolidering er derfor et glidende gjennomsnitt ubrukelig. Først når jeg vurderer å åpne en investering, plasserer jeg glidende gjennomsnitt tilbake i diagrammet for å se om de samsvarer med posisjonen jeg vil åpne.

Jeg bruker derfor ikke glidende gjennomsnitt som en avgjørende faktor. Du kan se glidende gjennomsnitt som en ekstra faktor som kan gi deg bekreftelse på planen din.

Sett glidende gjennomsnitt i Plus500

En praktisk megler der du kan bruke glidende gjennomsnitt er Plus500. Vist du også ønsker å åpne en gratis demokonto hos denne megleren kan du klikke her for mer informasjon!

Å sette opp glidende gjennomsnitt i Plus500-programvaren er komfortabelt for brukerne. For å gjøre dette, trykk på knappen for indikatorer og velg indikator for glidende gjennomsnitt. Her kan du angi periodene en etter en (50.200). Ikke glem å krysse av eksponentielt når du ønsker å bruke dette. Velg farger som er lett å skille fra hverandre (f.eks. Blå og rød).

plus500 glidende gjennomsnitt

Sett glidende gjennomsnitt i MetaTrader

I MetaTrader er det også enkelt å legge til glidende gjennomsnitt. For å gjøre det, gå til Sett innIndikatorer og velg glidende gjennomsnitt. Legg til indikatorene en etter en med verdiene 50 og 200 og eksponentiell hvis du ønsker det. Jeg gjør det glidende gjennomsnittet litt tykkere og gir dem farger slik at de er enkle å gjenkjenne og analysere i grafene.

Posisjonen til glidende gjennomsnitt

Posisjonen til det glidende gjennomsnittet kan brukes til å bestemme den generelle trenden. I tilfelle en nedadgående trend er det glidende gjennomsnittet normalt over gjeldende pris, er det da lurt å selge. Når glidende gjennomsnitt er like under prisen, er det en opp trend og det er lurt å kjøpe.

Det er viktig å se på både 50 dagers glidende gjennomsnittet og det 200 dagers glidende gjennomsnittet. Begge gjennomsnittene må være under prisen for å identifisere et langt oppsett (hvor du kjøper). Når du ser på et kort oppsett (hvor du selger) må begge indikatorene være over prisen. I tillegg må indikatorene være i riktig rekkefølge: 50 og da bare 200!

Glidende gjennomsnitt valuta

Du kan også se på bevegelsen til det glidende gjennomsnittet: når det glidende gjennomsnittet stiger, er det sannsynligvis en opp trend, og når det glidende gjennomsnittet faller, er det sannsynligvis en ned trend.

En crossover kan gi deg enda mer informasjon. Når et kortsiktig glidende gjennomsnitt (50) krysser over et langsiktig glidende gjennomsnitt (200), er dette en klar bekreftelse på en stigende trend. Når det kortsiktige glidende gjennomsnittet (50) krysser under det langsiktige glidende gjennomsnittet (200), er dette en klar bekreftelse på en fallende trend.

Du kan bruke det glidende gjennomsnittet i kombinasjon med MACD , som understreker et 26-dagers eksponentielt glidende gjennomsnitt fra et 12-dagers eksponentielt glidende gjennomsnitt.

Hvordan bruke glidende gjennomsnitt som støtte / motstand

Glidende gjennomsnitt kan også brukes som støtte- eller motstandsnivå. Se om et av de glidende gjennomsnittene alltid berøres uten å bli brutt gjennom. Hvis dette er tilfelle, kan du bruke dem som ekstra støtte når du vurdere en ny posisjon.

Når markedet konsolideres (prisen har ingen klar retning), er de glidende gjennomsnittene ofte ganske flate. Når prisen ikke har noen klar retning, er glidende gjennomsnittene derfor ikke nyttige: i dette tilfellet bør du fjerne dem fra diagrammet.

Hva bør du være oppmerksom på når det gjelder glidende gjennomsnitt?

 • Rekkefølgen er viktig: er de glidende gjennomsnitt sortert i orden? Rekkefølgen er ofte 50 dager og deretter 200 dager der den raskeste indikatoren er nærmest dagens prisnivå.
 • Vinkelen av det glidende gjennomsnitt hjelper deg til å finn ut styrken til trenden. En skarpere vinkel er ofte en indikasjon på at trenden blir sterkere.
 • Det er viktig å følge med på skillet mellom de glidende gjennomsnittene. Når avstanden mellom glidende gjennomsnitt øker, intensiveres trenden.

Hvordan bruker du glidende gjennomsnitt?

Glidende gjennomsnitt kan derfor brukes perfekt til identifiseringen av motstand og støttenivåer. Selv bruker jeg alltid glidende gjennomsnitt som en indikator før jeg oppretter en posisjon for å få en ekstra bekreftelse på hvor trenden ligger og om det er et lurt kjøp. Mesteparten av tiden fjerner jeg imidlertid glidende gjennomsnitt fra diagrammet etter å ha sett trenden: dette er på grunn av at til slutt er kurs handling og horisontale nivåer det mest avgjørende for å åpne en posisjon i valuta eller aksjemarkedet.

Hva er trading?

Trading er en av de mest profitable aktivitetene på nettet. Hver dag tjener og taper mennesker milliarder gjennom online aksjehandel. Som trader, kan du handle finansielle instrumenter som aksjer, valuta og indeksfond. Men hvorfor er trading så lønnsomt, hvordan gjør du det, og hva kjennetegner trading? I denne artikkelen kan du lese alt du trenger å vite om trading!

Hvordan kan du begynne å trade selv?

Har du lyst til å begynne å trade selv? Da trenger du en konto hos en megler. En megler gjør det mulig for deg å kjøpe og selge aksjer. Hos flere meglere kan du prøve å handle helt gratis og uten risiko gjennom en demokonto. Har du lyst til å åpne en gratis demokonto? Klikk på lenken under for å sammenligne de forskjellige alternativene:

Hva er trading?

Trading er en spesifikk måte å investere på. Du kan aktivt handle, for eksempel, aksjer. Trading skiller seg fra “tradisjonell investering”:

 • Investering: kjøp en aksje for å få langsiktig meravkastning.
 • Trading: kjøp og salg av aksjer kortsiktig.

Trading er mye mer aktivt enn bare investering. Hvis du har lyst på tradingsuksess, vil du måtte sette til side tid til å gjøre det.

trading

Hvorfor er trading så lukrativt?

 • Du trenger ikke mye penger for å begynne: $100 er nok til å starte!
 • Du kan bruke ordre og automatisere handlene dine.
 • Suksessfull trading krever ikke mer enn et par timer i uken.
 • Siden du kan gå short, kan du også tjene penger i fallende markeder.
 • Takket være giring, kan du få høyere avkastning på mindre summer.
 • Ingen kurtasje trekkes: derfor kan trading være svært fordelaktig!

Hvordan kan du tjene penger på trading?

Det er klart mulig å tjene penger på trading. Aksjekurser seg hver dag. Disse bevegelsene kalles volatilitet, og som trader ønsker du å tjene på disse bevegelsene. Du kan plassere ordre i stigende og fallende markeder. Det siste kaller vi å gå short. Når du shorter en aksje forventer du at kursen faller.

Her er to brede strategier du kan velge mellom: intraday trading, og day trading. Når du daytrader, holder du et øye på kursutviklingen til flere posisjoner om dagen. Disse posisjonene kan holde åpne i en lengre periode. For dem med mindre tid, passer intraday trading bedre. Her åpner og stenger man posisjoner i løpet av samme dag.

Lær å trade: Bli en god trader

Nå for tiden kan alle trade på nett. Men likevel er det veldig få som oppnår suksess. Hvis du har lyst til å bli en god trader, må du ta i bruk en strategi. På nettet kan du finne en rekke strategier som kan hjelpe deg å oppnå bedre resultater.

Selvfølgelig har vi lyst til å hjelpe deg på veien! Vi har skrevet en enkel artikkel hvor du kan lære fundamentene ved daytrading. Bruk lenken under for å lære hvordan du kan bli en bedre trader:

Hvilke verdipapirer kan du handle?

Når du begynner å trade, kan du handle en rekke forskjellige verdipapirer. Under er en liten liste over papirer du kan handle:

Tanken bak trading er ganske enkel: Du kjøper mens kursen stiger, og selger når kursen nærmer seg en topp! Men i praksis er det ikke like enkelt. Når man trader, kan følelser spille en viktig rolle. Mange er redde for å tape, og holder derfor tapende posisjoner åpne for lenge. I mellomtiden frykter man å tape gevinsten in, som betyr at man ofte selger vinnerne sine for tidlig.

Det er faktisk smartere å gjøre det motsatte når du trader. Det er bedre å ta tapene sine raskt og la vinnerne løpe. Dermed vil du alltid sikre et godt forhold mellom risiko og avkastning For eksempel, hvis du kan tape opp til 200 kr på en posisjon, er det lurt å ha en gevinst på 300 kr til 400 kr for at du tar posisjon. På denne måten vil du ikke trenger å ha rett på mer enn 50% av handlene dine for å tjene penger!

Hva er den beste måten å øve på?

Du må øve mye for å bli god på trading! Trading er en ferdighet du ikke kan lære gjennom å lese bøker. Selvfølgelig kan du lære mye om aspektene ved trading, som teknisk og fundamental analyse, fra bøker. Men teoretisk kunnskap er ikke nok. Derfor er det viktigste at du øver ofte. Prøv forskjellige handelsstrategier og se om du kan oppnå positive resultater.

Har du lyst til å prøve å trade selv? Da kan du åpne en konto hos en nettmegler og prøve de forskjellige mulighetene. Vi har laget en liste over de beste aktørene for deg:

Hvordan blir du en god trader?

Etter du har lest denne artikkelen, vil du vite nøyaktig hvordan du kan begynne med trading på nett. Men selvfølgelig er det ikke nok å bare trade. Du vil også ha lyst til å oppnå gode resultater. I denne delen av artikkelen vil vi ta en kikk på hva du bør tenke på hvis du har lyst til å tjene penger på trading.

Følg trenden

I mange industrier er det bra å ha en mening om ting. Artister tjener mer hvis de kan lage noe unikt og en gründer oppnår som regel mer suksess om de kommer opp med noe originalt. Uheldigvis er det litt annerledes i trading.

Hvis du har lyst på gode resultater i trading, er det lurt å følge trenden så mye som mulig. Kreativitet er ofte ikke profitabelt. Investorer sier ofte at trenden er din beste venn. Ved å kjøpe mens kursene hovedsakelig stiger, og selge når kursene faller, kan du øke sannsynligheten din for suksess.

Ta en pause i blant

Kjedsomhet er blant en traders verste fiender. Det er bedre å ikke ha en posisjon i det hele tatt enn å tape mye penger. Når det er uklart hvor markedet beveger seg, er det lurest å ikke gjøre noe.

Selv når det er mye usikkerhet i markedet, er det ofte lurest å vente og se. Tenk for eksempel på sentralbankens rentemøter. Å ta en posisjon rett før et slikt møte er mer som gambling enn trading.

hva_er_trading

Ha en plan

De beste traderne forstår at de trenger en plan for å levere gode resultater. Først må du avgjøre for hvilket beløp du ønsker å handle for. Dette er “kapitalen” din. Basert på dette beløpet kan du avgjøre hvor store posisjoner du kan ta.

Hvis du har lyst til å være smart, er det lurt å sette av en gitt prosentandel av porteføljen din til hver posisjon. For eksempel bør du ikke risikere mer enn 2-5% av kapitalen din på hver trade. Dette vil hindre deg i å tape hele beløpet på tradingkontoen din på en dårlig handel. Når det går bra, er det lurt å slutte å trade og evaluere deg selv. Vær kritisk til deg selv og sørg for at du er profitabel i det lange løpet.

Ikke bli kjepphøy

Det virker som alle har lyst til å ha en mening om alt. Rase, klima, fremtiden til EU osv. Alle er en ekspert nå for tiden. Som trader er det lureste å ikke ha en mening.

Ikke opptre basert på det du tror er bra og dårlig. Aksjemarkedene forventer ofte gode eller dårlige nyheter. Når gode nyheter forventes, vil investorer begynne å kjøpe aksjer. Så snart nyhetene presenteres, sikrer mange tradere gevinsten sin, som kan få prisen til å falle. Så det handler ikke om meningen din, men om handlingene til store grupper med tradere.

Sett enkle regler

Avslutningsvis er det viktig å sette opp enkle regler for seg selv. Komplekse systemer er ofte ikke de beste. En god trader trenger mye disiplin. Når du gjør reglene dine for kompliserte, er det mye lettere å bryte dem, selv om det ikke er med vilje.

Sett derfor noen klare regler som bestemmer om du skal handle eller ikke. Så må du evaluere disse reglene regelmessig og justere dem når det er nødvendig.

Trading som yrke

Mange oppdager trading mens de jobber med noe annet. De trader altså ved siden av jobben sin. Men det er også mulig å trade profesjonelt i et selskap.

Tradere kan ofte ha høye inntekter. Snittslønnen til en trader ligger på rundt 7000 kr i måneder med unntak på opp til 75 000 kr i måneden. I tillegg har tradere gode arbeidsmiljøer, og man kan få gode bonuser.

Denne typen stillinger er ofte ekstremt populære. Du må være god i matte og vil ha en rekke konkurrenter. Et eksempel på et kjent selskap innen aktiv trading, er Flowtraders.

FAQ

I denne seksjonen kommer vi til å dekke noen vanlige spørsmål om trading. Med denne informasjonen kan du få en bedre forståelse hvor hva det betyr å trade.

Hva er en trader?

En trader er en person som aktivt handler i finansmarkedene. Alle kan bli tradere. For å gjøre dette, trenger man bare å åpne en konto hos en nettmegler. Du kan begynne å trade med så lite som 1000 kr.

Hva er indtradagstrading?

Intraday trading betyr at man trader i løpet av samme dag. Mange verdipapirer handles da i samme økt. For eksempel er det mange aksjer som handles rundt åpningstiden på børsen. Intradagstradere prøver å å bruke dette volumet til å tjene penger på kursendringer ved å ta en, eller flere, posisjoner i løpet av denne perioden. En intradagstrader vil stenge posisjonnene sine før børsen stenger.

Finnes det noe som “high-speed” trading?

Generelt eksisterer “high-speed” trading. Tradere åpner ofte flere posisjoner i løpet av en dag, men kan også handle langsiktig.

Kan du trade som en nybegynner?

Nybegynnere kan også begynne å trade. Mange meglere lar deg også prøve ut alle mulighetene risikofritt med en demo. Dette gjør at du kan unngå å gjøre noen seriøsse tabber etter du har gjort ditt første innskudd. Det er anbefalt å begynne med en mindre sum penger. Hos mange aktører kan du handle med så lite som 1000 kr.

Hva er online trading?

I dag skjer praktisk talt all trading på nett. Før i tiden måtte du ringe bankenn for å kjøpe eller selge aksjer. Heldigvis har dette endret seg. Alt du trenger å gjøre, er å logge inn på kontoen din for å kjøpe og selge aksjer.

Hva er Forex-handel?

I Forex handler du bare valutaer. For eksempel kan du spekulere i en verdistigning i euroen mot dollaeren. Valutaer er vanligvis ganske satbile. Som en aktiv trader gjør dette at du kan forutse bevegelsene ganske gopdt. Dette gjør Forex-handel mer tilgjengelig for nybegynnnere. Har du lyst til å lære mer om handel av Forex? I denne artikkelen kan du lære alt du trenger å vite:

Hva er marginhandel?

Hos noen meglere kan du handle med margin. Når du handler med margin, finansierer megleren en del av investeringen din, slik at du kan åpne større posisjoner med mindre summer penger. Dette gjør at du kan få høyere avkastning, men risikoen din er også høyere. Det er derfor lurt å være svært forsiktig når du bruker margin. Har du lyst til å lese mer om marginhandel? I denne artikkelen kan du lese alt du trenger å vite:

Hva er automatisert trading?

Det er mulig å handle helt automatisert med spesielle programvarer. Gjennom automatiosert trading kan du investere penger uten så mye arbeid. Du kan kopiere resultatene til andre investorer, men da må du selvfølgelig være forsiktig. Når du følger en tapende investor, vil du ikke få gode resultater. I denne artikkelen om handelssignaler vil du lære hvordan du kan automatisere handelen din:

Hvordan blir man en daytrader?

Daytrading kan være en veldig interessant måte å tjene penger på. Kravene er ikke så vanskelige å møte, og det er ingen lang og omstendig prosess for å bli en trader. Det eneste du trenger, er en datamaskin og et ønske om å lære. Men hva er daytrading? Og hvordan kan du bli en suksessfull daytrader?

Denne utfyllende guide til daytrading vil fortelle deg alt du trenger å vite for å starte daytrading din. Kanskje er du er blant dem som blir en trader til.

Før du begynner med denne guiden, er det lurt å åpne en gratis demokonto hos en nettmegler. Med en demokonto kan du øve deg på trading helt risikofritt. Bruk lenken under for å sammenligne de forskjellige demokontoene:

Hva er daytrading?

Daytrading er en investeringsstrategi hvor man åpner og lukker posisjonene sine i løpet av samme handelsdag. Målet er å tjene penger på kursbevegelser i løpet av dagen.

Denne guiden vil vise de hvordan daytrading fungerer i praksis. Du kan lese og følge disse praktiske retningslinjene hvis du har lyst til å begynne med daytrading snart.

Hvordan blir du en daytrader?

Tror du at du kan leve livet som daytrader? Venti hvert fall  litt før du går “all in” og slutter i jobben din for trade! Flere aktører tilbyr gratis demokontoer hvor du kan finne ut om trading er noe for deg, helt gratis!

En solid plattform for daytrading er Freedom24. Hos Freedom24 kan du tjene gode penger på små kursendringer gjennom CFD’er. Bruk lenken under for å åpne en gratis konto hos Freedom24:

Hos Freedom24 kan du plassere CFD-ordre på alle de kjente aksjene og valutaparene. Du kan også utføre detaljerte analyser og plassere ordre. Med ordre, kan du la en posisjon åpne seg automatisk når kursen når et gitt nivå. Men hvordan kan du oppnå gode resultater gjennom daytrading?

Daytrading-strategier

Hvis du har lyst til å være en suksessfull daytrader, er det viktig at du bruker de riktige teknikkene. På denne siden vil du lære deg det viktigste for å bli en god daytrader. I den første seksjonen av denne artikkelen, kommer vi til å diskutere de forskjellige daytrading-strategiene du kan bruke.

Det finnes en rekke daytading-strategier, og det er viktig at du vurderer hvilken som passer deg best. Vi kommer til å diskutere scalping, momentum-trading, fading and pivot point-daytrading.

Scalping

Scalping er en daytrading-strategi hvor posisjoner holdes åpen i et par sekunder til noen minutter. Scalpere pleier å åpne alt fra ti til hundre posisjoner i løpet av en dag og prøver å ta flere små gevinster. Scalping krever mye mer arbeid enn enkelte andre strategier, og anbefales derfor ikke til uerfarne tradere.

Momentum

Momentumtraderen leter hele tiden etter store prisbevegelser. Mange aksjemeglere lar deg enkelt sjekke hvilke aksjer som har opplevd en kraftig kursøkning eller et stort fall. Momentuminvestoren trader med den nåværende trenden. Du prøver å seile med momentumet og selge deg ut straks momentumet stanser.
Momentum_daytrader

Fading

Fading er en kontrær tradingstrategi som prøver å gå imot den nåværende trenden. Kurser kan være ekstremt volatile. Negative nyheter kan for eksempel utløse mye volatilitet. Investorer med panikk kan få kursen til å kollapse. En smart daytrader kan evne å hoppe på surfebrettet sitt på rett tidspunkt og ri bølgen opp igjen.

Kontrær daytrading er ikke risikofritt. Det er alltid en sjanse for at kursen utvikler videre seg i trendens retning. Det er også en risiko for at stop lossen (nivået hvor du ønsker å ta tapet ditt) din ikke treffes nøyaktig på grunn av sterke og raske kursbevegelser. Det er anbefales at du først lærer deg å trade med trenden.

Kontrær_daytrading

Den kontrære daytraderen tar posisjoner som går imot den nåværende trenden.

Pivot Point-trading

Pivot Point-traderen leter etter spesifikke støtte- og motstandsnivåer. Disse nivåene refererer til prisnivåer som ikke brytes enkelt. Dette kan for eksempel være den høyeste eller laveste kursen for dagen, eller typiske nivåer hvor kursen har snudd i motsatt retning. Som en trader, kan du prøve å plassere ordrene dine på rett pivot point.

Når et nivå brytes, kan du velge å ta en posisjon som går med trenden og sette stop loss ved rett motstand.

pivot_motstand

På den andre siden, når prisen beveger seg i motsatt retning, kan du velge å ta en kontrær posisjon og sette stop lossen din rett over motstandsnivået.

Pivot_motstand_ikke_brutt

Bli den ultimate daytrader – Guide

I denne delen av artikkelen, kommer du til å lære alt du trenger å vite om å være en daytrader.

Starten på din egen “business”

Hvis du har lyst til å bli en suksessfull daytrader, bør du tenke på tradingen din som om du driver en bedrift. Tradere åpner ikke posisjoner tilfeldig uten å ha planlagt dem på forhånd, og tradere som gjør dette vil ikke kunne tjene seg rik på dette. For å bli en suksessfull daytrader, trenger du en detaljert og utfyllende plan.

Spesialiser deg

Et første, og viktig, steg er å lage en tradingplan. En god plan kan dog først bli formulert etter at du har bestemt deg for hva du tenker å spesialisere deg på. Mange daytradere velger å spesialisere seg på, for eksempel:

Selv innenfor disse kategoriene, finnes det utallige aktiva å velge mellom. Spesialisering er kanskje det første steget mot suksess. Når man velger, for eksempel, å handle aksjer, kan du velge enda et par aksjer du ønsker å spesialisere deg på. Pass på at du velger noen aksjer med nok likviditet (at det finnes mange som handler i denne aksjen) og gjerne høy volatilitet (store kursbevegelser).

Lag en langsiktig plan

Ingen bedrift eksisterer uten en god business-plan. Bruk tid på å lage deg en solid plan. Planen din burde inneholder startkapitalen din (summen du tenker å handle for) og noen mål. Sett deg en realistisk tidshorisont for når du ønsker å oppnå målene dine. Ved å sette realistiske og klare mål, kan du evaluere progresjonen din og passe på at du er på riktig spor.

Velg en megler

Etter at du har laget den langsiktige planen din, må du velge en aksjemegler. En aksjemegler er et selskap som utfører handlene dine. Det er viktig å velge en pålitelig og profesjonell aksjemegler. Når du handler intradag, er det vesentlig at du har lave kostnader. En daytrader kommer til å utføre et godt antall med ordre. Vi anbefaler derfor at du åpner en konto hos en nettmegler med så lav kurtasje som mulig.

Deretter er det viktig å finne en rask plattform. Siden daytrading som regel innebærer å holde posisjoner veldig kortsiktig, er det viktig at man kan åpne og lukke posisjoner raskt. Pålitelighet er nøkkelen!

Har du lyst til å finne ut hvilke nettmeglere som passer best for aktiv handel? Vi har laget en liste over de beste aktørene på markedet for daytrading. Bruk lenken under for å sammenligne de forskjellige aktørene innenfor daytrading:

Lag ditt eget system

Når du først har satt penger på daytrading-prosjektet ditt, er det på tide å finne ditt eget system. Et godt tradingsystem setter klare regler for forskjellige markedssituasjoner. Ved å spesifisere hvilke regler du skal følge, vil det være lettere å evaluere resultatene dine.

Mulige markedstrender

Hvert marked har tre forskjellige retninger:

 • Stigende trend
 • Fallende trend
 • Konsolidering (ingen klar retning)

Et marked kan også ha lav volatilitet eller høy volatilitet. Du bør ha en plan for enhver markedssituasjon.

Daytrading_trender

Sett regler

Det er viktig at du setter tydelige regler. Når skal du åpne en posisjon? Når skal du stenge den igjen? Tenk på verktøyene du skal bruke og hvilke valg du kommer til å ta, og prøv å blokkere alle andre informasjonskilder. Man kan åpne posisjoner basert på to typer analyse:

Begynn å teste strategien din

Nok en viktig fase i prosessen til å bli en dyktig daytrader, er testfasen. Testing kan bli gjort ved å bruke reglene dine på historiske charts. Ville strategien din ha resultert i et positivt resultat i disse historiske tilfellene?

Etter dette, kan du teste strategien din med en gratis demokonto. En demo simulerer ekte markedssituasjoner, og du vil få en ide om hvilke resultater du kan oppnå. Klikk her for å finne ut hvor du kan åpne en gratis demokonto.

Tolk resultatene dine som om du skulle tolket et rulettbord. Hvis ballen lander ti ganger på luke nummer 10, ville du nok sett på dette som en ren tilfeldighet. Bare langsiktige resultater vil gi deg en indikasjon på om strategien din fungerer. Derfor må du ikke bli redd hvis strategien din ikke gir gode resultater i individuelle tilfeller. Det viktigste er å bruke en større prøvegruppe for å avgjøre om strategien din gir gode resultater på et langsiktig perspektiv.

Når du er klar for å begynne å trade, kan du gjøre et mindre innskudd og teste systemet ditt med ekte penger. Det er viktig å begynne å handle med mindre beløper og å begrense risikoen sin. Bare når du først er sikker på at systemet ditt fungerer, bør du begynne å handle med større beløper.

Noen nyttige daytrading-tips

I denne seksjonen kommer vi til å gi den noen daytrading-tips som kan hjelpe deg å oppnå bedre resultater.

Bruk forskjellige tidsrom

Ved å bruke forskjellige tidsrom, vil du få et bedre overblikk over det helhetlige bildet. Kortsiktige markedsbevegelser kan være veldig forskjellige fra langsiktige markedsbevegelser, men ikke nødvendigvis

Hold systemet ditt enkelt

Simplisitet fungerer! Ikke let etter de mest kompliserte kombinasjonene av indikatorer og regler. Et enkelt system har en større sannsynlighet for å fungere. Sjansene dine for å gjøre en feiltolkning vil tross alt bli redusert med et enklere system. Når systemet ditt ikke fungerer, må du gjøre endringer for å forbedre resultatene dine.

Følg med på nyhetene

Viktige nyheter kan påvirke finansmarkedene sterkt. Derfor bør du alltid dobbeltsjekke om det finnes noen viktige nyheter om det instrumentet du handler. En kunngjøring fra en sentralbank om renteendringer kan for eksempel ha en sterk innflytelse på valutakurser når du handler Forex.

Når du daytrader, er det viktig å huske på hvordan nyheter kan påvirke markedet du handler. Det kan være lurt å ta en pause fra tradingen når nyhetene blir sluppet, Viktige nyheter kan føre til økt volatilitet, og dette kan raskt føre til at du ender med store tap hvis du befinner deg på feil side av bevegelsene.

Daytrading_aksjer_nyheter

Nyheter kan ha en signifikant effekt på kurser.

Ikke sats på regelmessige “seire”

Når det gjelder alkohol, er nøkkelen moderasjon. Det samme gjelder trading. Du betaler tross alt transaksjonskostnader for hver handel, og dette er viktig å huske på. Ikke ta en posisjon med mindre kursbevegelsene følger reglene dine.

Det er også viktig at du fokuserer litt mindre på “win raten” din (forholdet mellom handler hvor du tjener og taper penger). Å vinne 5 handler med 5% avkastning er bedre enn 20 seire med 1% avkastning. Dog fungerer dette prinsippet begge veier.

Analyser deg selv

Etter du har utført, for eksempel, 100 handler basert på systemet ditt, er det viktig at du evaluerer og analyserer resultatene dine (som om du var en forsker). Først må du sjekke om du har vært profitabel. Det er viktig å spore opp feilene sine slik at du kan rette på dem, eller om du bør gjøre endringer på systemet ditt.

Du bør også finne ut om gevinsten din hovedsakelig skyldes en enkelt handel. Systemet ditt er nok ikke så bra hvis du bare hadde ett solid treff, men bommet mesteparten av tiden. Prøv å fokusere på det store bildet og pass på at reglene dine fører til positive langsiktige resultater.

Det er også viktig å ta noen notater i blant. Skriv ned hva du har gjort bra, men kanskje viktigst hva som ikke gikk like bra. Dette vil la deg spore opp områder som kan forbedres, slik at du finner ut hva du trenger å gjøre for å bli en bedre trader.

Riktig risikohåndtering

Hvis du har lyst til å bli en daytrader, er det utrolig viktig at du håndterer risiko på en god måte. Som en daytrader, må du i så stor grad som mulig unngå unødvendig risiko. Tenk på deg selv som leder av din egen lille bedrift.

Bruk alltid stop loss

Det er veldig viktig at du alltid bruker stop loss. En stop loss indikerer hvor du automatisk stenger posisjonen din. Før du tar posisjon, bør du finne ut når du vil ta tapet ditt. Det er vesentlig at du baserer dette nivået på noe logisk. Finnes det for eksempel en sterk støtte eller et vendepunkt i dette området? Er dette et område hvor kursen regelmessig skifter retning?

Husk på å alltid respektere stop lossen din. Ikke flytt rundt på stoppen din mitt i en handel. Det er også viktig at du avstår fra å øke posisjonen din når du taper penger på den. Mange tradere føler at de bør øke i tapende posisjoner. Men dette vil som regel begrense hvor profitabel du kommer til å være med daytrading-strategien din. Følg alltid reglene dine!

Hold øye med risk-reward-forholdet ditt

For hver posisjon du åpner, bør du prøve å ha et tilfredsstillende forhold mellom den potensielle gevinsten din mot den risikoen du tar (risk : reward). Hvis du maksimalt ønsker å tape 100 kr, bør du lete etter et oppsett hvor du kan tjene 200 kr. Hvis du følger dette prinsippet, trenger du bare å ha rett 50% av tiden for å oppnå positive resultater.

Når du ikke kan få en tilfredsstillende risk-reward ratio, er det nok lurest å ikke åpne en posisjon i det hele tatt. Trading handler tross alt ikke om hvor mange posisjoner du åpner, men om gevinsten du får på posisjonene dine.

Begrens risikoen din

Den største risikoen for enhver daytrader, er å tape hele kontoen sin. Alt etter systemet du følger, kan du avgjøre hvor mye du er villig til å risikere på hver handel og hvor mye du er villig til å risikere på alle de åpne posisjonene dine.

Hvis du har lyst til å begrense risikoen din, bør du risikere mer enn 1% av kontobalansen din på hver posisjon. Se for deg at du har en konto på 100 000 kr. I så fall bør du ikke tape mer enn 1000 kr på en handel hvis stop lossen din treffes. Hvis du har i snitt 5 åpne posisjoner, vil tapene dine begrenses til 5% av balansen din på et hvert tidspunkt.

Disse prosentene kommer an på risikotoleransen din. Risikotoleransen din vil også avgjøre hvor mye du er villig til å risikere per handel. Tradere med mindre beløper er som regel villige til å ta høyere risiko.

Tenk som en trader

Et problem som nesten alle tradere må gjennomgå, er å omstille tankegangen sin til å tenke som en trader. Hvis strategien din gir negative resultater, er det nesten aldri markedet sin feil. Veldig ofte er det heller ikke systemet ditt det er noe galt med heller! Som regel skyldes tap menneskelige feil. Hvis du har lyst til å bli en god daytrader, er det viktig at du innser at psykologi er en viktig faktor for suksess.

Aksepter tap

Som en daytrader, må du kunne leve med tap. Du trenger ikke å ha rett hele tiden som daytrader. Derfor bør du fokusere på langsiktige resultater og at du behandler gevinster og tap likt.

Ikke bli skremt bort av flere uprofitable handler på rad. Dette betyr ikke automatisk at systemet ditt ikke fungerer. En uprofitabel handel kan være et resultat av uflaks, og en profitabel handel kan være flaks. Det som er viktig, er å sjekke om du tok rett avgjørelse. Derfor bør du belønne deg selv når du har fulgt planen din, og ikke når du tjener gode penger på en handel som var utenfor strategien og kun flaks.

Det er kun viktig å analysere handlene dine på et langsiktig perspektiv. Hvis du kontinuerlig tar dårlige handler og konsistent taper penger, bør du vurdere å endre systemet ditt.

Kontroller følelsene dine

Følelser er enhver daytraders verste fiende. Følelser som sinne og grådighet kan negativt påvirke resultatene dine. Det er viktig at du alltid tar rasjonelle handler, og ikke åpner posisjoner basert på følelser. Du kan lese mer om hvordan følelser kan påvirke handlene dine i denne artikkelen om følelsers påvirkning på investeringer.

Hold deg optimistisk: Fokuser på enden av tunellen

Det er viktig å holde seg optimistisk til enhver tid. Se alltid for deg det du ønsker å oppnå med tradingen din. Tenk på hvorfor du ble en daytrader. Hva ønsker du å oppnå med daytradingen din? Når vet du at du har et godt system som generer deg penger? Tenk, og svar, på disse spørsmålene hver eneste dag mens du trader. Dette kan hjelpe deg å hente motivasjon.

Men husk alltid på å være realistisk. Sett mål du kan oppnå, og ikke bli frustrert hvis du ikke oppnår dem med en gang. Roma ble ikke bygget på en dag!

Kortsiktig kan du belønne deg selv hvis du har utført en rekke gode (men ikke nødvendigvis profitable!) handler hvor du fulgte systemet ditt til punkt og prikke. Du bør regelmessig vurdere hva du har oppnådd og hvordan du har utviklet deg som trader. Dette vil, sakte men sikkert, gjøre at du utvikler deg til den daytraderen du ønsker å bli!

Fordeler og ulemper ved å bli en daytrader

En stor fordel med å leve som daytrader, er at du vil ha full kontroll over egne arbeidstider. Ingen passer på deg, og du vil ikke oppleve irriterende avbrytelser fra kolleger eller sjefer. Du vil ha full frihet til å ta egne avgjørelser. Når du føler deg stresset, kan du ta en pause, og når du er ivrig etter å jobbe, kan du jobbe så mye du vil. Fantasien er det eneste som setter begrensninger for deg.

Men det finnes også noen klare ulemper ved daytrading. Daytradig kan være en veldig stressende jobb. Kan du håndtere at tall beveger seg i rødt når du vet det er ekte penger det er snakk om? Vil du ha styrken til å kunne kutte tap tidlig, og la vinnerne løpe?

Det er også synd at man går glipp av noen av de positive sidene ved å ha en ekte jobb. Man går glipp av vennskap og småprat med kolleger, for eksempel. Heldigvis finnes det mange måter å ha et sosialt liv på utenfor jobb, som ved å bli med i en sportsklubb eller å reise rundt og se verden.

Alle kan gjøre det … i teorien

Teoretisk sett kan hvem som helst bli en daytrader. Trading handler jo enkelt nok om å kjøpe og selge verdipapirer, og det eneste man trenger er en datamaskin, internett og sine egne hender. Du har alltid tre muligheter: kjøpe, selge eller å gjøre ingenting.

Det siste alternativet vil ikke tjene deg så mange penger, men i blant vil det likevel være det beste valget. Hvis du kjøper og selger helt tilfeldig, vil du ikke ha mer enn 50% sjanse for å ha rett. Men selvfølgelig er målet ditt som trader å øke denne prosenten.

Det er viktig at du husker at trading ikke er noen eksakt vitenskap. Priser beveger seg kontinuerlig basert på hvordan andre agerer, og deres handlinger kan ikke alltid bli rasjonelt forklart. Du som individ spiller en veldig begrenset rolle i det store bildet.

Grunnen til at ikke alle får en flygende start på tradingen sin, er fordi ikke alle spiller etter reglene sine. Trading handler kort fortalt om å utvikle et system og å følge systemets regler til punkt og prikke.

Å definere systemet sitt

For å utvikle et godt tradingsystem, må du først få et par ting riktig. Først må du finne ut nøyaktig hva det er du planlegger å gjøre. Vi anbefaler at du leser det gratis kurset vår om CFD-handel. Så snart du er kjent med de terminologien og mulighetene dine, bør du begynne å handle med en gratis demokonto.

Når du begynner å trade, er det viktig å utvikle sin egen plan. Det er helt opp til deg å finne ut hvordan systemet ditt skal se ut. Du kan for eksempel velge mellom kortsiktig og langsiktig trading, og du kan basere handlene dine på forskjellige typer analyse. Det betyr ikke nødvendigvis noe hvordan systemet ditt er satt sammen. Alt handler om å respektere systemet sitt og å lære av feil.

Hva er sannsynligheten for suksess?

Sjansen din for suksess kan bli sett på fra forskjellige vinkler. Hvis du bare fokuserer på tallene, vil nok oddsene være mot deg. Forskning viser nemlig at et flertall av daytradere taper penger, og slutter å trade ganske raskt. Dog er det rundt 10% av tradere som er profitable.

Men det er også viktig å se på tallene. Mange tradere prøver seg på trading, men gir seg raskt etter å ha tapt penger. Samtidig er det suksessfulle tradere som tjener millioner. Så i teorien kan også du oppnå gode resultater med trading, men dette er ikke et “bli rik fort”-opplegg. Akkurat som med alle andre jobber, må man jobbe hardt for å oppnå resultater.

Derfor gjentar vi at du må tenke godt gjennom om trading er din kopp te. I tillegg til inntekten du kan få med trading, må du tenke over alternativskostnaden din. Hvis du hadde brukt like mye tid som du gjør på trading, på en vanlig jobb, hva ville du tjent da? Du må derfor sammenligne inntekten din fra trading med inntekten din fra en vanlig jobb. Dette vil hjelpe deg å avgjøre om tradingen din er vellykket eller ikke.

Trader’s mindset

Du trenger en spesiell tankegang for å drive med trading. Denne kaller vi “the trader’s mindset”. Det er viktig at du går imot din egen menneskelige natur. Vi er “programmert” til å unngå tap så mye som mulig, og å unngå fare. Når en bil kjører mot fotgjengerovergangen, vil hjernen din sende deg signaler om å ikke ta steget ut på veien. Uheldigvis kommer ikke disse instinktene godt med for tradere.

En av de mest vanlige feilene tradere gjør, er nemlig å unngå å ta tapene sine raskt, men heller la dem stå åpne, og at man tar gevinst for raskt. Tapene holdes åpne fordi man håper på at kursen skal komme tilbake senere og at man kan stenge posisjonen uten tap. Selv om dette kan skje, er håp en veldig dårlig tradingstrategi. I slike situasjoner kan det være bedre å stenge posisjonen sin raskt, og kanskje til og med åpne en posisjon i motsatt retning.

På den andre siden, er det mange som tar gevinster så fort som mulig. Dette gjør man gjerne fordi man er redd for at kursen skal snu mot seg og at hele gevinsten forsvinner og blir omgjort til tap. Dette er åpenbart en irriterende situasjon, men hvis du forutser at kursen skal nå et visst nivå, er det viktig at du stoler på analysen din.

Tross alt, en suksessfull daytrader er en daytrader som får høyere gevinster enn tap. Hvis man respekterer dette prinsippet, vil man kunne være profitabel selv om man bare har rett 50% av tiden.

Tjen ekstra penger som student gjennom trading

Studentlivet er dyrt. Stol på meg, jeg vet. For øyeblikket studerer jeg selv økonomi på universitetet, og jeg tjener penger ved å jobbe med denne nettsiden, men jeg tjener også penger på investering. Det kan være en god ide å investere deler av inntekten eller sparepengene sine som student. Men hvordan kan du investere som student, og hva bør du følge mest med på? I denne artikkelen kommer du til å lære alt du trenger å vite om hvordan det er å investere i aksjer som student.

Hvordan kan man investere som student?

Det finnes to “hovedmetoder” for hvordan du kan investere. Vi vil gledelig fortelle deg hvordan du kan få en god start på investeringene dine selv.

Aktiv trading av aksjer

Er du interessert i finansmarkedene? Ønsker du en mer aktiv investeringsstrategi med mye spenning? I så fall, kan trading være din kopp te. Aktiv trading kan la deg tjene penger i både stigende og fallende markeder. Dermed kan du alltid finne en måte å oppnå gode resultater på, hvis du spiller kortene dine riktig.

En fantastisk plattform for aktiv trading som student, er Freedom24. Freedom24 lar deg prøve ut alle de forskjellige funksjonene sine helt gratis gjennom en demokonto. Bruk lenken under for å åpne en gratis demo:

Kjøpe fondsandeler

Ønsker du heller å gjøre mer langsiktige investeringer? I så fall bør du vurdere å investere i fond. Som student, kan du raskt og enkelt åpne en konto hos ditt lokale meglerhus. For tiden kan du kjøpe fondsandeler med så lite som 100 kr hos enkelte meglere. Noen meglere lar deg også handle aksjer og fond uten at du må betale transaksjonskostnader. Har du lyst til å sammenlikne de forskjellige meglerne for å finne ut hvilken som kan passe deg best som student? Ta en titt på vår sammenligning av de beste nettmeglerne:

Hvorfor er det lurt å investere som student?

Mange studenter tror investering ikke er verdt tiden eller pengene sine. Som student, har du nok en beskjeden inntekt, og det vil dermed også føre til at du bare har en liten sum å investere. Men det betyr ikke nødvendigvis noe. Hvis målet ditt er å nå 10 millioner kroner innen du er fylt 62 år, trenger du ikke å investere så veldig mye på et månedlig basis med 8% annualisert avkastning når du er ung.

Dette er, blant annet, på grunn av renters rente-effekten. Kort fortalt vil dette si at du får avkastning på avkastningen din. Dette vil gradvis føre til at eiendelene dine vil vokse eksponentielt i verdi. Denne metoden funker utrolig godt hvis du konsistent investerer en fast månedlig sum. La oss gjøre en rask sammenligning for å illustrere poenget. Hvis du ønsker å ha ca. 10 millioner kroner på konto innen fylte 62 år, må du:

 • Investere ca. 3 105 kr månedlig hvis du er 22 år
 • Investere ca. 7 910 kr i måneden hvis du er 32 år.
 • Investere ca. 17 575 kr i måneden hvis du er 42 år.

Denne sammenligningen viser at selv som student kan det være en gyllen mulighet å begynne å investere. Men hvordan begynner man å investere som student?

student-investering

Hvordan begynner man å investere som student?

For enkelte studenter, kan investering høres overveldende ut. Investering kan virke som en jungel av strategier og prinsipper. Likevel er det svært mange studenter som vurderer å investere. Men hva er det du bør legge merke til når du investerer som student?

Tenk på hvor mye du har lyst til å investere

Alt starter med å bestemme seg for hvor mye man ønsker å investere. Som student, har du nok ikke en formue og investere riktig enda, og du ønsker nok heller ikke å investere for mye av det lille du har. Heldigvis kan du begynne å investere med så lite som 100 kr. Du kan også starte spareavtaler med megleren din. Da vil et fast beløp bli investert på dine vegne, for eksempel, en gang i måneden. På denne måten vil du allerede være godt i gang med de langsiktige investeringene dine.

Hva har du lyst til å investere i?

Det neste steget er å finne ut hva du ønsker å investere i. Foretrekker du obligasjoner, aksjer eller indeksfond? Har du stor risikoapetitt og på utkikk etter spenning og utfordring, kan det hende det er derivater du er på utkikk etter. Uansett hva du velger, er det viktigste at man har en god forståelse for instrumentene man investerer i.

Hold et godt øye med investeringene dine

Ikke bli for lat! Med enkelte former for trading og investering, kan det nesten fremstå som man ikke trenger å gjøre noe lenger. Naturligvis er ikke dette foretrukket. Jeg forstår at man kan være veldig opptatt som student, men det krever så lite som litt tid hver måned hvor du sjekker om du fremdeles er fornøyd med investeringene dine. Er du ikke fornøyd, så kan det være lurt å revurdere strategien din eller se om du har lyst til å selge deg ut av posisjonene dine.

Lag en plan

Uheldigvis er det mange studenter som allerede gir opp før de faktisk gjør en investering. Å tjene penger er ikke alltid en god motivasjon for å begynne å handle aksjer. Det er åpenbart at investering bærer med seg en risiko for å tape penger. I tillegg er ikke “å tjene penger” en spesifikk nok plan på sikt.

En bedre og smartere tilnærming vil være å sette klare mål. Har du for eksempel begynt å investere for å spare penger til din første bolig? Planlegger du å starte en egen bedrift? Har du lyst til å spare til en ferietur? Tenk på fremtiden din og sett klare og spesifikke mål. Med et klart mål, vil du alltid ha i bakhodet hvorfor du begynte å investere i utgangspunktet.

Det neste vil være å passe på at målene dine er SMARTE. Dette vil si at de er spesifikke, målbare, oppnåelige, realistiske og praktiske. Jo bedre planen din er, desto mer sannsynlig er det at du vil oppnå de målene du jager etter.

Hva bør du følge med på som student?

Som student vil du ha en klar fordel sammenlignet med eldre som begynner å investere. Kun det faktum at du leser denne artikkelen, betyr allerede at du er et godt sted på veien allerede sammenlignet med de fleste. Men hva er det egentlig du bør legge mest merke til som student, hvis du ønsker å investere?

Ikke prøv å være den smarteste personen i rommet

Se for deg at du har gjort en god og profitabel investering på en demokonto. Du føler deg kanskje som den neste Warren Buffett nå. Det er bra at du får god selvtillit, men dette dessverre gå på bekostning av investeringene dine. Derfor må du ikke prøve å være den smarteste personen i rommet. Følg trenden, lær av investeringene og feilene dine, og vær åpen for kritikk. Dette er den eneste måten å bli en god og profitabel investor på.

Bare invester penger du ikke har bruk for

Dette tipset gjelder faktisk alle investorer, og ikke bare studenter. Invester kun penger du har råd til å tape! Hvis du ikke får sove om natten av frykt for å tape alle pengene dine i markedet, har du klart gjort et feil valg. Studentlivet må fremdeles nytes, så husk å sette dine egne grenser.

Sett deg dypt inn i aksjer & investering, og øv

Ingen hopper rett ut i havet uten å kunne svømme. Det burde ikke være særlig annerledes når du investerer. Investering krever kunnskap og øvelse. Derfor bør du vurdere å åpne en demokonto. Først når du er kjent med hvordan markedet fungerer, bør du vurdere å investere med ekte penger.

Trading med mindre beløp som student

Som en nybegynnerinvestor, kan du faktisk oppnå en god del med et mindre beløp takket være giring. Hos moderne meglere kan du trade med svært lite penger. For eksempel, kan $100 la deg trade for $2000 takket være 20x giring.

En fin ting med giring, er at du ikke kan tape mer enn det du har investert på kontoen din. Så snart du ikke har mer penger igjen på kontoen din, vil posisjonen din automatisk stenges. Dette gjør det mulig for studenter å trade på margin uten å risikere alt for mye.

Det er lurt å begynne rolig. Når du bruker giring, kan du få solide gevinster på kort tid. Men, risikoen øker også like mye! For eksempel, hvis du bruker 10x giring, og markedet beveger seg $1, vil du tjene (eller tape) $10.

profitt som student

Hvordan jeg begynte å trade

Jeg pleie å tro at å trade som student var umulig. Hvordan i all verden skulle man kunne tjene gode penger hvis man ikke har titusener å trade for? I motsetning til hva de fleste vil tro, er det fullt mulig å tjene gode penger på trading, selv med små beløp!

Jeg begynte å trade hos Freedom24. Dette er en av de mest brukervennlige nettmeglerne på markedet, og de tilbyr en gratis demokonto hvor man kan handle for fiktive $100,000. Med disse pengene, kan du umiddelbart kjøpe og selge CFD-aksjer, og du kan følge utviklingen din. Med denne gratis demokontoen, har du ingenting å tape!

Etter jeg hadde tradet på demoen i en stund, gjorde jeg mitt første innskudd på rundt 1000 kr. Dette gikk ganske bra for min del, og jeg klarte innen relativt kort tid å doble denne summen. Mye kan regnes som nybegynnerflaks, men med mye øving, kan man klare å tjene gode penger gjennom å handle aksjer og råvarer. Men husk alltid at trading bærer en risiko for å tape hele det investerte beløpet.

En gratis demokonto kan være en solid mulighet for å lære hvordan du kan tjene penger gjennom trading. På demokontoen kan du øve og utvikle ferdighetene dine, og etter hvert som du får kontroll, kan du gradvis flytte over til en live-konto og tjene gode penger uten å måtte investere utrolig mye tid og penger.

Bare fortsett å feste

Heldigvis tar ikke trading utrolig mye tid. Du vil fremdeles ha mye tid til overs for å nyte studentlivet og feste videre. Takket være betingede ordre, kan du åpne og stenge posisjoner automatisk ved gitte kurser. På denne måten slipper du å sitte foran dataskjermen hele dagen, og du kan plassere solide ordre hver dag.

Det blir bedre. Du kan spesifisere ved hvilke nivåere du ønsker å sikre gevinst din eller ta tapet ditt. På denne måten, trenger du ikke nødvendigvis å følge med på posisjonen din hele dagen. Alt i alt, kan trading være en interessant måte for studenter å tjene litt ekstra penger på.

Hva er CFD-handel, og hvordan funker det?

CFD’er (Contracts for Difference) har blitt ekstremt populære blant investorer. Men hva er egentlig CFD’er, og hvordan investerer man i dem? I denne artikkelen vil du kunne lese alt du trenger å vite om dette populære derivatet.

Hvor kan du handle CFD’er?

Du kan investere i CFD’er hos spesielle CFD-leverandører. La oss ta en rask titt på to kjente og pålitelige CFD-nettmeglere:

eToro

En annen pålitelig nettmegler for å handle CFD’er, er eToro. Hos eToro får du tilgang til avanserte analyseverktøy. Dermed passer eToro svært godt for seriøse tradere som vil være aktive innen daytrading. Bruk lenken under for å åpne en gratis demokonto hos eToro:

Plus500

Plus500 har blitt fullt optimalisert for å garantere behagelig CFD-trading. For å ta det ett steg videre, er CFD-handel kjernevirksomheten deres og den eneste tjenesten de tilbyr. Plus500 sin programvare er utrolig brukervennlig, og du kan begynne å handle CFD’er for alle kjente aksjer, råvarer, indeksfond og valutapar. Enda en fin tjeneste Plus500 tilbyr, er muligheten til å åpne en gratis og ubegrenset demokonto som gir deg muligheten til å teste ut alle mulighetene CFD-handel tilbyr.

Hva er CFD’er?

En CFD er et derivat. Dette betyr at CFD’er alltid følger kursutviklingen til et underliggende aktivum. Dette kan, for eksempel, være en aksje i Apple. De forskjellige partene gjøre en avtale om å utveksle verdiforskjellen mellom åpningskursen og stengningskursen til det underliggende instrumentet. CFD-handel av en aksje i Apple har veldig mange likheter ved å handle Apple-aksjen direkte.

Hvordan kan du handle CFD’er?

Du kan trade CFD’er hos en nettmegler. Når du handler CFD’er, har du alltid to muligheter:

 • Kjøpe: du tjener penger når verdien til det underliggende instrumentet stiger.
 • Shorte: du tjener penger når verdien til det underliggende instrumentet synker.

Det er prisutviklingen til det underliggende instrumentet som bestemmer resultatet ditt. Når du kjøper en CFD mot en aksje i Apple, vil du tjene penger når aksjekursen til Apple stiger. Hvis kursen faller, ville du tapt penger i dette eksempelet.

Investere-i-CFD’er

Hvordan kan du bruke giring?

En viktig særtrekk med CFD’er, er muligheten til å bruke det som kalles “giring”. Når du bruker giring, trenger du bare å investere en liten del av den totale investeringen. Den maksimale giringfaktoren du kan bruke som privatperson er 1:30. Den største fordelen ved å handle med giring, er at det kan bli brukt til å oppnå høyere avkastning. En klar ulempe er den større risikoen for tap.

Tips: Å bruke høy giring er en frivillig funksjon. Det er helt opp til deg om du vil bruke det eller ikke! Men hvordan fungerer giret trading med CFD’er? Når du åpner en posisjon, må du spesifisere tradingbeløpet. En giringfaktor på 1:5 blir brukt hvis balansen på kontoen din er omtrent 10 000,- og du bestemmer deg for å kjøpe CFD’er for 50 000,-. Når du bruker giring, øker både den potensielle gevinsten og de potensielle tapene dine:

 • Når aksjen tilkoblet CFD’en øker 10% i verdi, blir gevinsten din 50%.
 • Når aksjen tilkoblet CFD’en faller 10% i verdi, blir tapet ditt 50%.
Giring lar den gjøre en større investering med et mindre beløp.

Dog er det viktig å huske på at trading med giring er en risikofylt affære. Hvis du ikke har nok penger på kontoen din, kan du få en margin call. Med CFD-handel, kan du tape hele investeringen din.

Pass deg for margin call

Aksjemeglere ønsker ikke å tape penger, og derfor har de implementert en egen beskyttelse. En aksjemegler ønsker tross alt ikke stå til ansvar for tapene dine. Derfor går giring i hånd med en margin. Når verdien av det underliggende instrumenter faller med 20%, vil alle pengene på kontoen din gå tapt hvis du bruker en giringfaktor på 1:5.

Hvis kursen eventuelt skulle falle videre ned til 21%, ville aksjemegleren din måtte ha investert ekstra penger. For å unngå en slik situasjon, kan aksjemegleren gi deg en “margin call”. Når balansen din beveger seg mot 0,-, Da vil megleren din be deg om å sette inn mer penger på kontoen din for å unngå at posisjonene dine blir stengt. Hvis du ikke setter inn ekstra midler, vil megleren bli tvunget til å stenge posisjonene dine for å unngå å gå på et tap selv.

Å få en margin call kan være en utrolig irriterende opplevelse. Det er derfor ekstremt viktig å vurdere nøye om du kan kompensere for et eventuelt kursfall før kursen stiger når du kjøper en CFD. Hvis du ikke er forsiktig nok, risikerer du å tape hele investeringen din på en handel.

Margin-call-CFD’er

 

Bruk av stop loss

En ordentlig måte å unngå margin calls på, er ved å bruke en såkalt stop loss. Det er ganske enkelt å bruke stop loss gjennom programvaren til CFD-nettmegleren din. Stop loss indikerer på hvilken kurs posisjonen din automatisk vil bli stengt.

Det er lurt å alltid bruke stop loss. På den måten kan du unngå at en negativ posisjon sprenger hele kontoen din. Hvis du bruker en garantert stop loss, vil du måtte betale ekstra i kurtasje. Ved dramatiske markedssvingninger (som et børskrakk), kan det hende at stop lossen din blir forsinket. Med en normal stop loss, vil du måtte dekke dette tapet, mens dette tapet blir dekket av nettmegleren hvis du bruker en garantert stop loss

Hvordan bruke betingede ordre?

I tillegg til å kunne bruke stop loss når du handler CFD’er, kan du også sette betingede ordre. En betinget ordre lar deg bestemme en gitt kurs hvor du ønsker å åpne en posisjon. En stop loss-ordre vil begrense tapene dine. Du kan også sette en take profit-ordre på en gitt kurs hvor du automatisk vil sikre gevinsten din.

Ved å kombinere alle disse funksjonene, kan du i stor grad automatisere CFD-tradingen din. Logisk sett begynner alt med å utføre en lengre analyse. Når du er bevisst på de potensielle utfallene og hva du vil gjøre på hvert tidspunkt, vil du ikke trenge å sitte foran datamaskinen din 24/7 lenger. Dette vil spare deg både tid og trøtte øyne!

Plus500-plasser-ordre

Plassere en ordre hos en CFD-nettmegler

Profitter på fallende kurser.

Nok en klar fordel ved CFD-trading, er at du også kan ta fordel av fallende priser ved å gå short. Du kan åpne en short-posisjon ved å trykke på “short”/”selg”-knappen på CFD-kontoen din. Ved å gå short, vil du profittere på fallende aktivapriser.

Når du kjøper aksjer direkte, er det ganske vanskelig å profittere på fallende aksjekurser. CFD-trading gjør det uansett mulig å profittere på rekke forskjellige markedssvingninger og -tilfeller.

Hva er kostnadene ved CFD-handel?

Trading med CFD’er er dessverre ikke gratis. Når du trader CFD’er, betaler du ikke nødvendigvis en fast kurtasje. Enkelte kjente nettmeglere, som Plus500 og eToro, krever ingen kurtasje. Klikk her for å åpne en gratis demokonto hos Plus500, og her for eToro. Å slippe kurtasje, er en stor fordel for tradere som ønsker å investere mindre beløp. Du betaler derimot en såkalt “spread” når du investerer i CFD’er.

Spreaden er forskjellen mellom kjøpskursen og salgskursen. Spreaden kommer an på volumet, og kan både øke eller synke.

Når du trader CFD’er, må du også ta hensyn til finansieringskostnadene. Når du handler en CFD, låner nettmegleren deg penger for å holde posisjonen din. Med en giringsfaktor på 5x, tilhører 80% av det investerte beløpet nettmegleren din. For å opprettholde posisjonen for deg, krever nettmegleren en daglig finansieringskostnad.

Denne finansieringskostnaden blir bare debitert når du holder en posisjon over natten. Finansieringskostnaden er alltid gitt på hvert CFD-produkt. Naturligvis er finansieringskostnadene på et daglig basis ganske lave. Men CFD’er er dermed ikke gode alternativer for langsiktige investorer. På et langsiktig perspektiv, vil finansieringskostnadene raskt begynne å gå på bekostning av gevinsten din.

CFD-trading i praksis

Når du begynner å trade CFD’er, vil du merke at verdien til CFD’en er sterkt relatert til verdien på den faktiske aksjen. Dette betyr at du ikke må gjøre kompliserte beregninger når du begynner å handle CFD’er. Mange andre derivater krever at en del kalkulasjoner for at du skal kunne komme frem til gevinsten din. Å komme frem til avkastningen din på en CFD, er mye mer praktisk. La oss komme med et eksempel gjennom en fiktiv investering i en Apple-CFD:

I det første eksempelet, kjøper vi en CFD. La oss anta at du kjøper en CFD i en Apple-aksje. Den nåværende prisen er $200. Kontoen din har en balanse på $200 (≈ 2000 kr). Du bestemmer deg for å kjøpe 5 CFD’er med 1:5 giring. Aksjen stiger så fra $200 til $220. I dette tilfellet tjener du $20 per aksje. Du har dermed fått en gevinst på 50% i stedet for 10%.

Du kan også investere i en CFD for å spekulere i et fall i aksjekursen til Apple. I det forrige eksempelet, var Apples aksjekurs $200. La oss anta at du shortet 5 aksjer med 1:5 giring, og at aksjekursen igjen stiger fra $200 til $220. Denne gangen taper du $20 per aksje, og giringen har gitt deg et tap på 50% i stedet for 10%.

Ved å handle CFD’er med giring forstørrer du både gevinsten og tapene dine. Programvaren til nettmegleren din vil som regel vise hvor mye du har i urealisert gevinst eller tap i realtid. Vi vil likevel anbefale alle å gjøre disse beregningene før man åpner en posisjon. Disse kalkulasjonene vil hjelpe deg å bestemme om en handel vil være verdt risikoen.

Forøvrig er det viktig å huske på at selv om det er enkelt å forstå den underliggende mekanismen bak CFD’er, er CFD-handel langt ifra lett. Det er høy sannsynlighet for at du kan tape hele det investerte beløpet ditt.

Hva gjør CFD-handel interessant? Fordelene:

 • Du betaler ikke nødvendigvis fast kurtasje.
 • Du kan bruke giring til å forstørre gevinstene (og tapene!) dine.
 • Du kan spekulere i fallende markeder ved å gå short.
 • Du kan begrense tapene dine ved bruk av stop loss.
 • Alle mulighetene kan bli testet gjennom en demo-konto.
 • Du kan handle i en rekke kjente aktiva.
 • CFD-handel krever så lite som 1000 kr.

Ulemper ved CFD’er

 • Du kan tape hele det investerte beløpet ditt hvis du får en margin call.
 • Du betaler finansieringskostnader som kan spise av gevinsten på lengre posisjoner.
 • Tapene dine kan raskt bygge seg opp.

Konklusjoner om CFD-spekulasjon

Trading og spekulering i CFD’er kan være spennende. CFD’er gir deg mye fleksibilitet og mange muligheter. CFD’er kan derfor være mer attraktive enn andre derivater. Men ikke la deg lure av hvor enkelt det kan virke ved første øyekast. En CFD kan gi svært negative konsekvenser hvis du gjør feil valg, og du kan tape hele beløpet ditt på et blunk.

Derfor er det første steget å øve seg ved å bruke en gratis demo-konto. Bruk denne lenken til å åpne en gratis demo-konto, og begynn å øve på CFD-trading:

Giring: Hva er det?

Når du investerer, har du ofte mulighet til å bruke giring. Men hva er egentlig giring? Kort fortalt gjør giring det mulig å investere for større summer med mindre beløp. Dette lar deg ta fordel av prisvariasjoner. Men hvordan fungerer giring, og hva er risikoen tilknyttet handel med giring?

Hva er giring?

Hos enkelte meglere er det like enkelt å handle med giring som uten. Giringen din vil alltid vises som et forholdstall, for eksempel 1:30. Når giringen er 1:30, betyr dette at du kan handle for 30 000 kr ved å investere 1000 kr. Giring kan altså la deg åpne større posisjoner.

Hvor kan du handle med giring?

Mange meglere tillater bruk av giring. Mange bruker CFD’er for giret handel. Du kan enkelt ta i bruk giring og handle for større summer enn det som er på kontoen din. Har du lyst til å finne ut hvilke meglere som tilbyr handel med giring? Vi har laget en liste som du kan finne under:

Effekten av giring: Noen eksempler

Når du bruker giring, øker du drastisk både den potensielle avkastningen din og de potensielle tapene dine. Når du kjøper aksjer for tilsvarende 1000 kr, kan du oppnå følgende resultater:

 • Hvis kursen stiger 10 kr, er gevinsten din 10 kr
 • Hvis kursen faller 10 kr, er tapet ditt 10 kr

Når du bruker 1:10 giring, får du disse resultatene:

 • Når kursen stiger 10 kr, er gevinsten din 100 kr
 • Når kursen faller 10 kr, er tapet ditt 100 kr

Senere i denne artikkelen kommer vi til å vise hvordan giring fungerer gjennom et mer utfyllende eksempel.

Hvordan fungerer giring?

Du kan bruke giring hos en nettmegler. Her kan du få en oversikt over meglere hvor du kan handle med giring. Etter å ha åpnet en konto, kan du raskt gå i gang med giret handel. Du bruker giring når du handler for mer enn det som er satt inn på kontoen din. Men hvordan blir giringen håndtert på kontoen din?

Giring kan bli sammenlignet med et lån. Megleren finansierer en stor andel av beløpet du handler for, og forskjellen mellom åpnings- og stengningsverdien på posisjonen din vil avgjøre avkastningen din. Du eier aldri aksjen, for megleren din tar hånd om både kjøpet og salget av aksjen. Når du handler CFD’er, er du ikke formelt eier av aksjene du handler.

 

giring_investering

Eksempel på trading med giring

I dette eksempelet, antar vi at du har 10 000 kr på tradingkontoen din. Du velger å kjøpe aksjer for denne summen på kurs 100 kr. Kursen stiger i løpet av dagen, og når kursen treffer 120 kr, stenger du posisjonen din. Hva ville resultatet på denne handelen vært, med og uten giring?

Uten giring: Kursen har steget med 20 kr. For 10 000 kr kunne du kjøpe 100 aksjer. Disse aksjene har nå steget med 20 kr. Gevinsten din er dermed 100 * 20 kr = 2000 kr, eller 20%.

Med giring: Du velger å bruke 1:10 giring. Nå kan du kjøpe aksjer for 100 000 kr. Posisjonen du åpner er på 1000 aksjer. Hver aksje stiger 20 kr i verdi. Gevinsten din er nå 1000 * 20 kr = 20 000 kr, eller 200%.

Som du kan se, ville du i dette eksempelet kunne økt avkastningen din ved å bruke giring. Men husk at denne handelen like enkelt kunne ha gått i motsatt retning. Hvis kursen faller, vil tapet ditt bli mye større hvis du bruker giring!

Fordeler ved høy giring

En stor fordel ved giring, er at du kan gjøre større investeringer med mindre beløper. Du trenger ikke å ha hele verdien disponibel på tradingkontoen din.

En annen fordel ved giring, er at det er lettere å spekulere på små kursendringer. Ved å bruke giring, kan du tjene mer penger på små prisendringer. Dette gjør tradingen mer interessant.

Giring og finansieringskostnader

Du betaler alltid kostnader for å bruke giring. Disse kostnadene blir som regel beregnet i form av finansieringskostnader. Megleren din finansierer mesteparten av investeringen din når du bruker giring. Derfor må du betale en rente på dette beløpet. Hvor mye rente du betaler, vil komme an på megleren din og produktet du handler.

Investering med giring er derfor et attraktivt alternativ for kortsiktig trading. Har du heller lyst til å gjøre langsiktige investeringer? Da er det nok lurere å kjøpe aksjer og holde dem over en lengre tidsperiode.

Vær forsiktig når du bruker giring!

Jo høyere giring, desto høyere risiko. Med giring vil også tapene dine øke raskere enn uten giring. Hust at giringen påvirker deg i begge retninger. Du må derfor huske å bruke giring på en ansvarlig måte.

Når du begynner å trade, er det lurt å unngå å bruke for høy giring. Først når du forstår hvordan du kan tjene penger gjennom trading, bør du vurdere å bruke giring. Dette kraftige virkemiddelet kan nemlig øke avkastningen din betraktelig!

Når du bruker giring, må du alltid ha nok penger tilgjengelig på kontoen din. Meglere krever en opprettholdelsesmargin som indikerer summen du trenger å ha på kontoen din for å holde posisjonene dine åpne. Hvis kontobalansen din blir for lav, vil du kunne få en margin call, og megleren vil stenge posisjonene dine. Dette kan resultere i at du taper hele investeringen din!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Om meg:

Da jeg var 16 år, kjøpte jeg i all hemmelighet mine første aksjer. Siden dette "stolte øyeblikket" har jeg nå administrert Aksjetrader.com i over 10 år. Målet mitt med siden er å utdanne folk om økonomisk frihet. Etter studiene i bedriftsøkonomi og psykologi bestemte jeg meg for å bruke all min tid på å utvikle denne nettsiden. Siden jeg elsker å reise, jobber jeg fra hele verden. Klikk her for å lese mer om Aksjetrader.com! Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under denne artikkelen om det er noe du lurer på.